Bu Blogda Ara

30 Mart 2011 Çarşamba

PAZAR


İnternethaber.com sitesi geçtiğimiz aylarda güzel bir haber paylaşmıştı. Buraya taşımadık nedense. Geç olsa da, görmeyen belki kalmıştır diye koyayım ve kendi yorumumu katayım azıcık.

Bizi ilgilendiren kısım Türkiye. Diğer ülkeleri yukarıdaki resimde görebiliyorsunuz. Ülkemiz lisanslı ürün satış gelirleri bakımından Avrupa'nın en büyük 6. ligi. Tepemizdeki 5 ligin ülkelerinde lisanssız ürüne göz açtırılmadığını düşünürsek bizim 6. sırada olmamız ilginç. Ülkenin lisanslı ürünlerden elde ettiği gelir Fransa'ya çok yakın. Fransızların yaşam kalitesi ve gelir düzeyi düşünülürse (ki bizim ülkede bu söylenir hep) onlara çok yakın olmamız yine ilginç bir nokta. Dediğim gibi, korsana da göz yumulmasa belki Fransa'yı geride bırakabilir ve İtalya ile çekişebilirdik.

Ülkemizde lisanslı ürün satış gelirlerinin yüzde 69'u forma satışı. Yani storelara koşan insanlar çoğunlukla forma temin ediyor veya aldıkları diğer ürünler forma fiyatlarının çok altında olduğu için gelir yüzdeleri düşük. Bu da haberde dikkat çekici bir detaydı.

Gelelim hepimizin resimde farkettiği Fenerbahçe gerçeğine. Avrupa'da en çok ürünü satılan 10 takım arasına girmiş Fenerbahçe. Çok büyük başarı. Bunun en büyük sebebi de storelarındaki ürün çeşitliliği. Forma satışlarında Galatasaray ile başa baş mücadele etmelerine rağmen belli ki diğer store ürünlerinden çok fazla gelir elde ediyor ve dünyanın en büyük kulüpleri ile birlikte ilk 10'da yer alabiliyor. Fenerbahçe'nin taraftarıyla aynı gelir düzeyine sahip Galatasaray ise kim bilir bu listede kaçıncı ? Tabi storedaki ürün çeşitliliği en büyük etken. 2. büyük etken ise ülkedeki en iyi korsan ürün takip ve cezalandırma sistemine sahip takım olmaları. Bunu bu bloga zilyon kez yazdık. Bir daha yazmayacağım. Adamların korsan ürünleri yok piyasada.

Yazıyı bitirirken; Nike ile Adidas Avrupa futbol piyasasının gelirlerinin %83'üne sahip. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ezeli rekabeti önümüzdeki sezon Nike ile Adidas arasında da yaşanacak. Ciddi yatırımlar ve kaliteli ürünler ile storeumuza çeşit katacak olan Nike sayesinde bizim bu berbat gelir seviyemiz biraz tepelere çıkacaktır muhtemelen. Sadece forma değil, pek çok ürün ile store'a renk katacaklar. Bir de kulüp ve taraftarlar biraz bilinçlenirse imrenerek baktığımız gelir seviyelerine yaklaşabiliriz diye umuyorum.

Devrik başkan stadı yapınca yakalayacağız demişti, bu olay stattan çok daha mühim.

10 yorum :

Unknown dedi ki...

valla sizin bu nike ile yazılarınızdan sonra bende forma dışında nike'in storeye ürün çeşidi olarak katkısını beklemekteyim. eğer olmazsa vay sizin halinize :D

Selocan dedi ki...

Abi böyle çok risk aldık da, hepsi tuttu. Yine alıyoruz artık olmazsa insaflı davranın :)

Adsız dedi ki...

Fenerinde zibil gibi korsan ürünü var emin ol ama taraftar gerçekten iyi bilinçlendirilmiş hiç almasa da almıyor korsanı. Ama biz henüz oturtamadık bunu. İşallah seneye (Alıştık bu lafa da)

ahmetcan_48 dedi ki...

Ne o, geçen sene Mart'ta kongre zamanı "Oyumuz belli olsun" başlığı altında Adnan Polat resimleriyle süslüydü bloğunuz. Şimdi "Devrik başkan" mı oldu???

Selocan dedi ki...

Hasta mısın hacı ? Bütün Galatasaray Camiası'nın ve taraftarların da ilk seçim zamanı en büyük isteği Polattı. Takımın başında Rijkaard vardı, Haldun Üstünel vardı. Neeskens yardımcı hocaydı. Keita vardı Arda'ya kaptanlık verilmişti.

Sonra TOKİ ve Başbakan yalakası oldu aynı adam. Aldığı hiç kimsenin arkasında durmadı. Ne olursa olsun imza attıracağım dediği adamı 1 hafta sonra kovdu, taraftarlarını tespit ettirip bakanlığa vermeye çalıştı.

Anladın mı şimdi 1,5 sene çok sular aktığını üzerinden ?

ahmetcan_48 dedi ki...

Bu takımda yapılan en büyük yanlış Kalli gibi bir adamın gönderilmesiydi. En büyük hata budur. Kalli, Rijkaard'ı da Skibbe ve diğerlerini de on kere cebinden çıkarır. Zaten son kazanılan şampiyonluğun da onun yönetimindeki sezonda kazanılmış olması bunun en büyük göstergesi.

Unknown dedi ki...

izmir de yaşayan bir üniversiteli olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki; koskaca izmir de 2 tane gs store var. Bunlardan bir tanesi alsancak ta, diğeri de bir avm nin içinde. Alsancaktaki gs store 20 m2 bi alan. Ağırlıklı olarak forma, atkı ve şal ürünleri var. Çalışanlara kaç kere rica ettik daha çok ürün getirtin diye. Sipariş verdiklerini ama bir türlü istanbul dan birşey gelmediğini söylüyorlar. Bu satışlarda elbette korsan ürünlerin etkisi de büyük ama bence pazarlama ağı ve düzgün çalışma konusunda da eksiklerimiz olduğu aşikar.

Selocan dedi ki...

Abi internet satışını çok çok yaygın yapacaksın. Hatta buradan Hindistan'a bile forma gönderebileceksin. Bak Man U'nun du galiba (Yanılıyor da olabilirim) Manchester'da bir tane store'u varmış. Düşün 1 tane. Başka yerde de yok galiba. Ancak internet ağı ile dünyanın her yerine satış yapıyorlar.

İzmir'de store olsun olmasın. Ben pazarlama a.ş.'nin başında olsam GSStore.org'u bu kulübün en gelişmiş mekanı yaparım. Fizan'dan ürün siparişi verirler. Ayrıca Store açma maliyeti ile kıyaslanamayacak kadar da hesaplı olur iş.

Daha store ürünleri bile gelmiyor store.org'a çok geriyiz çok. Çubuklu forma 1 ay sonra geldi falan...

Kaan dedi ki...

Fenerbahçe'nin forma dışı ürünü çok fazla satması normal.Alex her gittiği organizasyonda FBstore'a ait ürünler giyiyor ve sırf alex giydi diye alan kişi çok fazla.Peki bizim pazarlama bölümü Arda'a,Kewell'a,Cana'a vb kişilere bunları giymesi için bir zorlama yapıyor mu? Alexde keyfinden giymiyor heralde...Biz de sadece maç sonu 1-2 GSstore ait T-shirt giyiliyor.

tenten dedi ki...

Gsstore icin uretim yapan firmalarin birisi bizim firmamiz. en son yenilmez armada t-shirtlerinin uretimini yaptik. onlarla yapmis oldugum gorusmede nike ile sadece antreman ve forma icin anlasma yaptiklarini bunun haricinde t-shirt veya baska bir urunun nike olmayacagini bildirdiler...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır