Bu Blogda Ara

28 Şubat 2011 Pazartesi

FCN Blog Birlik Çağrısı


FCN Blog'un paylaştığı yazıyı mutlaka okumamız ve elimizden geldiğince bütün taraftarlar olarak destek çıkmamız gerekir. Türk spor tarihinin en büyük kupalarını kazanmış olan takımımızın sahipsiz olmadığını gösterelim.

27 Şubat 2011 Pazar

NIKE ILE BIRLIKTE GELECEK YENILIKLER

Bildiginiz gibi gelecek sezondan itibaren takimimizin forma sponsoru Nike olacak. Nike'a geçmenin güzel tarafi tabii ki daha kaliteli formalarimizin olacagi, tabii biz öyle umuyoruz. Baska güzel bir tarafi ise Nike'in takimlara istek üzerine yeni seyler getirdigi.. Mesela, yeni bir font, dikilmis halde bir logo veya logo'nun iç tarafinda olan yazilar diyelim. Ben de bu konu'yla ilgili kisa bir sey yazayim .


Bu üstte gördügünüz font bu sene Juventus ve Werder Bremen tarafindan kullaniliyor. Nike tarafindan hazirlanmis güzel fontlardan biridir. Dedigim gibi, istek üzerine Nike takimlar için fontlar hazirliyor. Bunu bizde bekleyebiliriz tabii ki, ya da Trabzonspor'un Barcelona'nin fontunu aldigi gibi baska bir takimin fontunu da alabiliriz. Bu durumda mesela üstteki font'u isteyebiliriz, ki bu çok güzel olur.

Nike'in bir diger güzel detayi ise formanin iç tarafinda görünen logo'nun üzerindeki yazi. Bu sene bunu bir çok takimda görebiliyoruz. Takimlar istedikleri yazilari yaziyorlar logo' nun üzerine. Bu takimin slogani da olabilir, baska bir yazi da. Yalniz burda dikkat edilmesi gereken bir detay var : Formadaki logo dikis olacak. Yani biz yine o dandik logo'muzu kullanmaya devam edersek bu ihtimal ortadan kalkacak. O halde dikisli logo'ya geçelim degil mi ? Söyle bir kaç tane yaptim size örnek olarak:






Bunlar Nike tarafindan beklenecek sadece bir kaç güzellik. Bunun maç ceketleri ve bir çok degisik ürünleri daha var..

Simdilik bu kadar..

25 Şubat 2011 Cuma

YARIŞMA SONUCU


Kazanan belli oldu. Yukarıdaki resimdeki formanın ilk olarak hangi maçta giyildiğini ve bu maçın tarihinin ne olduğunu sormuştuk. Doğru cevabı ilk olarak rtamer18 nickli takipçimiz gönderdi. Kendisini tebrik ederiz.

Cevaba gelecek olursak. Bu forma ilk kez 17 Eylül 1997 yılında Borussia Dortmund maçında giyildi. Yukarıdaki fotoğraf o maça ait.

Hazır cevabı yazmışken ufak bir iki bilgi sıkıştıralım. O maçta ilk defa görücüye çıkan formamızın sırt kısmında Galatasaray yazıyordu ve kollarında bulunan siyah Adidas 3 çizgileri henüz formaya eklenmemişti. Daha sonra sırttaki Galatasaray yazısı kalktı ve kol kısımlarına siyah 3 çizgi eklenerek bildiğimiz haline kavuştu forma.

Ayrıca resimlerde de dikkat ettiğiniz üzere ilk başlarda bu formanın kendi şortu değil, FC Sion maçından bildiğimiz düz beyaz formanın şortu giyiliyordu. Ligde ise ilk defa 18 Ocak 98'de Ankaragücü maçında giyilmiş bu forma.

Soruyu sorduğumuz başlığın altına yorumları toplu şekilde yayınladım. Herhangi bir soru işareti kalmasın kafalarda. Katılımcılara teşekkür ederiz. İleride imkan oldukça, ya da bir sponsor bulursak bu yarışmayı yapmaya devam edeceğiz.

YARIŞMA SORUSU


Galatasaray yukarıdaki formayı ilk olarak hangi maçta giymiştir. Bu maçın tarihi nedir ?

Not: Sadece bu başlığın yorum kısmına bırakılacak cevaplar geçerli olacaktır. Cevaplarınız daha sonra toplu şekilde yayınlanacaktır. Herkese başarılar dileriz.


YARIŞMA SONUÇLANDI KATILAN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİZ. CEVAP BİR ÜST BAŞLIKTA.

24 Şubat 2011 Perşembe

TAM PARÇALIYA GÜZEL BİR ÖRNEK

Aslında Galatasarayımız dışında yazmak çok fazla hoşuma gitmiyor ancak bu formayı görünce paylaşmadan edemedim.

İtalya ligini takip edenler bilir, Genoa da bizim gibi parçalı forma giyen bir takım. Ama formaları konusunda oldukça hassaslar. Önceki sezonlarını da inceledim, bizim gibi renk değişiklikleri veya firmaların kalıplarına mahrum bırakılma gibi durumlar söz konusu olmamış.

Bu seneki formaları da bizim hep arzuladığımız "tam parçalı" formalar için çok güzel bir örnek:


Asics'i oldum olası sevmişimdir. Zamanında İngiltere'de Blackburn ve Newcastle'ı da giydirmişlerdi, bende de var bir kaç forması ve oldukça kaliteliler zamanına göre. Zaten reklama değil, teknolojiye yatırım yapan bir marka olmuşlardır ve ne yazık ki ülkemizde "Onitsuka Tiger" model sneakerlar haricinde çok bilinmezler (voleybol dünyasını ayrı tutmak lazım tabii).

Genoa'nın resmi ürün satış sitesinin linki aşağıda:

http://store.genoacfc.it/IT/product/RE25010000-001

Bir inceleyin, gerçekten çok hoş bu forma.

ÖDÜLLÜ SORU (CUMA'YA)


Duyurusunu şimdiden yapalım, kaçırdık biz hacı olmasın. Cuma günü saat 21:00'da soracağımız soruya ilk doğru cevabı veren kişi ödülü kapacak.

2. kez düzenleyeceğimiz bu yarışmada vereceğimiz ödül ise 1997-1999 arası giyilmiş olan 3 şeritli beyaz formamızın şortu. İmkanlarımız dahilinde bu ödülü verebiliyoruz, keşke daha iyisini de verebilsek. Fakat ödül bahane tabi, maksat muhabbet olsun. Yukarıdaki resim şortun kendi resmidir. Benim elimde yıllardır duruyordu, artık bir başkasının dolabında dursun. Şortu hiç giymedim, fakat yılların verdiği bir yorgunluk var üzerinde. 0 kondisyon değil. Neyse dedik ya ödül bahane. Bu arada bedeni de XL olsa gerek.

Sadece ilgili başlığın yorum kısmına bırakılan cevaplar değerlendirilecektir. Facebook, Twitter veya mail adresimize gönderilen cevaplar geçersiz sayılacak. Yorumlar daha sonra toplu şekilde yayınlanacak. Ayrıca blog'a otomatik olarak soruyu yükledim, yani blog saatine göre tam 21:00'da soru yayınlanacak. Nerede kaldı demeyin :)

Şimdiden tüm katılımcılara başarılar dileriz.

23 Şubat 2011 Çarşamba

ADİDAS'IN ÇİZGİLERİ


Ne zamandır yazacaktım kısmet bu güneymiş. Hazır Nike Galatasaray için Adidas'ın çubuklarını bükmüşken yazmak ve takipçilerimizle paylaşmak istedim.

Futbol endüstrisinin kavurucu ve çetin topraklarında kendine sağlam bir yer edinmiş Adidas, özellikle 1970 ve 1990 yılları arasında tüm dünya kulüplerinin neredeyse tamamını giyindirmiş, puma ve umbro dışında pek fazla rakibi olmayan bir firmaydı. Ancak 1974 yılında yaşadığı hezimeti sanırım tarif etmek pek mümkün olmaz.

O sene Dünya Kupasında mücadele edecek olan Hollanda Milli Takımı'nın forma sponsoru olan Adidas, takım kaptanı Johan Cruyff'tan hiç beklemediği bir istek/dayatma alır. 1974 Dünya Kupasının favori takımı Hollanda'nın kaptanı Cruyff, Adidas'ın hazırladığı ürünleri giyemeyeceğini söyler. Cruyff dünyada kendine menejer tutan ilk futbolcu. Futbolla kazandığı şöhreti parayı çevirmekte üstüne yok. Puma'da buna karşı gelememiş ve meşhur Puma King'leri giymesi için Dünya Kupası öncesinde kendisiyle anlaşmış. Cruyff nuh diyor peygamber demiyor çünkü Adidas ürünleri giydiği takdirde Puma'ya tazminat ödemek zorunda kalacağını biliyor. Adidas bir çıkış kapısı arıyor ve ne yapsa Cruyff ile anlaşamıyor. Sonuç olarak Adidas'ın çizgileri Cruyff'u saramıyor. Tüm Hollanda Milli Takımı üç çizgili Adidas ürünleri giyerken Cruyff ayağında Puma King'leri, üzerinde Adidas'ın modifiye etmek zorunda kaldığı, Adidas logosu olmayan ve en önemlisi belki de markanın tüm dünyadaki bilinen en büyük simgesi olan üç çizgisinden birini eksilterek hazırladığı forma ve şortu giyerek 1974 Dünya Kupası'nda boy gösteriyor.

Herhalde Adi Dassler üç çocuğunu simgeleyen bu üç çizgiden birini kaybettiğinde çocuklarından birini kaybetmiş gibi hissetmiştir. Markayı bu kadar ciddi derecede sarsan bir olay da sanırım yaşanmamıştır.
Şimdi Cruyff un bu nadir forması kimbilir nerelerde ve kimlerin elindedir varın hesabını siz yapın..


21 Şubat 2011 Pazartesi

85-91, 95-01, 05-11


Dün bir takipçimizle mailleşirken dikkatimi çekti. Adidas ile resmi olarak ilk defa 1985 yılında anlaştık ve takımımız ilk kez 1985 yılında Adidas marka parçalı forma giydi. 1991 sezonuna kadar Adidas kullandık, daha sonra malum Umbro seneleri. 1995 yılında tekrar Adidas ile anlaştık ve 2001 yılına kadar Adidas giydik. Sonra Lotto ve Umbro dönemleri. Ardından 2005 yılında Adidas bir kez daha geldi. Bu sezon sonu sözleşme bitiyor ve yepyeni bir marka giymeye başlayacağız. Tarihimizde daha önce hiç kullandığımız Nike. Adidas ile olan sözleşme bitiş tarihi 2011. Yani Adidas ile 3 farklı dönem: 1985-1991, 1995-2001, 2005-2011.

Biz boş zamanlarımızda Lappap Hocam ile komplo teorilerinden konuşmayı severiz. Genelde de ters fikirlerimiz olur ki muhabbet uzasın. Hani bu olay komplodan çok tesadüf gibi ancak son 35 senedir her 10 yıllık dilimlerin içinde aynı yılda Adidas ile anlaşıp, aynı yılda anlaşmayı bitirmişiz. 2015'te ne olur dersiniz ? Bir Adidas dalgası daha gelir mi ?

Onun da açıklamasını yapayım bari. Profesyonel meseleler bunlar. Her iki tarafında büyük kazanç sağlayacağı anlaşmalar. Milyon Dolar'ların, Euro'ların konuşulduğu meseleler. Duygusallığa yer yok yani. Bu sebeple ileride ne olur bilinmez. Fakat Adidas Nike'dan 2. kez büyük darbe alıyor. İlki Milli Takım'dı. Adidas ile olan çok eski bağımızı kopardığımız için Adidas vefasızlıkla suçlamıştı bizi. İkincisi de bu aniden olan Galatasaray - Nike meselesi. Adidas bunu da beklemiyordu. Belki son 2 aydır konuşuluyordu, ancak beklemiyordu. Adidas ile uzunca bir süre daha anlaşabileceğimizi, bize bir teklif getireceklerini düşünmüyorum. Ben zaten Nike ile ömür boyu gitme taraftarıyım, ancak duygusal olarak Adidas'ın da bize kıl olduğunu düşünüyorum. Profesyonel mesele dedik yukarıda, ancak en azından, aynı Milli Takım gibi, uzunca bir süre Adidas bize yaklaşmayacaktır.

Tarihleri sezon bazında değil, yıl bazında aldım. İlk olarak Adidas'ı 1984-1985 sezonunun 2. yarısında giymeye başladık (1985 yılında). Ayrıca hatırlarsınız 2004-2005 sezonu henüz bitmeden Adidas ile anlaşmıştık, ancak tarih olarak yine 2005 yılıydı. Yukarıdaki fotoğrafta yer alan iki formadan soldaki ilk Adidas parçalımız, sağdaki ise şimdilik sonuncusu. Ancak inanıyorum Lappap Hocam 2015'te bir hareketlenme bekler :)


19 Şubat 2011 Cumartesi

DİĞER BRANŞ FORMALARI NE OLACAK ?


Bunu da hepimiz merak ediyoruz. Basketbol formalarımız da Adidas'tı bildiğiniz üzere. Bu fesih meselesi bu branşı da etkileyecek mi ? Onlar da Nike giyecek mi ?


Adidas ile olan bütün bağlarımızı kopardık. Bundan böyle Basketbol takımlarımız da Adidas giymeyecek. Ben geleneğin devam edeceğini ve Nike'ın basketbol takımlarımızı da giydireceğini düşünüyorum. Basketbolla aram hiç yoktur, olası Nike basketbol formalarının kalitesini vs... Lappap Hocam yazar. Ben teknik kısımlara girmeyeceğim. Ligde Erdemir ve Efes Pilsen'in Nike giydiğini biliyorum. Gayet sade ve güzel formaları var. Ayrıca Avrupa'da Barcelona tıpkı futbol takımı gibi Nike giyenlerden. Tabi bir sürü örnek var, Barcelona'dan bahsetme sebebim; bizim son sezonlarda gelenek haline getirdiğimiz futbol ve basketbol takımlarının aynı konsept ve renkte forma giyme olayını Barcelona'nın da yapıyor olması. Onlar da her sezon futboldaki 3rd-away formalarını basketbola koyarlar. Biz bunu Adidas'ta da yapıyorduk, büyük ihtimalle Nike'da da devam edeceğiz. (Tabi basketbol formaları Nike olursa)

Bir diğer formaları mühim olan branşımız voleybol. Voleybol formalarımızı aynı zamanda Milli Takım formalarını da yapan Errea yapıyor. Bence bu işte çok başarılılar.Ayrıca onlar ile olan sözleşmemiz devam ediyor. Nike büyük ihtimalle gelir elde edemeyeceği bu branşa bulaşmayacaktır ve Errea ile yola devam edecektir voleybol.

Sonuç olarak Adidas hiç bir branşımızda gelecek sezon olmayacak. Basketbol'da Nike giyeceğimizi, voleybolda ise Errea ile devam edeceğimizi tahmin ediyorum. Basketbolla ilgili tarftarlarımızın da eminim tek dileği basketbol formalarının da her sezon düzenli olarak satışa çıkartılmasıdır. Buradan onların da seslerini yazıya dökelim.

18 Şubat 2011 Cuma

ACİZLİK


Aslanlı yola Ali Sami Yen Spor kompleksi tabelaları asılıyormuş. Büyük bir gururla bu haberi 3 fotoğraf ile resmi sitede duyurmuşlar. Biz bu adamlara formalarımızın nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz ya, önce temel derslerden başlayalım. Çünkü kendileri Galatasaray'ın Armasını bilemeyecek kadar acizler. Bir de gururla şu tepedeki fotoğrafı resmi siteye koyacak kadar da komikler.

Şimdi açıklama tez yapılır. Ben daha yapılmadan yazayım. Tabelayı yapan bilmemne firması logomuzu yanlış hazırlayıp inşaat sahasına getirmiştir. Gerçek anlaşıldıktan sonra tabelalar geri gönderilip doğrusu ile değiştirilmiştir. Gelir buna benzer bir açıklama 1-2 saat sonra. Ya da gelmez...

Kesin evet tabelayı yapanlar hatalıdır. Kesin oraya getirilene kadar, o nal kadar armayı hiçbir yetkilimiz görmemiştir. Kesin. Yok abi, bu adamlara formaları falan anlatana kadar...

*Ben bu fotoyu ilk önce resmi sitede değil, 17 Mayıs 2000 Blog'da gördüm.

Edit: Resmi site kaldırmış yukarıdaki fotoğrafı.

Edit2: Tabelalar düzeltilmiş ve yenileri yerine konmuş. Tamam artık bize yüklenmeyin düzelttiler işte :)

KORSANA KARŞI FOTOĞRAF YARIŞMASI


Kulüp faso fiso projeler ile uğraşıyor. Şimdi de korsan ürüne karşı fotoğraf yarışması başlatmışlar. Ben bu tip yarışmaların her zaman düzenlenmesi taraftarıyım, ancak korsana karşı çok duyarlı bir kulübümüz varmış gibi davranmaları hakikaten komik. Milleti de aptal sanıyorlar. Bırak sözde korsan ürüne karşı duyarlılığını, her hafta yap böyle yarışmalar.

Ben size söyleyeyim; fotoğrafa falan da gerek yok. Gidin Buca maçına, turnikelerin 10-15 metre gerisinde korsan ürün satan tezgahlar var. Gidin Ali Sami Yen önüne, çadırın hemen oraya, korsan ürün satan tezgahlar, her maç öncesi ceplerine eski parayla milyarlar koyan karaborsacılar var. Bakın uzağa gidin de demiyorum; Mabedimiz ve yeni mabedimizin 15 metre yakınına bir göz atın yeter.

Sen eğer kulüp binasının neredeyse içine kadar girmiş olan bu tezgahlara göz yumarsan, Store'da 25 liraya alabileceği şapkayı orada 5 liraya gören taraftar da gider alır. Almamalı, ancak alır. Korsanı önleyecek tek kurum Galatasaray Spor Kulübü'dür. O sebeple bırakın her yarışmaya korsana karşı lafları eklemeyi de, harekete geçin. Geçen sene de korsana karşı slogan yarışması olmuştu. E ne oldu ? Kazanan kim oldu ? O sloganı nerede kullandılar ? Ne boka yaradı ?

Bakın, kimilerinin bu örnekle siniri bozuluyor olabilir. Bozulsun. Adamlar önlediler çünkü. Fenerbahçe korsan ürün satışını neredeyse bitirdi. Kulübün kurduğu bilirkişi ve avukat ekibi taraftarlardan gelen her ihbarı yanlarına zabıta alıp değerlendiriyor ve çok ağır para-hapis cezaları uyguluyorlar. Sonucunda da götü yemiyor birilerinin korsan forma vs... satmak. Bir ihbar hattı ve bu işle ciddi ilgilenen 5-10 kişilik bir ekip bitirdi koskoca kulübün korsan sorununu.

Geçen gün Kapalıçarşı'ya gittim. 550 senelik GSStore mübarek. Turistler Dünya'da en çok tanınan Türk takımının formasını almak için Store'a değil, Kapalıçarşı'ya koşuyor. Kulüp ise kılını kıpırdatmıyor. Sonra fotoğraf yarışması düzenliyorlar. Ali Sami Yen Spor Kompleksi açılışında kulüp tarafından dağıtılan davetiyelerin Mecidiyeköy'deki çadırın önünde karaborsa satılabildiği bir kulüp aslında bu. Daha fazlasını bekleyemeyiz belki de...

*Resim resmi siteden alınmıştır.

17 Şubat 2011 Perşembe

YANLIŞ PARÇALI TÜRLERİ


Parçalı'na Sahip Çık sitemizde parçalı formayı ve parçalı forma kombinasyonumuzu anlatan bir sunumumuz var bildiğiniz üzere. Bazı yorumlardan anlıyorum ki, sunumu okumayan, sadece imza atan kişiler var (çok olmadığını düşünüyorum). Gönül ister ki, önce bir okuyup, konu hakkında bilgi edinip eğer hak veriyorsanız imza atmanız. Neyse, sunumu okumayanlar için yanlış parçalı türlerini bir de buraya yazalım. Galatasaray'ın tarihi boyunca giydiği ve gerçek parçalımız olmayan bu formaları bir kez daha görelim ki, bir daha yapılmasın.

İşin ilginç yanı bu yanlış parçalı furyası 85 yılında Adidas'ın gelmesiyle başladı. Yani 80 sene boyunca doğru parçalıyı kullandık hep. 98 yılından sonra da hemen hemen hiç gerçek Parçalıyı giyemedik (100. yıl ve nispeten 08-09 formasını bir kenara bırakıyorum).

Yukarıdaki fotoğraftaki yanlış formaların hepsini giydik. Benzetememe sebebiniz sadece parçalı tipini saf olarak almam. Tasarımsal farklılıkları ve detayları dışarıda tuttum. Ayrıca 85-91 arası giyilen arkası düz parçalıları ve son 5 sezonda giyilen Avrupa parçalılarını listenin dışında bıraktım. Başlayalım;

1- Bu forma pek çok kişi tarafından Gerçek parçalımız ile karıştırılır. Önden de, arkadan da bakınca tam parçalı görünüme sahiptir. Ancak formanın yanlış olduğunu yandan baktığımız zaman anlarız. Kollar arkalı, önlü tek renktir ve dizilim bu yanlış sıralama yüzünden tamamen yanlıştır. Bu parçalı forma tipini, 97-98, 98-99 ve 03-04 sezonlarında kullandık.

2- Bu forma anlayabildiğiniz üzere geçen sezon ve bu sezon giydiğimiz forma. Hem renkleri ters, hem de formayı tam ortadan ikiye bölen bir parçalı stiline sahip. Bu da yanlış.

3- Son 6 senede en çok bu yanlış parçalıyı giydik. 05-06, 06-07 ve 07-08 sezonlarında giymiş olduğumuz bu forma 2 numaralı forma ile aynı tarz parçalı türüdür. Yani formayı tam ikiye ayıran stil. Önden bakınca gövde renklerinin yerleri doğrudur, ancak tamamen yanlış bir parçalıdır.

4- Bu forma stilimizi futbol takımımız giymedi. Ancak Metin Oktay parçalısı olarak tanıtılan hatıra formamızda bu yanlış parçalı tipini görüyoruz. Önden doğru, ancak kolların tek renk olması yüzünden arkada yanlış bir görünüm oluşuyor. Bu formayı Blackburn giysin, biz değil.

5- Bu parçalı stilini ben sunuma koymamışım, zaten yeni farkettim. 01-02'nin karışık tasarımı beni yanıltmış. Arkasını ve önünı yan taraftan tamamen ikiye ayıran bu parçalı da yanlış.

Bu 5 yanlış parçalı formayı da giydik. Hem de son 13 sezonda. Kimi zaman Adidas kalıpları izin vermedi, kimi zaman akıl edemediler. Halbuki dünyadaki en karakteristik forma tiplerinden birine sahiptir Galatasaray. Tam parçalı formayı giyen ben bir Genoa'yı bilirim (varsa ekleyin lütfen). O sebeple abuk subuk Parçalılardan kurtulup Tam Parçalı formamızı giymemiz ve özümüze dönmemiz şart. Nike'ın tam parçalı forma yapabilecek kalıpları mevcut. Yeter ki tarihimizi akıllarına getirsinler. Bu arada tekrar tam parçalı tipini koyalım da, kıyaslayın.

Tam Parçalı forma

Bir de rica; "Ben şu tipi daha çok seviyorum. Bence parçalı forma budur" gibi yorumlara girmeyelim. Bu takımın 1 tane parçalısı var. Onu koruyalım. Destek için de sizi şuraya alalım.

15 Şubat 2011 Salı

ÇUBUKLU GELDİ


Tanıtımdan 1,5 ay sonra çubuklu formamız nihayet GSStore.org'da satışa çıkartılmış. 7 Ocak'ta storelara gelmişti forma. Bugün 15 Şubat, daha yeni koydular. Diğer malum internet siteleri bu arada gırla satmıştır formayı. Aferin akıllıca oldu.

Nike'a geçmeden önceki son formamız bu. Ayrıca ASY anısına tasarlandığını da unutmayalım. Bu sebeple "Nike'a geçeceğiz, ne alacağım boşuna" demeyin. Koleksiyon ve hatıra değeri var. 20 sene sonra anlarsınız değerini. Ayrıca 92 lira ile Nike'a göre mütevazi bir fiyatı da olabilir. Benim tahminim (bunu sadece kafadan atıyorum) Nike 100-110 arası fiyat çekecektir formalarına. Neyse o da başka konu olsun. Ama siz şimdiden biriktirin para.

7 MİLYON DOLAR


Daha önce başka yerde yazıldı mı bilmiyorum. Ben sıcak sıcak kendi kaynağımızdan öğrendim. Nike'ın Adidas'a tazminat ödediğini biliyoruz. Peki ne kadar ödemişler ? 7 milyon Dolar ödemiş Nike Adidas'a. Hakikaten çok çok büyük para. Nike'ın bu kadar istekli olmasına şaşırıyorum hergün.

Dostumuz FCN Blog anlaşma şartlarını yazmıştı. Bize yılda 5 milyon Euro vereceklermiş. 5 seneden eder 25. 7 Milyon dolar da tazminat... Adamlar çok büyük paralarla geliyorlar. En iyi kalitede iş yapacaklarının işaretidir bu, ki yine öğrendiğim bilgilere göre Nike'ın üst düzey kulüp kategorisinde hazırladığı formalardan bize hazırlanacakmış. Yani Barcelona, Arsenal, Man U vs...

Hadi bakalım bekliyoruz.

14 Şubat 2011 Pazartesi

1960-1970 ARASI EKLENDİ


Çizim bölümümüze 1960'tan itibaren giymeye başladığımız formalar da eklenmiştir. 1970'ten sonrasını ilerleyen günlerde ekleyeceğim. Bir bakın bakalım, yanlış sezon veya eksik forma vs... var mı ? Yorum kısmında paylaşırsanız, düzeltmeleri tez yaparız.

Edit: Sevgili Mert Çelik sol kolonda yer alacak güzel bir banner tasarladı şipşak. O bannera tıklayarak bu bölüme ulaşabilirsiniz artık. Kendisine çok teşekkür ederim.

ÇAKMA GALATASARAY FORMALARI


Hep formaların çakması olacak değil ya. Blogumuzun da çakmasını yapmışlar sonunda. Avrupa'da çok gördüğümüz ancak Türkiye'de örneği hiç bulunmayan. 0'dan başlayıp, pek çok proje ile forma meraklılarını buluşturduğumuz ve geçen gün 1 milyon görüntülenme sayısına ulaşmış blogumuz insanların ağzını sulandırmış olacak.

Kendilerinin her türlü sosyal paylaşım sitesindeki hesap isimleri, hatta sitelerinin adı bile bizimkiyle aynı. Bugüne kadar sayısını hatırlamadığım kadar çok insana, çok blog açan kişiye yardım etmeye çalıştım (buna kendileri de dahildir). Formalarla ilgili, Galatasaray formaları ile ilgili yazı yazan çok dostum var. Bazıları yazmayı bıraktı, bazıları pek zaman ayıramadı, bazılarını bu bloga davet ettik. Hepsine bu blogdan destek verdik. Ancak böyle ucuz numaralarla, paylaşımda bulunduğumuz her sosyal internet ortamında kullandığımız aynı isimleri kendilerine koyarak üzerimizden pay çıkartmaya çalışan çakallara da destek vermeyiz, kusura bakmasınlar.

İlk yazıları da bize giydirmek olmuş. Ben yazıyı okumadım, bana özellikle görmemi isteyen biri bahsetti. Hergün blogumuza girip hangi formanın hangi sezonda giyildiğini dahi yeni öğrenen kişilerle bu tip bir blog atışmasına girmeyeceğim. Zamanında Beşiktaşlı kardeşleri için sabahın 5-6'larına kadar oturup forma beklediğim ve hatta kendilerini de koleksiyona bizzat benim başlattığım insanların gelip benimle şimdi atışması komik, hem de böyle ucuz numaralarla. Bugün eğer bu işi yapıyorlarsa bu bizim sayemizde. Bedava projelerin üzerine konmak paha biçilemez tabi. Bakalım bizim projelerin kaçı orada görülecek.

Bu konu hakkında daha fazla yazıp, amaçlarını yerine getirmek istemiyorum. Zaten amaçları günde 3-5 kişilik takipçi sayılarını bizim sayemizde 3-5 bin'e çıkartmak. Bunu yapmayacağım.

Edit: Tövbe ettirirlermiş beni koleksiyona. Öyle dediler az önce. Ben başkaları için değil, bu işi yıllardır kendim için yapıyorum. Tövbe etmek de, etmemek de benim kendi zevkime kalmış.

Ben her zaman bu bloga öncelik verdim, her zaman takipçilerle bir şeyler paylaşmak istedim. 2 senedir şuraya giren 1 milyon kişiden kaçı benim adımı bilir ? Kendimi değil çünkü, başka şeyleri 1. sırada tuttum. Bu yüzden bilmezler adımı. Ama bakıyorum bizim üzerimizden pay çıkartmaya çalışanlar bir özgeçmişlerini yazmamışlar. Ne demiştik; başkalarının tırnağıyla kazıyıp getirdiği bir şeyin üzerine konmak bedava. Lütfen beni tövbe ettirin. Rica ediyorum =)

(Senin kendine yazdıklarını 3 kişi okur, senin bana yazdıklarını günde 3 bin kişi okur. Dikkatli olalım o yüzden)

1905-2011 GALATASARAY FORMALARI YAYINDA

Henüz 1960'a kadar olan kısmını koydum. Daha sonrasını önümüzdeki haftalarda yayınlayacağım. Takipçilerimiz de bir kontrol etsinler, yıllarda bir yanlışlık veya formalarda bir hata bulursanız yorum kısmında paylaşırsınız.

Çizimlerin tamamı Erdinç Çelik'e aittir. Blog ekibi olarak bizler epey uğraşarak en ufak detay farklılıklarını da hesaba katıp bütün formaları toplamaya çalıştık. Yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştığımız bir proje bu. Ben arşiv yapan kişilere saygımdan resimlerin ortasına nal gibi blogun adını koymuyorum. Paylaşım bloguyuz sonuçta. Ancak aynı saygıyı karşı taraftan da bekliyorum. Bilgisayarlarınıza dilediğiniz gibi kaydedebilirsiniz. Ancak başka bir internet ortamında, forumda, blogda vs... bu fotoğrafların tamamını lütfen paylaşmayın. 1-2 resim koyup aktif link vererek meraklı kişileri buraya yönlendirebilirsiniz. Sizden tek ricam budur.

Bu başlık sadece kronolojik diziliştir. Sezon sezon hangi formalarımızı giydiğimizi sol kolondaki fotoğraf bölümünde paylaşıyoruz zaten, bu çizimleri de oraya ayrıca ekleyeceğim. Bu tabi zaman alır. Kısa zamanda halletmeye çalışırım.

Dediğim gibi kaynak gösterseniz bile, bütün çizimleri internet ortamında başka bir yerde paylaşmamanızı rica ederim. 1-2 resim altına aktif link verebilirsiniz. Teşekkür ederim.

Ayrıca sol kolonda bu bölüm yerini alacak.

13 Şubat 2011 Pazar

NIKE'TA OLABİLECEK DETAYLAR


Nike'ın çok beğendiğim ve bize de cuk oturacak çok güzel detayları var formalarında. 2 tane detay var ki, bizim de tarihimizde sıkça kullandığımız forma şekillerimize çok uyuyor. Bunlardan biri Metin Oktay forması ile meşhur olan kol uçlarındaki bantlara benzer tasarladıkları bantlar. Diğeri geçmişte çok uzun yıllar kullandığımız ucunda kalın bant olan çorap şekli. Nike geçtiğimiz sezonlarda her 2 detayı da formalarında kullandı. Hala da kullanıyor.


Önce kol uçlarına gelelim; Arsenal'in bu seneki her 2 formasında da kullandı Nike bu detayı. Fransa formasında işi biraz daha ileri götürdüler ve kol uçlarını kıvırdıkları zaman ortaya çıkan farklı renk bantlar yarattılar. Galatasaray'ın klasik Tam Parçalı detayı değildir bu kol ucu meselesi. Metin Oktay forması öncesinde yoktu böyle bir detay. Ancak en meşhur formamızda kullanıldı ve gelecekte de buna benzer bir detayın formamızda kullanılması güzel olacaktır. Nike Arsenal'e klasikleşmiş formasını tekrar yaptı bu sene. Onların da tıpkı bizim Metin Oktay gibi klasikleşmiş formalarında kullandıkları bu kol ucunu tekrar yarattı. Sıra bizde olsun gelecek sezon.



2. konu çorapların uçlarında kullandıkları kalın bantlar. Daha 1 ay önce tanıtılan ve 5 Şubat'ta satışa çıkartılan Fransa formasında gördüğümüz bu detay beni yine gerilere götürdü. Bu detay kol ucundan daha eskilere dayanıyor. Düz kırmızı çoraplar, siyah çoraplar, beyaz çoraplar kullandık. Ancak içlerinde hiç kuşku yok ki en meşhuru ucunda sarı kalın bir bant olan kırmızı çoraplar. Metin Oktay formasından daha eski olmasına rağmen, yine o formanın meşhur ettiği bir detay. E gördük ki Nike yapabiliyor benzerini. Neden bizim için de yapmasın ? (!)

Yukarıdaki muhteşem tasarım sevgili Erdinç Çelik'e aittir.

12 Şubat 2011 Cumartesi

NIKE'TAN BEKLENTİ #2


Takipçilerin en çok merak ettiği konulardan biri arma meselesi. Nike ile birlikte güzel günler bekleyen bizler, armamızın da adam gibi olmasını diliyoruz. Adam gibiden kasıt; Avrupa'daki bütün takımlarda olduğu gibi dikiş ile yapılmış ve kaliteli görünümde olması.

2004-2005 sezonunun sonunda Adidas ile anlaştığımız zaman armamız da Lextra firması tarafından yapılmaya başlandı. Adidas ile geçen bu 6 sezonda da Şampiyonlar Ligi'nin meşhur patchini de yapan bu firma hazırladı armalarımızı. Ancak kalitesi hiç de iyi değildi. Yıkanınca dökülüyor, futbolcuların üzerinde bile arması sökülmüş antrenman ürünleri görüyorduk. Bu sezonki mercan ve krem formalarımızda kullanılan armaların kalitesi, geçtiğimiz senelerdekilere göre iyileştirilmiş olmasına rağmen, baskı arma ve yıldızın kalitesiz görüntüsünden kurtulamadık bir türlü. Kısacası sevemedik biz bu Lextra baskı armaları ve yıldızları. Avrupa'daki hiç bir büyük kulüp bu tarz baskı armalar kullanmıyor üstelik.


Lextra firması Adidas'a bağlı değil. Yani Adidas ile sözleşmeyi feshetmemize rağmen Lextra ile ilgili bir gelişme yok henüz. Ancak aldığımız duyumlara göre Nike, formalarımıza armamızı kendisinin koymasını istiyor. Tıpkı; Barcelona, Arsenal, Juventus, Werder Bremen, Atletico Madrid, Manchester United vs... gibi. Onların armalarını da Nike kendisi yapıyor. Bu takımların armalarının hepsi kaliteli ve dikiş.


Nike eğer, "armaları ben yapacağım" da ısrarcıysa, yukarıda saydığım takımların armaları gibi kaliteli olacaktır. Ancak Lextra ile olan anlaşmanın da feshedilmesi gerekir. Adidas ile hayatımıza giren ve bir türlü sevemediğimiz şu markanın da bence sonu geldi. Bu kadar kararlı olan Nike'ın bu işi de halledeceğini düşünüyorum. Bu konuda kesin bir duyumum yok. Ancak seneye çok büyük ihtimalle hayallerini kurduğumuz ve Avrupa takımlarında görmeye alıştığımız dikiş ve en üst kalitede Nike'ın hazırladığı armaya sahip olacağız.

Armaların fotoğraflarını gönderen sevgili Fırat Erbuğ'a çok teşekkür ederim.

10 Şubat 2011 Perşembe

Forma önerileri #4

Bu başlığın anahtarı Okan'da. Kendisinden bir başlığına izin isteyerek, profesyonel tasarımcımız Design In Sport'a bağlanalım dedik.

Malum artık resmi sözleşmeler de imzalandı ve bundan böyle 5 sene boyunca Nike giyeceğiz. Design In Sport da kendi blogunda güzel bir kaç tasarım yapmış. Ustamıza selamı çakıp, sizin de yorumlarınızı eksik etmemenizi bekliyoruz.


Edit: Bu tasarımların telifleri alınmış durumda. Aman diyeyim Design In Sport'dan onay çıkmadıkça kullanmayın.

9 Şubat 2011 Çarşamba

5 SENELİK İMZALANDI


Matthias az önce bir başlığın yorum kısmına Nike ile 5 senelik sözleşmenin imzalandığını ve yakın zamanda resmi açıklamaların yapılacağını yazdı.

Anlaşma çok daha önceden sağlanmıştı, ancak artık imzalar da atıldı. 5 sezon boyunca Nike giyeceğiz. Her 2 taraftan da ve kap.gov.tr'de yakın zamanda yazılı açıklama gelir. Uğurlu olsun.


PEK YAKINDA


Çoktan yapmamız gereken bir projeydi aslında. Galatasaray formalarını işleyen blogda bu tarz bir çalışmanın olmaması büyük eksiklikti. sevgili dostum Erdinç Çelik üstün çizim yeteneğini konuşturdu ve fotoğraflarda gördüğümüz formaların birebir çizimlerini yaptı. Proje tamamlandı. 1905 yılından bu yana giymiş olduğumuz bütün formaları bitirdik. Şubat Ayı içerisinde projeyi bloga koymayı planlıyoruz. Büyük bir eksiklik böylelikle ortadan kalkmış olacak.


Şimdilik rastgele seçtiğim 3 resimle ve üzerindeki formalarla sizi başbaşa bırakıyorum.


Sevgili Erdinç'e de ne kadar teşekkür etsem az. Katkısı inanılmaz oldu.

8 Şubat 2011 Salı

KESİN


Gerek yorum kısımlarına, gerekse mail olarak hala emin misiniz tarzında sorular geliyor. Başka firmalar, başka anlaşmalar konuşuluyor vs... Bazı forumlarda da hala insanların kafasında soru işareti var (mış).

Şunu son bir kez tekrar yazalım. Nike işi kesin. Adamlar Galatasaray ile görüştüler ve anlaşma sağlandı. Bu iş bitti. Kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. Anlaşmanın açıklanmama sebebi Adidas ile sezon sonuna kadar gidecek olmamız olabilir. Belki de store satışları etkilenmesin diye Galatasaray böyle bir ekstra madde koymuştur. Sezonun bitmesini bekliyor olabilirler. Bu konuda bilgi sahibi değilim. Fakat Nike işi bitmiştir. Sadece artık 2 tarafın resmi açıklaması bekleniyor. Bu da Mayıs sonunu bulabilir.

Oldu mu, olmadı mı, başka bir firma mı aldı vs... gibi kafa karışıklıkları olmasın diye son kez yazdım. Kafasında soru işareti olan kişilere veya başka firma adının geçtiği forumlara bu yazıyı kopyalayabilirsiniz.

ÇUBUKLU KOL


3 farklı forma var. Bu 3 forma da bizim çubuklu formamız ile aynı kalıp. Hatta Arjantin ve Milan forması ile neredeyse birebir tasarıma sahip bizim forma. Fakat sizin de dikkatinizi çekmiştir, bir kol sorunu var ortada.

Ben çubuklu formanın kol kısmına hiç alışamadım. Sarı parçası ile kırmızı parçasının bu kadar keskin ayrılması ve kırmızının bu kadar çok yer kaplaması üzerine İspanyol paça bolluğu da eklenince kötü bir görüntü oluşturuyor.


Artık konuşmanın pek anlamı yok ancak yukarıdaki 3 formada olduğu gibi omuz kalıp parçasının aşağısından itibaren çubuklu bir kol tasarlanamaz mıydı ? Adidas tasarlayamazdı da değil mesele. Tasarlamış işte. Biz mi akıl edememişiz ? Ya da bu şekilde daha güzel olduğuna mı karar vermişiz, anlayamadım. Zaten pek çok şeyi anlamıyorum formalarımız konusunda, aha bir şey daha eklendi.

7 Şubat 2011 Pazartesi

1 MİLYON


Sayfamız dün gece 1 milyon kez toplam görüntülenme barajını aştı... Biz yine tek bir konu altında, çizgiden sapmadan yazmaya devam edeceğiz. Galatasaraylı olsun olmasın, bütün forma severleri, aynı tutkuya gönül vermiş kişileri, aramızda görmekten büyük mutluluk duyduk. Bize değer verip bu sayıyı oluşturan bütün takipçilerimize teşekkür ederiz.

GALATASARAY FORMALARI BLOG EKİBİ

Tırtık

Biraz beyin fırtınası yapalım bakalım.





Bunlar, Nike'ın 10-11 sezonu tasarımlarından bazıları. Tırtıklar falan. Dalgalanmalar. Cızırdamalar.


Bu da, yeni sezon Corinthians deplasman forması. Görünüşe bakılırsa, bu dalgalı çizgiler, tırtıklar bu sezon da devam edecek. Ki gerçek mi değil mi bilmiyoruz ama, nete sızan Atletico Madrid ve Barcelona formalarında da bu tip kullanımlar var. Peki, bizim yeni sezon Nike parçalısında da böyle bi'şey yaparlar mı? Mesela formanın tam ortasından, beyaz veya siyah renkte, tırtıklı bir şerit geçse? Ne dersiniz, tepkiniz ne olur? Yorumları, fikirleri bekliyoruz.

6 Şubat 2011 Pazar

Forma önerileri # 3

Evet arkadaslar, bildiginiz gibi Adidas'la olan sözlesmemiz fesh edildi. Bu durumda büyük ihtimalle Nike'e geçiyoruz. Benim bundan önce yaptigim tasarimlar bosa gitse de sizlerle bir beyaz forma tasarimi paylasiyorum. Umarim begenirsiniz.

Formada küçük ama çok güzel detaylar var.

5 Şubat 2011 Cumartesi

ÇUBUKLU NEREDE ?


İnternet satışları ile Store satışları arasındaki oran nedir merak ediyorum. Böyle bilgileri paylaşmalarını da çok isterim açıkçası. İnsanlar daha çok resmi web sitesinden mi, yoksa storelara gidip mi forma alıyorlar ? Merak ediyorum. Ben mesela siteyi tercih ediyorum. Bu sene henüz forma almadım, ancak geçtiğimiz 2 sezon hep internetten aldım formaları. GSStore.org'dan. Benim gibi yapan da fazladır herhalde.

Çubuklu forma çıkalı ne kadar zaman oldu ? Sanıyorum 7 Ocak'ta storelara gelmişti. Fakat 1 aydır GSStore.org'a gelemedi forma. İnternetten satışı yapılmıyor yani henüz. İlk başlarda; millete kazık 175 liralığı satalım kafasıyla normal fiyatta olanı koymamışlar diye düşünüyordum. Fakat o da tükeneli 3 hafta oldu. Bana mail de geliyor bu konuda, ne zaman nete konacak diye. Keşke bilebilsem.

Sözün özü, 1 aydır çubuklu forma konmadı nete, sebebi nedir ve ne zaman konar ? Halbuki koltukları söküp (ki umarım stadın gerçek koltuklarıdır. - günahlarını almayalım şimdi) 105 liradan satışa çıkartmışlar şipşak. Çubuklu formayı da bekleriz artık. Bilindik sitelerde 1 aydır satılıyor forma, kulübe katkı yapacağız diye almıyoruz oralardan, ama adamlar oralı değil.

2 Şubat 2011 Çarşamba

FÜME FORMANIN İLK HALİ



Fatih Terim'in formalarımız üzerindeki büyük etkisinden bahsetmiştik zamanında. 1997'nin 2. yarısında giymeye başladığımız beyaz ve parçalı formalarımız ile 98-99 sezonunda tarihimizde ilk defa kullandığımız füme formamızın Fatih Terim'in bizzat kendi isteği üzerine üretildiğini anlatmıştık.

Füme formanın hikayesi içlerinden en ilginç olanı. Formalar ve Galatasaray tarihi konusunda üstadımız olan sevgili Yıldırım kendi blogunda füme formanın bu ilginç hikayesini yazmış.


Sezon başı şampiyonlar ligi için özel tasarlanan forma bir antrenman sırasında takıma gösteriliyor ve Hakan Şükür tarafından giyiliyor. Yukarıdaki resimdeki forma 98-99 sezonu füme formasının Fatih Terim tarafından makyaj görmemiş hali. Yan tarafında kalın sarı bir bant ve onu çevreleyen iki kırmızı bant göze çarpıyor, ayrıca en güzel detaylardan olan sarı-kırmızı-sarı adidas çizigisi henüz düşünülmemiş ve 3 çizgi de sarı. Bu forma daha sonra Fatih Terim tarafından bizzat bildiğimiz haline getiriliyor, ayrıca füme rengi ile de oynama yapılıyor. Daha fazla yazmayalım ve sizi Yıldırım'ın bloguna alalım.

Güzel paylaşım için kendisine de çok teşekkür ederim.

1 Şubat 2011 Salı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE FORMALARIMIZ - ÇİZİM

YAPIM AŞAMASINDA ...

HAZIRLIK FORMALARI


AliSamiYen.Net'den Fatih Erdem güzel bir duyum almış, burada paylaşmakta fayda var. Nike sezon bittiği zaman, arada-hazırlık kamplarında yapılacak özel maçlar için geçici formalar verecekmiş bize. Yeni sezon formalarımız çıkana kadar, ki genelde Temmuz Ayı'nın son günlerini buluyor bu, geçici olarak bu formaları tedarik edeceklermiş.

O geçici formalar Nike'ın hazır katalog kalıplarından seçilen formalar olacakmış ve alınan duyuma göre Parçalı, beyaz ve kırmızı renkte olacaklarmış. Düz formaların nasıl olacağını bilemiyorum, fakat geçici parçalı formamız Trabzonspor'un bu sezonki ve geçen sezonki "tam parçalı" olmayan formalarından olacaktır. Çünkü tek parçalı hazır tasarımı o Nike'ın. Aynı formayı Eskişehirspor da kullanıyor.

Hatırlarsanız Lotto'dan Umbro'ya geçtiğimiz dönemde de hazırlık karşılaşmaları için geçici formalar hazırlanmıştı. Sarı, kırmızı ve beyaz renkte olan bu formalar 3-5 hazırlık maçında kullanılmış ve sezona yepyeni Umbro formalarımızla çıkmıştık. Böyle geçiş dönemlerinde rastlıyoruz yani bu tip durumlara.

Nike; hazırlık döneminden sonra yaklaşık 1 ay kullanılacak olan bu formaların yerine, resmi sezon açılışına esas formalarımızı yetiştirecek ve tamamen bizim için; Inter, Arsenal, Manchester United, Barcelona kalitesinde özel formalar hazırlayacak. O formaların ise renkleri şekilleri sır tabi... Fakat en kaliteli ve Nike'ın en son teknolojisinde olacağı söyleniyor.

Hazırlık forması meselesinin, sadece bir duyum olduğunu belirtelim. ASY.net'den Fatih Erdem'in edindiği duyum. Kendi kaynaklarımızdan herhangi bir bilgi edinirsek paylaşırız.
Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır