Bu Blogda Ara

31 Aralık 2010 Cuma

METİN'İN FORMASI


Takım oynamaz, formaları çıkartın, öyle oynayın deriz. Futbolcu formayı öper. Başkan çıkıp Galatasaray forması çok ağır bir formadır der... Tarihindir, kültüründür. Kutsal renklerini taşır, üzerinde kutsal arman vardır. Formalar en az o armalar kadar kutsaldır işte.

Metin Oktay forması dediğimiz forma, 1966 yılında ilk defa görücüye çıktı. Metin Oktay 1969 yılında futbola veda etti. Sadece 3 sene giydi ismini verdiği formayı. Metin Oktay bu formayı sahada giymeyi bıraksa da, forma Galatasaray'ı bırakmadı. 1980'lerin ortalarına kadar, Adidas'ların ilk defa hayatımıza girdiği yıllara kadar, aşağı yukarı 20 sene kullanıldı bu forma. Kaç efsane daha giydi ardından, ismini yine bırakmadı... Tasarımında en ufak bir değişikliğe gidilmeden 20 sene... Sadece ilk 3 yılında vardı oysaki Metin Oktay.

Öncesine gidelim; Metin Oktay 55 yılında katıldı efsane olacağı takıma. Bu yıldan 66 yılına kadar geçen 11 senede 3 farklı parçalı forma daha giydi. Ancak 1 forma Metin Oktay ismi ile onurlandırıldı. Nedeni aslında çok açık. Metin Oktay ile ilgili çoğu resimde (ki futbol döneminin son sezonlarındandır genellikle bu resimler) üzerinde bu forma vardır Kral'ın. Meşhur olma sebebi ve Metin Oktay ile özdeşleşmesinin sebebi budur. Artık da resmidir. Kulüp bile bu tarz ürünler çıkartıp satar Metin'in adıyla, hatta 08-09 sezonunda olduğu gibi giydiği resmi formasına bile bu ismi verir.

Metin Oktay'ın üzerinde sadece 3 sezon gördüğümüz bu forma aslında bütün formaları temsil eder. Metin Oktay ruhunu taşır. Sadece 3 sene değildir o ismi ona sağlayan. Metin Oktay'ın Galatasaray aşkıdır, inancıdır. Forma sevgisidir. Galatasaray'ın değerlerini en iyi taşıyan adamın ismi o bir formaya verilmiştir, ancak o bir forma bütün formaları temsil eder. Sadece 3 seneyi değil geçen 105 seneyi...

Bugün ise sahte menajerlikten hapis cezası bulunan futbolcuların, hocasını göndermek için formasını satan topçuların, ruhsuzların üzerindedir o forma. Ali Sami Yen'e veda ederken stadı kırıp döken taraftarlar da giyer o formayı. Henüz belli başlı suçlamaların hesabını verememiş yöneticilerin, rantçıların üzerindedir o forma. Ancak içi ne kadar kirli olsa da, kendisi tertemizdir. Metin'in formasıdır o, Baba Gündüz'ündür. Ali Sami Bey giymiştir o formayı. Aslan Nihat terletmiştir. Böyle tarihten gelen devlerin giydiği forma bir avuç insanla kirlenmez.

2011 yılında içinin de tertemiz olduğu bir forma istiyorum. Benim 2011 temennim budur. Yılbaşından sonra görüşürüz, hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl dilerim. Sevgiyle kalın.

4 yorum :

rtamer18 dedi ki...

abi bişe dicem şimdi samiyeni kırıp döken taraftar dedin beypazarı maçına gitme planım var son maç olduğu için koltuk sökenlerinde aslında o koltuğu bi anı olarak sakladığını düşünelim

Selocan dedi ki...

Söküp götürmekten bahsetmiyorum abi. Maçı izlemedin mi adamlar yıktılar stadı. Koltukları sahalara attılar.

aepikman dedi ki...

Mesajı gelecekten atmışsınız:))31 Aralıktan.
Şaka bi yana mutlu, başarılı ve güzel formaların olduğu bir yıl diliyorum

Onur dedi ki...

Yeni fark ettim.. Tüylerimi diken diken eden bir blog hazırlamışsınız..

http://ozeldetaylarmuzesi.blogspot.com/search/label/Metin%20OKTAY

Bu ise Kral'a dair haddim olmayarak bir süre önce kaleme aldığım bir yazı.

Tüm renkdaşlara selamlar, sevgiler, iyi yıllar..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır