Bu Blogda Ara

10 Şubat 2010 Çarşamba

ÇALINTI TASARIM

Çalıntı Tasarım

Blogu epeydir takip edenler hatırlarlar. Daha bu sezon giyeceğimiz formalarımızın tanıtımı yapılmadan 1,5 ay önce, bir İngiliz spor ürünleri satan site, Galatasaray 2009-2010 sezonu Home forması adı altında bir formayı satışa çıkartmıştı. Ben de bu formayı görünce hemen bir kaç kişi ile konuştum ve tasarımın Galatasaray ile alakası olmadığı söylendi. Zaten formalarımız tanıtılmasa bile, göğüs reklamımızın çoktan Türk Telekom olacağını ve bu sezon Türk Bayrağı taşımayacağımızı biliyorduk. Ancak bu İngiliz sitesinde çıkan formanın reklamı avea ve Türk Bayraklı olarak tasarlanmıştı. Ayrıca formanın gerçek bir resmi de kullanılmamıştı, yani photoshop ile değiştirilmiş bir versiyon gibi duruyordu. Bugüne kadar da o siteden alışveriş edip, o formayı alan bir kişiye hiç rastlamadığım için, formanın nasıl bir forma olduğunu tam olarak bilemedim hiç.

Orijinal Tasarım

Formalarımız tanıtıldığı zaman açıkçası şok olmuştum. Çünkü Home formamız henüz 1,5 ay evvel İngiliz sitesinde satışa çıkan formanın birebir aynısıydı. Tek farkı göğüs reklamı ve Türk Bayrağı'nın olmayışıydı. Yani koskoca kulüp, formalarının tasarımlarını koruyamamış ve birileri ele geçirip sitelerde yayınlamaya başlamıştı bile ki 3-5 günden bahsetmiyoruz 1,5 ay öncesinden bahsediyoruz. Ancak yukarıda da dediğim gibi o sitede satılan formanın hiç gerçek resmini görmediğim için yine de şüphe ile yaklaşıyordum. Çok güvenilir bir site olsa bile, bir üç kağıt olabilir miydi ?

Bugün o formanın gerçek haline rastladım (ilk resim). Yani biri zamanında, bizim forma tanıtımımızdan 1,5 ay önce gidip o formayı almış ve resmini çekmiş. Mayıs sonu, Haziran başı gibi gazetelere, GS Forma tasarımının başında olan Evrim Hanım'ın evine girilip Laptop'ının çalındığı haberleri düşmüştü. Bu laptop'ın içinde Galatasaray'ın yeni sezon (bu sezon) formalarının taslakları olduğu söyleniyordu. Şimdi bu yukarıda olan formaya bakınca, acaba diyorum. Ancak bir yandan da ihtimal vermiyorum; çünkü o tasarımların saklandığı dosyalar eminim oldukça korumalıdır. Hem öyle bir durum olsa formanın tasarımlarının çalınması ile o siteye konulması arasında çok kısa bir zaman dilimi var. O kadar kısa sürede üretilip satışa çıkarıldığına ihtimal vermiyorum. Bir olasılık da şöyle. Formalarımızı biz tasarlıyoruz ve Adidas'a tasarlanmış hallerini gönderiyoruz. Belki direkt Adidas içlerinden biri bu tasarımları sızdırmış olabilir.

Sonuç ne olursa olsun yukarıdaki fotoya baktığımda "vay be gerçekmiş" diyorum. Koskoca takım, forma tanıtımından 1,5 ay öncesinde tasarımlarının internette yayınlanmasını önleyememiş, hatta formaların satışa çıkartılmasına dahi engel olamamış. Bu kadar mı korumasız yahu.

7 yorum :

Arda1905 dedi ki...

bu resim de önce den cikmisti...

http://storage.canalblog.com/54/47/348074/40793690.jpg

L dedi ki...

sakat iş abi. yeni formaya da aynı şey olmasın da...

Calcio Is Life dedi ki...

Önlenemez bir şey bu, Liverpool'un ve Marseille'in 2010/11 formaları internete düştü bile.

L'pool: http://www.footballshirtculture.com/images/liverpool-10-12-adidas-home-shirt-leaked.jpg

http://www.footballshirtculture.com/images/liverpool-10-12-adidas-away-shirt-leaked.jpg

http://www.footballshirtculture.com/images/liverpool-10-12-adidas-third-shirt-leaked.jpg

Marseille:
http://www.footballshirtculture.com/images/Olympique-de-Marseille-10-11-adidas-shirts-leaked.jpg

Kaan dedi ki...

Hatta bu resim çıkmış, reklam TT olacak diye kimse önemsememişti yanlış hatırlamıyorsam :D

OnoreWanKenobi dedi ki...

Ben olayın muhtemelen nasıl geliştiğini anlatayım. adidas, yurt dşında forma satışı için bir sonraki sezon için (örneğim 2010-11 sezonu için 2009 yılının haziran temmuz aylarında), formanın onayını Global'e yani merkeze yollamak zorundadır. Çünkü birincisi çok enteresan bir şekilde, Avrupa'da satılan formaların Portekiz ve bazı Kuzey Afrika ülkelerinde üretilmiş olması gerekiyor, ikincisi adidas'ın Avrupa bayi toplantısında, sponsorluk yaptığı takımların malzemeleri de satışa sunuluyor. Bu dönemler için mutlaka bir modelin onaylanarak adidas'a ulaştırılmış olması gerekiyor. Fakat ne yazık ki Türk takımlarının formalarının sipariş adetleri yeterli bulunmayıp siparişler genelde iptal ediliyor. Bu onay döneminde formanın reklamı neyse, ilk onaylanan formada da o oluyor.
Gelin görün ki büyük kulüplerimiz forma onaylarını, hem kulüplerin hantallığından hem de forma sponsorlarının işbilmezliğinden, çok geç veriyorlar. Düşünün temmuz ayında lansmanı yapılıp satışa sunulacak forma en kötü olasılıkla şubatta onaylanmış olmalıyken, bu onay bazen nisan sonunu hatta mayısı buluyor.
Neyse konuya döneyim, bahis konusu formanın onaylandığı dönemde mevcut sponsorunuz Avea idi. Türk Telekom daha kesinleşmiş hatta belki de görüşülmüş bile değildi.
Yazıdaki formanın üretimi hiç yapılmadı 3-5 numune dışında. Ve bu numuneler de muhtemelen Avrupa'daki ofisten sızdırıldı.
Konuyla ilgili soracağınız detaylı sorular olursa her zaman yanıtlayabilirim.

Selocan dedi ki...

Teşekkür ederiz. Gerçekten faydalı bilgiler. Benim takıldığım tek bir konu var. Ebay'de şu sıralar bile 5-6 tane bu formadan satılıyor. Ayrıca Haziran başında da İngiliz sitesi yukarıdaki resimle, 45 pound gibi bir fiyat karşılığı, bu formaları satıyordu. O site oldukça güvenilir bir site ve bütün kulüplerin lisanslı ürünleri satılır. Yani dediğiniz gibi 3-5 numune olsaydı şimdiye bitmez miydi ? Yoksa bu numunelerin de lisanslılar gibi, Uzakdoğuda çakmaları yapıldı, onlar mı şuan piyasada ?

Ugur C. dedi ki...

aynı formayı ben de almanya mannheim'da cok ünlü bir spor mağazasında görmüştüm. bence burda olay şöyle gelişmiş olabilir:
galatasaray, tasarımı adidasa gönderdi ya da adidasın yaptığı tasarım klüp tarafından onaylandı-pek bilemiyorum detayını-. ardından da adidas bu formadan üretmeye başladı. türk bayrağı ve avea reklamının eskiden olduğunu bildiği için de bu sezon da olur dedi ve formaları üretti. zaten formamızın kollarında ve sırtında reklam olmayan halleri yurtdışında satılıyormuş.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır