Bu Blogda Ara

28 Mart 2011 Pazartesi

ŞÖVALYE ARMA


Galatasaray su sporlarında bu ülkenin öncü kulübüdür. Futbol takımından 30-40 sene öncesine dayanan bir geçmişi var su sporlarmızın. Resmi sitede yazdığı üzere neredeyse Mekteb-i Sultani kadar eski bir dal olan yüzmenin kayıtlı tarihi 1873'e dayandırılmış. 1878 yılında ise Mösyo Moirex yüzme ile birlikte kürek dersleri vermeye başlamış. 1910 yılında ise ülkede ilk defa Galatasaray su topu sporunu oynamış. Su topu belki futboldan yeni fakat diğer su sporlarının geçmişi futbol kulübünden epey geriye dayanıyor. Bu üç köklü spora ileride bir de yelken katılıyor ve şuan 4 farklı dalda suda Galatasaray arması süzülüyor.


Yukarıdaki ufak bilgileri resmi sitede daha detaylı okuyabilirsiniz. Sadece ne kadar köklü olduklarını hatırlatmak istedim. Bahsetmek istediğim konu farklı. Su Stopu takımımızın kullandığı logo hakkında yazacağım. Forumda da dikkat çeken bir muhabbeti döndü çünkü.

Su Topu takımı mayo ve bonelerinde, yani formalarında şövalye arma kullanıyor. 2001-2002 sezonunda tescil meselesi yüzünden zorunlu olarak uydurduğumuz siyah fontlu armamız benim unutmaya çalıştığım kötü bir armaydı. Galatasaray ile bağdaşmayan ilginç bir logo... Tabi ki seveni vardır fakat ben hiç bir zaman yakıştıramamıştım. 2007-2008'de de bu logo sorunu çözüldü ve o tarihten itibaren esas logomuzu formalarımızda kullanmaya başladık. Fakat yüzme takımı her nedense hala bu şövalye armayı kullanıyor. Sebebini çok merak ediyorum.


Galatasaray Su Sporu branşlarının kendilerine has logoları vardır. Bu özellik bile bu branşın ne kadar köklü olduğunu gösterir. Orijinal armamızın içinden martı figürleri geçer. Su Sporlarının her branşında bu logo kullanılır diye biliyorum. Yalnızca kürek takımımın logosunda (bkz:aşağı) ek olarak iki kürek figürü vardır. Kısacası şövalye arma falan kullanılmaz oralarda. Dediğim gibi zaten uyduruk, sonradan oluşma bir armadır şövalye.


Bone ve mayolarda neden esas armamız kullanılmaz ? Ya da su sporlarının arması kullanılmaz ? Buraya da yazalım, cevabını bilen beri gelsin.

Bitirmeden; Su Topu formalarımızın (mayo+bone) parçalı olması çok güzel detay. Ancak resmi siteden almış olduğum kürek takımının logosundaki sarı ile kırmızının tonları ciddi anlamda sorunlu. Bir öyle bir böyle olmaz.

6 yorum :

Spooky dedi ki...

morioux

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Gerçekten güzel bir konuya parmak basmışsın Selocan...
Yıllarca kürek takımımızda bu şerefli logoyu göğsümüzde taşıdım. Fakat o zamanlar renklerimiz bu şekilde tarihi dökümanlar ile tescil edilmemişti. Hatta ve hatta giydiğimiz formalarda bırak özel "kürekli" logoyu, GS logosu bile olmayabiliyordu. O zamanki futbolcuların antrenman t-shirtleri ile ya da hasbelkader bulunan bir sponsorun diktiği penye formalar ile yarışa çıktığımızı çok bilirim.
O yüzden amatör şubeler açısından geçmişi anımsayıp buna da şükür diyip, öte yandan neden daha iyisi olmuyor diye de sormak içimden geliyor.
Konuyu hem şube kaptanımıza hem de duayen bir kaç üyemize ileteceğim. Ama su topu şubesi ile temas kurabilir miyim bilmiyorum. Yine de mutlaka eskilerden bir kaç kişi ile paylaşacağım.

Selocan dedi ki...

eyv abi esas ben teşekkür ederim. Sonucu bize de iletirsin :)

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Tabi abi, kongre öncesi olsa dün hazır herkes oradayken konuşacağım çok kişi olurdu. Gerçi o tantanada unuturlardı da... Neyse umarım çözüme ulaşırız.

Selocan dedi ki...

Çözüm bir yana ben sebebini daha çok merak ediyorum. "Hiiç, beğeniyoruz" falan demesinler de :)

Bu sıralar kpnu kıtlığı çekiyoruz, o sebeple biraz yayarak yazıyoruz. Bunu önce yazacaktım da beklettim biraz konu kalsın diye :D

ahmetgs17 dedi ki...

son yıllardaki klasikleşmiş yönetim hatalarından biri kanımca

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır