Bu Blogda Ara

27 Nisan 2010 Salı

1.2 MİLYON ADET FORMA SATILMIŞ MIDIR ?


Football Shirt Culture sitesinde birkaç gün önce okuduğum habere göre; C. Ronaldo'nun 1.2 milyon adet forması satılmış sadece Madrid'de. Haberde büyük ihtimalle yanlışlık var, sadece Madrid ile sınırlı değildir bu sayı. Çünkü kabaca bir hesap yaparsak, şuana kadar Madrid'deki storelarda, çalışma saatleri içinde, her saat 350 civarı sadece Ronaldo forması satılması gerekiyor. İnternet üzerinden satışları katsak dahi bu sayıya sadece Madrid içinde ulaşmak çok zor. Ancak ortada 1.2 milyon adet var ki bu sayıyı birkaç siteden daha teyit ettim. O sitelerde satış rakamlarını, kazanılan-kar edilen paraları falan da hesaplamışlar. Şu ana kadar yapılmış en pahalı transferi kara geçirmiş Real Madrid. Sadece o futbolcunun forma paraları üzerinden 100 küsür milyon euro civarı para kazanmış. Formalar oralarda 70 ile 85 euro arası. Buradakinin neredeyse 2 katı fiyatlarda. Real Madrid'in İspanya'daki taraftar sayısı, Galatasaray'ın Türkiye'deki taraftar sayısından çok daha azdır. Belki Dünya'daki fanatikleri toplamı, Galatasaray'ın sadece Türkiye'deki taraftar sayısı ile eşittir veya biraz fazladır.


Şimdi bir de Galatasaray'ın forma satışları hakkında konuşmak lazım. Sayıyı bilmiyorum ancak sezon sonunda bir irtibata geçip öğrenmeye çalışacağım sizler için. Bu arada ne kadar para kazanmışız forma satışlarından ve en çok hangi formamız satılmış, bunları da öğrenmeye çalışacağım. Hepsini, eğer store kabul ederse ve onlar için mahsuru yoksa, bu blogda paylaşacağım. Ülkemizin gelir seviyesini İspanya ile kıyaslamak abes olur. Resmi olarak ortalama aylık maaşlarda en az 5 katlık bir bir fark var. Ancak çeşitli gelir seviyelerinde bu farkların daha da uçtuğunu biliyoruz. Bu sebeple kalkıp 90 lira verip, her sene Galatasaray forması alacak insan sayısı çok da fazla değildir. Hele bir de sevdiğin futbolcunun formasını alacaksan, font bedeli ile 100 liraları aşan bir fiyat oluyor. 30 milyon taraftarımız var diyoruz, ancak büyük bir kesimden her sene forma katkısı bekleyemeyiz. Aşağıda kıyaslayacağımız sayı, sadece satılan Ronaldo forması sayısı olacak. Yani Real Madrid'in bu sezon satılan toplam formaları ile kıyaslamayacağız. Kısacası ilgileneceğimiz sayı 1.2 milyon adet. Evet, şimdi aramızda tartışalım. Sizce Galatasaray takımının bu sezon ki resmi forma satışı 1.2 milyon adetten fazla mıdır ? Dedik ya; 30 milyon taraftardan her sene forma almasını bekleyemeyiz. Ancak 30 taraftardan 1'i de mi forma almamıştır. Bu da 1 milyon adet demek. Bir sezonda 1'den fazla forma alan taraftarlar da olacaktır. Biraz düşünürsek 1.2 milyon adet satılmıştır diyoruz. Ancak satılmadığını biliyorum. Her sene o kadar forma satılsa mali bir problemimiz bile olmaz. 1.2 Milyon x 90 lira = 108 milyon lira eder. Bunun yarısından fazlası Adidas'a gidiyor yanlış bilmiyorsam. Yine de 40-50 milyon civarı bir para demek (en kaba ve bilgisizce hesaplarsam). Bu da büyük rahatlık, çünkü sadece forma parası bu. Store'un diğer ürünleri değil. Ancak böyle bir paranın kazanılmadığını biliyoruz, yani böyle bir satış rakamı yok. Bunun en büyük sebebi korsan ürünler. Her gün sadece internet üzerinden yüzlerce lisanssız forma satılıyor. Lisanssız satılan ürünler ile store ürünlerini toplarsak, ben 1.2 milyonu aştığımızı düşünüyorum. Büyük kısmı da lisanssız tabi. Eğer ülkemiz İspanya seviyesinde bir ülke olabilseydi (gelir olarak değil, anladınız...), bu ürünlerin satışına izin verilmeyip, kulüp tarafından da ciddi anlamda takip edilseydi, satılan sahte forma sayısı kadar olmasa da, lisanslı ürün sayımızı biraz daha yukarı çekebilirdik.

Dediğim gibi eğer öğrenebilirsem store satışlarını sizlerle sezon sonu paylaşacağım. Büyük Galatasaray taraftarı sadece Ronaldo forması sayısı kadar forma almış mıdır store'undan ?Almadığını yukarıda açıkladım. Peki sizce durum nedir ? Bu konuyu konuşalım yorum bölümünde. Siz ne düşünüyorsunuz ?

9 yorum :

Burak Eken dedi ki...

Yazı çok güzel bir zamana denk geldi. Tam da bugün korsan formalarla ilgili acayip bir olay yaşamıştım.

Önceden korsan formalar, logoların acayipliğinden belli oluyordu. Formaları ne kadar benzetirlerse benzetsinler, logoları orjinaldeki gibi yapamıyorlardı. Ama bugün önünden geçerken "bir bakayım" dediğim bir yerde, orjinal logonun da birebir taklit edildiğini gördüm! Formanın kumaşı, baskıları, hatta Clima Cool teknolojisi(!), kısacası her şeyi aynıydı! Peki, madem bu kadar tıpatıpını yapmışlar, ben nasıl anladım korsan olduğunu? Adamların tek yapamadığı şey, logonun üstündeki yıldızların şekliydi. Orijinal formalardaki yıldız baskısının acayipliği mâlum, bu blogda da eleştirilmişti. Ancak sahtekârların taklit edemediği tek şey, o acayip yıldız baskısı! Orijinaldekinin aynısını yapamamış, 100. yıl formasındaki gibi dikişli yapmışlardı. Ben de oradan anladım formanın korsan olduğunu.

Oradayken bir de milli takım formasına baktım. Onun da her şeyi aynıydı, ancak üstünde bir de numara baskısı vardı. Onun da korsan olduğunu, numaranın renginin solukluğundan ve şeklindeki garipliklerden anladım.

Uzun lafın kısası; artık korsan formaları o kadar gerçekçi yapıyorlar ki, ancak bizler gibi forma konusuna takık kişiler anlayabilir korsan olduğunu.

okanöztoprak dedi ki...

Zaten Türkiyedeki bütün taraftarlarimiz birer adet forma alsa simdiye borç filan kalmamisti ama milletin formaya verecek parasi yok maalesef..

okanöztoprak dedi ki...

Alican,

http://www.gsstore.org/images/Urun/b8291-4.jpg
http://www.gsstore.org/images/Urun/b8291-3.jpg

Acaba gelecek sezonki away formamiz bu renklerden mi olusacak ve üzerindeki aslan figürü de mi böyle olacak.. Açikçasi bir fikir verebilir.. Yeni atkilarda nedense hep aslan figürleri var..

Selocan dedi ki...

@sportman

Onun basit bir çözümü var. Store veya Adidas ürünleri satan mağazalar harici hiçbir yerden forma almamak :)

@Okan

Vallahi herhalde böyle olacak. En azından renkleri böyle olacak herhalde. Bu da krem ve kahverengiyi bir arada kullanacaz demek oluyor. Paylaşayım blogda bunu.

Burak Eken dedi ki...

@Selocan24

Abi ben oraya, korsan sattıklarını bildiğim için girdim. Yani bir anlamda, korsan teknolojisinin geldiği son noktayı öğrenmek için... :) Ben zaten GS Store dışından bir yerden forma almam, ama meselelerle pek ilgilenmeyen birisi onun korsan olduğunu kesinlikle anlamaz, onu söylemeye çalışıyorum.

Selocan dedi ki...

Yok yahu yanlış anladın. Ben biliyorum zaten senin neden girdiğini. Forma merakı olan her adamın çakma formaları da incelemesi normaldir, ben de çok yaparım =) Ben bilmeyenler için söyledim zaten. Madem bilmiyorsun store veya adidas mağazasından al hacı diyorum :)

Gwain dedi ki...

Karşılaştırmak ne kadar doğrudur bilemem ama, şu anda 3. ligden 2.lig b'ye çıkmaya çalışan Bandırmaspor'un (ki bu sene olacak hayırlısıyla inşallah) 35 tl'ye satılmakta formaları ve Bandırma'da binlerce satıldı bu forma. En azından 15bin kişilik stadın yarısı neredeyse, ben de dahil olmak üzere, Bandırmaspor formalarıyla gelmekte maçlara. Galatasaray yönetimi ve Adidas da ülkemizin standartlarını gözönünde bulundursa ve daha düşük maliyetli formalar sunsalar taraftara da atıyorum 1 milyon değil de, 5 milyon forma satsa Galatasaray fena mı olur? Koca işadamlarına iş öğretemem tabi ama sadece Bandırmaspor'un formalarının şehirdeki satış rakamlarına bakarak bile Galatasaray yönetiminin çok saçma forma fiyat politikası olduğunu söyleyebilirim...

Ercan Güney dedi ki...

Bir gün tvde store sorumlusunu izlerken açıklamıştı. 1 formanın kulübe karı %20 civarıymış. Bana düşük gelmişti ama; üretici firma, çalışanlar, store kiraları, nakliyat ve vergiyi düşününce olabilir diye düşündüm sonra.

Metonet dedi ki...

300.000 civarı forma satıldı diye okumuştum bir yerde bu sene için. bu rakam Polat yönetiminden önce 25.000 lerdeymiş. O da belirtiliyordu.
Türkiye'de 1 milyon forma satmak imkansız 90 milyondan ve de sadece 3 taksit ile.
Ama Gs yöneticileri güçlerinin farkına varıp yurtdışında pazarlamayı düşünürlerse iş değişir. Hala internette 100.yıl formaları satılıyor bizim.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır