Bu Blogda Ara

29 Ocak 2010 Cuma

4 Madde

Burada hep söylediğimiz şeyleri toparlayan mahiyette bir yazı yazmak istiyorum. Çünkü çoğu kez yazılarda "hep söylediğimiz gibi", "sürekli yazdığımız şekilde" diyip duruyoruz. Adam daha önce okumadıysa demez mi "kekliyor abi bunlar bizi" deyu. Hem bu sebepten, hem de bilmeyen öğrensin maksatlı, şöyle bir temel meseleleri yazmak istiyorum. Galatasaray'ın forma hususunda yapması gerekenleri sıralayalım bakalım neymiş onlar.

Çok mühim uyarı:Burda yazacaklarım "bence" veya "bizce" olan şeyler değildir. Forma kültürü ve Futbol kültürü gereği, Galatasaray gibi bir kulübün bu konularda yapması gereken işlerdir. Yapılması elzem işlerdir.

1. Bir takımın, Home forması hangisiyse, o forma istisnasız her sezon üretilmelidir. Bu konuda ilk önce insanın "yeav, o kolay" diyesi geliyor ama, bu takımın en başarılı 2 sezonunda çubuklu forma giyildiği düşünülünce, ve hatta kazandığı 2 Avrupa kupası'nın töreninde parçalı desenin görülmediği düşünülünce, işin ciddiyeti kavranıyor. Bu konuyla ilgili bir yazı blog arşivinde var, buyrun.

Şu da var;biliyorsunuz, önceki yılları saymayalım, son yıllarda, tam biz "bu işler yerine oturuyor" derken, kulüp parçalı haricinde de sarı-kırmızı formalar yapmaya başladı. Çubuklu veya düz kırmızı. O önemli değil. Bu durum, parçalıya bir nevi "kardeş gelmesine" sebep oluyor. Sonuçta insan zevki, kimileri de "aa çubuklu güzelmiş bunu giyelim" diyebiliyor bilinçsizce. Tonla var. Bu ekstra formanın çıkması, parçalının hakimiyetini tehdit eden bir durum. Tabii mali yönü de var bu ilave forma çıkarma işinin. O sebepten de tatlı geliyordur. Ama bilinç gerekiyor paradan önce.
Bu vaziyeti görünce de, insan "abi gün gelir parçalı yalan olursa" diye düşünebiliyor. Ki ben tırsıyorum halen.

Buradan hemen 2'ye bağlayalım.

2. Bir takımın, kendi renklerinde Home formasından başka desende forması olmaz. Yani biz parçalı mı giyiyoruz, bizim çubuklu formamız olmaz. O renklerde sadece bir forması olur. Hemen basit bir örnekle olayı açıklamış olalım:Manchester United, bir gün Old Trafford'daki bir maçına, kırmızı-beyaz çubuklu formayla çıkarsa neler olur biliyor musunuz? Bitti. Daha da gerek yok.

Bizde bu işler hala daha oturmuş değil. Bir kısmını yukardaki maddede de yazdım. Hala her sezon parçalının yanına bir tane daha kırmızı veya sarı-kırmızı forma üretiliyor. Bu yanlış. Kökten yanlış. Ben böyle yazarken, bir yerlerde insanlar yeni kırmızı forma için "aa ne kadar güzel, hep bunu giysek" şeklinde cümleler geçirebiliyorlar kafalarından. Bir de ilave olarak sarı forma tutkunları var. Onlara da selam olsun.

3. Bir takım, evindeki bütün maçlarda , Home formasını giymelidir. Tamam, tanıtım amaçlı olarak 1, en fazla 2 maç başka bir forma giyilebilir -bu iş NBA'de çok güzel kurallandırılmıştır misal- ama en fazla o kadar. Sonra suyu çıkıyor. Mesele rakam da değil gerçi, işin bilincinde olmak. Yani ben emin olayım bu meselenin anlaşıldığından ve uygulandığından, isterse sonra maçların yarısında bilmemne mavisi forma giyilsin.

Bu konuda örneğe gerek var mı bilmem. Son 2 sezonu şöyle bir aklınızdan geçirin, her şeyi anlayacaksınız. Geçen sezon turuncu, bu sezon da mor forma talihli formalar. Tabii parçalı harici her forma bu akıbete uğruyor ama, genelde hani yeni ve görülmedik forma olduklarından, bunlar giyildi.
Yabancı büyük takımların bu konudaki tutumuna dikkat etmek de bu gerekliliği anlamada yardımcı olabilir.

4. Bir takım her sezon, Home forması haricinde, en az 2 forma daha üretmelidir. 2 tane away yani. Ve bunların biri açık, diğeri koyu renk olacak. Bunu 01-02'den beri az-çok yerine getirdik, ufak istisnalar hariç. Ama o 4. forma yok mu, sarı-kırmızı diğer forma. O her şeyi bozuyor işte.
Geçen sezon da siyah veya gri yerine turuncunun yapılması (güzel formaydı o ayrı) olayı bozdu.

Bizde açık awayin ne olduğu belli. Allahtan bir şekilde tarihten gelen bir beyaz geleneğimiz var da, hatta o formayla bir Avrupa kupası aldık da, o kontenjan otomatikman doluyor.
Koyu için de elimizde var bi'şeyler. Bu sezon mor da katıldı onların arasına. Başka renk gelir mi koyu away olarak, bilinmez.

xxx

Bu 4 madde işte, Galatasaray'ın forma ile ilgili halletmesi gereken konu başlıkları. Umarım bu dördünün de yerine getirildiği sezonlar, maçlar görürüz.

11 yorum :

Burak Eken dedi ki...

NBA'de nasıl bir kural var? Biraz bahseder misin?

L dedi ki...

bir takım yeni bir forma çıkardığı zaman, onu en fazla 15 maç kendi evinde giyebiliyor tanıtım amaçlı. yanlış hatırlmıyorsam böyleydi evet.
beyazsa zaten giyiyor da, diğer renkler için geçerli bu tabii.

Oz dedi ki...

söylediklerinizin çoğuna katılmıyorum.

parçalı için söyledikleriniz evet doğru.

ama çubuklu fenerin olsun, biz hiç sarı kırmızı çubuklu giymeyelim demek hem bilgisizlik hem (bence) zevksizlik. çubuklu sarı kırmızı tarihimizde çok ve çok güzel giyilmiştir, güzel bir çubukluyu her zaman isterim.

Burak Eken dedi ki...

@Overdrive

Mesele, çubuklu, yatay çubuklu meselesi değil. Bizim artık bir home forma standardı yakalamamız ve bu home forma dışında, ana renklerimizin bulunduğu başka bir forma yapmamamız lazım.

Selocan dedi ki...

@Sportman

Katılıyorum. 1 takımın tarihi boyunca 1 tane Home forması olur. Bizim yapmamız gereken diğer saçma sapan Home olaylarını bir kenara bırakmak. Eğer senin belirli bir Home forman olmadığı sürece Beşiktaş gibi ne yapacağını şaşırırsın her sene. 1 takım ve tarihi boyunca 1 Home forma.

E beyaz zaten mantıklı ve kültürümüze işlemiş. Geriye 3. forma kalıyor.

3. formamızı sen kırmızı ya da sarı yaparsan manasız olur. Füme mesela, hem bizden hem farklı. Fümeyi de kültürümüze işlersek, moru da işlersek, turuncuyu da işlersek ve dönüşümlü olarak 3-4 senede bir bu 3rd renkler ile formalar tasarlarsak. Bu iş oturmuş olur.

Ben demiyorum ki her sene füme yapılsın, ancak dönüşümlü bu iş güzel yapılabilir.

Zaten genel olarak 4 forma çok fazla. Sen 4 forma yaparsan iyice az kullanmak zorunda kalırsın Parçalıyı. 3 forma mantıklı ve yeterli.

müşkülpesent dedi ki...

manchester ve diğer ingiliz takımları hatta büyük liglerden takımlar klasik forma renkleriyle başka forma yapamazlar ama

bayern münih hem çubuklu hem enine çubuklu hem düz kırmızı hem düz lacivert göbeğinde enine kırmızı gibi bir ton home forması kullanmıştır geçtiğimiz yıllar içinde bu da onların değişik bir anlayışı büyük ligler içinde başka bir takımda böyle bir şey görmedim ben pek

L dedi ki...

sadece ingiliz değil abi, ispanyada da aynı durum var.
ayrıca münih meselesi karışık, onlar gerçekten bir sürü home yapmış. mavi de katmış beyaz da.

müşkülpesent dedi ki...

yok zaten dedim ingiltere ve diğer büyük ligler diye ama işte almanya'da bir tek bayern münih bunu bozuyor beni bildiğim.

yüzüncü yılına çubuklu formaya başlamış takımız biz ne yapıcağımız hiç belli olmaz.

Oz dedi ki...

home formada standart yakalamak ok.

ama ana renklerimizde başka forma olmasın demek inanılacak birşey değil.
Yani kırmızı ağırlıklı, sarı ağırlıklı, çubuklu, vb vb sarı kırmızı formalarımız olmasın. sadece bir sarı kırmızı parçalı, bir beyaz, bir de siyah, mor neyse artık...olacak şeymi bu???????

home formada standart da ancak 2-3 formamız olursa olur. hersene 4 forma çıkarırsan, her maç neredeyse ayrı forma giymek zorunda kalırsın. cesaret gibi son yılların en güzel formasını bile 3-5 defadan fazla giyemeden yeni forma çıkaracağız 2010 yazında...

ne yazık....

bence çıkan bir formanın en az 2 sene repertuarda kalmasını da tartışabiliriz...

L dedi ki...

@overdrive:

hocam siz futbol dünyasını yakından takip ediyorsunuz sanırım.

Oz dedi ki...

Sevgili Lappazade,

Bu çok göreceli bir soru, konu ile de bence alakası yok.

Bence sen de Manchester, Liverpool, Real i incelediğin kadar, bu güzel sayfayı da incele, eski güzel çubuklu formalarımızı, kırmızı formaları gör. Bu formaların tarihimizin parçaları olduğunu, taraftarımızın bunları çok sevdiğini hisset.

Evimizde parçalı ile oynamamız konusunda ısrarlarına devam et ama galatasaray sarı kırmızı çubuklu giymez, sarı kırmızı başka forması olmaz, bakın Liverpoola , bakın Manchestere deme.

Veya fikrimi değiştirdim, de, senin zevkin, senin sayfan sonuçta.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır