Bu Blogda Ara

25 Ocak 2010 Pazartesi

DERBİ HOME FORMA İLE GÜZELDİR


Geçen gün Beşiktaşlı bir blog takipçisiyle mailleştik. Güzel bir sohbet oldu. Konuşmamızda formalarımız ve tarihimizle ilgili ortak bir görüşümüz oldu. Size de burada sorayım;

Galatasaray ve Beşiktaş bir maça çıkıyorlar. Beşiktaş siyah ağırlıklı baklava desenli formayı giyiyor, Galatasaray da beyaz formayı giyiyor. 90 dakika güzel bir mücadele oluyor. Sonra, ligin 2. yarısında ki rövanş maçına, Galatasaray parçalı formasını ve beyaz şortunu giyiyor, Beşiktaş ise bu sene henüz var olmayan düz beyaz formasını ve siyah şortunu giyiyor. Maç yine oldukça çekişmeli ve zevkli. Her iki maçta da şartlar ve şanslar tamamen eşit. Şimdi size soruyorum, hangi maçı izlerken daha çok keyif alırsınız ?

Tabi ki herkes ilk maçtan da, eğer kaliteli ise, oldukça zevk alır. Ancak bence çoğu insan, çoğu Galatasaraylı, çoğu Beşiktaşlı 2. maçı tercih eder. Neden peki 2. maçı tercih ederiz ?


Galatasaray ve Beşiktaş ilk kez 1924 yılında karşı karşıya gelmişler. Ayları bir kenara bıraktığımızda neredeyse 86 senedir bu iki büyük takım, 300'ü aşkın kez aynı sahada top koşturmuşlar. 86 yıl ! Bir futbol takımının ömrü 86 seneyi kaldırmazken, bu iki takım koskoca bir tarihi beraber yaşamışlar. Ancak Galatasaray ve Beşiktaş derbilerde Galatasaray ve Fenerbahçe kadar istikrarlı değiller. Yani 2 takım birbirlerine öyle çok da fazla Home formasını göstermiyorlar. Tarihte de bu böyle olmuş. Tabi 20-30-40-50'li yıllar fotoğraflar açısından pek parlak dönemler değiller. Zaten esas bu kısıtlı dönemlerde bu 2 takım Home formalarını giyip çıkmışlar derbilere. Daha sonra oldukça uzun bir dönem tek, tük maçlar hariç, Home formalar giyilmemiş. Zaten Beşiktaş uzun bir süredir Home formasını giymiyor. Galatasaray da beyaz şortu son 2 sezondur hatırlamış. Yani epey bir süredir derbiler formalar açısından tatsız geçmiş bu 2 takım arasında.


2007 yılında oynanan maçta, Beşiktaş uzunca bir süre sonra beyaz altına siyah şort ile çıktı. Galatasaray da üzerine parçalı formasını geçirdi, ancak beyaz şort kullanmadı. Bu eksiklik bile benim o maçı büyük bir zevkle izlememe engel olamadı. Oldukça mutlu olmuştum bu duruma. Neden ekstra bir mutluluk vardı içimde, çünkü alışık değildim.


Home forma bir takımın aslında en köklü tarihidir. Arması kadar önemlidir. Ne futbolcular, ne yöneticiler kalıcıdır bir takımda. Ancak Home forma hep vardır, 100 yılları geride bıraksak da. Yani bir takımın tarihini öğrenmek istiyorsak, mutlaka Home formasını da incelemek, araştırmak gerekir. Aynı şekilde bir derbi, hem o ülke futbolunun, hem de o 2 ezeli rakibin tarihidir. Geriye baktığımız zaman, 70 sene öncesine gittiğimiz zaman, bu 2 takım yine müthiş maçlar oynuyorlardı ve yine üzerlerinde Home formaları vardı. 60 sene öncesine gidersek yine bu 2 takım aynı Home formaları giyiyorlardı, 50 sene önce de yine aynı. O 10 yıllar burada yazıldığı gibi kısa dönemler değiller, koskoca bir tarihler. Bu takımlar geriye dönüp baktıklarında, hem kendilerine, hem de taraftarlarına saygılarından, geleneklerinden, kültürlerinden ötürü derbilere mutlaka ve mutlaka Home formaları ile çıkmalıdırlar.


Neden 100 yıllık bir derbiyi, Yani Galatasaray Fenerbahçe derbisini yazmadım buraya. Çünkü bu 2 takım genellikle Home forma kültürüne dikkat ederler derbilerde, özellikle son yıllarda. Hele Fenerbahçe kıskanılacak derecede sadıktır. Ancak Beşiktaş ve Galatasaray biraz geride kalırlar bu durumda, oldukça uzun süredir Home formalı derbilere hasretiz. 2007 yılında oynanan maçı ekstra bir zevkle izlememin nedeni işte budur. Home formaya gösterilen saygı, tarihine, hatta ülke futbolu tarihine gösterilen saygıdır. Home forma bir takımın en köklü tarihidir. Derbilerde Home forma giyilmelidir.

8 yorum :

Burak Eken dedi ki...

Geçen sezon İnönü'de oynanan maçta, uzun yıllar sonra ilk kez bahsettiğin forma kombinasyonu kullanıldı. Beşiktaş, siyah şortlu beyaz formasını; Galatasaray ise beyaz şortlu parçalısını giydi. Galatasaray'ın ligde havlu atmış olması nedeniyle önemsiz bir maçtı ama sahada adeta görsel bir şölen yaşanmıştı.

Selocan dedi ki...

Doğrusun. Onun resmini de koydum en tepeye. İnş bu geleneği devam ettirirler tabi önce BJK'nın bir Home formasının olması lazım

Adsız dedi ki...

abi şu anda çok ilginç bir şeyle karşılaştım kayserispor resmi web sitesinde resmi ürünlerin satıldığı bir sitenin bannerini gördüm. k.s. ürünleri çok ucuz ama orjinal değil acaba kulüp bir firmaya ucuz taraftar forması yapması için izin vermiş olabilirmi ve bizde böyle birşey olabilirmi millet sahte forma alacağına kulüpün sattığı adidas olmayan ama kulüp ürünü olan bir formayı alır hem kulüp kazanır hep korsana bir darbe daha vurulur

http://www.tribunmarket.com/catinfo.asp?cid=15



http://www.kayserispor.org.tr/tur/

Selocan dedi ki...

Bir zamanlar bizdeki Hepatu hesabı. Başka bir firma taraftarlar için ürün çıkartoyor ve Kayserispor logosunu kondurabiliyor üstüne. Bir anlaşma olmuştur aralarında.

Bir de yurt dışında şöyle bir olay var. Mesela Inter kendisi bir firma ile anlaşıp klasik çubuklu formasını üretiyor ve bu forma Nike logosu taşımıyor. Ancak Inter'in storelarında satılıyor, hologramlı ve resmi şekilde. Kayseri de bu tarz bir olaya girmiş zannedersem. Güzel bir durum tabi. Her takımın yapabileceği bir şey. Korsana da çözüm olur tabi ki. Satarsın Adidas logosu taşımayan bir forma, bşr firmaya ürettirirsin 25 liradan satılır. Güzel düşünce

calibra dedi ki...

Beşiktaş'a hakikaten düz beyaz altına siyah şort yakışıyor. Kesinlikle "home" formaları öyle olmalı ve hep öyle giymeliler. Bembeyazın bir güzelliği yok hep dediğim gibi.

Ayrıca gönül isterdi ki, "pençe" temalı formalarının baz rengi beyaz değil de, "kırmızı" olsaydı. O zaman daha güzel olurdu bence tasarım olarak ve kırmızı da unutulmamış olunurdu..

neyse. umarız ki ikinci devredeki maçta parçalı altına beyaz şort karşısında beyaz forma siyah şort görürüz sahada :)

Sercan dedi ki...

Besiktasin klasik home formasi nedirki?

Galatasaray'da:
sari-kirmizi parçali
beyaz sort
kirmizi çorap
http://img141.imageshack.us/img141/9070/25756383.jpg


Fenerbahçe'de:
sari-lacivert çubuklu
beyaz sort
beyaz çorap
http://img82.imageshack.us/img82/5231/unbenanntjgs.jpg

Peki BJK?
http://img141.imageshack.us/img141/9043/unbenanntskn.jpg

1920lerde cubuklu forma var.
Efssane 1940-1950 ve 100. yil formasi 4. gibi.
Ancak 5. formayiya'da cok giydiler.

Selocan dedi ki...

Home forma konusunda biraz problemli bir takım. Ancak pek çok kişi tarafından verdiğin tablodaki 5. forma Home forma gibi görülüyor. BJK Forumlarında falan beyaz üst siyah şort klasik formamız diyorlar. Ancak siyah gövde beyaz kol ve çubuklu formaları da giydiler epey. Karışık bir takım.

Ben yazarken beyaz üst ve siyah şortu home kabul ettim :) Çoraba hiç girmedim zaten.

Miawaze dedi ki...

Bence bu sezon kendi evimizde fb ile oynayacağımız maçta cesaret temalı formamızla sahada olacağız.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır