Bu Blogda Ara

16 Nisan 2010 Cuma

Reklam Rengi Falan, İşte

Postlardan birinin yorum kısmındaydı, sanırım siyah-beyaz away fikrinin lafı geçti. Sportman nickli arkadaşımızdan da, "abi bu seneki home formanın kol reklamlarının rengi için bile 'Bjk'yi andırıyor' diye karşı çıkan oldu, sen ne diyürsün" gibi bir reaksiyon gelmişti...

Bir süredir aklımdaydı bu konuda yazmak da, gecikti. Önce şu bizim bu seneki home formanın, kol reklamı görünür şekilde bir resmini koyalım da hele.



Abi bir kere, ben bu 2 ayrı koldaki bilmemne kadar 2 kelimenin renklerini kafasında birleştirip, rakip takımın renklerini andırdığı için karşı çıkan adamın aklından şüphe ederim. Bunu söyleyeyim. Bu lafı diyen adam, farklı renk forma giymemizi de algılayamıyordur. Ona kalsa öndeki Türk Telekom yazısı da sarı-kırmızı olsun filandır.

İkincisi. Şimdi bu adam -artık avea'dır, telekom'dur ne haltsa- bu kadar parayı sana veriyor, karşılığında da istiyor ki, kendi markasının ismi veya logosu "nal" gibi görünsün formada. 07-08'deki halleri hatırlayın. Eşşek kadar "avea" yazıyordu formalarda. Hele de siyah ve beyazda.Eğer sen, desen ki "abi sarının üstünde kırmızı renk olsun, kırmızının üstünde de sarı". Bu adam sana götüyle güler. Anlaşmayı iptal eder. O yüzden, bu kelimeler, veya her neyse, olabildiğince görünür kılınmalıdır ki, biz de orda gelen parayla gidelim efendi gibi transfer yapalım. Sarı gibi açık bir rengin üstünde "temel koyu renk" olan siyahın bulunması, ve de kırmızı gibi koyu bir rengin üstünde de "temel açık renk" olan beyazın bulunması gayet normaldir. "Hayata sarı-kırmızı bakmak" güzeldir, ama bu kadarı da değil. O yüzden bu meseleyi bile bize basitçe yazdıran kafaların ta içine tüküreyim diyerek devam edelim.

İşin bir diğer kısmı da şu. Görünürlük evet, daha net görünmesi, bu reklam meselesinin nirengi noktası. Bakalım nasılmış.

Sizce hangi resimdeki formada yer alan kol reklamı daha belirgin? Cevap belli. Son olarak 2. resimdeki göğüs reklamına bir göz atıp, sonra yine kol reklamına bakmak yeterli gelebilir.
07-08 sezonunda kol reklamı ColaTurka iken, zemin beyaz ve pek bir sorun olmuyor. Ama ertesi sezon, yani geçen sezon, yani 08-09 sezonunda, kol reklamı göğüs reklamı gibi Avea olunca, nedendir bilinmez, zemin sarı-sanırım bu cümlede virgül kullanım rekoru kırdım. Bu kullanım da, boğuk bi görüntüye sebep oluyor. İşte bizim bu seneki parçalıda, sarı üstüne siyah, kırmızı üstüne de beyaz renk kullanma sebebi budur. Hadi eyvallah.

7 yorum :

liverpoolandkop dedi ki...

Yaw sarı'ya kırmızı, kırmızı'ya sarı istediğimizde bize götüyle gülenler fenere gülmüyorlar mı? Ben onu anlamıyorum bir tek. Bu Ülker'de de geçerli. Trabzon sırtına Ülker'i bordo yazdırıyor, fener lacivert yazdırıyor ama biz vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı yapamıyoruz bu yazıyı?

Selocan dedi ki...

Neden 2'si de beyaz veya 2'si de siyah değil. Bana o saçma geliyor. Buradaki olay sarı kırmızı renkte olmasından çok farklı 2 renk olması. 2 kolda da beyaz olabilirdi.

L dedi ki...

abi sarının üstüne beyaz olur muydu sence. ya da "olabilir miydi"

Selocan dedi ki...

Olur abi neden olmasın. Parçalının da yarısı sarı. Telekom'u siyah yapmadılar sonuçta. Onu yapan kola da sarı yapardı. En olması etrafına bir çizgi çekerlerdi. FB'nin Avea yazısına baksınlar.

calibra dedi ki...

bence iki kolda da beyaz, kenarı siyah çizgili avea yazardı mis olurdu :)

Burak Eken dedi ki...

@calibra

Bence de güzel olurdu. (bkz. tasarım yarışmasındaki parçalı tasarımım :))

L dedi ki...

kendi reklamımızı yapmayalım lütfen:P

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır