Bu Blogda Ara

13 Aralık 2010 Pazartesi

ASY ANI FORMASININ ATALARI


Ocak ayında tanıtılması muhtemel olan çubuklu formamıza biraz da tarihten fotolarla değinelim. Elimizde 2 fotoğraf var klasik dönemden. Tepedeki fotoğraf Galatasaray'ın 1960'lı yıllarda kullandığı çubuklu formalardan. Bu formanın özelliği Ali Sami Yen Stadı'nın açılış senesinde de kullanılıyor olmasıydı. Hatta o dönem parçalı forma 2. plana atılmış ve 1964 yılında, ASY'nin ilk senesinde, yukarıdaki çubuklu formalar daha çok kullanılmış. Sene 2011; Ligin 2. yarısında yine parçalı formamız 2. plana atılacak ve çubuklu formalar ile sahaya çıkacağız. Tabi ki bu 47 sene ile yaşanan aynı forma kaderi tesadüf değil. 47 sene öncesine bilerek gönderme yapıldı, o zaman giydiğimiz yukarıdaki bu formanın modern versiyonunun 2. stadımız için tekrar tasarlanılması istendi. Bu sebeple çıkacak olan formanın görünümü işte bu yukarıdaki forma ile benzerlikler taşıyacak. Nasıl benzerlikler; Mesela sarı zemin üzerine oturtulacak 2 kırmızı çubuk. Mesela kollar benzer şekilde kırmızı ağırlıklı olacak. Ancak tabi ki Adidas'ın kalıpları ile yapılacağı için birebir aynısı olması mümkün değil. Sınırlar içinde benzetilmeye çalışacak.


Galatasaray çubuklu formalarına siyah şort kullanmayı sever. Yakın örnekler; 2002-2003, 1996-1997, 1995-1996, 1994-1995... Bu sezonlarda çubuklu formalarımız ağırlıklı olarak siyah şort ile giyildiler. Gelenek devam edecek ve Ocak ayında çıkacak olan formamızda da siyah şort ve çorap kullanılacak. Ancak 1964 yılındaki formayı siyah şortlarla kullanmadık. Bu formayı çoğu zaman beyaz şort, zaman zaman da sarı şortlar ile kullanıyorduk. Yani aslında bu sezon çıkacak olan çubuklu formamız eğer 1964'e gönderme yapıyorsa ki öyle, beyaz şortla olması daha sdoğru olurdu. Parçalıda beyaz şort kullanılması, belki de bu farklı formada farklı bir şort rengi kullanmamıza sebep olmuştur. Yakın dönem çubuklu formalarında da siyah şort-çorabın kullanılması Ocak'taki formaya nispeten sıcak bakmamı sağlıyor. 2. resim işte bu siyah şort-çoraplı çubuklu formaların atasını gösteriyor bize. 1930'lu yıllarda çekilmiş olan bu fotoğrafta görebildiğimiz kadarı ile çubuklu formamızın altında siyah şort bulunuyor. Zaten o dönemlerde parçalının altına da siyah çorap giyiyormuşuz, ancak siyah şort sürpriz. Ben bu kadar eski dönemde denenmediğini düşünürdüm. Bu fotoğraf gösteriyorki 80 sene öncesinde çubuklu altına siyah şort-çorap giymişiz. 50'lerde 1-2 kez denenmiş, 90'larda meşhur olmuş, yeni stadımızın ilk forması olacak bu kombinasyonun atası işte yukarıdaki 2. resim.

1 yorum :

Clifff dedi ki...

Bence 2010-11 ac milan home formasının hemen hemen aynısı olacak, tabiki sadece görüntü itibariyle, kalite olarak sanmıyorum, sanamıyorum...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır