Bu Blogda Ara

8 Ocak 2011 Cumartesi

ÇUBUKLU FORMA - İlk inceleme...




2010-2011 Sezonu'nun büyük de bir anlam yüklenen son forması, bildiğiniz gibi dün tanıtıldı.

Bugün Mecidiyeköy Store'da detaylıca inceleme fırsatı bulduğum forma ile ilgili ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu kadar büyük bir anlam yüklenen, Ali Sami Yen Stadı'na veda ederken, orada giydiğimiz ilk formaya ithafen yapılan; haliyle çok özel bir zaman için hazırlanan ve yine bu olaya uygun şekilde tanıtımı yapılan bu forma ile ilgili gerçekten şiir gibi şeyler yazmak isterdim ama, ne yazık ki madde madde devam edeceğim...

1- Formamızın kalıbı herkesin de görebileceği gibi, "Mercan" ve "Arslan" formamız ile aynı. Kalıp olarak güncel bir Adidas kalıbı olsa da, kanımca bu forma, 1963-1964 sezonunda giyilen ve gönderme yaptığı "o" formaya daha çok benzeyebilecek bir başka kalıptan yapılabilirdi. Ayrıca bu kalıbı bir türlü sevemedim. Sebep olarak ise, omuz ve kol yapısının hantal ve sevimsiz durduğunu belirtebilirim. Ayrıca şahsım adına, kollar da en azından 2 renk olur diye düşünürken dümdüz kırmızı olması büyük hayal kırıklığı oldu. Kolların alt yarısı sarı renkte olabilirmiş pek ala, güzel de olurdu.

2- Formanın kumaşı ise Mercan ve Arslan'dan farklı. Parçalı formamız ile aynı kumaşa sahip olan bu formada, koltuk altından bele kadar inen kısmında, delikli bir kumaş kullanılmış. Sanıyorum ki bu sayede "CLIMACOOL" etiketini kapmış. CLIMACOOL, selocan'ın da hep bahsettiği gibi, oldukça eski ve modası geçmiş bir teknoloji. Adidas'ın Avrupa'daki takımlara veya milli takımlara yaptığı formaların kumaşlarını incelediğinizde çok kolayca farkedebileceğiniz gibi, ne yazık ki formalarımızın kumaşları çok ama çok düşük kalitede.

3- Mercan ve Arslan formanın aksine bu formadaki Adidas'ın meşhur üç çizgisi, dikiş değil; forma içinde renklendirilerek yapılmış, tıpkı Parçalı formamız gibi. Bu durum bence formanın basit görünmesine sebep oluyor.

4- Forma'nın karşıdan baktığınız zaman sağ alt köşesinde (aşağıda fotoğrafında da görebileceğiniz gibi), Ali Sami Yen Stadı'na özgü bir logo yerleştirilmiş. Bu logo da baskı olmak yerine kanımca daha başarılı, kaliteli, en azından dikişten imal edilmiş birşey olabilirdi. Böyle çok sıradan ve basit durmuş ne yazık ki.

5- Formanın etek iç kısmında yer alan yazı da değişmiş. Fotoğraflarda göreceğiniz üzere, "Ne maçlar yaşandı dünya cehennemi burada tanıdı elveda Sami Yen bir gün geleceğiz yeniden" yazılmış. Yazının yer verildiği malzeme (bildiğiniz don lastiği kıvamında) aynı diğer Mercan ve Arslan formalarımız gibi. Bu detay belki hoş ama amacı eski versiyonuna gönderme yapmak olan bir formada gereksiz olduğunu düşünüyorum.

6- Formanın arkasında, Galatlar logosuna benzer, benim daha önceki incelemelerimde "Kalkan" olarak bir benzetme yaptığım alan duruyor. Bu alan da bence bu formanın fikir kaynağı olan formada bulunmadığı için son derece gereksiz olmuş. Elbette ki formaya bir hoşluk katmış. Üzerine beyaz renkte yazılacak numara ile oldukça uyumlu da duracağı kesin. Ama o dönemde sırt kısmında böyle bir alan bulunmuyordu ve numara da siyah yazılıyordu. Madem böyle bir forma yapılıyor, bu hususlar atlanmamalıydı diye düşünüyorum.

7- Renkler ise Parçalı formamızda kullandığımız renkler. Ton olarak açılma falan söz konusu değil.

8- Reklamlar olmak zorunda evet. Ona birşey demiyoruz. (Kulübümüz bu formanın reklamsızını çıkartabilseydi de onu 175-TL'den satsaydı, bakalım nasıl oluyordu...) Türk Telekom yazısının kırmızı kontürlü olması güzel olmuş.

Ancak; formaya şöyle bir baktığınızda, Lextra tarafından üretilen logomuz olmasa, bildiğiniz taraftar forması demek işten bile değil.

Sonuç olarak;

Fikir babası formaya kanımca sadece kalın çubuklu olması nedeniyle benzeyen, o formanın modern bir versiyonu da olamamış ancak onun dışında Mercan ve Arslan formalarımız ile benim sezon başındaki incelemede de belirttiğim bir çok olumsuz noktayı paylaşan bir forma olmuş.

Gönül isterdi ki, Eminönü'nde alası yapılan baskılarla bir takım anlamlar katılmaya çalışılan bir forma yerine, forma üreticimiz olan Adidas'la gerçekten bir masaya oturup, Ali Sami Yen'de oynadığımız ilk maçta giyilen formanın neredeyse aynısı ortaya çıkarılmış olsun... Ancak ne yazık ki 2010-2011 sezonu 6364 kodlu Çubuklu formamız, renklerimiz sayesinde güzel olabilmeyi başaran, ancak kanımca sadece "yeni bir forma" olmaktan öteye gidemeyen bir forma olmuş.






10 yorum :

Selocan dedi ki...

Müthiş, eline sağlık üstat

okanöztoprak dedi ki...

Ellerine saglik, süpersin..

Yanliz 3.resimde arka tarafta parçali ne müthis görünmüs ayna'ninda yardimiyla..

burranazzo dedi ki...

ellerine saglik üstad...

alkis!

rtamer18 dedi ki...

orda ayna yokki aynadan öle görüntü oluşmaz gölge çıkmaz ışıklar parlar fln kısaca fire verir ayrı bi parçalı fln mı acaba o ama sanmıyorum ayna olsa çubukludada öyle birşeyler olurdu ama iyi olmuş bu vesiyonu çıkmışmıydı internet sitesinde yoktu çünkü 92 lira o zaman bu

Selocan dedi ki...

Ayna abi o baksana Türk Telekom yazısına ters. Flaş öndeki çubukluda patlamış.

rtamer18 dedi ki...

tamam ona dikkat ediyorum ama çeken makine profesyonelse ancak o ayna netliğini verir şimdi .aktım ben yandan ayna zannediom düz aynaymış

Burak Eren dedi ki...

Gs Store'nin sitesine ne zaman eklenir dersiniz bu formalar...

Selocan dedi ki...

175liği bir bitirelim bakarız diyorlar herhalde.

Bzzzt dedi ki...

Bu cubuklu formayi heryerde ariyorum ama bulamiyorum, sizden biriniz aceba biliyormu nerden alabilcegimi???

varsa lütfen haber verin, benim email: tupac_samsun@yahoo.de

Bzzzt dedi ki...

Bu cubuklu formayi heryerde ariyorum ama bulamiyorum, sizden biriniz aceba biliyormu nerden alabilcegimi???

varsa lütfen haber verin, benim email: tupac_samsun@yahoo.de

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır