Bu Blogda Ara

5 Haziran 2010 Cumartesi

ARMANIN DEĞİŞMESİ

Daha önce Lappap Hocam yazmıştı bu konuyu, Roma formalarını örnek göstererek. Geçen günlerde de bir başlığın yorum kısmında muhabbeti döndü. Ben de TFF izin verirse neden olmasın demiştim. Daha sonra aklıma geldi. Beşiktaş son 3 sezondur, aynı sezon formalarının bazılarını kartal resimli, bazılarını ise düz normal armalı olarak yapıyor. Örneğin bu sezon çubuklu ve beyaz forması normal armalı iken, baklava desenli formasında kartal resimli arma kullanıldı. Yani 1 sezonda 2 farklı arma kullanabiliyor Beşiktaş. Demek ki bizde de İtalya, İngiltere gibi (diğer ligleri bilmiyorum belki vardır onlarda da) armanın her formada farklı olmasına bir şey denmiyor.

Madem böyle, biz de yapalım bunu. Yalnız tabi ki Beşiktaş gibi anlamlı, anlamsız yapmayalım. Ben armanın değişmesine karşıyım. Ancak çok anlamlı, bir kişinin veya dönemin anısına yapılmış ve sezon içinde de giyilecek olan bir formada armayı değiştirelim. Mesela;

Utkan AYHAN Tasarımı

Kral Metin Oktay'ın 2011-2012 sezonu içinde vefatının 20.yılını geride bırakacağız. Hadi önümüzdeki 1 ay içinde çıkacak olan Parçalı formamızı tahmin edemiyoruz, ancak bir sonraki sene, yani 2011-2012 senesinde Parçalı formamız mutlaka ve mutlaka Metin Oktay Parçalısı olmalı. Madem bu arma konusuna da bir şey denmiyor, o formanın logosu Metin Oktay formasındaki logodan olabilir. O logonun üzerindeki Türk Bayrağı sorun olur mu ? Bence olmaz, çünkü logonun özelliği o bayrak. Tıpkı Bursaspor'un logosundaki gibi. Ancak dediğim gibi sadece anlamı olan bir sezonda, anlamı olan bir formada kullanılmalı. Öyle sürekli yapılırsa, esas logomuza saygısızlık olur ve de anlamı kalmaz.

Utkan AYHAN Tasarımı

Bir öneri de, sevgili Utkan Ayhan'dan. Tasarım blogunda görmüşsünüzdür belki. İlk formamız anısına, ona benzer bir forma tasarlamış ve üzerine Gayın-Sin logosunu kondurmuş. Mesela 2015 yılında kulübümüzün 110. yılını kutlarken, ilk formanın anısına yapılacak düz beyaz ve kırmızı çoraplı bir formanın logosu Gayın-Sin olabilir.


Ancak şunu söyleyeyim. Ben armamızın üzerine Aslan figürü falan ekleyelim demiyorum. Sadece çok özel durumlarda, çok özel formalara bir dönem kullandığımız, yine bizim logomuz olan armalarımızın, göğsümüze 1. arma olarak işlenmesini istiyorum. Ancak Galatlar logosu, Efendiler arması, ya da ASY figürü falan, ya da onlar için yapılmış formalarda, o armaların 1. arma olarak kullanılmasına da karşı olurum. Nasıl olabilir, esas logomuz yerinde durur, Galatlar, efendiler veya bir özel forma için hazırlanmış ya da hazırlanacak olan özel bir logo, esas armamızın ters tarafındaki göğüs kısmına 2. logo olarak işlenir (bkz:yukarı). Yani öyle zırt pırt logo değiştirmeye veya ürünlerimizin logolarını formada, 1. arma olarak kullanmaya sıcak bakmam. Fakat dediğim gibi özel senelerde özel formalarda, 1. logomuzu tarihten armalarımızla değiştirebiliriz.

11 yorum :

Sühan Alp dedi ki...

off ya ağlamak istiyorum..ilk iki forma gerçekten süper herşeyiyle bire bir aynısı olsa keşke ya süper ötesi..tebrik ediyorum yapan arkadaşları.. :)

Selocan dedi ki...

Aynı arkadaş yapmış 2 formayı da :) Hakikaten çok güzeller.

Sercan dedi ki...

BJKde logo ayni esas. Sadece kartal var.

Metin Oktayda türk bayragi sorun olabilir.
Gayin-sin ise "komple" yeni logo

Selocan dedi ki...

Abi aslında sadece kartal değil. Yani tamam öyle de, o logonun bir parçası, logo o yüzden küçük boyutta ve yıldızlar yana falan kaydırılmış. Yani logo kuralı varsa 1 tane vardır herhalde. Şu şekil olur bu olur demiyorlardır kanımca. He bir de o bayraklı logo da dediğim gibi başlı başına logo. Yani bir bütün, bayrak sonra eklenmiş değil, öyle bakıldığında Bursaspor'un veya Kasımpaşanın logosundan farkı kalmıyor.

Tabi yine araştırmak lazım kuralları, ben sadece akıl yürüttüm.

victorieux dedi ki...

öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.tabi bu tip logo kullanmak güzel olur ancak malum federasyon son iki senedir ligde forma konusunda uefa kuralları koymaya başladı.artık fontlardaki logodan tut sırttaki galatasaray yazısı bile çıkarttırılıyor.hatta bu sene tek maçlık siyah formaya bile izin vermediler.o yüzden bu tip logoya kesin karşı çıkarlar.federasyon izin verse bile şampiyon olamadığımız senede türk bayrağını logonun içinde de olsa kullanmak rakip taraftarları rahatsız eder.

ayrıca konuyla çok alakası yok ama madem metin oktay formasıyla ilgili konu açıldı ben de paylaşayım.bilenler görmüştür ama 78 senesinde çekilen inek şaban filminin ilk sahnelerinde klasik metin oktay formamız var.rakip fenerbahçe de klasik çubuklu formasıyla.parçalı forma o kadar güzel gözüküyor ki paylaşayım dedim.

http://www.youtube.com/watch?v=utZs3D2G3eg

genius dedi ki...

formlardan birine romanın yaptığı gibi aslanlı falan bişey koyasalar güzel olur mesela gsmobile logosu gibi birşey

http://www.log.com.tr/wp-content/uploads/gsmobile.jpg

calibra dedi ki...

Bu sene ne şampiyonluk ne kupa görebildiğimiz için, Türk Bayrağını kullanamayız sanırım...

Ama Türk Bayraklı logonun şeklini, bayraksız olarak kullanabiliriz mesela?

Çeşitli varyasyonlar yapılabilir ve hoş olur aslında...

Selocan dedi ki...

Abi bence kullanırız. Sonuçta şampiyonluk ve kupa bayrağı standart özellikli. Belirli bir şekli şemali var ve formaya ayrı işleniyor. Bizim logodaki ise logoya mahsus bir bayrak. Dedim ya Bursaspor ve Kasımpaşa'nınkinden ne farkı var ?

Adsız dedi ki...

http://yfrog.com/jnawaykittemplateb2010020j

selimin dediği gibi ufak bişey denedim abi

Groza ateş, bunaltı dram ! dedi ki...

Beyaz formayı çok beğendim çıksa %1000 alırım :D

E dedi ki...

Armanın değişmesi söz konusu bile olmamalı. Daha hala kurtulamadık siyah bacground'lu kalkan modeli amblemden. Galatasaray'ın 1 tane amblemi vardır ve gayet sade ve asil durmaktadır. Beyaz oval'den şaşma. tepesindeki 3 yıldız bile fazla.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır