Bu Blogda Ara

2 Nisan 2010 Cuma

FORMA ARŞİVSİZLİĞİ


Galatasaray muhteşem bir müze açtı bildiğiniz üzere, mutlaka gidin ve görün. Hatta müze değil, kültür ve sanat merkezi olarak adlandırılmış ki, bence yerinde olmuş. Buradaki Galatasaray ile ilgili objelerin sayısı ve çeşitliliği tartışılmaz. Ancak müzede bana göre büyük bir eksiklik var. Forma azlığı. Öyle ki sergilenen Metin Oktay forması bile çubuklu ve 9 numara. Ne adı ile özdeşleşmiş bir parçalı, ne de kendisi ile özdeşleşmiş olan 10 numaralı forması var müzede. Belki depolarda vardır ve ilerde sergilenecektir. Ancak koskoca müzede 1 tane geçmişten gelen formanın olması düşündürücü.


Ne yazık ki yine Fenerbahçe'den örnek vereceğim. O adamların müzesinde hemen hemen her sezonun formaları sergileniyor. Efsane futbolcuların giydikleri klasik formaların hepsi müzede var. Koskoca Galatasaray müzesinde ise 9 numaralı Çubuklu bir Metin Oktay forması dışında bir forma yok. 1905 yılından 2010 yılına kadar kaç forma giymişizdir ? Bu formaların kaçında tarih yazmışızdır ? Nerede Neuchatel forması ? Nerede Metin Oktay'ın 10 numaları forması ? Nerede ilk formamız ? Nerede Manchester, Barcelona, Milan, Real Madrid zaferleri formaları ? Nerede 10'lu, 20'li, 30'lu, 40'lı, 50'li... Yıllardaki formalarımız ? Nerede efsane parçalılarımız ? Nerede ilk beyaz formamız ? Bu tabi ki başta düşünülmesi gereken bir durum. Mutlaka müze yöneticileri bir kaç efsane forma koymak istemişlerdir. Ancak şimdi araki bulasın. Zamanında bir şeyler öngörülüp yapılacaktı. Bir Galatasaray müzesinde 9 numaları Çubuklu Metin Oktay formasından daha fazlası olması lazım.


Her zaman ne derim; Formalar o takımların başlı başına tarihidir. Bu müzede tarihimizin bir kısmı ne yazık ki yer almıyor. İnş ilerde daha çok toplanılabilir ve müzeye daha çok forma konur.

Not: Metin Oktay heykelinin üzerindeki forma, geçen senelerde piyasaya çıkan anı forması. Ayrıca heykeldeki melül bakışı sevmedim. Konan topun da zamanına uygun bir retro olması, görüntü olarak daha şık dururdu. Son model top koymuşlar.

20 yorum :

ahmetcan_48 dedi ki...

Abi aynen öyle. Ben de müzeye giderken açıkçası birçok formayla karşılaşacağım ümidiyle gittim. Evet şunu kabul ediyorum. Müze gerçekten konsept olarak güzel yapılmış. Restorasyonu falan harika. Lakin müzede bir tek forma var o da resimdeki forma. Takımın sahip olduğu bütün kupalar da yok. Edindiğim bilgiye göre Seyrantepe Ali Sami Yen kompleksine de bir müze yapılacakmış. Geri kalan kupalar ve belki de formalar orada sergilenir diye ümit ediyorum. Ama herkese benim de tavsiyem müzemizi ziyaret etsinler. Şuan müze ücretsiz ziyaret ediliyor. Adresini bulmak da zor değil. Taksim İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin tam karşısında.

lions dedi ki...

bıde metın oktayın ayagındakı top keske o yılların topu olsaydı

Selocan dedi ki...

lions

Katılıyorum, değindim zaten ona :)

ahmetcan_48 dedi ki...

Abi keşke kulüp Selocan'la irtibat halinde olsa da Selocan'ının arşivi de belli bir süre müzede sergilense diye düşünmeden de edemiyorum hani.

Selocan dedi ki...

amanın :)

ahmetcan_48 dedi ki...

Haksız mıyım abi?

Selocan dedi ki...

Teklif gelirse değerlendiririz :)

L dedi ki...

kulüp önce her içerdeki maçta parçalı giyileceini garanti etsin de, müzeye bakarız. di mi hacı.

lions dedi ki...

parcalı sezon basında beyaz sort kırmızı corapla tanıtıldı bn 1 kere gormedım forma konusunu kımse takmıo bızım takımda

Sercan dedi ki...

Formalar Aslantepedeki müzede olur.
Burasi dedigin gibi müze degil, kültür merkezi.

Yani Galatasaray kültürün merkezi.

Aslantepede ise Galatasaray SK müzesi olacak.
Yani Müzede formalar ve kupalar olacak.

Gösteriler hep merkezde olacak.

Kupalarin cogu zaten suan lisedeki depolarda.

Selocan dedi ki...

Abi sen de biliyorsun. Kupalar tamam, ancak formalar yok. Önceki müzede de forma yoktu eminim gelecek müzede de olmayacak. Hadi koyarlar 1-2 tane, yeterli mi ?

boo dedi ki...

metin oktayın yüz ifadesini ezik büzük kendine güvensiz ne yapacagını bilemeyen gibi kim yaptıysa okudugu okulu gözünün estetiğini ...

Sercan dedi ki...

Selo
hangi önceki müze :)

Lisedeki müze okadar kücüktüki kupalarin cogu depoda kaliyordu.

Bu ara FB müzesinde kac tane eski forma varki?

Selocan dedi ki...

Abi eski müze zaten depo gibiydi. Kazan dairesinden bozma bir oda. Fenerbahçe müzesinde her sene değil, ancak her dönemin forması var. Yani belli başlı klasik formaların hepsi sergileniyor.

Bu tabi arkadaşlardan aldığım duyum, gidip bakmadım :)

Sen benden daha iyi bilirsin, var mı bizde forma ?

Sercan dedi ki...

Bunlar 100% orjinal degildir ama :
http://img529.imageshack.us/img529/2371/07ix0.jpg
http://img529.imageshack.us/img529/5586/09rg3.jpg

Aynisini bizde yapariz.

Selocan dedi ki...

Yapsınlar o zaman abi :)

Sercan dedi ki...

1908 rezaleti gibi olmasinda

okanöztoprak dedi ki...

Alican,

Bizim burada futbol takimimiz var, onlar için forma bulacak ve siparis yapacak olan benim kuzenim..
Bi kaç spor magazalarindan forma kataloglari istemis.. Dün baktimda kataloglarda 2010-2011 forma kaliplari var ,yani öyle siparis verebiliyorsun.. Sansima Adidas'in katalogu yoktu.. Nike'in bütün kaliplarini gördüm.. Mesela tam bizim parçali'ya uyacak bi kalip vardi.. Adidas'in katologu'nu kuzenim benim için ayarlamaya çalisacak.. Aldigim anda haber veririm..

Selamlar..

Selocan dedi ki...

Süper olur, bekliyorum :)

liverpoolandkop dedi ki...

uA Forum'a yazmıştım bida uğraşmadan buraya kopyalayayım bu konuda ki düşüncemi.

"Kusura bakmasınlar ama tip olarak benzemiyor hatta Metin Oktay’la alakası yok.

http://www.madametussauds.com yada http://www.cnnturk.com/2010/spor/futbol/02/11/gerrard.balmumundan.heykeliyle.yuzlesti/563371.1/index.html bakın benzerlik konusunda ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Ayrıca yine kusura bakmasınlar ama koskoca Galatasaray kulübü (Hadi formayı yapmışlar) Metin Oktay zamanının şortunu,çorabını ve kramponunu bulamamış mı? Bulamadıysa yaptıramamış mı ki şimdiki zamanın Adidas ürünlerinden giydirmişler heykeli? Europa League topuna hiç girmiyorum bile.

Karşı tarafın müzesinden bir örnek http://img529.imageshack.us/img529/2371/07ix0.jpg vereyim kıyafetlere ve topa bakın.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır