Bu Blogda Ara

7 Haziran 2010 Pazartesi

GÜZEL FİKİR


Adidas Dünya Kupası'na katılan 5 köklü takımının taraftarları için, ömür boyu özenle saklanacak koleksiyonluk bir kutu hazırlamış. Resimlerde de gördüğünüz kutuyu ucundan anlatayım; Aslında yeni sezon formalarını pazarlamak için güzel bir strateji. Forma meraklılarını hedef aldıklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Kutunun içine yeni sezon, yani turnuvada giyilecek olan TECHFIT formayı koymuşlar, bir de yanına Adidas Originals'ın ürettiği retro formadan koymuşlar. Adidas Originals'tan blogun başlarında bahsetmiştik. Adidas için önemli olan bazı kulüplerin, tarihleri boyunca giydikleri klasikleşmiş formalarını yeniden üretiyorlar. Ancak forma teknolojisi içermediği için fiyatı da uygun oluyor. Formadan fazla anlamayan bir insan bunları orijinal o dönem forması bile sanabilir. Gayet başarılı bir çalışma. Geçtiğimiz sezon presitjli diyebileceğimiz bu Originals Serisi'ne Fenerbahçe de eklendi. Adidas 90'ların başlarında giydikleri çubuklu formalarını yeniden üretmişti.


Her neyse. İşte kutunun bir yanına klasik dönem retro formayı, diğer tarafa da halihazırda bulunan formayı koymuşlar. Ortaya da takımın tarihi ile ilgili, belki de formaları ile ilgili uzunca bir yazı, sunum hazırlamışlar. Şimdi nereye geleceğim ;


Evet yine ASY'nin son senesine geleceğim. Bu kutuyu Adidas WC2010 için üretti. Takımlar için üretilmez. Yani kafamıza göre biz de yapalım bunun aynısını diyebilir miyiz bilmiyorum. Ancak sanmıyorum. Zaten henüz Adidas'ın o prestijli Originals kulübüne bile giremedik. Bize henüz o tarz bir forma yapmadılar. O sebeple şimdi söyleyeceğim sadece hayal (şimdilik). Sadece kafamızda canlandıralım. ASY'ye veda ediyoruz ve ASY için özel bir formanın geleceğini biliyoruz. Böyle bir kutu yapılsa mesela. Bir yanında yeni çıkacak olan forma, diğer yanında da, o ASY'de çekilen ilk fotodaki formanın retrosu olsa. Ortadaki sunumda da ASY tarihi, GS tarihi, Forma tarihimiz, neden bu formanın seçildiği, 1964'te çekilen fotoda kimlerin olduğu. O 1964'te çekilen fotonun bir kopya posteri. 2010'da da yeni çıkacak olan formayla, yine 64'teki gibi bir dizilişle çekilecek olan fotonun kopya posteri vs... olsa. Fiyatı da 135-140 lira falan olsa o kutunun. Almaz mısınız ? 2 senedir satılamayan gömlek, tişört bozması, sınırlı sayıda çıkan 120 küsür lira verip zamanında aldığımız, şimdi ise mecburiyetten 60 küsüre inmiş olan Efendiler formasından daha çok satmaz mı ? Proje dediğimiz gibi muhteşem. Ancak uygulabilir mi onu bilmiyorum. Adidas'tan falan izin alınması lazım kanımca. Bir de bize özel o retro formayı üretmeleri lazım. He diyelim onlar yapmadılar, biz store bünyesinde üretsek, öyle bir kutuyu hazırlayabilir miyiz ? Adidas buna laf eder mi ? Onlar teknik işler, ben anlamam. Ben sadece fikir yürütüyorum. Sadece ASY için değil, Metin Oktay için de böyle bir kutu hazırlanabilir mesela. Hem ekstra gelir olur, hem taraftarların da hoşuna gider. Hem formanı satarsın, hem de retro Metin Oktay formanı satarsın.

Sevgili Utkan da bu konuyu yorum kısmında dile getirmiş, ona da selam gönderelim :)

16 yorum :

Blade Runner dedi ki...

A Galatasaray Adidas Originals item was made a couple of years ago, however I don't believe it was put into production for sale to the public.

I bought one of them a couple of months ago, here's some pictures:

http://farm5.static.flickr.com/4022/4676666852_aef342a1ef_b.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4033/4676667920_5b040a75dd_b.jpg

Selocan dedi ki...

It doesn't look like a Jersey. I am sure that Adidas can make a better product for us. For example Metin Oktay Jersey, or 87-90, 90-91 jerseys...

Blade Runner dedi ki...

I agree...

I would really like an Adidas Originals retro shirt, however do you think our club would be in favour of it while we have a 'Metin Oktay' shirt already?

Maybe Adidas had already suggested making one for us but our club refused? I cannot think of a reason why we don't have one already...

Selocan dedi ki...

Our Metin Oktay Jersey is just a tshirt, not jersey and very simple. If Adidas suggested make a good quality retro jersey, which came from our history (like Milan, like Fenerbahce) but we refused it. I will burn myself :) I hope we did not refused for our simple Metin Oktay Jersey.

Fenerbahçe is more important than us for Adidas. And Adidas just made a Original Jersey last year for them. Maybe 2 or 3 years later they will also make for us.

dustman dedi ki...

Selamlar,

adidas'ın geçen sene fenerbahçe için böyle bir çalışması yoktur, sadece üretilen formalar vardır bunda da adidas performance logosu dediğimiz 3 çubuk kullanılır. Originals logosunun şu an TR'de kullanılması pek mümkün değil.

O yüzden merak etmeyin fenerbahçenin bizden ayrıcalıklı bir durumu söz konusu değil.

Selocan dedi ki...

@Anıl

Çok da mühim değil açıkçası Adidas için bizden daha ayrıcalıklı olması. Bize Originals da yapmadılar performance de yapmadılar. Resimde görünen FB forması tarzı bir retro çalışmaları da olmadı. Yapılsa güzel olur, yapılmalıdır, ama ayrıcalık meselesine pek takılmıyorum açıkçası :)

dustman dedi ki...

Sercan selam,

performance logosundan kastım formalarda kullanılan logolar yani o logolu ürünlere performance dendiği için, 3 büyüklere performance yapıyorlar (sen de bilirsin)

Yapılsa bence de çok güzel olur ama işin burada aktaramayacağım detayları var o yüzden zor ama çok yakışır:)

pepino dedi ki...

bu fenerin forması gercekmi acaba ya hem hicbir yerde satılmıyo hem de retro formada 3 yıldızın ne isi var?

Selocan dedi ki...

Tamam pardon ben şimdi anladım. Logolarına göre bazen isimlendirilen ürünleri oluyor, onunla karıştırdım. Bu resimden başka ve prototip resminden başka zaten Originals logolu formasını görmedim FB'nin. Dediğin gibi Performance logolu halini yapmışlardır.

Biz her türlü bilgiye açığız. Paylaştığın ve paylaşacağın bilgiler için şimdiden teşekkür ederiz :) Aktaranayacağın detayları da merak ettim açıkçası :)

victorieux dedi ki...

öncelikle yazdığım fikri önemseyip blogta yazdığın için ben teşekkür ederim.tabi tek temennim bu blogtaki fikirlerin store çalışanlarınca okunup hayata geçirilmesi.

ayrıca fenerbahçe forması satışa sunulmadı diye biliyorum ben.zaten bize de üzerine 3 yıldızlı yeni logo basıp retro forma diye kaktıracaklarsa hiç yapmasınlar daha iyi.bence yönetim adidastan talepte bulunsa bize de bu tarz forma yapabilirler diye düşünüyorum.

Sercan dedi ki...

Bize yaparlsa ancak 1980deki adidas formasi yapilir.

Yıldırım dedi ki...

adidas türkiye'de ilk kutulu formayı G.Saray için yapmıştı zaten hem de 3 forması için ayrı ayrı.. 1998'de piyasaya çıkan formalar kit halinde kutu içinde de satışı yapılmıştı.. Daha sonra milli takım forması içinde yapıldı aynı şekilde.. Resimlerini atarım istersen selocan..

Selocan dedi ki...

Abi maksat kutu değil ki, Efendiler forması için de kutu hazırlanmıştı. Maksat bu tarz; hem retro çalışması, hem de sezon formasının bir arada bulunması, ayrıca ufak bilgilerin de yer aldığı bir kitap, cd ve posterlerin olduğu bir kutu hazırlamak. Yoksa şortu çorabı içine koyarsın kutunun, ne olacak. Benim de füme formam kutuluydu, kit olarak almıştım hatırlıyorum.

Yıldırım dedi ki...

yok o boyutlara gelemedik tabii henüz.. mesela adamların maç formaları formotion (1.sınıf kalite) iken bizimkiler hala climacool (2.sınıf kalite) forma giyiyo.. maç forması için üretilen formaları ile dağlar kadar fark var arasında.. maç formalarını özel kutularda hazırlayıp satışa sunuyorlar, özel sertifikası ile birlikte.. bunu sadece 1999-00 ve 2000-01 sezonlarında uyguladı adidas Gsaray için.. daha önce sana da anlatmaya çalışmıştım.. mesela 3 farklı gs forması var o sezona ait formalarda kalite farkı olarak.. 1-taraftar forması olarak üretilen türkiye malı formalar (başarsporda uefa forması olarak satılanlar ve sendeki füme 99-00 forması) 2-portekiz yapımı maç forması kalitesinde olanlar (yanında climalite etiketi var) 3-maç forması (sadece futbolcular için üretildi equipment etiketli.. sendeki 00-01 futbolcu formaları)
Şu anda ne yazık ki Gsaray maç formaları storelarda satılan formalardan farklı olmadığı için bi esprisi kalmıyo bence.. Ama nostalji originals formayı (1988 parçalısı) sonuna kadar desteklerim..

Selocan dedi ki...

Beşiktaş'ın çubuklu forması climalite. Çok daha beter durumda onlar :) Avrupa takımları yaklaşık 3 senedir formotion kullanıyor. Biz hala climacool. Bu sene techfit kullanırlar onlar, biz formotiona bile geçmeyiz bak söyleyeyim.

Originals çıksa iyi de satılır tabi. Hele böyle bir kutu çıksa. Ama bizde olmaz böyle şeyler. Daha var :)

Yıldırım dedi ki...

tabi bu sene gene climacool formayı kakalıcaklar süper forma diye:) bizde safız ya yiyiyoruz her sene.. çünkü türkiye'de kimse kumaş kalitesine bakmıyo varsa yoksa şekil, yap bi şekil bi de cafcaflı bi renk, ohh ne ala.. 2005den beri aynı kumaşa basılıyo formalar.
bu arada konu açılmışken aklıma bişi daha geldi, senin ilgini çekeceğini umuyorum.. 2002 yada 2003 gibiydi, f terime gömlek sponsoru olan bir türk firma(adını hatırlayamadım şimdi) aynı zamanda pijama ve iççamaşırı üretiyo.. bunlar o sene metin oktay forması şeklinde pijama ürettiler.. konsepti çok ilginçti, şöyleki; gs forması siyah-beyaz bi fotoda nasıl görünüyosa bu formada o renkte idi.. parçalı 60lı yıllar başı stili formanın birebir aynısı ama renkleri açık griye koyu gri şeklinde idi, özel resimli kutusu da vardı ve şortu da içinde idi..
o renkte bişiyi saçma bulduğum için almamıştım, resimleri olsa keşke..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır