Bu Blogda Ara

12 Ağustos 2013 Pazartesi

AÇILIŞ


Sezonu dün güzel açtık, bugün de biz dünden kalan bir kaç bilgiyi yazıp giriş yapalım.

Sonuç güzel olsa da forma konusunda 1-0 yenik başladık. Tarafsız sahada oynanan final maçının ev sahibi Galatasaray olarak gözüküyordu ve kombinasyon belirleme hakkı her zaman ev sahibindedir. Kulübümüz maç öncesinde resmi siteden iç saha kombinasyonumuz olan parçalı-beyaz-kırmızı kombinasyonunun giyileceğini duyurmuştu. Isınmaya çıkarken gördük ki takımımız deplasman kombinasyonu ile sahada, deplasman takımı olarak gözüken Fenerbahçe ise iç saha forması ve kombinasyonu ile... Kulüp doğru kombinasyonu sitede yazdığına göre maça o şekilde çıkmaya kararlıydı, yani bizim taraftan bir sıkıntı yok o belli gibi. Ya TFF bu kombinasyona izin vermedi, ki geçmiş maçlara bakarsak çok da olası değil, ya da Fenerbahçe Anadolu takımı taktiği uygulayıp amatörce maça tek renk şort ve çorapları getirdi. Büyük ihtimalle böyle bir şey olmuştur ve doğru kombinasyondan bu sebeple mahrum kalmışızdır. Galatasaray'a bu konuda bir şey söylemeye gerek yok.


Bir önemli konu da fontlar. O kadar saçma bir konu ki, bu zamana kadar yazmaktan kaçındım ancak resmi sezon açılışı olduğuna göre değinmek lazım. Federasyon geçen sezon 13-14 sezonu için standart font uygulaması kuralını getireceğini ve bu standart fontun Arial olacağını kitapçığa yazmıştı. Biliyorduk yani ta bir sene önceden. Dünyada standart font uygulaması yapan ligler var, en meşhuru da Premier League. Ancak adamların kendi adlarına tescilli özel fontları var. Bizdeki ise son derece basit ve standart olacak kadar lige özel hazırlanmış bir font değil. Zaten ortada bir standart da yok. Hani marka değerine önem veriliyor ya, böyle olmaz işte o. 

Tamam TFF Arial demiş ancak bütün takımlar Arial'i kendi kafalarına göre yorumluyor. Kimisi kalın, kimisi ince, kimisi yanında çerçeve vs... bir ton font var ortada. Bu mudur standart font uygulaması? Standart olacaksa tek tip şekilde, tek bir font olur, her takım bunu giyer. Yani Arial'in saçmalığını geçtim, herkesin kafasına göre yorumlaması ve TFF'nin buna izin vermesi akıl alır gibi değil. Bırak o zaman serbest.


Bizim mecburi Arial fontlara bakacak olursak: İnce ve çok "yorumlanmamış" olması kötünün iyisi olmasını sağlamış. Kalın fontları ben beğenmiyorum. Boyutlarını da iyi ayarlamışız, bir önceki fontlardan daha uygun sanki ebadı. Bir de büyük bir lütuf göstererek TFF bu sene fontların altına kulüp logosunun konmasına izin verdi, onu da güzel değerlendirmişiz. Fotoğraflara bakacak olursak altın gibi gözüküyor logomuz. Çok da emin olamadım. Hani font güzel denecek kadar ortada bir şey yok, mecburi olarak önümüzde konan Arial'i sade ve ince/iyi boyutlu kullanarak kötünün iyisi haline getirmişiz. Bu tabi benim fikrim, çok beğenen de çıkar, hiç beğenmeyen de.

Ek: Şampiyonlar Ligi'ne özel bir font da hazırlıyor kulüp. Onu da görürüz yakında. Her iki font da satılacak Storelar'da.


Dün geceye dair son konu bazı oyuncularımızın kupa törenine Store'da satılan tam parçalı Replika formalar ile çıkması... Geçen sene de bir kaç maçta olmuştu bu görüntü, soyunma odası fotoğraflarında falan farketmiştik. Bunun sebebi büyük ihtimalle Authentic maç formalarının takıma sayı ile verilmesi ve maç harici oyuncuların üzerlerinde harcanmak istenmemesi. Yani oynamayan oyunculara ve maç sonu terli forması ile durmak istemeyen oyuncularımıza törende Replika'yı hazır etmişler. Durum bundan ibaret. Geçen sene satılan versiyonun da arkası düz kırmızı olduğu için çok göze batmamıştı bu durum, bu sefer oyuncular Tam Parçalı ile çıkınca farkedildi tabi, bize de fontların görünürlüğü açısından örnek oldu. Lig için kesinlikle değil ancak UEFA'nın verdiği ve adil uyguladığı kurala bakacak olursak görünürlükte uzaktan hakikaten sıkıntı yaşanır. Tabi keşke hiç karışmalar.

Bir de maçı kaçıranlar olabilir. Drogba artık 11 numaraları formayı giyecek. 11'i Drogba'ya veren Riera ise 77 numaraları forma ile büyük ihtimalle/kesin değil sahada olacak yeni sezonda.

6 yorum :

Mehmet Bilgin dedi ki...

ne demek Galatasaray'a bu konuda birşey söylemeye gerek yok? ev sahibi gözüküyoruz seçim hakkı öncelikli bize ait demek ki yok ya bizde getirmedik diyelim kırmızı şortu hep aynı şey sıktı artık itiraz mı edilecek buna nereye başvurulacak hiç bir yaptırım uygulanmıyor ki.

Selocan dedi ki...

Son karar hakemlerin. Çıkmayın diyebiliriz Galatasaray'a en fazla. Adamlar şort getirmemişse...

Mehmet Bilgin dedi ki...

peki ya biz de getirmesek sadece beyaz şort getirsek ne olacaktı maç iptal mi olacaktı?

Selocan dedi ki...

Güzel soru. Saçmalık işte. Kimin ne bok yaptığı belli değil ligde. Amatör lig gibi.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Aynen, tıpkı amatör lig gibi. Bıktım artık ihtimamlı davranan taraf olmaktan, bi kere de biz unutmuş olalım da adam gibi kombinasyonumuzla alalım.

Bu arada fontlar için diyecek bişey yok, bir storke vs. olsa daha hoş durabilirdi diyebiliyorum sadece.

The Champ dedi ki...

maç günü resmi siteden beyaz şort giyileceği açıklanmıştı ama akşam televizyonu açar açmaz kombinasyonları görünce küfretmeye başladım federasyona ve fenerbahçeye.. olaya bak ya.. ev sahibi giyeceği kombinasyonu seçse bile misafir takım sadece giymek istediği kombinasyonu getirirse ev sahibi misafire uyacak!! tek kelimeyle saçmalık.. madem öyle kadıköye sadece beyaz şortları götürelim bakalım ne oluyor....

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır