Bu Blogda Ara

1 Nisan 2010 Perşembe

FATİH MARKA FORMA


Daha önce size, Fatih Terim'in formalar üzerindeki büyük etkisini anlatmıştık. Kuşkusuz en büyük etkisi, kendi markasını yaratıp bunu Galatasaray'a giydirmek olmuş. 1984 ile 1986 yılları arasında kendi adını verdiği Fatih markalı formalar 2 sene boyunca Galatasaray'da giyilmişti. Kaptanlığını yaptığı takımına kendi markasını giydirmenin gururunu yaşamış olsa gerek.


Geçtiğimiz haftalarda koleksiyonuma Fatih Terim'in 1984-86 sezonları için hazırlattığı Fatih Marka çubuklu formayı kattım. Bu değişik formayı burada paylaşmazsak olmaz, birkaç detaylı fotoğraf çekip sizlerle de paylaşmak istedim.

Formanın kumaşı o dönemlerin klasik formalarında kullanılan kumaş, Adidas ile hemen hemen aynı. Belki kalite farkı vardır ancak hiç belli olmuyor. Açıkçası ben bu formaların daha kalitesiz olacağını düşünürdüm, ancak oldukça başarılı buldum. Kumaşı ince, ancak iç tarafı hafif pamuklu kıvamda. Ya da formanın kumaşı yıllar geçtikçe iç kısmına pamuklaşma yapmış. O kadar hafif anlayacağınız. Kısacası ben o dönemin Adidas formaları ile arasında, kumaş açısından pek fark göremedim.



Formanın ne yazık ki orjinal sırt baskısının üzerine bir zamanlar satın alan kişi kendi kumaş baskısını dikmiş. O kadar sağlam ve yoğun dikiş kullanılarak dikilmiş ki, sökmeye kalksam kumaşta epey delik kalır. Ancak formanın iç tarafından çektiğim karelerde orjinal, o dönemin paralel çizgiler ile oluşturulmuş fontunu görebilirsiniz. O fonta bakacak olursak baskı veya dikiş değil, direkt özel bir boya ile formaya kalınca yazılmış. (Tabi ki bir makine kullanılarak).


Etiketine bakınca da markanın logosundan Fatih markanın Galatasaray'a hizmet amaçlı kurulduğunu anlayabilirsiniz. Fatih logosu sarı kırmızı renkte ve yin-yang şeklinden esinlenilmiş gibi :). Ayrıca Fatih markasının merkezinin Şişli'de olduğunu ve üzerinde de zamanının telefon numaralarının yazdığını etiketten görebiliyoruz.


Hem oldukça klasik olması, hem de Fatih Terim'in bir markası olarak tarihi değere de sahip olması açısından, müthiş bir forma. Futbolcu tarafından giyilmiş mi bilemiyorum. O seneler forma satışı olduğunu zannetmiyorum, belki zamanında kulüpten edinilmiş bir formadır.

3 yorum :

L dedi ki...

dün babama bu meseleyi anlattım barça maçını izlerken, nasıl olduysa laf birden oraya geldi. adamın cevabı direk şu:"kulübü ordan da sarmış desene". vay dedim nası salladı peder.

Sercan dedi ki...

Bare parcali olsa.
Terimde su anti-parca harekati sevmiyorum iste.

2004deki parcalida bile cok siyah var. Sari ve kirmizi yan yana degil.

96/97, 97/98 ve 98/99 haric esas hep berbat formalar cikti Terim döneminde

EN BÜYÜK CEYLANCI dedi ki...

Muhteşemmm

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır