Bu Blogda Ara

27 Ağustos 2013 Salı

FONT


Arial fontun içinden güzel bir şeyler çıkartmaya çalışıyoruz tabi, kendileri ile çalışacaksak anlaşmaya mecburuz. TFF'nin standart dediği ancak her takımın kafasına göre yorumladığı Arial fontları Galatasaray olabildiğince sade kullanıyor. Beyaz Arial fontları daha önceki yazılarda görmüştük, Bursaspor karşısında da sarı olanları gördük ki kırmızıda da sarı kullanılacağı için aslında bütün lig fontlarını öğrenmiş olduk.

Konu fontlar ama şunu da söylemeden geçmememiz lazım, Bursaspor karşısında Galatasaray'ın parçalı formasını giymesinde hiçbir sakınca yoktu. Bursaspor'un yeşil-beyaz forması ile kesinlikle çakışmıyordu parçalımız. Kırmızı şort ve kırmızı çorapla parçalı forma giyilmeliydi. Şunu çoğu taraftar yanlış anlıyor, deplasmanda deplasman forması giyilecek diye bir kural yoktur forma kültüründe. İç saha gibi değil yani mesele. Bir takım mümkün olduğunca rakibi karşısında, deplasmanda da olsa, kendi renklerini ve kendi esas formasını (iç saha) giymesi gerekir. Rakip ile çakışmıyorsa esas kombinasyonunu kullanması gerekir deplasmanda, çakışıyorsa önce iç saha formasının altına alternatif şort-çoraplar dener, eğer kurtarmıyorsa deplasman formasını giyer. Usül budur, bu olmalıdır. Deplasmandayız diye şak deplasman forması olmaz. Yanlış. Buna epey değinmiştik ancak yeni takipçiler için bir kere daha yazalım. Bu da düzelir umarım zamanla.

Eski fontlar

Fontlara geri dönelim. Fontlarımızın altında logomuzun bulunması güzel detay, böyle ince düşünceler önemli ve daha değerli gösteriyor formaları. Ancak eğer şu Arial'de iyi bir şey arayacaksak benim 1. tercihim font büyüklüğüdür. Geçtiğimiz 2 sezon boyunca kullanılan fontlarımız abartı büyüktü, gereksizdi. Bu sene ebatları ile oynanmış ve düzgün hale getirilmiş. Formada daha şık durduğu gerçek bu boyutun. Özellikle füme formamızda bu boyut değişikliği daha fazla göze çarpıyor çünkü bu formanın kalıbı gövde ve yanlarını ayıran iki dikiş ile bölünüyor. Eski büyük fontlar gövdenin ortasından taşıyordu, dikişlerin üzerinde pot oluyordu. Hazırlık maçlarında gördük bu durumu, yeni Arial fontun yeni ebadında bu sorun yok ve daha derli toplu görünüyor bana kalırsa.



Bir iki de soru cevaplayalım. Fenerbahçe de Arial kullanıyor, farklı gözükmesinin sebebi fontun çerçeveli olması (epey soru geldi bu konuda). Dedik ya herkes güya standart olan fontu kafasına göre yorumluyor, TFF'nin saçmalığı tabi bu, kimseyi suçlamamak lazım. Bir de Avrupa için özel bir fontumuz olacak, tekrar hatırlatalım. Ligdeki Arial ve Avrupa'daki özel font, ikisi de satışa çıkacak. Şuan satıştalar mı bilemiyorum. Epey geç kalındı eğer değillerse.

7 yorum :

G dedi ki...

Çok doğru tespitler gerçekten tebrikler. Ben de parçalının kullanılabileceği maçlarda neden alternatif forma seçildiğini anlamıyorum. Sanırım forma reklamı yapmak için.

Neyse en sonda bahsettiğiniz fontların baskısına değinmek istiyorum. Ben 2 storeda da geçtiğimiz sezonun fontlarının kullanıldığını gördüm. Hatta bir arkadaşım yeni parçalı formamıza isim yazdırdı. O'nun formasına da geçtiğimiz sezonun fontları kullanılmış.

www.hayatimgalatasaray.com

Mehmet Bilgin dedi ki...

aslında parçalı forma birde beyaz şort getirecektik kırmızıyı unuttuk diyecektik nasıl olsa sıkıntı çıkmıyor bursa yeşil şort giyiverirdi kaç haftadır bize olan gibi miss.

Unknown dedi ki...

Ben Hollandada yasayan biri olarak. premier ligdeki uygulama daha cok kafama yatiyor. adamlar ligin markasini yuksek tutmaya calisiyor. burda butun takimlar ayni fontu kullaniyor ve cerceveli olmasi ve ligin logosu oluyor.
Benim dusuncemde de ayni uygulama ile turkiyede olmasiydi ama bakiyorum ki bizim ulkede her takim kafasina gore uyguluyor...
tffye bir tavsiye edip bunu arial degilde daha ulkemize uygun bir hale getirip sunmak.. ve kollarda kullanilan logolari da toparlayip cok guzel tasarimla kaliteli hale getirmek.. bunlari tff le irtibata gecebilecek biri olursa cok daha kaliteli goruntu ortaya cikmazmi..

Selocan dedi ki...

Tabi ki daha güzel olur da, bununla uğraşmaya değer görmüyorlar herhalde, saçma sapan işlerden vakit kalırsa belki el atarlar.

Unknown dedi ki...

iste ozaman bunu bizim gibi vatandaslar tasarimi yapip tffye sunabilirsek ve guzel yaziyla anlatirsak bu onlarinda menfaatine olan birsey. ingilizler yapiyorsa ve dunyanin en prestigli ligiyse ornek almak ve gercekten de uygulamak olmazmi.. ben tasarimi yapabilirim bunu da tffye irtibatta gecebilecek insanlar olursa belki sesimizi duyurabiliriz

Unknown dedi ki...

biri sunlara bir goz atabilirmi. fikirlerinize acigim..

https://dl.dropboxusercontent.com/u/136979215/font%20dr.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/136979215/font%20dr%20b.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/136979215/lettering.jpg

delSolar dedi ki...

tüm türkiyenin su forma arkasindaki reklam sacmaligini protesto etmesi lazim? ne kadar kötü ne kadar berbat görünüyor, sirf bu yüzden senelerdir forma almiyorum. Eger illa formanin arkasina reklam alinacaksa futbolcularin giydiginde olsun ama bari taraftara satilanin arkasi bos olsun. Fransi ligi takimlarinda da formalar reklam panosu gibi ama taraftara satilan formanin sadece gögsünde reklam var.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır