Bu Blogda Ara

20 Ağustos 2010 Cuma

Arslanlı formalar Nihat Bekdik anısına tasarlanmış peki aslanları kim tasarlamış?

Dün Galatasaray'ın maçını anlatan TV spikeri takımımız sahaya çıkarken ballandıra ballandıra anlatıyordu."İşte Arslan Nihat lakaplı büyük futbolcu Nihat Bekdik anısına tasarlanmış Arslanlı Forma"...

Öyle bir anlattı ki formayı, gören de FIFA tarafından ödül filan almış sanardı herhalde. Halbuki Spiker kardeşimiz GS Store'un pazarlama oyunlarından birine kurban gittiğinin farkında bile değildi. Tıpkı forma kültüründen zerre kadar anlamayan diğer taraftarlarımızın farkında olmadığı gibi.

İşte size Arslanlı Formaların gerçek öyküsü:


Forma Adidas tasarımı, yani GS Store ekibinin tasarımı değil. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Ama formanın rengine karar veren GS Store Tasarım Ekibi. Yani güzelim beyaz dış saha rengimiz duruken bu iğrenç bej renginde karar kılınmış. Neymiş diğer takımların rengiyle karışıklık olmamalıymış. Banane diğer takımların giydiklerinden. Onlar bej forma giysin. Ben beyaz renkteki dış saha formamı istiyorum kardeşim, ne beji..!

Neyse, gelelim forma üzerindeki aslan çizimine. Sakın zannetmeyin bu aslanı GS Store ekibinden biri tasarladı. En azından medya öyle biliyor. Ama formadaki aslan figürü tıpkı GS Store'da ki bir çok ürün gibi www.shutterstock.com adlı web sayfasından alınma. Bu tür siteler piyasada çok fazla var. Özellikle amatör tasarımcı ve öğrencilerin geçim kaynaklarından biri olan bu sitede istediğiniz her türlü fotoğraf, tasarım veya resmi, belli bir ücret karşılığı bilgisayarınıza indiriyorsunuz. İngilizce'de "Non-exclusive" (herkese açık, özel olmayan) denilen bu eserleri çok az bir ücret karşılığı isteyen istediği yerde kullanabilir. Ama forma gibi 100 binlerce üretilen spor malzemelerinde kullanırsanız eğer, iş o zaman değişir tabi ki. Zaten bu yüzden sitenin çok sert telif hakları bulunmaktadır.

Buyrun, Arslan Nihat'ı sözde anımsatan aslan çizimi:


Çok merak ediyorum; rahmetli Nihat Bekdik eğer yaşasaydı ne düşünürdü? Eminim ki "benim gibi tarihe malolmuş birisi için herkesin 3-5 dolar vererek kullanmış olduğu aslan desenli iğrenç bej forma yerine neden parçalı formayı tasarlamadınız?" diye sorardı herhalde. Bizim yöneticiler de diğer takım renkleri ile karışmasın diye yaptık Nihatçım, yada biz ilklerin takımıyız, Türkiye'de ilk bej formayı biz giymeliyiz falan derlerdi. Ne ilginç bir çelişki değil mi? Hem tarihe malolmuş birisinden ilham kaynağı al, hem de git tarihinle ilgisi olmayan bir forma tasarla.

Ya peki pembe formamız? Pardon mercan demek istedim canım (!!!). Mercan ne de olsa bir renk; tıpkı kırmızı, mavi ve yeşil gibi, öyle değil mi tatlım, güzelim benim? (işte Fenerli arkadaşlarım mercan denilen formamız yüzünden benle aynen böyle alay ediyorlar).

Pembe formamızdaki aslan desenlerini lütfen çok dikkatli inceleyin, özellikle aslanların kuyruk ve bacaklarını.

http://www.shutterstock.com/pic-8135788/stock-photo-rampant-lion-a-illustration-of-a-rampant-standing-on-hind-legs-lion.html



Ne düşünüyorsunuz şimdi?

2010/2011 1.ve 2.iç saha formalarımızın(!!!!!!!) iğrenç renkleri bir yana, üzerindeki aslan desenlerinin bu şekilde alınmış olması bizim forma kültürümüze bakış açımızın en güzel göstergesidir. İşin bir diğer ilginç tarafı dünyada sembolü aslan olan bir sürü spor takımı, otomobil markaları, ülke ve şehir amblemleri var. Hemen hemen hepside kurulduğu tarihten bu yana klasikleşmiş aslan sembollerini kullanıyorlar ve hiç bir zaman bu tür web sayfalarına ihtiyaç duymuyorlar. Profosyonellik ve yaratıcılıkla ilgili bir şey olsa gerek herhalde.

Laf aramızda formaların kalitesinden de bahsetmek isterdim, o konuda da çok ilginç bilgiler aldım. Ama şu anda paylaşmayacağım, o yüzden lütfen bana biraz zaman verin.

Peki ya sadece formalar mı? Bunlara ne dersiniz?

Atkının sol tarafındaki aslan figürüne dikkat edelim.


Bu da shutterstock.com'dan tıpkı diğer figürlerinde olduğu gibi PDF dosyası olarak indirilen aslan figürü. Dediğim gibi parayı veren bu PDF dosyasını Illustrator adlı programda açar ve istediği yerde kullanır.

Alın size bir örnek daha, t-shirtteki aslana dikkat:
Ve de aşağıdaki vektörlerde soldan 2 nu'lu aslanı iyice inceleyin.

Daha başka örnekler de var. Eğer Google'a "Lion" diye yazarsanız GS Store'da kullanılan bir çok aslan vektörünü bulabilirsiniz.

Ey benim güzel ülkemin büyük insanları. İşte verdiğiniz paralar gerçekten yetenekli ve dürüst olan insanlara gideceğine, bu tür web sayfalarına ihtiyaç duyan dünyaca ünlü tasarımcılarınıza gidiyor. Lütfen izin verin de eleştireyim. Ve ne olursunuz lütfen bana kızmayın, kulübümüzü karalıyorsun, satışlarımızı etkiliyorsun demeyin. Ben tabiki kulübümü karalamıyorum,. Ama yemin ederim ki benim kadar koyu bir Galatasaray taraftarı ve de taraftarları artık Store'dan hiç bir şey almıyor, alamıyor. Sebebi ise sizlerin şova dayalı pazarlama teknikleri, özenti ve çalıntı tasarımlarınız yüzünden...

Kusura bakmayın çok sivri bir dille yazdım ama artık dayanamıyorum.

SELOCAN

32 yorum :

Umut dedi ki...

Emre Bey, elinize sağlık harika bir yazı olmuş.Okurken "vay anasını!" demekten kendimi alamadım.Galatasaray gibi bir kulübün özgün çalışmalara imza atması beklenirken, şu yapılanlara bakın.Koskoca kulüp forma için aslan tasarlayacak bir adam bulamamış anlaşılan gitmiş başka sitelerden telif ödeyerek aslan figürleri satın almış.Yazıklar olsun.

Forma kalitesi hakkında yazacağınız yazıyıda dört gözle bekliyorum.

Selocan dedi ki...

Düşündürücü. Kulüpte tasarımcı diye duran insanların ne yaptığını merak ediyorum. Bu skandal bilgiyi bizimle paylaştığın için teşekkür ederim.

Forma kalitesi meselesi bundan da skandal, onu da paylaşınca kıyamet kopacak eminim.

uAytac dedi ki...

Bu formaları tasarlayanlar üretimine satışına onay verenlerde bir gram sarı kırmızı sevgi yok, sadece iş olsun diye yapılmış ve akşam olsada eve gitsek mantığıyla yapılan bu forma çalışmalarından nefret ediyorum. insan biraz özen gösterir biracık , bizim formamız bukadar basit olmamalı. Gittim storeye hiç ama hiç formalardan alasım gelmedi, beklediğimden çok daha kalitesizler.

Design In Sport dedi ki...

Bu yazıyı aslında yayınlamıyacaktım. Sessiz kalmak istedim önceleri. Ama son 3-4 yıldır GS Kulübü yetkilileri ile paylaşmış olduğum tasarım ve fikirlerimin bir takım lobi(!!!) çalışmaları yüzünden geri teptiğini görünce artık dayanamadım.

Bu kulüp Prekazileri, Hagileri, Lucescuları, Albayrakları harcamış bir kulüp, benim tasarım ve fikirlerimi harcasa ne olcak ki? Onlar için ben bir fındık tanesinden bile daha küçüğüm nede olsa.

O yüzden bırakalım ne halleri varsa görsünler.

Selocan dedi ki...

Olmaz abi bırakamayız. Yapacağız bir şeyler. Taraftarları toparlamak lazım, ancak çoğu taraftar da bilinçli değil ki anasını satayım...

Design In Sport dedi ki...

İmkanınız varsa eğer lütfen Chelsea, Arjantin veya Milan formalarından birini alın. Ha birde GS'nin pembe veya bej formasını(futbolcu olanını ama yani pahalı olanını) alın. Görünüşte bu formalar aynı model, aynı kalıp. Doğrudur.

Peki ya kumaş kalitesi? Gelin bir test yapalım: İki formayıda ayrı ayrı günler içersinde giyin ve 90 dakikalık maça çıkın. Her iki maç sonunda formalarınızı bir inceleyin. İşte o zaman anlıyacaksınız kumaş kalitesini.

Bu konuya daha sonra değineceğim, konumuz aslanlar olsun şimdilik.

ismailinc dedi ki...

öncelikle bu muhteşem yazı için teşekkürler.

arslan formadaki aslan tasarımını bende internette rastgele dolaşırken görmüştüm bahsi geçen sitede. ama diğer aslanlarında ordan olduğunu bilmiyordum.

ben ıspartada oturuyorum. gsstore u bize en yakın antalyada görebiliyorum. 2 sene önce üşenmeyip o store u bulup bişiler almıştım. bu yaz gittiğimde migros a bir tane daha açılmış. tesadüfen gördüm. girdim içine, içimden hiçbir şey almak geçmedi nedense. sadece formaların kalitesi ile ilgili olumsuz şeyler duymuştum onu inceledim. bana çok basit geldi. gerçi bu konuda uzman sizsiniz, bahsettiğiniz yazıyı merakla beklicem.

sonuçlar bir yana dursun, pazarlama stratejisindeki değişimler yüzünden takımımından soğutuyorlar beni. herşeye para istiyorlar artık(fbtv bedava iken gstv nin paralı olması bigi). hadi verelim vermesine de, karşılığında birazcık kalite hakkımız değil mi?

hayatımda ilk defa bu sene (dergi dahil) galatasaray a tek kuruş vermeme aldım.

Blade Runner dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
L dedi ki...

çizim işlerinden filan çok anlamam ama, ilk bu aslanlı formayı gördüğümde bi gariplik sezmiştim. hani madem formanın ortasına aslan çizimi koyacaksın, daha kaliteli-daha özenli bişey çıkamaz mıydı diye içimden geçirmiştim. meğer işin ucu buraya dayanıyormuş. benim de çok şey söyleyesim var bu yazının ardından ama... neyse.

semih dedi ki...

Emre,

Hocam eline sağlık. Takke düştü kel göründü. Bu utanmazların artık istifa etmeleri gerekir. Yetti artık gerçekten, kaç maç oldu sarı kırmızıyı sahada göremedik.

Formaları geçen gün inceleme fırsatı buldum, gördüklerime inanamadım. Krem rengi formanın kırmızı şeritleri soluk, garip bir kırmızı(!). Kumaş kalitesi ayrıca felaket. Somon formanın da kumaşı bir avayip, giyesi bile gelmiyor insanın.

Artık gerçekten yeter. Bardak taştı. İstifa edeceksiniz, başka yolu yok!

Blade Runner dedi ki...

Very shocking and disappointing.

This has just made our already bad shirts, even worse.. Whoever is responsible for using those images on our club shirts and products should be ashamed of themselves.

alaTURKa dedi ki...

2 sene evvelki metin oktay parçalısı ve turuncu formanın olduğu sezon formalarmız çok güzeldi. hatta son yıllardaki en düzgün seneydi. Fakat ne olduysa geçen sene ve bu sene bozdular. benim anlamadığm husus adidas mı engel koyuyor takıma bu formaları yaparken. yaa liverpool un, almanyanın formaları dkişleri kumaşları ne kadar kaliteli. hiç mi istemez kulüp bu kumaştan olsun formam diye? hiç mi inglizleri örnek almaz. almıyorum forma falan birde neredeyse 100 lira fiyat biçmişler. yazık umarım bu blogdaki kadar duyarlı insanlar söz sahibi olur orma konusuda.

Adsız dedi ki...

Yapmaları gereken çok zor değil aslında. Bir tane 08-09 parçalısı, bir tane beyaz, bir de alternatif (sarı-siyah-mercan-mor-turuncu-bej-gri vs.). Tabi ki hepsi mevcut en yüksek Adidas (ya da hangi markaysa artık) teknolojisiyle.

Herhalde bu da bir satış stratejisi; taraftarı sağlam sarı-kırmızı formalara hasret bırakıp, zamanı gelince o renklere dönmenin heyecanıyla satış rekorlarını, marjinal tasarımlarla değil bildiğin dededen kalma renklerimizle, formalarımızla kırmayı amaçlıyorlar.

(bu arada bej de futbolcuların üstünde güzel gözüküyordu be, ne yapsam bilemedim? almayı düşünüyordum. şu aslan figürü olayı tadımı kaçırdı şimdi)

Spooky dedi ki...

Moda tasarımcılığıyla grafik tasarım farklı şeyler dolasıyısıyla pazarlama aş'de görev alan moda tasarımcılarının aslan çizmesini beklemek saflık olur. Bunu yorumlara atfen söyledim. Tabii ki doğru olan bir grafikerle exclusive çalışmak ona itirazım yok.

Ayrıca yazının zayıf bir yanı var. O da sürekli renklere iğrenç demeniz. Renkler iğrenç olabilir, renkler iğrenç, formalar olmamış diye yüz tane yazı var zaten. Keşke renkleri beğenmedim deseydiniz de esas olan bu yaygın şablonların kullanılması sorunu ön plana çıksaydı. Yazının esas olayı o ama o iğrenç bu iğrenç falan diye gidiyor... Ve kimin rengi iğrenç bulduğunu umrumda değil gerçekten.
Esas sorun öne daha çok çıkardı renkleri boşverseydiniz. Fenerlilerin eleştirisi yüzünden formadan rahatsız olmak da son derece gereksiz.

Bu formanın esas sorunu da "Arslan Nihat" diye birinin olmamasıdır. Kulübün müzesi de dahil 100. yıl kitabı da dahil "Aslan Nihat" diye geçer. Eski zaman kesin r vardır diye düşünen dangalaklar var. Aç kulübün resmi tarihine bak mesela...

Selocan dedi ki...

Renklerin iğrençliği kişisel görüş, ona takılmaya gerek yok. Bence yeterince ön plana çıkartmış yazı "esas olayı". Örnekler ve verilen linkler amacına ulaşır umarım. En azından okuyan kişinin konuyu anlamaması gibi bir durum yoktur.

Burada her yazarın kendi görüşü var, farklılıklar da gösteriyor doğal olarak. Yazıda da kendi görüşlerini araya sıkıştırmak gerekli diye düşünüyorum. Genel genel yazılar yazarsak Gazeteden ne farkımız kalır.

i! FuRKaN !i dedi ki...

Yazi güzel olmus elinize saglik, kumas kalitesiyle ilgili olan yazinizi da sabirsizlikla bekliyorum. Hakikaten de formalari gidip gören herkes kumas kalitesinin berbat oldugunu fark etmistir. Bu kadar ince forma olur mu diye cok düsündüm hatta ilk gördügüm de. Bi GSStore sube müdürüyle kisa bi muhabbetim olmustu, o bile yapilan islerin cok amatörce oldugunun kanaatine varmis. Metin Oktay Parcali tisörtünü almistim, bana da bu tisörtü nerde nasil yaptiklarini görsen almaktan vazgecersin demisti hatta.

semi dedi ki...

Bir şekilde shutterstock'ta da bu resimlerin eşini bulabilmek bence sağlam başarı, bundan dolayı öncelikle tebrikler... Ancak aklıma gelmiyor değil: bu tasarımlar shutterstock'a forma lansmanı ardından birileri tarafından çizilerek yüklenmiş olamaz mı? yani yazıda bahsettiğinizin tam tersi bir etkilenme söz konusu olabilir mi? verdiğiniz linklerden ilgili resimlerin olduğu sayfaya gittiğimde herhangi bir yükleme tarihi göremedim.

yanlış anlaşılmasın, amacım eleştirmek değil. eğer forma tasarımcıları siteden bunları çormuşsa "yazık"tan başka bir şey diyemem ben bu adamlara.

Design In Sport dedi ki...

@Spooky

Eleştirmek için başka bahane bulamadın mı? Ama bir dahaki yazımda seni kırmıyacağım, "sayın, arz ederim, bilgilerinize sunarım" gibilerinden resmi bir şekilde yazacağım. Lütfen eas olan sorun ile yorum yap, iğrençlik veya arslan'n "r" si ile ilgili değil.

@Furkan

çok merak ettim nerde yapıyorlarmış sözde Metin Oktay formasını? Bununla ilgili bir yazı yazabiliriz bloga. Bana bir email atarsan sevinirim.

@Semi

Öncelikle sorun çok güzel. Hatta bu tasarımları ilk gördüğüm vakit önce bende böyle düşünmüştüm. Ama sonra anladım ki Shutterstock başka yerde kullanılmış olan bir tasarım veya resmi kendi web sayfasında satmaz, kurallarına aykırı bir durum bu (Terms kısmına gidersen bu konu ile ilgili bilgi var zaten). Onların amacı hiç kullanılmamış bir eseri bütün alıcılara satmak. Bu şekilde hem tasarımcılar para kazanıyor hemde shutterstock.

Ayrıca dikkat edersen aslan çizimlerinden 4'ünüde farklı kişiler çizmiş. Zaten hepside benzer çalışmalar yapmışlar. Keşke GS Kulübü bu kişilerle direkt olarak çalışmış olsaydı ve de haklarını vermiş olsaydı. Ama hiç zannetmiyorum. O zaman bu şekilde sitede yayınlanmazdı.

Benim anlamadığım şey bütün bu çizimlerin telif hakkı tasarımcılara ve shutterstock'a ait. Nasılda oluyor bu çizimler bir marketing malzemesi olarak kullanılıyor? Eğer gerçekten bu konu ile ilgili Kulüp yetkilileri shutterstock.com'dan izin aldılarsa ona diyecek bir lafım yok. Ama o zaman neden GS'nin tasarımcılara ihtiyacı var? Neden hekesin kullanımına açık olan çizimleri kullanıyorsun?

Şayet izin alınmadıysa eğer işte asıl kıyamet o zaman çıkar. Kulüp binasının 100m önüne bile yaklaştırmazlar beni herhalde.

Spooky dedi ki...

@Design In Sport
@Selocan

Eleştirmek için eleştirmedim yazıyı okruken rahatısz olduğum için eleştirdim. Yazıya katıldığımı da söyledim, resmi yaz da demedim. Eleştiri görünce beğenmiyorsan veya sinirlenip anlamıyorsan yazı yazma.

Rengin iğrenç olup olmaması konu değil, beğ beğenmem başkası beğenir, sen beğenmeyip iğrenç dediğin için kimse hakkaten iğrenç lan bu demez. Dolayısıyla 100 kere iğrenç demeye gerek yok bunu belirttim. Resmi yaz demedim.

Tekrar ediyorum ki konu değişmesin.

Ayrıca konu gayet Arslan'ın R si ile ilgili. Metin Oktay'ı Çetin Oktay yazmakla arasında teknik olarak bi fark yok. Kulübün kendi kaynaklarına bakılmadan iş yapıldığı anlamına gelir ki yaygın tasarımları kullanma özensizliğiyle aynıdır. Desteklemek için yazmıştım ama kendi yazdığından başka şeyi anlamama sorunu olabilir. Eleştiri var diye sinirlendiğinden de olabilir.

Renk iğrençse tek bi R de önemli olabilir. Kişisel görüş.. Ki benim yazdığım olay kişisel zevkten ziyade özensizliktir yukarıda anlattım.

Resmi yaz demedim. Tekrar ediyorum. Resmi yaz demedim. Daha tekrar edeyim mi? Bir kere renk iğrenç dersin geçersin iğrenç iğrenç iğrenç iğrenç iğrenç Fenerliler benle dalga geçiyor ühühühühü ne ya?

borgakanturk dedi ki...

bu tavır kesinlikle tasarımda yer alacak çizimi ucuza getirme politikasının ürünü. Şimdi gerçekten özgün ve hiç bir yerde kullanılmayacak bir tasarımı iyi bir çizere yaptırdıklarında o kişiye "yüzsüz" değillerse telif ücreti ödeyecekler. Bunun yerine aynı anda yüzlerce kişinin kullanıp, alabilecegi "stock image" görselleri tercih ediyorlar. 5-10 dolara imajin vektorunu satın alıp her türlü
ürünlerinde büyültüp küçültüp kullanıyorlar. Bu da aşırı vasat
bir tasarım portfoyu çıkartıyor.
Çizimden, moda dan, renkten imajdan anlayan birileri store gidip ürünlere baktığında aşırı hayal kırıklığına uğruyor.
Bir çok galatasaray'lı tasarımcı, çizer var bu ülkede. Sınırlı sayıda edisyonlar ürettirseler. Kaliteli kumaş kullansalar.
Replika forma fiyatına çok kötü tasarlanmış tişörtler satılıyor. Adidas'ın dikiş kalitesinin yanına yaklaşamayan şeyler. Türkiye piyasasında bilindik önemli bazı tekstil markalarının tişört reyonunda bizim store da satılanlardan 5-10 kat kaliteli işlenmiş tişörtler var görüyoruz bunları ve yarı fiyatına satılıyor.
Tamam klübe katkı ancak klüpde taraftarının kıymetini bilsin O'na daha fazla değer versin.

Enes dedi ki...

Bu yazıyı aslında yayınlamıyacaktım. Sessiz kalmak istedim önceleri. Ama son 3-4 yıldır GS Kulübü yetkilileri ile paylaşmış olduğum tasarım ve fikirlerimin bir takım lobi(!!!) çalışmaları yüzünden geri teptiğini görünce artık dayanamadım.
---

Kendi canınız yanınca mı böyle şeyleri ifade etme gereği duyuyorsunuz?..

Çok garip, çok acı verici...

Design In Sport dedi ki...

@Spooky,

Ben bu yazıyı yazarken ne renklerle ilgili bir mesaj vermek istedim nede arslan'ın "R" si ile. Vermek istediğimiz mesaj kullanılmış olan aslan çizimlerinin bize ait olup olmaması ile alakalı.

Ama "R" ile bahsetmiş olduğun konu oldukça ilginç. Ben tarih kitaplarında "Aslan" denildiği biliyorum ama formaya neden "Arslan" deniliyor diye hiç düşünmedim. Eminim ki o dönem "Arslan" deniliyordur. Kısacası bu konuda hiç bir fikrim yok. Eğer sen bildiklerini açıklamak istersen bize bir mail at, bizde hemen yayınlarız.

Selocan dedi ki...

@Enes

Yazıda düşündürücü başka şeyler bulamadın mı da, Emre'nin kişisel yorumuna takıldın ?

Ben Emre'nin geçmişi hakkında yazma yetkisine sahip değilim, ancak anla diye söylüyorum onun başından geçen olaylar daha bu formalar çizim aşamasında bile değilken meydana gelmiş olaylar... Sonradan gelişmiş Emre de bunun üzerine intikam almış gibi gözükmesin...

Ayrıca en ucundan tasarım ile ilgilenen insanların bir çoğu bahsi geçen siteyi zaten biliyordur. Bu kadar göz göre göre işgüzarlık yapmak bence düşündürücü olandır...

Enes dedi ki...

@Selocan

Yazıdaki düşündürücü şeylerin dile getiriliş zamanı, dile getiriliş şekli hata yapılmış olsa dahi Galatasaray kulübüne doğrudan zarar verecek şekilde...

2 ay sonra yazılır, tamam derim. Formaların satış mevsiminde "Bak olay böyle böyle, ben olsam almam bu formaları, yine de sen bilirsin" tarzında bir yazıyı ben Galatasaraya yapılan büyük bir ayıp olarak addediyorum, fikrim budur.

Selocan dedi ki...

Benim gönlüm ferah, biz resmi bir blog değiliz. Biz her blog gibi kişisel görüş yazarız. Alıp almama ve bunu bloga yazma düşüncesi en doğal hakkımız.

Blogu eğer başından beri takip ediyorsanız bu blogun forma kültürünü bilinçlendirme ve taraftarlara bu bilinci aşılama görevini kendi çapında üstlendiğinin farkında olmanız gerekir. O sebeple ne kimse biz diyoruz diye forma alır ne de biz diyoruz diye vazgeçer.

Bizim tasarımın başındaki insanlar, "ne yapacaktık özel çizimci mi bulacaktık 40 tane aslana" diyorsa bu taraftara saygısızlıktır... Bunları da mı yazsak yoksa bloga ?

borgakanturk dedi ki...

Burada yapılan saygısızlık değil eleştiri. Doğru ve gerçekçi bir eleştiri.

Manchester United taraftarının Glazer'e karşı tribünlerinde yaptıkları "love united - hate glazer" eyleminde klubun kuruluş renkleri yeşil-sarı pankartlar kaşkollar, flamalar, formalar taşımaları eylemler
bu alanda taraftar tarafından yapılan güçlü eleştiriler.

Biz Galatasaray taraftarıyız.
Galatasaray A.Ş.nin değerli müşterileri olarak görülmek istemiyoruz. Bu farkın altı çizilmeli.


ilgili link:

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=986155&CategoryID=80

ismailinc dedi ki...

@ borgakanturk

"Biz Galatasaray taraftarıyız.
Galatasaray A.Ş.nin değerli müşterileri olarak görülmek istemiyoruz."

çok güzel bir özet

Adsız dedi ki...

Araştırmada emeği geçenlerin emeğine sağlık.

i! FuRKaN !i dedi ki...

@Design in Sport:

Valla Mecidiyeköy'de GSStore'un merkez binasi mi ne varmis, orada merdiven alti üretim yapiliyormus iste güya. Genel anlamda hersey cok kaotik ve dogal olarak cok amatörce dedi. Bilgileri aldigim kisi ise Türkiye disinda bulunan tek GS Store'un sube sorumlusu. Almanya Köln kentine yarim saatlik uzaklikta, belki bilenler vardir.

ahmetgs17 dedi ki...

öncelikle ben ahmet kolkoparan.... aslanlı forma konusunda söylenenleri okudukça ve duydukça hayretler içinde kalıyorum. istendiği zaman insanlar her konuda ne güzelde senaryolar yazıyormuş meğer... aslanlı formanın 1 tek gerçeği var senaryo falan değil gerçek. 28 temmuz 2009 saat sabah 11.00 de benim cebim neden çalmış, arayan polat holdingten adnan polat'ın sekreteri müge hnm. beni neden aramış. sonra 5 ağustos 2009 günü saat 15.30 da sayın başkan adnan polatla ben ne konuşmuşum. adnan bey bana "ahmet senden 3 forma istiyorum parçalı,beyaz ve rengini sana bırakıyorum sen karar ver" demesi üzerine ben "başkanım benim aklıma bir renk daha doğrusu konsept geliyor siz ne dersiniz" diyor ve oda bana soruyor nedir diye. ben "başkanım ben aslanlı forma konsepti düşünmüştüm dediğimde gözleri parlıyor ve bana peki nasıl bişey olacak? ben başkana hemen zaten daha önceden hazırladığım bazı örnek çalışmaları sunuyorum ve diğer bir alternativ olarak ta ben turuncu kırmızı ama pembe asla değil değişik bir renk te 2.bir alternatifim diyorum. ve çkaleye dönüp devam ettiğim örneklerimide maillerine yolluyorum. acaba bunlar biliniyormu... bir sitede de aslanlı forma tasarımcısı olarak "Evrim Timur" dan bahsedilmesine ise sadece pes artık bu kadarınada pes diyorum...

ahmetgs17 dedi ki...

ayrıca bir şeyi belirtmeyi unutmuşum; aslan formanın adnan polata verdiğim eskizleri genelde bronz ağırlıklı renkler oluşuyordu. ben o görüşmede sayın başkana bronz vari bir renk olarak düşüncelerimi paylaştığımda o da bana " ama sarıdan kırmızıya her rengi içermeli" demişti... bende ona çanakkaleye döndüğümde şu formayı çizip gönderdim; [URL=http://www.loadtr.com/687067-aslanlı_forma.htm][img]http://img1.loadtr.com/k-687067-aslanlı_forma.jpg[/img][/URL]
ancak bu arada yukarıda belirtilen formaların kalitesiz olduğu konusuna ise sonuna kadar katılıyorum. bence kendi yorumumdur ki; bu gsaray'ın formalardan daha fazla kar elde etmek adına formanın ucuz maliyetli olmasını istemesinden kaynaklanmaktadır. yani misal; forma 85 tl yemi satılacak. atıyorum adidas diyorki forma başına 35 tl veririm. ama daha kaliteli istersen o zaman 30tl hatta 25 e düşer payın. bakın forma gs ın malı değildir. adidas gs'a logo lisans hakkı öder... yani yanlış bilinen kanı forma gs 'ındır. hayır.... üretici firma kimse onun. sadece forma kalitesi değildir sorun. gs adidasa hiç bir şekilde sözünü geçirmemiştir. hatırlayın 100. yıl formasını. siyah adidas çizgileri vardır. peki herkese sormak isterim. son yıllarda adidasın 3 çizgisi olmayan forma hatırlıyormusunuz ... ben hatırlıyorum... kimin biliyormusun. fenerbahçe... evet o formada adidas 3 çizgisi yoktur. adamlar buna ikna etmiştir adidası. ya biz .. tüm adidas diertmelerine başımızı öne eğerek evet dedik. eski gs pazarlama aş gnmd sayın selva darnel ile bir tel görüşmemizde bana şöyle demişti prosedür hakkında... adidas bize 4-5 kalıp yollar. o kalıpların dışına çıkamayız. biz sadece renkleri veririz. hatta bir anısını anlattı. hatırlarsınız bir parçalı formamız vardı. sanki boynuzu andıran şekiller vardı üzerinde. fb turkuazı çıkardığı yıl. selva hnm ın tabiriyle onların adı kup muş. selva hnm"o kupları kaldırmak için günlerce pazarlık yaptık adidasla ama kabul etmediler ve oldu " dedi. sonra tesadüfen fb turkuaz formayı görünce dümdüz bir forma... hemen adidası aradım (ertuğrul akbulut türkiye md) hani kuplardan vazgeçemiyordunuz noldu fb de yok deyince bana iyi bakın var dedi bende iyice incelediğimde gerçekten varmış ama ana renkte yani turkuaz renkte... ve belli olmuyor... bakın şunu söylemeye çalışıyorum. eminimki adidas fenere kendi yol gösterdi kanımca. ama aynı kolaylığı gs a yapmıyor... şuda bir gerçek fb taraftarı seçici değil. iddaa ediyorum. bir fanilaya fb logosu dikip koyun feneriuma binlerce satar. ama gs taraftarı seçicidir. kalite arar. hep yalan söylendi. turuncu rekor kırdı, mor rekor kırdı, mercan rekor kırdı diye. bakın dünyaca ünlü klüplerin satacağı ( tüm dünyada ) taş çatlasın 1.5 -2 milyondur... eğer söylenen rakamlar doğru olsa bizim 5 yılda stadı bedavaya getirmemiz gerekirdi. tabiki işin esprisi... yani şu an formadan para kazanmak için kanımca yapılması gereken tek şey tabiki önce başarı, sonra da kaliteli ve görsel değeri olan formalar... yani göze hoş gelen formalar... o zaman 1.5-2 milyon olmasada 300-400 rakamını zorlarız hatta belkide 500 bile görebiliriz. ama tabiki başarı şart...

ahmetgs17 dedi ki...

ayrıca bir şeyi belirtmeyi unutmuşum; aslan formanın adnan polata verdiğim eskizleri genelde bronz ağırlıklı renkler oluşuyordu. ben o görüşmede sayın başkana bronz vari bir renk olarak düşüncelerimi paylaştığımda o da bana " ama sarıdan kırmızıya her rengi içermeli" demişti... bende ona çanakkaleye döndüğümde şu formayı çizip gönderdim; [URL=http://www.loadtr.com/687067-aslanlı_forma.htm][img]http://img1.loadtr.com/k-687067-aslanlı_forma.jpg[/img][/URL]
ancak bu arada yukarıda belirtilen formaların kalitesiz olduğu konusuna ise sonuna kadar katılıyorum. bence kendi yorumumdur ki; bu gsaray'ın formalardan daha fazla kar elde etmek adına formanın ucuz maliyetli olmasını istemesinden kaynaklanmaktadır. yani misal; forma 85 tl yemi satılacak. atıyorum adidas diyorki forma başına 35 tl veririm. ama daha kaliteli istersen o zaman 30tl hatta 25 e düşer payın. bakın forma gs ın malı değildir. adidas gs'a logo lisans hakkı öder... yani yanlış bilinen kanı forma gs 'ındır. hayır.... üretici firma kimse onun. sadece forma kalitesi değildir sorun. gs adidasa hiç bir şekilde sözünü geçirmemiştir. hatırlayın 100. yıl formasını. siyah adidas çizgileri vardır. peki herkese sormak isterim. son yıllarda adidasın 3 çizgisi olmayan forma hatırlıyormusunuz ... ben hatırlıyorum... kimin biliyormusun. fenerbahçe... evet o formada adidas 3 çizgisi yoktur. adamlar buna ikna etmiştir adidası. ya biz .. tüm adidas diertmelerine başımızı öne eğerek evet dedik. eski gs pazarlama aş gnmd sayın selva darnel ile bir tel görüşmemizde bana şöyle demişti prosedür hakkında... adidas bize 4-5 kalıp yollar. o kalıpların dışına çıkamayız. biz sadece renkleri veririz. hatta bir anısını anlattı. hatırlarsınız bir parçalı formamız vardı. sanki boynuzu andıran şekiller vardı üzerinde. fb turkuazı çıkardığı yıl. selva hnm ın tabiriyle onların adı kup muş. selva hnm"o kupları kaldırmak için günlerce pazarlık yaptık adidasla ama kabul etmediler ve oldu " dedi. sonra tesadüfen fb turkuaz formayı görünce dümdüz bir forma... hemen adidası aradım (ertuğrul akbulut türkiye md) hani kuplardan vazgeçemiyordunuz noldu fb de yok deyince bana iyi bakın var dedi bende iyice incelediğimde gerçekten varmış ama ana renkte yani turkuaz renkte... ve belli olmuyor... bakın şunu söylemeye çalışıyorum. eminimki adidas fenere kendi yol gösterdi kanımca. ama aynı kolaylığı gs a yapmıyor... şuda bir gerçek fb taraftarı seçici değil. iddaa ediyorum. bir fanilaya fb logosu dikip koyun feneriuma binlerce satar. ama gs taraftarı seçicidir. kalite arar. hep yalan söylendi. turuncu rekor kırdı, mor rekor kırdı, mercan rekor kırdı diye. bakın dünyaca ünlü klüplerin satacağı ( tüm dünyada ) taş çatlasın 1.5 -2 milyondur... eğer söylenen rakamlar doğru olsa bizim 5 yılda stadı bedavaya getirmemiz gerekirdi. tabiki işin esprisi... yani şu an formadan para kazanmak için kanımca yapılması gereken tek şey tabiki önce başarı, sonra da kaliteli ve görsel değeri olan formalar... yani göze hoş gelen formalar... o zaman 1.5-2 milyon olmasada 300-400 rakamını zorlarız hatta belkide 500 bile görebiliriz. ama tabiki başarı şart...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır