Bu Blogda Ara

18 Haziran 2010 Cuma

NEDEN HALA CLIMACOOL ?


Daha önce 1-2 kez değinmiştik ve neden diye sormuştuk. Hatta kulübe bile sitemkar yaklaşımlarım olmuştu. Adidas'a da sövmüştüm falan... Atıp tutmuşuz zamanında bilmediğimiz için. Formalarımızın neden hala Real Madrid gibi takımların 3 sezon önce bıraktığı Climacool teknolojisi ile üretildiğini, neden şuan mevcut olarak kullanılan Formotion'a geçilmediğini sorup duruyordum. Aslında cevabı çok basitmiş.


Galatasaray'ın formaları Türkiye'de üretiliyor. Tabi ki yurtdışında satılan Portekiz yapımı vs... formalarımız da var, ancak Store'lardan aldığımız formalarımız Türkiye'de yapılıyor. Bu Formotion ve son olarak Dünya Kupası'nda denenen Tech-Fit forma teknolojilerinin üretimini yapan makineler bir-iki firmaya aitmiş ve bu firmalar makineleri Adidas'a formaları üretmeleri için temin ediyormuş. Ancak Adidas ile muhtemelen yapılmış olan bir sözleşme sebebiyle, bu makineleri istediğiniz ülkeye gönderemiyormuşsunuz. Adidas'ın kendi teknolojisini korumak adına aldığı veya makine artık kiminse, onun özel şartlarının olduğu bir anlaşma ile korunuyormuş. Bu sebeple bu teknolojiyi üretebilen birkaç makine, birkaç ülkede üretim yapabiliyormuş. Kısaca Formotion teknolojisi içeren formalar üretmek için ülkemizde gerekli teknoloji bulunmuyormuş, bu sebeple Climacool formalar üretebilen makineler yüzünden biz hala Climacool formalar giyiyormuşuz. Tabi bence bu daha ileri teknolojiye sahip makinelerin buraya gelmemesinin bir sebebi de, henüz kulüplerimizin Adidas'ın gözünde A sınıf olmamasından kaynaklanıyor olabilir.

5 yorum :

akolkoparan dedi ki...

evet benimde dikkatimi çekti ancak bende böyle bir detay olmalı diye düşünüyordum.

Adsız dedi ki...

abi bu tenoloji olayı niketa ne düzeyde

Selocan dedi ki...

Adidas şekilcan bir firma. Kalıpları vs.. kasıntı dolu. Adamlar 2 parçada bitecek bir forma önünü 40 parçada yapıyorlar. Bu bütün parçalarının arasına da (tabi kumaş da özel) hava delikleri, ya da teri dışarı atan çeşitli teknolojileri koyuyorlar.

Nike ise daha basit, onlar sadece kumaşı teknolojilerine uyduruyorlar. Sonuçta Nike Adidas'tan daha büyük bir firma ve futbol formalarının teknolojisinin Adidas'tan eksik kalır yanı olacağını zannetmiyorum. Onların da Dri-Fit diye bir teknolojisi var. Ancak o teknoloji kumaş ile alakalı. Böyle kasıntı kalıpların aralarına hava delikleri falan koymuyorlar.

Kısacası Nike'ın da teknolojisi oldukça ileri ancak bunu kumaşlarında kullanıyorlar. Formaları da oldukça sade yapıp az dikiş kullanıp hafif olmasını sağlıyorlar vs...

Yıldırım dedi ki...

şimdi burda kesinlikle adidasın türk takımlarını ikinci sınıf görmesi durumu var.. başka hiçbişi diil, gerisi bahane.. yunan milli takımının, panatinaikosun formaları yunanistan da yapılmıyo ki.. Global anlaşmalar yaptıkları takımların formaları dünyanın neresinde olursa olsun, aynı merkezden yönetiliyo ve en üst teknoloji ile yapılıyo, merkezden gönderiliyo takımlara.. afrika takımlarından tutun da, arjantin takımlarına kadar.. kimsenin ülkesinde yapılmasına gerek yok zaten. (gs için 2000-01de yapıldı sadece..) burada resmen fason forma üretimi yapılıyo bu da adidasın işine geliyo.. bu konuya özen gösteren kulüp yöneticilerimizde olmadığı için taklit gibi saçma sapan formalar giyip rezil oluyoruz resmen.. hadi taraftar için yapıyosun bari futbolcular için son teknolojiyi kullan.. nike milli takım için böyle yapıyo mesela..

Selocan dedi ki...

Nike'a geçelim...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır