Bu Blogda Ara

23 Şubat 2011 Çarşamba

ADİDAS'IN ÇİZGİLERİ


Ne zamandır yazacaktım kısmet bu güneymiş. Hazır Nike Galatasaray için Adidas'ın çubuklarını bükmüşken yazmak ve takipçilerimizle paylaşmak istedim.

Futbol endüstrisinin kavurucu ve çetin topraklarında kendine sağlam bir yer edinmiş Adidas, özellikle 1970 ve 1990 yılları arasında tüm dünya kulüplerinin neredeyse tamamını giyindirmiş, puma ve umbro dışında pek fazla rakibi olmayan bir firmaydı. Ancak 1974 yılında yaşadığı hezimeti sanırım tarif etmek pek mümkün olmaz.

O sene Dünya Kupasında mücadele edecek olan Hollanda Milli Takımı'nın forma sponsoru olan Adidas, takım kaptanı Johan Cruyff'tan hiç beklemediği bir istek/dayatma alır. 1974 Dünya Kupasının favori takımı Hollanda'nın kaptanı Cruyff, Adidas'ın hazırladığı ürünleri giyemeyeceğini söyler. Cruyff dünyada kendine menejer tutan ilk futbolcu. Futbolla kazandığı şöhreti parayı çevirmekte üstüne yok. Puma'da buna karşı gelememiş ve meşhur Puma King'leri giymesi için Dünya Kupası öncesinde kendisiyle anlaşmış. Cruyff nuh diyor peygamber demiyor çünkü Adidas ürünleri giydiği takdirde Puma'ya tazminat ödemek zorunda kalacağını biliyor. Adidas bir çıkış kapısı arıyor ve ne yapsa Cruyff ile anlaşamıyor. Sonuç olarak Adidas'ın çizgileri Cruyff'u saramıyor. Tüm Hollanda Milli Takımı üç çizgili Adidas ürünleri giyerken Cruyff ayağında Puma King'leri, üzerinde Adidas'ın modifiye etmek zorunda kaldığı, Adidas logosu olmayan ve en önemlisi belki de markanın tüm dünyadaki bilinen en büyük simgesi olan üç çizgisinden birini eksilterek hazırladığı forma ve şortu giyerek 1974 Dünya Kupası'nda boy gösteriyor.

Herhalde Adi Dassler üç çocuğunu simgeleyen bu üç çizgiden birini kaybettiğinde çocuklarından birini kaybetmiş gibi hissetmiştir. Markayı bu kadar ciddi derecede sarsan bir olay da sanırım yaşanmamıştır.
Şimdi Cruyff un bu nadir forması kimbilir nerelerde ve kimlerin elindedir varın hesabını siz yapın..


11 yorum :

alaTURKa dedi ki...

sanırım ajax lada böle bi özel anlaşması var adidasın bu klasik forması için

gerisi önemli değil... dedi ki...

78'de de böyle bir olay olmuş olabilir mi? belkide forma yüzünden gidemedi? iki taraf da rest çekmiştir.

L dedi ki...

@gerisi önemli değil:

78 le ilgili başka sebepler var abi.

http://www.macanilari.com/getir.php?fid=197819789207&cmd=basili_yayin&cmd_deger=154

burranazzo dedi ki...

Ellerine saglik üstad.

Ozledik yazilarini tekrar hosgeldin...

Yazi super. Galatasaray istedigini yaptiramiyor ama Cruyff yaptiriyor.

Bi anlatamadik derdimizi.

calibra dedi ki...

Hahahahah süpermiş :)

Selocan dedi ki...

Baba hoş geldin yahu, özledik seni. Yazı da mükemmel eline sağlık.

Unknown dedi ki...

benim bildiğim o üç çizgi satılan ilk adidas ayakkabısının fiyatının 3pound olması

Selocan dedi ki...

Şimdi 3 milyon pound falandır o ayakkabı :)

ayanux dedi ki...

hoşbulduk. baktım nike adidas paradoksundan çıkamıyorsunuz. havayı bi değiştireyim dedim.

@deniz
3 çizgi ile ilgili çeşitli yorumlar mevcut tabi. senin soylediğini ilk kez duydum. araştırırım. sağolasın ama ben 3 çocuğunu simgeliyor diye biliyorum. bunların hiç birinin net bir kaynağı yok sanırım. wiki de yazanlar herkesin bildiği şeyler.

selamlar..

AbaraiRenji dedi ki...

O Zaman Neden Öyleymiş Acaba.. Şuan Daha Farklı.. Yani Ayakkabı Giyiyor Olması Formayı Giymeyecek Olmasını Gerektirmiyor Artık.. İlginçmiş..

McDennis dedi ki...

ibretlik paylaşım.. çok teşekkürler.. Hiç bilmediğimiz bir olaydı.. devamını bekleriz...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır