Bu Blogda Ara

13 Şubat 2010 Cumartesi

TELSİM'İN SUNDUĞU PRATİK ÇÖZÜMLER


Bu sezon başındaki hazırlık, hatta Uefa ilk ön elemelerinde bile, reklam-forma karmaşası yaşandı hatırlarsanız. Bunun sebebi, göğüs reklamımızın çoktan belli olması ancak formalarımızın, resmi maçlar başlamasına rağmen, tanıtılmamasıydı. Çözüm oldukça basit oldu. Geçen sezon avea ince baskılı reklamların üzerine, kalın kırmızı bir arka fon ve Türk Telekom yazısı oturtuldu. Bu kalın kırmızı bant hoş gözükmese de, bir önceki sezonun reklamını saklamak için geçici bir pratik çözüm oldu.

Yakın tarihimizde de bu tip 2 olay yaşandı. Bir tanesini önceleri yazmıştım, ancak 2. olayın da kahramanı aynı olduğu için ilk olay ile birleştirip tekrar yazacağım. Kahraman kim ? Tabi ki Telsim.


Telsim, 99-00 sezonu bitip 00-01 sezonu başlamasına yakın, sponsorumuz oldu. Hatta Telsim'in devrik patronu bize ilah gibi bir adam armağan etti, Mario Jardel. Telsim bizim sponsorumuz olduğu zaman henüz yeni sezon formalarımız tanıtılmamıştı ve hem yeni sezona, hem de Süper Kupa karşılaşmasına prova amaçlı birkaç hazırlık maçı yapmamız gerekiyordu. Dediğim gibi henüz 00-01 formaları yoktu. Peki biz ne yaptık, tabi ki pratik bir çözümle eski sezon formasını yeni reklama uydurduk. Ancak bu uydurma, belki de tarihte bir tek Galatasaray'ın yaptığı bir uydurma şekli. Ben daha önce resmini görmüştüm, ancak kanlı canlı formayı görünce iyice şok oldum. Şimdi bu pratik çözümü biraz anlatayım;



Forma bildiğiniz 99-00 çubuklu forması. Türk Bayrağından anladığımız üzere lig maçları için hazırlanmış. Ancak hepimiz biliyoruz, 99-00 sezonunda reklam Marshall'dı. Yeni sezon hazırlık karşılaşmaları için formanın Marshall'lı kısmı kesiliyor ve aynı kumaştan, çubuklu görünümde, daha önceden üzerine Telsim basılmış parça bir kumaş formanın o kesik yerine dikiliyor. Kesiliyor derken, evet bildiğiniz kesik. Yani, o sonradan eklenen Telsimli kumaş parçasını sökerseniz formanın ortasında dikdörtgen şeklinde kocaman bir delik var. İşte bu şekilde, artık bir maçta ne kadar forma gerekiyorsa, hepsini kes yapıştır ile Telsimli hale getirmişler. Ayrıca yukarıdaki resimde Jardel'in tanıtım fotosunda da bu formayı görebilirsiniz. E bu adamı bize Telsim getirdiyse, tabi ki Telsim reklamlı forma giyecek.



Telsim'in gelişi ne kadar şaşalı olduysa gidişi de formalara o kadar zorluk yaşattı. Bu seferki durum tam ters. Yani formalarımız çoktan hazırlanmış, ancak Telsim sponsorluğunu lig başlamasına yakın çekmişti. Bu durumda çoktan hazırlanan ve hatta Megastore'un ilk sezonu olduğu için heyecanla satışa çıkartılan Telsim reklamlı formalar, bir anlamda kulübün elinde kaldı. Kulüp yine müthiş bir pratik çözümle, ki bu sezonun UEFA ön elemesi maçlarında ki çözümle benzer, Telsim reklamını aria reklamı ile kaplayıp satışa sundu. Satışa sunulan kırmızı ve beyaz formaların reklamları baskıydı, bu sebeple onlar çıkartılabildi. Ancak parçalı formanın satışa çıkan versiyonlarında reklam formayla bütündü, bu sebeple bu pratik çözüm düşünüldü. Telsim'in üzeri siyah bir fonla kapatıldı ve üzerine Aria baskısı yapıldı. Hatta bu şekilde bir derbi maçına bile çıkıldı. Formanın içine baktığınız zaman Telsim yazısı hala durur.


Orijinal Hali

Bu kadar yazmışken formaya da hafif değineyim. 99-00 sezonu klasik çubuklu formasından farkı, arkasında GS 2000 yazan logosu bulunmuyor. Ayrıca içine bakınca 2 Adidas logosu gözüküyor. Bunun sebebi, bu formanın Lig için sonradan uyarlanmış olması. Yani klasik bir çubuklu Adidas alınmış ve o Adidas logosunun üzerine Türk Bayrağı kaplanmış, daha sonra başka bir Adidas logosu da formanın ortasına basılmış. Ayrıca o hazırlık maçlarından alınmış bir matchworn forma. O maçta 7 numarayı kim giymiş bilinmez, ancak Okan oynadıysa o giymiştir muhtemelen. Genelde prensip olarak bende olan bir formayı koleksiyonuma katmam, ancak bu formanın bu ince ve güzel detayları onu farklı kılıyor. Severim böyle değişik formaları. Bu formayı bana sağlayan Murat Kırcaoğlu'na da ne kadar teşekkür etsem az.

4 yorum :

okanöztoprak dedi ki...

Alican,

Bir kaç forumda gelecek sezon için alternatif formamizin Bej rengi olacagi'ni okudum.
Ne dersin?

Selocan dedi ki...

Alternatif forma Bej olursa saçma olur. Tabi eğer bir de beyaz away yaparlarsa. Galatasaray'ın eğer her sezon beyaz forması olacaksa, alternatif formasının koyu renk olması lazım. Ben füme yapılacağını düşünüyorum.

Tabi beyaz forma yapmayıp, bej away yapılabilir. Ancak bej renge sarı kırmızı detaylar eklenirse nasıl olur görmek lazım. Belki sadece kırmızı detaylı olur o zaman hoş olur.

Burak Eken dedi ki...

Dur bakalım, daha neler göreceğiz! Hayatımda gördüğüm en acayip reklam değiştirme şeklini yapmışız, 2000 yılında...

müşkülpesent dedi ki...

şu telsim aria olayını öğrenmende de katkım vardır neden diye soruyordun :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır