Bu Blogda Ara

27 Şubat 2010 Cumartesi

TURUNCU MOR VE RIJKAARD ÜÇGENİ


Galatasaray gerçekten çok büyük takım. Yurt dışına çıkıp oradaki herhangi biriyle futbol muhabbeti yapanlar zaten bunun farkındadır. Avrupa'daki herhangi bir kulübe gösterilen saygı Galatasaray'a da gösterilir. Ancak ne yalan söyleyeyim o kadar büyük kulüp olmamıza rağmen, geçen sezon bana "bu takımın başına Rijkaard geçecek, yanında da Neeskens'i getirecek" deseydi biri, hadi oradan bak işine derdim. Ama bu kulüp benim hayallerimin bile ötesindeki adamı, futbolun yaratan insan Cruyff'un evladı, Frank Rijkaard'ı takımın başına getirdi. O gün yaşadığım şoku hala kulübede bu 2 adamı görünce yaşıyorum. Henüz kendime gelemedim.

İşe formalar açısından bakalım; Rijkaard'ın gelişi çok büyük sürpriz olsa da, Mor formanın geleceğini 2 ay önceden biliyorduk. Rijkaard gelip forma tanıtımında bu formaya bakınca, Real Madrid'i düşünmüş müdür acaba demiştim. Hele bir de, bir önceki sezon turuncu formamız olduğunu düşününce, şu 2 sezonda Rijkaard için ters bir tesadüf yaşanmış gibi oldu.


1998-2000 Hollanda Home Forması, Rijkaard Hollanda'nın başındayken

Forumlarda da bir çok insanın aynı şeyi söylediğini okumuştum, ben de açıkçası Rijkaard gelince keşke bu sezon yapsaymışız turuncu formayı demiştim. O belki bu kadar takmaz bu durumlara, ama dışarıdan bakan biri olarak, güzel bir jest gibi gözükebilirdi. Hollanda takımın forması bildiğiniz üzere Turuncu renk. Şu zamanlar beyaz formalarını Home olarak kullansalar da, bir zamanlar Turuncu onların esas formalarıydı ki zaten Portakallar'dır lakapları. Rijkaard da milli takımda oynarken pek çok kez turuncu formayı giymişti. Daha sonra futbolu bıraktı ve teknik direktörlüğe adım attı. İlk 1. adam olarak teknik direktörlük görevini Hollanda Milli Takımı'nda yaptı. 1998-2000 yılları arasında 2 sene bu takımın başındayken Hollanda yine turuncu formasını giyiyordu. Daha sonra tek sezonluk Rotterdam macerası hüsranla bitse de, Barcelona ona güvenip takımın başına getirdi ve 5 sene boyunca şuan Barcelona'nın geldiği yerin temelini kuran adam oldu. 2000 yılında Hollanda dönemi kapandı, ancak Turuncu forma dönemi kapanmamıştı Rijkaard için.


2006-2007 Turuncu 3rd, Rijkaard Barcelona Başındayken

Barcelona dönem dönem 91 yılından beri Turuncu forma çıkartır 3rd olarak. Bu sezon ki pembe turuncu karışımı gibi de değil, gerçek turuncu, pek çok 3rd forması vardır. Rijkaard bu takımın başındayken de bir dönem (2006-2007 sezonu) Barcelona turuncu bir 3rd forma çıkarttı. Rijkaard bir kez daha turuncu renk ile karşılaşmıştı.

Real Madrid Away Forma 1985


Şimdi işin Mor tarafına bakalım. Rijkaard futbolculuk döneminde tek sezon kiralık gittiği Real Zaragoza dönemi dışında İspanya'da hiç bulunmadı. Fakat Real Madrid onun futbolculuk döneminde Mor rengi away olarak kullanıyordu. Aslında 2. rengi mordu ve lakaplarından biri de hala mor menekşeler. Daha sonra Real Madrid her sezon mor rengini biraz daha laciverte yaklaştırdı ve en sonunda armasındaki çapraz mor çizgiyi de kaldırıp yerine lacivert çizgi koydu. Kısacası terk etti 2. rengini. Ancak eski dönemlerde bu mor renk formaları giyerlerdi. Kısacası mor, Real Madrid ile özdeşleşmiş bir renkti onun zamanında. Barcelona'ya teknik direktör olarak gidince de Mor Menekşelerin en büyük rakibi oldu. Rijkaard belki bu formayla hiç karşılaşmadı, ancak Cruyff eminim ki mor formaya sık rastlamıştır Barcelona dönemlerinde.


Gelelim bu büyük üstadın Galatasaray dönemine; Kıl payı kaçırdı turuncu formayı Rijkaard. Gerek Milli Forması olması, gerekse güzel tesadüfler sonrası, kariyeri boyunca Turuncu formalarla iç içe oldu. Belki yönetim önceden kestirebilse 1 sezon daha turuncu forma ile devam ederdi, ancak bu adamın gelişi onlar için de güzel bir sürpriz olmuştur bence. Bu sebeple de kıl payı kaçırdı turuncu formayı. Yakaladığı forma ise oldukça manidar. 5 sezon boyunca ezeli rakibi olan bir takımın, kendi futbolculuk döneminde giydiği mor renk... Eminim Rijkaard bu durumu pek sallamamıştır, ancak değişik bir tesadüf olmuş.

1 yorum :

Burak Eken dedi ki...

İlk fotoğraf süper. Resmen Arda; "Bu ne ya, giydirdiler moru!.. Ne varsa sanki..." demiş. Rijkaard'ın bakışlarından da, "Şu geldiğim takımın formalarına bak! Acaba Sparta Rotterdam'dan hiç ayrılmasa mıydım?" dediğini çıkardım. :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır