Bu Blogda Ara

24 Temmuz 2010 Cumartesi

ÖNCÜ OLMAK


Bu yazıda herhangi bir fanatiklik veya taraftarı olduğum takımıma kaşı duyduğum sevginin etkisi olacak mıdır ? Yoksa sadece doğru düşünceler mi olacak bu aşağıdaki cümleler ? Tabi ki yorum yine siz okuyucularda olacak.

Bir forma delisi olarak, taraftarı olduğum takımımın futbolda olduğu gibi, formalar konusunda da ülkede öncü olması beni gururlandırıyor. 1998 yılında Fatih Terim sayesinde ülkede ilk defa kendi renklerimizden aykırı bir renk forma giydik. Füme tonunun laciverte yakın olması kulüp tarafından pek hoş karşılanmamıştı, ancak Fatih Terim'in kulüp üzerindeki büyük etkisi, yönetime de bu formanın kabul ettirilmesini sağladı. Böylelikle İngilizlerin on yıllarca kullandıkları 3rd geleneği ülkemizde de görülmeye başlandı. Galatasaray sayesinde... Ancak bir kulübün sadece 1 sene bu işi yapması ile bu kültür oluşmaz, Galatasaray da öyle yapmadı zaten. 3 sezon üst üste çıkarttı füme formayı, daha sonra gümüş ve altın renkleri kullandı, sonra tekrar füme - siyah vs... Açık mavi bile forma yaptık, ki büyük bir devrimdir... Bu kulüp 3rd formalara önem vermeye başlamıştı. Rakiplerimiz ise hala kendi renklerinden veya benzer tonlardan formalar giyiyorlardı. O rengi koyulaştır, şu rengi aç, bu sarıyı altın yap vs (BJK'nın kırmızı formasını ayıralım bir kenara)... Galatasaray'ın artık kendisi ile özdeşleşmiş olan füme ve siyah dışına çıkması ve bir Barcelona gibi, tamamen aykırı renkler taşıyan formalar yapması ise 10 senelik bir gelişme sürecinden sonra kaçınılmazdı. Büyük ses getiren turuncu formayı yaptı öncelikle. Yeni bir devrin başlangıcı buydu. Çok sevildi, çok satıldı. Daha sonra biraz daha aşırıya kaçtı kulüp. Kendi renklerinden tamamen aykırı Mor formayı çıkarttı. Bu forma için de güzel bir tema işledi, ki bu da ilkdir... Çok tartışıldı, çok satıldı... Rakipler dalga geçtiler önce, ancak satış rakamları onların da iştahlarını kabarttı. Bu sezona geldiğimiz zaman 3rd devriminin son aşamasına girmişti Galatasaray. Artık bir Avrupalı gibi kendi renklerinden aykırı 3rd forma yapma işini kabullenmiş, ne kadar tartışılsa da, renkleri daha da uçlara taşımıştı. Bu artık Galatasaray 3rd geleneği olmaya başlamış ve sistem oturmuştu. Ayrıca artık üst düzey Avrupa takımlarında gördüğümüz alt üst farklı renk kombinasyonları da yapılmıştı 3rd formada. Bu işte son noktaydı. Pembe forma da çok tartışıldı, tartışılacak, ancak modern futbol formalarının bütün özeliklerini taşıdığı için forma severler olarak çok sevilecek, çok satılacak. Her sene farklı renk bir 3rd yaratmak gelenek midir ? Benim İngiletere'yi örnek almam yüzünden, pek sevmediğim bir durum bu. Ancak sarı ile kırmızıdan bir sezonda 4 forma yapacağımıza, her sezon farklı bir renk 3rd giymeyi tercih ederim.


Öncü Galatasaray ile dalga geçen kulüplerin 3rd formaların önemini kavramaları biraz uzun sürdü. 12 senedir bunu düzenli yapan ve bana göre artık 3. kademeye geçmiş olan Galatasaray'ı yavaş yavaş takip etmeye başladılar. Fenerbahçe bizim çok önceden geçtiğimiz yollardan bu sene geçmeye karar verdi. Tarihlerinde hiç görülmemiş olan 3rd geleneğine adım attılar. Bizim Turuncu formadaki beklentilerimizin aynısına sahipler şu anda. Onların Yeşil forma ile attığı adım, bizim bir zamanlar Turuncu forma ile attığımız adımın aynısı. Formaya işlenen bir tema, 2 rengin karışımı, ayrıca logoda bulunan bir simge... Henüz 1. kademedeler, Aziz Yıldırım olduğu sürece de 1. kademede olmaya devam edecekler. Ancak gün gelecek, bizim çabucak geçtiğimiz bu 3 adımı onlar da geçecekler.

Formanın rengine takılmayın, formanın 3rd forma, yani alternatif forma olduğunu unutmayın. Kimse sarı-kırmızıyı bir kenara bırakmadı, bırakmayacak. Aksine bu formaların başkalarının da iştahlarını kabarttığını bilin ve örnek alındığımız için gurur duyun... Galatasaray formalar konusunda da bu ülkenin öncüsüdür.

16 yorum :

N. Burak dedi ki...

yalnz yeşil forma kaleci forması 3. formaları mavi olan (fb güneşi)

Selocan dedi ki...

Aman abi n'aptın. Kaleci forması falan değil yeşil forma. Resmi siteye gir, her formayı anlatıyor orada. Satışına sonra başlanacak bu formanın, bizim kırmızı taktiği gibi...

3rd dediğime de bakma, ağız alışkanlığı. Bana göre aykırı renklerin hepsi 3rd formadır.

N. Burak dedi ki...

tanıtımda lacivert kaleci forması gibi sahnede yeşil formalı sadece 3 kişi vardı satışa da çıkarılmaynca ben öyle düşündüm. siteye sen söyleynce baktm rezerv forma diyor çözemedm..

bu arada fenerium sitesnde çubuklunun resmnde pek belli olmayan baskı bir arma daha görünüyor nerede acaba o

Cem Kalay dedi ki...

Bende seviyorum 3. formaların başka renkte olmasını. Hele bazı ' sığ ' düşünceli taraftarlarla çok tartıştım bu konuda. Kafede maç izlerken felan. Mor forma çıkmış; " Galatasaray mor giyermi yeaa? " diyor adam.

" Sarı kırmızıya n'oldu? " diyor.

Ulan sığ beyinli, bu alternatif forma, sarı kırmızın duruyor orda, ömür boyu duracakta.

Bu senede aynı şey var. Erkek adam pembe giymezmiş. Çok saçma bunlar.

Şöyle dese anlarım; " Pembe rengi sevmem, keşke daha somona yakın olsaymış veya başka renk tercih edilseymiş " dese tamam da, adam direk; " sarı kırmızıya n'olduuu? " diye giriyor söze. Bir de; pembe ibnelerin rengidir diye.

Çok güzel yazı olmuş, iyi bir bilgilendirme. Tabi, " pembe ibne formasıdır yaa " diyenler bu yazının iç satırlarını okuyup ne anlar bilemem.

Bir de parçalının değişmesi konusunda ufak bir umut yok mu :D

Selocan dedi ki...

Ben de çok duydum o lafı. Sanki takım renklerinden vazgeçti anasını satayım. Sorun ile ilgili bir post yazıyordum tam. 10 dkya hazır olur :)

ismailinc dedi ki...

ben kişisel olarak pembe rengi sevmem ama geçmişten bu yana takımımın formalarıyla gurur duymuşumdur. Senin de dediğin gibi çoğu konuda da öncüdür. Fenerbahçe bildiğim kadarıyla turkuaz dan sonra ilk kez aykırı renk denicek. beşiktaş ın mor denemesi olmuştu. benim takımım düzenli 3rd kültürünü 10 yıl önce yerleştirdi formalarına.

ayrıca geçen seneki TFF nin forma katalogunu incelersek, aykırı renklere çok örnek buluruz.

sonuç olarak, düşüncelerimizi bu post ta çok güzel ifade ettiğin için teşekkür ederim.

0. Tekil Şahıs dedi ki...

bu post'un çoğuna katılıyorum. ama türkiye'de kendi renginin dışında bir forma giyen ilk kulübün beşiktaş olduğunu hatırlatmak istedim. 93 senesinde mor forma giyilmişti.
keşke tekrardan yapılsa.

N. Burak dedi ki...

Beşiktaş'ın mor forması (ki bence mordan daha açık bi renk, mor denemez) oturtulmuş, taraftarca benimsenmiş bir forma değildi ki. Bugün yoldan çevirdiğiniz bir Galatasaraylı'ya füme formamızı gösterseniz aklına hemen Hagi, Jardel, Bülent vs. gelir çünkü o forma başarı dolu yıllarımızla özdeşleşmişti. Bu sebeple füme formalarımız beyaz dışında Türkiye'de farklı renk forma kullanımının öncüsüdür.

b.p. dedi ki...

Alternatif renki formalar Türkiye'de daha önce Beşiktaş (mor) Trabzonspor (turuncu, yeşil) Gençlerbirliği (turuncu) Gaziantep (yeşil) Galatasaray (mavi, altın vs.) tarafından zaten kullanılmaktaydı dönem dönem. Ama hiç biri ticari açıdan ve trübünler tarafından kabul görmemişti. Trabzonun ilk çıkardığı turuncuyu belki bundan ayrı tutabiliriz. O dönem trübünlerde azımsanmayacak kadar turunculu taraftar vardı. Ama ticari açıdan alternatif renk formanın farkındalığı 2007'de Fenerbahçe'nin çıkardığı turkuaz forma sayesinde olmuştu. Bunun ardından son 3 senede gerek Galatasaray gerek de anadolu takımları farklı renklerde forma çıkartıp satışa sundu.

Darısı Beşiktaş'ın başına.

liverpoolandkop dedi ki...

Bence, Fenerbahçe uygulamada yine hatalı davranıyor. Zaten taraftar alışık değil alternatif renge, ee bide bu alernatif formayı Ocak'ta satışa çıkarmak ne kadar mantıklı? Oldu da takım kötü gitti, Fenerbahçe taraftar profilinin ne kadar sabırsız olduğunu da az çok biliyoruz. En ufak kötü gidişte tepki koyan taraftar, Ocak'ta gidip forma alır mı?

Berker DURMUŞ dedi ki...

fener yeşil formayı şampiyonlar liginde son 8e kalırsa giyecekmiş abdullah kiğılı öyle diyo.. yani ligde giymeyecekler.. gereksiz bi forma olarak geldi bana :)

N. Burak dedi ki...

@ b.p.
Bahsettiğin Gençlerbirliği'nin turuncu ve Gaziantepspor'un yeşil renkli formalarının fotoğrafları var mı sende

b.p. dedi ki...

Fenerbahçe gruplara bile zor kalır, değil son 8'e. O yüzden takım lige hala devam ediyorsa Ocakta yeni bir transferle yeşil forma çıkartılır.
@N. Burak
Gaziantep formayı hangi maç giydiğini hatırlamıyorum ama 2001-2002 yıllarıydı tahminim. Yeşil-gümüş karışımı parlak bir kumaşı vardı. Gençlerbirliği'nin fotoğraflarını burdan görebilirsiniz: http://www.turkfutbolu.net/fenerbahce/2005-06/digerfoto_fbhafta18_1.html

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

Yorumda hata var fenerbahçe'nin 2. yarı satışa sadece 500 adet sunacağı yeşil formayı futbol takımı hiç giymeyecek. Zira fenerbahçe 2 yıldır olduğu gibi formaları acıbadem ve basketbol takımalrı ile aynı yapıyor ve basket ve voleybol formaları da feneriumlarda var sadece beyaz mavi ve çubuklu gördüm. birde blog'un sahibi sanırım kaleci formalarını pek sever biri o zaman yeni kaleci forması koyu lacivert pek bir şık özellikle öndeki kabartmaları gece parlıyor daha satışta değil ama ben siparişi verdim. hayırşsı

il_padrino dedi ki...

Merhaba. Aklıma takılan bir soru var. Kendi renklerinizden farklı renk formaların ilk defa 1998 yılında Fatih Terim döneminde giyildiğini yazmışsınız. Bu değerlendirmeyi yaparken Galatasaray'ın 1989 yılında Neuchatel Xamax karşısına çıktığı beyaz formaları göz önüne aldınız mı yoksa armanızın zemini beyaz olduğundan renklerinizden farklı olarak mı değerlendirmediniz? ("Siz" diye yazmamın nedeni Fenerbahçeli olmamdır.)

Bu arada 3. forma işine Fenerbahçe'nin girişi ilk kez bu sene değil, orada bir yanılgı var. Bu işe turkuaz formayla başladık, sonraki sezonlarda çubuklu forma ve 2. forma haricinde alternatifler olarak fosforlu sarı bayrak, arma gibi formalar piyasaya sürüldü. Ama sizin kastettiğinizin ana renkler haricindeki renklere sahip formalar olduğunu düşünüyorum, o durumda evet, yeşil forma bir ilk.

Bu durumda da sizin turuncu renkli forma ile bizim turkuaz ve fosforlu sarı formalar aynı kategoride, yani ana renklerin farklı tonları olarak değerlendirilmeli bence.

Son olarak Galatasaray'ın geçen seneki mor formasını beğenmiştim ama nette fotoğrafı gezinen somon forması için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Lakin, bu formayı Metin Oktay-Palermo ilişkisi gibi bir anlam yükleyerek çıkartıyorsa Galatasaray yönetimi, somon forma yok satar.

Sevgiler...

Berker DURMUŞ dedi ki...

@Ghetto Ultras Tribune Group hocam yorumda hata yok, daha doğrusu ben abdullah kiğılının tvde kendi ağzından konuşmasını dinledim ve şampiyonlar liginde son 8e kalırsak giycez dedi.. Belki kediside 8e kalamayacağını düşündüğü için öyle ortaya sallamıştır bilemicem :D

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır