Bu Blogda Ara

2 Mayıs 2010 Pazar

TAVİZ YOK


Ülkemizdeki en büyük forma sorunsallarından biri de şort kombinasyonu ile forma çeşidini arttırmayı düşünmemek. Mesela bir takım yeşil pembe çubuklu forma giyiyor, altına da pembe şort çekiyor, ancak yeşil şort veya koyu-açık başka renk şortlar kullanmak istemiyor bu formada. Ne yapıyor, başka bir yeşil pembe forma üstü yapıyor (parçalı, enine çubuklu vs...) onun altına bu sefer başka renk şort kullanıyor. TFF'ye her 2 formayı da bildiriyor, sadece tek kombinasyonluk bu formalar... Halbuki aynı renkten 45 tane forma yapacağına, tek bir formana birkaç şort kombine edebilirsin, böylelikle şortlar da maç içinde rakiple karışmaz.


Şimdi bu yukarıdaki öneri benim aklıma gelmiş bir şey değil. Pek çok yurtdışı takımı; şort, hatta sadece çoraplarla oynayarak, rakip ile maç içinde formaların karışmasını engelliyor. Çünkü kurallara göre (çok sıkı olmasa da) çorap ve şortların da rakipten farklı renk olması lazım. Adamlar bu sorunu her şorta veya çoraba başka bir forma yaparak değil, onları varolan formaları ile kombine ederek çözüyorlar. Böylelikle kalabalık olmuyor. Mesela Manchester United tek bir formasından 4 farklı kombinasyon çıkartabiliyor.


Ne güzel ki Galatasaray da bu kombinasyonu öyle ya da böyle yapıyor. TFF listesi ve aynı zamanda bize göre de, beyaz şort-çorap kombinasyonu esas kombinasyonumuz bu sezon. (aslında değil de, elde bu var). Yani tıpkı Manchester United'ın beyaz şort siyah çorap kırmızı üst kombinasyonunun esas kombinasyonu olması gibi. Ancak Galatasaray kimi zaman beyaz şort-çorap, kimi zaman da kırmızı şort-çorap kombinasyonu kullanıyor. Yine tıpkı Manchester'ın siyah şort siyah çorap kırmızı üst 2.cil kombinasyonu gibi... Ancak bir konuda İngilizlerden farkımız var, daha doğrusu bir eksiklik. Bu sezon Galatasaray hangi maçta hangi formayı kaç kez giymiş, hepsini çıkarttım. Sezon bittiği zaman burada paylaşacağım. Ancak ilginç olan bir konu var ki, işte bu yazının esas konusu (anca gelebildim). Galatasaray'ın 1. home forması (ya da kombinasyonu) beyaz şort ve çoraplı olan, ancak bazı Ali Sami Yen maçlarına rakip beyaz şort giyiyor diye, biz kırmızı şort ile çıkıyoruz. Halbuki biz rakibe göre değil, rakibin bize göre giyinmesi lazım iç sahada. Deplasmanlarda parçalı ile çıkılan maçlarda, rakibin beyaz şortu varsa, bizim kırmızı şort ile çıkmamız doğru ve olması gereken bir hareket, ancak ev sahibi olduğunuz maçta, rakibin sizin esas 1. şortunuza karşı, başka bir renk şort ile çıkması lazım. Yani tabi ki bir kural değil, ancak bence yazılı olmayan bir forma kuralı olmalı bu. Tıpkı İngilizler gibi. Kimse onların kafasına silah dayamıyor, ancak 100 yıldır gelen bir gelenek tek bir maç bile şaşmıyor.


Bugün oynanan Sunderland Manchester United maçında, Manchester United away formasını giydi. Yani bizim düz siyah olarak bildiğimiz formayı (şort, çorap dahil). Ancak belki de hiç istemeden o formanın altına beyaz şort çektiler. Çünkü rakip Sunderland'in şortu ve çorabı siyahtı. Ama Sunderland gibi forması olan bir takım Türkiye'de olsa, o maç için kırmızı veya beyaz şort giyilir, Manchester'ın da ideal away formasının bozulmasının önüne geçilirdi. Ama olmuyor bunlar, adamlar iç saha maçlarında asla taviz vermiyorlar. İşte bu taviz verilmemesinin karşılığında da, rakipleri ve doğal olarak kendilerini de, bir anda şort kombinasyonu yapar halde buluyorlar. Manchester da böyle bir olayın başına geleceğini bildiği için, forma üstüne uygun mavi çizgili beyaz bir şort, ayrıca mavi V şekilli beyaz bir de çorap tasarlamış (normalde beyaz şortlarında kırmızı çizgi ve çoraplarında kırmızı V var). Belki sezon içinde 2 maça çıkmayacak böyle, ancak evinde oynayacak ekibin de asla taviz vermeyeceğini bildiğinden, bu şortları formasına uygun üretiyor.


Galatasaray ise ligde 3 iç saha maçına rakipleri beyaz şort giyiyor diye kırmızı şort ile çıkmış. Sayı belki size az gelebilir, ancak iç sahamızda giyilen parçalı forma sayısını duyunca size bu sayı az gelmeyecek. 3 de olsa, 5 de olsa 10 da olsa farketmez. İç sahamızda mutlaka ve mutlaka formalara bizim karar vermemiz lazım. Parçalımızın altına mutlaka beyaz şort çekmemiz lazım, hatta bir gün görebilirsek, Galatasaray'ın başına taş yağarsa ve beyaz şort kırmızı çorap kombinasyonlu parçalı çıkartırsa (ki esas kombinasyonumuz budur), Çoraplarımızın bile tek maç iç sahada değişmemesi, rakibe göre başka bir kombinasyonun giyilmemesi gerekir. Deplasmanda ne yaparsan yap.

Tabi diyebilirsiniz, önce Parçalı üstü tam giyelim ASY'de, kombinasyona bakarız. Siz de haklısınız...

13 yorum :

pepino dedi ki...

bu olaya bende cok gıcık oluyorum zaten avrupadaki takımlar bu yuzden formaları üst alt ve çorap aynı renk cıkarmıyorlar ama turkiyede farklı butun formalar tek renk cıkıyo bu olaya hakkaten iyi deginmissin misal trabzon macında biz beyaz sortu cekip trabzona bordo sortunu giydirmemiz lazım

Selocan dedi ki...

İşte ama bazı takımlar var ki kombinasyonları yok. TFF'ye bildirilmemiş. O sebeple de giyemiyorlar. Yani bu sistemin güzel işlemesi için her takımın da bu işlere el atması lazım.

ahmetcan_48 dedi ki...

Parçalıya giden en güzel kombinasyon kesinlikle kırmızı şort ve kırmızı çoraptır. Parçalı altına beyaz kombinasyonu beğenmiyorum.

Burak Eken dedi ki...

Aslında parçalıya Manchester United gibi bir kombinasyon yapsak gayet güzel olur. İlk kombinasyon beyaz şortlu, ikinci kombinasyon siyah şortlu... Bu iki kombinasyonun da tarihimizde yeri var.

L dedi ki...

@ahmet:

valla istediğin kadar beğenme hacı. olay budur yani.

@sport:

ağzından bal damlıyo da, burda olmaz o işler. 50 senesi var daha.

Burak Eken dedi ki...

İki kombinasyonu da ayrı ayrı kullanmıştık. İkisini bir arada da kullanabiliriz.

Ayrıca 2001-2002 ve 2003-2004 sezonlarında kırmızı forma, beyaz ve siyah şortla, iki kombinasyon olarak giyilmişti. Bu olay da umudumu destekliyor. :)

havyarsız dedi ki...

ya biz yanlış biliyoruz ya da bjk kuralı takmıyor.

bjk'nin tff'ye bildirdiği formalar arasında çubuklu altına beyaz şort yok fakat sivas maçında beyaz şort ve çorap kullandılar.

http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/Spor%C3%96zel/haber7654126376578612434124.widec.jpg


http://i44.tinypic.com/14ad5cw.jpg

ayrıca diğer düz beyaz formalarını da çıkarmadılar, ilginç.

yuco dedi ki...

parçalı altına beyaz şort kırmızı çorap bu kombinasyonu hiç değiştirmeden uygulamalıyız bu cimbom klasiği.Bu konuda kulüple irtibata geçmemiz lazım

Selocan dedi ki...

Ceza yiyecek muhtemelen BJK, o beyaz şort olayı yüzünden.

Seco dedi ki...

en tuhafı da forma tanıtımında parçalının altına olması gerektiği gibi beyaz şort-kırmızı çorap olarak tanıtılması ama tff'ye bu şekilde bildirilmemesi. bu tamamen kulübün hatası. böyle olunca bursa maçı gibi uygun rakibin baştan aşağı yeşil giydiği bir maçta bile beyaz şortu giysek de kırmızı çorabı kullanamıyoruz

pepino dedi ki...

tff kurallarını kimsenin taktıgı yok sivas her maca parcalı altı beyaz sortla cıkıyo trabzon cubuklu ve parcalı altına beyaz sort giydi kac kez mavi altına bordo giydi anlıycagınız giymek istesek giyeriz kırmızı corap ama ortada hicbir sebep yok..

pepino dedi ki...

zaten sortun farklı renk olma zorunlulugu cok anlamsız forma ve corap tamamda en katı kurallı ingilizler bile sortlara karısmıyor:
http://www.premierleague.com/page/Galleries/0,,12306~1802830,00.html
http://www.premierleague.com/page/Galleries/0,,12306~1795067,00.html
http://www.premierleague.com/page/Galleries/0,,12306~2001017,00.html

liverpoolandkop dedi ki...

Talimat dışı forma seti giymekten kesilen cezalar burda.
http://www.google.com.tr/search?hl=tr&safe=off&q=+site:www.tff.org+TFF+taraf%C4%B1ndan+tescil+edilen+forma+setinden+ba%C5%9Fka+bir+forma+setini+kullanmas%C4%B1ndan+dolay%C4%B1+talimatlara+ayk%C4%B1r%C4%B1l%C4%B1k+nedeniyle+takdiren&ei=ADLgS-O_BM2eOP6ViOsI&sa=X&oi=manybox&resnum=2&ct=all-results&ved=0CAIQqAQwAg

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır