Bu Blogda Ara

4 Temmuz 2010 Pazar

Mercimek Çorbası



Malum evet, seneye giyilecek formalarımızı biliyoruz. Henüz görmedik ama, görmüş kadar varız. En azından "aa şu renk yapmışlar" gibi bir durum olmayacak. 2 tane daha önce görmediğimiz, alışkın olmadığımız renkte away formamız olacak. Ben olumlu bakıyorum tabii ki. Bu bilgileri edindikten beri aklıma hep "acaba bu 2 awayden birisinde koyu şort olur mu" sorusu geldi. En son verilere bakarsak, somon (veya pembe filan, kafa karışık bu konuda) formanın şortu siyah olacak. Bu benim için aralıksız 31 saat halay çekme sebebi. Çünkü Türkiye gibi bir ülkede üst açık-alt koyu modeli away forma görmek imkansız gibi bi'şey. O formayı 1 maç giysek bana yine yeter, o derece. Hatta giyilmesin, duymak, bilmek bile harika.

Bu tip away formanın çıkış sebebi üst koyu-alt açık şeklinde home forması olan takımlardır. Misal West Ham, Manutd ile dışarda oynayınca ne yapar, gider üstüne beyaz, altına da bordo şortu giyer. Karışıklık kalmaz. Bu görüntüleri İngiltere'de veya İtalya'da sık görüyoruz. Roma, Milan ve Inter'in home formaları bunu sağlıyor zaten en başta.Bizde böyle bir forma geleneği yok. Mesela geçen sezon (evvelki?) Fenerbahçe'nin fosforlu sarı altına lacivert şortlu forması vardı ve ben çok beğenmiştim. Sarı şort da yapılmıştı her ihtimale karşın hatta. Vardır belki 1-2 örnek daha ama, o kadar. Evet bak, Trabzon bir maçta beyaz altı bordo giymişti, ama öyle bir kombinasyon yoktu, tek maçlık giydiler-gene de güzel deneme. Böyle bir alışkanlık, forma kültürü yok. Ama olmalı. İlerde filan ama olmalı yani.

Bizim away formamız beyaz (oturmuş sayarsak eğer). 92-93 sezonundaki tek maçlık beyaz-kırmızı ve daha eskiden bazı beyaz-kırmızı denemeleri var ama, tek maçlık işte. Kreasyonda öyle değil. Eğer beyaz altına koyu şort yapılacaksa bu ne renk olur? Kalıcı bir renk bulmak zor bu konuda. Beyazla siyahı kullanamama olayı kötü. Eğer Beşiktaş'ın renkleri başka olsaydı, çok rahat beyaz altına siyah away giyilebilirdi. Ama maalesef. Tasarım blogunda beyaz altı koyu gri denemesi vardı, fikir edinmek isteyen oradan bi' bakabilir. Somonda koyu şort olayı güzel, ama beyazda böyle bir kullanım olursa nasıl olur, ileride görürüz artık.

Bu kadar yazmışken, bir de bunun tersine bakalım, ki ona daha yüzyıl var:üst koyu-alt açık away. Bu sene koyu away yok zaten, bu sezon için bakamayız olaya. Şöyle üstünkörü düşününce bizim forma tarihimizde böyle bir vakanın olmadığı sonucuna varabiliriz sanki. Ki şort beyaz olsa, üste ne koyacaksın. Zor iş. Bu konuda güzel bir örnekle kapatalım. Adam az kullanacak olmasına rağmen, formaya uygun yapmış şortu da bak. Biz daha.


Fenerbahçe 04-05 home esintileri. Ama onlar da sonradan altına beyazın şortunu giydiler. Kolaycılık anasını satayım. Esas hali de bu.

7 yorum :

N. Burak dedi ki...

Trabzon'un beyaz altına bordo kombinasyonu 80lerde 90larda kullanılmış bir kombinasyon, birkaç eski fotoğraf ve videoda görmüşlüğüm var

Selocan dedi ki...

Ben eğer store tasarımcısı olsam, yapacağım 2 forma şu olur; İlki beyaz altına füme şort, 2.si füme altına beyaz şort. Hatta bunları zorda kalınca birbirlerine bile karıştırabilirsin. Füsfüme ve bembeyaz formaların olur. He vay be ne güzel fikir değil tabi, ama tasarımcılarımız bunu akıl edemiyor...

kupabizim.blogspot dedi ki...

1998 sezonuydu galiba parçalının altında siyah şort vardı, Hollanda da turuncunun altına siyah şort giyiyor artık , bunu sahada daha baskın görünmmek için yapıldığına dair birşeyler okumuştum, doğru mudur?

L dedi ki...

@selocan:

abi akıl etse bile memlekette o şekil forma yapılmamış ki. çekinir yapacak olsa bile.

@kupabizim:

valla doğru olma ihtimali fazla. yani şöyle bi bakarsak, turuncu-beyaz kombinasyonu ile şu son forma arasında fark çok. ve ben de bunu tercih ederim mesela. öbür türlü 2 tane açık renk forması oluyor hollanda'nın, beyazı da katınca.

boo dedi ki...

bu ülkede gs, fb kötü oynadıgı maçları en çok kazanan takımlardır. çünkü rakibi bursa olsun kayseri olsun antep olsun o formda futbolcular taa ilkokuldan beri duvarlarında hayallerini süslediği gs, fb posterlerini kafalarında ilahlaştırmışlardır. karşısına zaten yılda 2 kere çıkacak olan bu efsanevi posterdeki formaların içindeki adamlar onlar için bir korku oluşturmaz formalar oluşturur. bir baskı hissederler sarı kırmızıyı görünce . zaten "forma aşkı" denilen kavram ana renkleredir. mesela futbolcu olup saraçoğlunda maça çıksan sarı lacivert klasik formayı görünce titreyebilirsiniz. ama o sene pembe forma mavi şort giyseler o baskı o kadar hissedilmeyebilir. insanların beynine bu yenilmez takımlar renklerle beraber işlenir. bu sebeple ben ne renk 3rd yaparlarsa yapsınlar bu formaları çok önemli maçlarda giyilmemesi ve hatta 3-4 maç giyilecekse bunların kader maçları öneminde olmayacak maçlar olması görüşündeyim. pembe forma yapmışlarsa da mor kadar giymesinler kardeşim , tezahurat ettiğim takımı tanıyamıyorum . fortis kupasında giysinler buca deplasmanında giysinler nerede görülmüş 3. formanın sezonun yarısında giyildiği. bence 3rd formalar tamamen şov amaçlı ve seneye özgü hatıra olarak yapılmalı , yarının rakipleri bugünkü ilkokul çocukları da ileride değişmeyecek tek renk sarı kırmızılı zaferlere şahit olmalı

Adsız dedi ki...

http://2.bp.blogspot.com/_1NyU7xNLCi8/S5d2DwvZcqI/AAAAAAAAAD4/SMwUIPAf3F4/s1600-h/r%C4%B1jkaard.jpg

Bilgi dedi ki...

bu yılki formalar bilimsell veriler önemsenerek yapılacak.Renklerin mutlaka psikolojiyle ilgisi düşünülmüştür.Bece beğenmesenizde ne yapın edin her yıl en az lisanslı orjinal bir forma alınız.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır