Bu Blogda Ara

27 Şubat 2010 Cumartesi

CESUR VE GELENEKSEL


Şundan eminim; Türk olmayan kimse bu formanın bir Milli Takım forması olduğunu anlamaz. Yakından inceleyene kadar bu formanın Nike tarafından Türkiye'ye özel üretilmiş tişört olduğunu düşünür. İlk cümlelerim bunlar olunca sakın olumsuz düşündüğümü zannetmeyin, bu forma son 16 yılın yapılmış en iyi Milli Takım formasıdır.

Bu formaya bakan yabancıların ilk düşündüğü şey "e nerde bunun arması ?" olur. Formaya bakıldığı zaman modern zamanlara göre bir eksiklik varmış gibi gözüküyor. Kendi ülkesinin bayrağını kullanan kaç Milli Takım vardır bilmiyorum, ancak genelde bütün Ulusal takımlar Federasyon bayraklarını formalarına taşırlar. Ayrıca bayrak kullanan takımlar da illaki o bayrağı göğsün bir tarafından formaya diker ya da basar. Bu sebeple ortadaki Türk Bayrağı, kırmızı bant ile birlikte, formanın bir motifi olarak algılanıyor ve bir başka arma arıyor gözler. Ayrıca Türk Bayrağı'nın herhangi bir dikiş baskı vs... üzerinde, ayrı ve sonradan formaya işlenmediği için, formayla bütün olduğu için, ayrı bir armanın formada aranması oldukça doğal gözüküyor dışarıdan bakınca. Ortada Türk Bayrağı olunca numara da sol omuzda yer almış. Güzel de olmuş.

Bu formaya bakıp "sonunda üretmişler" demek işin kolay kısmı. Bu forma zamanına meydan okuyan, gerçekten zamanına göre benzersiz ve bu sebeple de cesur bir forma. Açıkçası ben tasarlanıp giyilebileceğini düşünmüyordum. Bir anlamda günümüz kurallarına meydan okuyor. Kısacası öyle kolay bir forma değil. Neden daha önce yapılmadı da denemez günümüz şartlarında.


Bu formanın birebiri tamamen zıt yerleştirilmiş kırmızı versiyonu bizim 2.formamız olacak. O da Mart başında tanıtılır. Ancak benim anlamadığım konu. Bizim esas Home formamız beyaz olandır, kırmızı ise awaydir. Fakat 2002 Dünya Kupası ile birlikte Kırmızı forma home oldu nedense. Bu son tanıtılan beyaz forma da, away olarak tanıtılmış. Aynısının kırmızısı Home olacak. Buna da bir el atıp düzeltmek lazım.

Ben Fifa'nın formalara uyguladığı kuralları bilmiyorum. Onu Calibra daha iyi anlatır sizlere. Ancak ben bu formanın taslaklarını ilk gördüğüm zaman Fifa'nın bu formayı kabul edebileceğini düşünmüyordum. Çünkü dediğim gibi dışarıdan bakan birine göre ve son 10 küsür yılın forma kurallarına göre, bu forma oldukça aykırı ve kendine özgü. Yani başka bir ülkede benzeri yok bu formanın. Bu sebeple giyilebileceğinden şüpheliydim, ancak bu cesur çalışma bizim önümüzdeki 2 sene boyunca formamız olacak.


Dışarıdan bakınca oldukça cesur gözüken bu tasarım bizim için ise oldukça geleneksel. Yani illaki bir tasarım ekibi çalışmıştır, ancak klasik, 1924 yılından 1994 yılına kadar giydiğimiz o meşhur formanın birebir günümüze uyarlanmış versiyonu. Bu açıdan çok konuşmaya, formayı anlatmaya gerek yok. 2 hafta önce Fatih Terim'in 94 yılında bu klasik formamızı değiştirdiğini sizlere anlatmıştık. Tam 16 sene sonra sonunda gerçek formamıza kavuştuk. Düşünen, tasarlayan, araştıran inceleyen üreten herkese, bir forma sever olarak teşekkür ederim. Bu sene Dünya Kupasına gidebilmiş olsaydık, bu forma İngiltere ile birlikte turnuvanın en sansasyonel forması olacaktı kesinlikle.

Burada Galatasaray formaları ile alakasız konular açmayız. Ancak Fenerbahçe de Beşiktaş da Trabzon da formalarını tanıttığında burada yazı yazmıştık. Milli Takım formaları da önemli ve blogun istisna konuları arasına yerini aldı.

25 yorum :

Burak Eken dedi ki...

Forma güzel de, yine mi aynı font? Tamam, her zaman değişmesin ama 4 yıl bence yeterli bir süre. Fazla abartmamak lazım.

Selocan dedi ki...

Forma o kadar güzel ki fonta dikkat etmedim açıkçası. Ayrıca ben beğenirim bunu 2 sezon daha kullanırız :)

Burak Eken dedi ki...

Ayrıca yaka ve çorap kırmızı olsa, daha güzel olurmuş. Ama böyle de gayet güzel.

Bu arada, beyazın birinci forma olmasını istemene saygı duyuyorum ama katılmıyorum. Madem turkuaza "Bayrağımızın rengi kırmızı-beyazdır." diye karşı çıkılıyor; bayrağımızın ana rengi kırmızı olduğuna göre, birinci formamız kırmızı olmalı.

Yanlış anlama, "Sen böyle diyorsun." demiyorum, genel olarak turkuaza bu şekilde karşı çıkıldı.

Selocan dedi ki...

Ben turkuazdan yanaydım açıkçası. Kaldırılmasına kızmıştım. Bayrağın ana rengi kırmızı, ancak bizim formalarımız bu 70 senede hep beyaz ağırlıklı oldu. Kırmızı ağırlıklı formaları 2000lere gelene kadar çok az giyiyorduk. Ben tarihimize bakınca beyaz olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bayrağın ana rengini kabul ediyorlarsa da bir şey diyemem tabi.

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

Evet insanın gözü sağ üst köşede bir arma arıyor açıkçası buraya TFF logosu konulamazmı acaba öyle daha güzel tamamlayıcı durmazmı?

Selocan dedi ki...

O zaman numaraya yer kalmaz sanki. Bence geleneksel olması açısından böyle kalması güzel olur. Ayrıca biz TFF logosu koymuyoruz hiç formalarımıza, sadece bayrak kullanıyoruz. Oraya numara geleceği için boşluk kalmayacak sol göğüste.

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

Ayrıca formanın malzemesi tamamen geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış. Açıkçası bana hakaret gibi geliyor bir milli takımın forması böyle ucuz yollardan elde edilen malzemelerden yapılmamalı ne kadar güzel olursa olsun.

Selocan dedi ki...

Ben ona da bir açıklık getireyim. Bu formalar organik ürünlerden üretilmiyor, bu yıllardır böyle, yani yeni bir şey değil. Bu formalar sentetik malzemelerden yapılıyor. Daha önceleri bu sentetik malzemeler formalar için üretilip direk ilk olarak formalarda kullanılıyordu. Şimdi aynı sentetik malzemeler zamanında başka bir ürünken dönüştürülüp formada kullanılıyor. Yani geçen sene ki formada da bu seneki formada da kullanılan malzeme aynı, tamamen aynı sentetik malzemeler. Ancak sadece zamanında bir pet şişeyken ayrıştırılıp formaya uygulanmış bu sefer. Bu artık sadece formaların değil bütün dünyanın geleceği olmalı. Bence güzel bir uygulama. Zaten hiç bir zaman formalar ipekten üretilmiyordu. Aynı maddeler farklı kullanımlardan geçmiş sadece...

Burak Eken dedi ki...

Zaten sadece bizim formalar değil, Nike'ın tüm milli takım formaları aynı şekilde yapılmış.

ahmetcan_48 dedi ki...

Söylenecek çok fazla birşey yok. Tek kelime ile harika. Mükemmel ötesi bir tasarım. İnsanı nostaljinin doruklarında yaşatan muazzam bir forma. Bu formayı almak mı? Vitrinde görür görmez yapacağım ilk iş olacak.

müşkülpesent dedi ki...

tff arması ile oynanan sadece bir maç var milli takım tarihinde benim gördüğüm

müşkülpesent dedi ki...

nike, her 8 kullanılmış plastik şişeden 1 forma üretiyor. o formalar dünya kupasında 9 milli takım tarafından giyilecek.

Burak Eken dedi ki...

@müşkülpesent

Hangi maç o? Yoksa 2004'te Danimarka'yla oynanan hazırlık maçı mı?

calibra dedi ki...

oh be sonunda!

tek kelime: süper!!!

bu fontları seviyorum ben. hem bize özgü, o nedenle de ayrı güzel bence.

Ben federasyon logosunu tasvip etmeyenlerdenim.

Biraz fazla milliyetçi gelebilir ama, adı üstünde, bu takım milli takım. Ülkemizi, insanlarımızı temsil ediyor. Bayrağımız çok, çok güzel. Çok yakışıyor futbolcuların üzerinde taşıması bence...

bu arada nike'ın ne olursa olsun logosunu (karşıdan bakınca) sol tarafa koymasına ne demeli :)

adidas sürekli ortaya koyar, nike kenara :)

Osman dedi ki...

ben 94'den sonra giydigimiz hicbir formayi begenmemistim, belki sadece 2002'de giydigimiz beyaz forma haric, ama o da pek tatmin etmiyordu.

Ama nihayet efsane formamiz geri döndü! Bu forma, ve sanirim kirmizisi da, cünkü taslaklarini da gördük ve begendik, alacagim ilk Milli Takim formasi olacaktir.

Keske bu formalarla Güney Afrika'da boy gösterseydik...

müşkülpesent dedi ki...

kimse bulamadı ya da dikkat etmedi herhalde federasyon armasıyla oynadığımız maça bir arkadaş dışında

20 mayıs 2002 de hong kong lig karmasıyla yaptığımız maça milli takım federasyon armasıyla çıktı çünkü hong kong fifaya üye değil ve bir milli takımı olmadığı için o maça ay yıldızlı forma yerine federasyon armalı formayla çıkmıştık.

Burak Eken dedi ki...

@müşkülpesent

Şimdi hatırladım da, o dönem tam bir geçiş dönemiydi. O maçtan birkaç hafta önce oynadığımız Şili maçına, yeni kırmızı formamızla çıkmıştık. Ama formada göğüs numarası yoktu. Hatta hatırladığım kadarıyla, bayrak bile yoktu (bundan emin değilim, Milliyet arşivinde de düzgün bir resim bulamadım). Sonra senin bahsettiğin Hong Kong maçında, yeni forma-eski font kombinasyonunu yapmış, üstüne de TFF logosunu koymuşuz.

Meraklısına; bu da o Hong Kong maçının, Milliyet'teki en net resmi:

http://img535.imageshack.us/img535/1769/turkeytfflogo.png

Selocan dedi ki...

Benim anlamadığım konu şu. Eğer Federasyon bayrağı kullansaydık genel olarak tarihimiz boyunca ve resmi olmayan bir takımla maç yaparken Fifa kuralları gereği Federasyon bayrağı kullanamazsınız deselerdi Türk Bayraklı forma giyseydik mantıklı bir durum olurdu Hong Kong maçında. Ancak biz zaten Türk Bayrağı kullanıyoruz neden o maç Federasyon bayrağı takalım ki ? Yani mantığı nedir ? Bilmediğimden soruyorum.

Bir de 2 ay önce Arjantin Katalunya ile maç yaptı. Katalunya da Fifa tarafından kabul edilmiyor. Ancak Arjantin o maça formasında hiçbir değişiklik yapmadan çıktı. Bunun sebebi nedir ? Bizi aydınlatır mısın biraz :)

Sercan dedi ki...

Yabanci sitelerde away yazilmis, ama sanki bizim basinda home olarak.
Bana göre yabancilar kendi kafalarina göre away yazmislar.

Bu ara EURO 2000 ve DK 2002de esas bu tasarim vardi.
Tabiiki kalin degildi.
http://2.bp.blogspot.com/_QXqAo9tQFCQ/SauTkQtLDMI/AAAAAAAAACw/PAZfuZtk1P8/s400/TUR_2000-01_AWAY.png


http://www.ataryemez.com/wp-content/uploads/2009/06/2002-dunya-kupasi-01jpf.jpg

Ve EURO 2000 elemeleri
Bunun beyazida ayniyis yani
http://www.bigglook.com/biggfootball/euro200/euro2000/images/kadro_tur.jpg

Yani 1923-1998, 1998-2002 (2008-2010 sadece kirmizi)ve 2010- klasik dizayn


Bu ara 1994-1996 arasi giyilen formalar
http://3.bp.blogspot.com/_ZHF2LpqPWFw/SEnkqhvRcZI/AAAAAAAAAIk/yv5Y_PgiV4Y/s400/burun%2Bband%C4%B1.jpg
http://www.classicfootballshirts.co.uk/images/Turkey-96-Red.gif

Selocan dedi ki...

Abi tamam ortadan bant geçen formalar vardı 94 ile 2010 arası. Ancak klasik tasarım değildi hiçbiri. Bu forma tamamen 94 ve öncesi tasarımının birebiri. Yani verdiğin linkteki formaları ben klasik dizayndan saymıyorum. 94'ten sonra 2010da yeni bir sayfa açıldı.

Sercan dedi ki...

O dogru. Bu seneki parcali gibi degisik versiyonu gibi. :)

Bu ara yanildim.

TFF sitesine göre awaymis :(

Selocan dedi ki...

Onu da bir 10 sene sonra düzeltirler. Bir şeyi yapacaksak tam yapalım ama illa ki bir yerden fire veriyoruz.

Burak Eken dedi ki...

Bence home formamız, ortasından beyaz bant geçen, bantın ortasında daire çeklinde bir bayrağımızın olduğu, yakası beyaz, şortu kırmızı, beyaz çoraplı bir forma olmalı. Away formamız da bunun tam tersi. Yani keşke, bu tanıtılan formanın yakası ve çorabı kırmızı olsaydı.

EH® dedi ki...

yeni home ve away formalarmizin kaliplari burada:

http://www.myfootballkits.co.uk/wp-content/uploads/cache/3073_thumbzoom.jpg

http://www.myfootballkits.co.uk/wp-content/uploads/cache/3069_thumbzoom.jpg

Kaan dedi ki...

Dediğim gibi oldu forma. :D

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır