Bu Blogda Ara

24 Mart 2011 Perşembe

FOTOĞRAFTAKİ GS LOGOSU


1909-1910 sezonu şampiyonluğundan sonra toplu olarak çekilen fotoğrafı geçtiğimiz aylarda NTV Tarih dergisi güzel bir poster haline getirip okuyucularına dergiyle birlikte hediye etmişti. Bu fotoğraf bizim arşiv bölümümüzde var, ancak bu kadar büyük ebatlısını ilk defa paylaşıyoruz blogda. Sercan sağolsun forumumuza koydu bu fotoyu. Fotoğrafta dikkat çeken bir ayrıntı olduğu için de blogda değinmek gerektiğini düşündüm.

Fotoğrafta Sercan'ın da dikkat çektiği üzere Boijkoff'un (üst sıra soldan 5.) formasının üzerinde G ve S harfleri gözüküyor. Bizim logomuz şeklinde değil, ancak logomuzun atası olma ihtimali var. (mıdır acaba ?) 1926'da bir Fenerbahçe maçı öncesi çekilen fotoğrafta (bkz;aşağı) Galatasaraylı bir futbolcunun üzerinde, şimdi kullandığımız logonun birebiri formasına işlenmiş şekilde gözüküyor. Fakat 17-18 sene önce Boijkoff formasına Gayın-Sin'den etkilenip Latin harfleri ile formasına işletmiş olabilir mi ?

1926

Geçtiğimiz aylarda 1907 yılında çekilmiş olan bir fotoğraf paylaşmıştı Galatasaray Dergisi (bkz;aşağı). Sarı Lacivert formamızın giyildiği o fotoğrafta da bir futbolcumuzun üzerinde GS harfleri pek açık olmasa da gözüküyordu. O zaman da küçük değinmiştik bu konuya. Şuan daha iyi kalitede bir fotoğraf var elimizde ve harfler çok daha net gözüküyor. Acaba hakikaten Galatasaray'ın logosunun atası mıdır bu ?

1907

*Resimlerin hepsi büyük ebatlıdır. Üzerlerine tıklayıp inceleyebilirsiniz. Forumda ilgili bölümde paylaşımda bulunmak için tıklayın.

Sercan'a da teşekkür ederiz.

5 yorum :

ozdmroz dedi ki...

Şunu söylememe izin verin, bu bir yağlama değildir.

Yaptığınız iş gerçekten bambaşka, toplasanız ansiklopedi olacak postlarınız var. Kulüp böyle bir çalışma yapmaya çalışsa bu kadar yapamaz.

Kulüp size ne zaman resmi teklifte bulunacak merak ediyorum.

Selocan dedi ki...

Sağolasın abi Çok teşekkür ederiz. Siz beğeniyorsanız ne mutlu.

N. Burak dedi ki...

Müze'nin girişindeki resimde dikkat edildi mi başka oyuncuların üzerinde de bu armanın olduğu görülebiliyor, ben de bayağıdır merak ediyorum bu armanın aslı nedir diye. Kulübün sitesinde bakarsanız armamızın tarihi çok netmiş gibi anlatılıyor ama aslı hiç de öyle değil. Gayin-Sin ne ara kullanıldı? Latin harfli armaya ne zaman geçildi? Armanın ortasına 1905 ne zaman eklendi? Bunların hepsi tam olarak bilinmeyen konular. Keşke bi bilen olsa da bizi aydınlatsa...

Bu arada arma demişken ASY'deki Ali Sami Yen yazısı Galatasaray Lisesi futbol sahasına monte edildi ancak yazının solunda bulunan arma Aslantepe'deki gibi yine yanlış, bu sefer S harfi üstten geçiyor.

Adsız dedi ki...

http://www.gsl.gsu.edu.tr/pictures/logo1b.jpg

lisenin sitesinde bunu ilk logo olarak gösteriyo ama kulübü bağlamaz herhalde zaten net bir zamanda yazmıyor.

selocan ayrıca yeni blogumu sağdaki listeye eklersen sevinirim:
http://aslanlargibi.blogspot.com/

afasad dedi ki...

Aynı logo http://3.bp.blogspot.com/_ouuuojZNI6c/SoUqlYcK9DI/AAAAAAAABrw/spcH-mSCqH8/s1600-h/1907-19081.JPG resminde de var. En altta oturan, soldaki kişide (Horace Armitage) ;)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır