Bu Blogda Ara

11 Ekim 2012 Perşembe

TFF N'OLUYOR ?


Başlığın devamını herkes içinden getirebilir, burası efendi bir blog olduğu için yazmıyoruz devamını. Yazıda Fenerbahçe'nin son 2 haftadır maruz kaldığı formasal bir durumdan bahsedeceğiz. Önemli konu, ucu bize ve en önemlisi Tam Parçalı forma isteğimize dokunuyor.

TFF sezon başı sportif ekipman talimatnamesinde yazmıştı. Tıpkı UEFA gibi TFF de ligde çubuklu-parçalı formaların sırt taraflarının düz olması ile alakalı bir kural koydu. Sırt kısmında isim ve numaraların yazılı olduğu bölüm belirli bir ebattan küçük olmayacak şekilde düz olmalıydı. Daha önce bu kural yoktu, her sezon başı yayınlanan önceki sezon talimatnamelerinde bulunmuyordu.


Galatasaray bu kurala uygun bir parçalı forma çıkarttı. Arkası düz, tek renk. Biz Tam Parçalı forma için yanıp tutuşurken formamızın arkasının son 2 sezondur düz olması canımızı sıkmıştı. Geçen sezonki malum katalog formasıydı, başka türlü olamazdı, çünkü katalogdan hazır getirtilen o kalıbın arkası düzdü. Bu seneki formamız ise bize özeldi ve Tam Parçalı olmasa bile arkasının da parçalı görünümde olması nispeten bizi mutlu edecekti. Düz görünce üzüldük.

Adidas dönemimizde; Avrupa maçları için, ligde sırtı parçalı giydiğimiz formalarımız özel makyajlanıp, sırtları düz hale getiriliyorlardı. Avrupa'da öyle, ligde böyle kullanıyorduk. Nike de bunu yapabilirdi, geçmişte yaptığı takım çok (Atletico - Juve - Barcelona vb...). Yapmayınca biraz içerledik, sonra gördük ki TFF de bu kuralı getirmiş. Yani kaçarı yok, illa arkası düz göreceğiz her turnuvada derken Fenerbahçe tanıttı formalarını. Arkası çubukluydu ve ligde çıktıkları maçlara arkası çubuklu olarak çıkıyorlardı. Taraftarımız haliyle tepki gösterdi. Takipçilerimiz, onlar giyiyorsa biz neden yapmadık dediler haklı olarak. Ben de aynı tepkiyi verdim. Demek ki çok önemli değil, her zamanki TFF vurdumduymazlığı, talimatnameye takılmıyorlar dedim. Bu biraz umut vericiydi, çünkü seneye arkası parçalı bir formamız olabilirdi. Sonra garip bir şey oldu.


3 hafta önce bir gazete Fenerbahçe'nin TFF'nin koyduğu forma kurallarını ihlal ettiğini yazdı. Avrupa'da UEFA'ya uygun arkası düz formalar giyerlerken, aynı kuralı uygulayan TFF'yi bir anlamda iplemediğini ve arkası çubuklu formaları giydiklerini yazdı. Bir gazetenin böyle bir duruma dikkat etmesi gözlerimi yaşartmıştı, oldukça garip. Sonra daha da garip bir şey oldu.

Federasyon o yazıdan sonraki ilk Fenerbahçe maçında (tabi sebebi o yazıyı okumaları mı bilmem), Fenerbahçe'nin formasını değiştirtti. Fenerbahçe 2 hafta önceki maça arkası çubuklu değil, arkası düz bir forma ile çıktı. Onların maruz kaldığı durumu öğrenmek için bizim diğer blogdaki şu yazıyı okumanızı öneririm. Yani TFF, genelde bu talimatnameleri pek dikkate almayan kurum, bu sefer dikkate almış, yaptırım da uygulamıştı.

Şimdi gelelim bizim meseleye; TFF'nin yeni koyduğu bu kural bizim bir daha hiç Tam Parçalı forma göremeyecek olmamız anlamına gelebilir. Hadi Avrupa'yı anlarım, ancak ligimizde böyle bir kurala gerçekten gerek var mı ? Modernleşen futbol bizi, özümüz olan, tarihimiz olan formamızdan alı mı koyacak ? Üstte de yazdım; Fenerbahçe kurala uymayınca ümitlenmiştim, demek ki çok sallamıyorlar dedim, ama şu durum moral bozucu.


Ligde mücadele eden ve yıllanmış pek çok kulüp var. Onların tarihi, onların formalarını bu tip kurallar ile bir kenara atmamak lazım. Çoğu insan formaları basit bir kumaş olarak görüyor, ne olacak ki diyor. Oysaki TFF'nin "armalarınızı değiştirip, belirli bir standarta sokacaksınız" demesi kadar vahim bir kural bu. Ona tepkimiz nasıl olursa, buna da olmalı. Arma gibidir forma, dokunulamaz. Bu yanlış ve saçma kuraldan kısa sürede dönmelerini umut ediyorum.

3 yorum :

Emre dedi ki...

kesinlikle katılıyorum. birçok ülkede özellikle ispanya'da forma kulübün bayrağı kadar kutsaldır. hatta birçok kulüp reklam bile almaz formasına.tff'nin yaptığı tamamen özentilik başka bir şey değil.ancak ne olursa olsun en azından taraftar için çıkan formaların tam parçalı olması lazım. futbolcu formaları içinse seneye şu an giydiğimiz parçalının kol kısımları da parçalı hale getirilirse kanımca parçalıya en yakın parçalı formamız olacak. sırt konusunda da yapacak bir şey yok ne yazık ki.

burranazzo dedi ki...

Sirt konusunda kulup NIKE'la oturup kardesim bu forma boyle yapilacak biz de her yerde boyle giyecegiz diye inat ederse hic bir problem kalmaz.

TFF kim allahini seversen? Sen yeter ki kulturune sahip cik. Ayrica UEFA nin kurali da bence sacma. Ne gerek var sirtin duzlugune. Neymis kolay algilansinmis isimler ve numaralar.
TV dekiler icin problem yok. Ancak stadyumdakiler zaten adamin stilinden kim oldugunu anlamakla ugrasir numaraya bakmaz ki. tipine topu alisina falan. neyse.

Futbolu ne kadar standart hale getirirsen o kadar sikici olursun. Birak isteyen istedigi gibi takilsin. Noldu formalar yuzunden maclar mi yarida kaldi? Kupalar mi sahibini bulmadi?

yuz seneyi askindir bu boyle gelmis gitmis hic de problem olmamis. tilt oluyorum boyle sacma seylere.

Hatirlarsiniz eskiden takimlar ikinci yariya farkli formayla cikardi. Simdi kaldi mi oyle bir "güzellik"?

Kasmamak lazim bazen. Oluruna birakmak lazim. Yazida paylastigin formadaki fontalara bak mesela. bi daha yapilir mi boyle bi sey? Zannetmiyorum.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

@burranazzo:

Ağzına sağlık hocam, hislerime tercüman olmuşsun.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır