Bu Blogda Ara

2 Şubat 2010 Salı

Font

Galatasaray formaları ile ilgili sıkıntılı bir konu da, font meselesi. Son 2-3 yılda oturmuş gibi ama, birkaç yıl geri gidersek, pek parlak bir durum yoktu.


Bu formayı biliyorsunuz, 3. olduğumuz 2002 Dünya Kupası'ndaki formamız. Kullanılan fontu da görüyorsunuz. O zaman için güzel bir font, şimdi bile gider belki. Ama...


Aradan 2.5 sene geçti, Galatasaray'ın 100. yıl formaları için Adidas'la anlaşıldı. Ve bu formalarda, taa Dünya Kupası'nda Türkiye'nin giydiği formalarda bulunan fontlar kullanıldı. Hadi buna "olur" diyelim. Ondan sonraki 3 yıl da bu fontlar kullanıldı formalarda. Bir de şöyle söyleyelim:Her sezon, her şampiyona yeni formanın ve yeni fontun kullanıldığı bir devirde, Galatasaray diğer Dünya kupası gelmesine rağmen, '02'deki kreasyonların fontuyla maçlarda görünüyordu. Yorum yapmak istemiyorum ben. Sabah dinginliğine verelim. Nasılsa bu işlerden az-çok anlayan bünyeler, doğru şekilde bakacaktır bu meseleye.

Bir fontu formanızda 2 sezon da taşıyabilirsiniz. İlla her sezon yapmak gerekmez bunu. Barcelona bu sezonki fontu geçen sezon da kullanmıştı. Başka örnekler de var. Ama, bu fontun ilk kullanım tarihinden bu yana neredeyse 56 yıl geçtiyse, ve de siz bu fontu 100. yıl formanıza (bak özel fonttan bahsetmiyorum bile ha) koyabiliyorsanız, ben tüm samimiyetimle tebrik ediyorum. Aklıma azıcık mantıklı bir sebep olarak sadece Milli takım'ın Dünya üçüncülüğünü anmaya yönelik bir hamle olabileceği geliyor. Düşünün artık.
100. yıl formanızın ardından, 2 sezon daha kullanıyorsunuz ve de. Ben bu formalarımıza karar veren kişi veya kişileri çok seviyorum. Böyle içten bir yakınlık hissediyorum. Harika insanlar olmalılar.

Yazımıza ülkemizden bir örnekle devam edelim.








Fenerbahçe 5 sezondur formalarında aynı fontu kullanıyor. Bunun hem olumlu, hem de olumsuz sonuçları var.
Olumlu yanı, kullanılan fontun takımın formalarıyla bütünleşmesi, karakteristik bir hale gelmesi. Yani formayı görmeyeyim, bana sadece fontun olduğu kısmı göster, ben söylerim Fb forması olduğunu. Çok basit ve sade olmasına rağmen kullanım tutumu işi daha güzel hale getiriyor.
Olumsuz kısmı da, sürenin çok uzaması. Yani 3 veya 4 sezon da tamam ama, 5 sezon çok uzun bir süre. Umarım önümüzdeki sezon yeni bir font kullanırlar. Koca Adidas'la çalışıyorlar, olsun bir zahmet-sanki biz Joma ile çalışıyoruz ya.

Lescon değil forma sponsorumuz, koca Adidas. Bu konuda gelecekte daha özenli davranılmasını bekleriz tabii ki.

5 yorum :

Adsız dedi ki...

doğrusu ben fenerin fontlarını hiç beyenmem hatta isimleri küçük yazmasına kıl olurum.bildiğim kadarıyla ingilterede birçok takımın fontu aynı veya benziyor bence bizdede böyle bişi olmalı tabi herkez aynı yapsın demiyorum ama bir standart olmalı bence

Burak Eken dedi ki...

Adidas, her turnuvada yeni tasarımlar ve fontlar yapmasına rağmen, Euro 2004'ü adeta pas geçmişti. Euro 2004 formalarında, 2002'dekine oranla, küçük farklılıklar vardı; fontlarsa tamamen aynıydı. Yani 2002 fontları, 2006'ya kadar kullanıldı. Bu yüzden sadece, 2006-2007 sezonundaki fontları eleştirebiliriz. Hatta o sezonun başında da, birkaç hazırlık maçında yeni bir font kullanmış; sonra nedense eskisine geri dönmüştük.

L dedi ki...

abi ne olursa olsun, bir fontun süresi 5 sezon olur mu ya.
ayrıca bizde standart gelmesi zor iş, epl'deki gibi. kim kime dum duma. bu ligde nereye standart geliyor. keşke gelse.

calibra dedi ki...

Evet 2002 Dünya Kupası öncesi tanıtılan fontlar her ne kadar bence güzel fontlar da olsa, Adidas tarafından çook uzun süreler kullandırıldı..

100. yılda ben de güzel bir font beklerdim.

Gerçi ben bu sezonki fontları da beğenmiyorum ya neyse.

FB'nin fontlara gelirsek, onları FB kendisi yaptırtıyor. Premier League'in ve Adidas'ın pek çok fontunu yapan firmaya. Bu firma şu bizim logoları ve dünyadaki pek çok takımın logolarını da (lextra ürünleri) üreten firma aynı zamanda.


FB'nin fontu kendine has ve başka bir takım tarafından kullanılamıyor. Fenerium haricinde baskısını yapabilen bir yer de yok ve kimseye de vermiyorlar.

Bizim bu seneki fontlar da öyle bir çalışmanın eseri olabilir, tam bilemiyorum.

BEN Premier L.'deki gibi bir standart olsun isterim açıkçası ama adamlarda kollardaki logolardan tutun da reklamlara kadar süper yasaklar ve şartlar var. Bizde zor.

Bu arada reklam demişken, İspanya ligi de reklamlara izin verdi, arkada belde, kollarda ise sadece solda... Bizimkiler de şu kol olayına bi dikkat etse ya.. Reklam üstü süper Lig logosu rezalet duruyor açıkçası...

L dedi ki...

abi aynen, o reklamın üstündeki lig logosu çok kötü duruyor. çok rahatsız edici.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır