Bu Blogda Ara

24 Ocak 2011 Pazartesi

MERAK EDİLENLER


Ortalık fena karıştı. Ayrıca çok da fazla bilgi kirliliği var. Ben de bloga yetiştireyim diye ani 1-2 başlık açmışım, sonra okuyunca sanki Adidas sözleşmesi fesih haberi değil, Nike ile anlaşılmış haberi yazmışım gibi. Heyecanlandık tabi. Sakin sakin yazalım şimdi bir şeyler.

- Adidas ile koptuk, belge bunu gösteriyor. Yani seneye Adidas giymeyeceğimiz kesin. Ancak Mayıs Ayı'na kadar Adidas kullanmaya devam edeceğiz. Hiçbir firma tasarlama, üretim ve satış aşamasını bu kadar çabuk gerçekleştiremez. Sezon sonuna kadar Adidas ile yola devam edeceğiz.

- Nike olan flörtü yazmıştık geçen haftalarda. Son haberin arkasından Nike giyeceğimiz fikri bu flörtün sonucudur. Hiç bir resmi haber, belge ve bilgi yok Nike ile anlaştığımıza dair. Ancak Galatasaray'ın istediği sponsorluk parasını Nike dışında başka bir firma karşılayamaz. Yani şöyle mantıklı düşünürsek Nike dışında başka firma giymemiz sanki mümkün görünmüyor. Ayrıca aldığımız duyumlarda da Nike ismi geçiyor. Fakat resmi bir açıklama yok henüz. Nike olmazsa fena hayal kırıklığına uğrarım.

- Canaydın'ın sahibi olduğu Biesseci firması, olası bir Nike anlaşmasından sonra üretimi yapacak firma demiştik. Eskiden tek yetkililerdi ve 3-4 sene öncesine kadar anlaşma sağlansaydı Özhan Canaydın'ın sahibi olduğu bu firma üretimi yapacaktı. Fakat işler değişmiş. Nike'ın üretim hakkı Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu Yeşim Tekstil'deymiş. Yani Nike ile anlaşma sağlanırsa yine bir Galatasaraylı olan Cavit Çağlar'ın firması ile çalışacağız.

- Nike'ın Türkiye'de sponsor olduğu 2 futbol takımı var. Biri Milli Takım, diğeri Trabzonspor (Trabzon da değilmiş, tek takım Milli Takım). Diğer Nike giyen takımlar kendi ekipmanlarını kendileri sipariş ediyorlar, bu işi yapan firmalar ile çalışıyorlar. Nike Milli Takım'a son modelleri ve en iyi kalitedeki formaları sağlıyor. Dünyada büyük kulüpler nasıl değer görüyorlarsa Milli Takım da aynı değeri görüyor. Ancak Trabzon için bunu söyleyemeyiz. Eski kalıplar ve Nike'ın hazır tasarımları formalara konuyor, 2. sınıf muamele görüyor. Galatasaray ise tıpkı Milli Takım gibi değerli sınıfında olacağını düşünüyorum. Özgün tasarımlar ve iyi kalitede formalar, tıpkı Milli Takımda olduğu gibi, bize de sağlanır. Tabi Nike ile anlaşırsak.

- Nike'ın kalıpları basittir. Adidas'ın bir forması 8-10 parçadan oluşabilirken, Nike sade ve tişörte yakın kalıplar kullanır. Ancak kumaş ve teknolojisi Adidas'tan üstündür. Adidas'ın kalıp parçalarının bazıları düz - tek renk dışında herhangi bir şekil veya 1'den fazla renk içeremez. Düz olur. Bu sebeple Galatasaray'ın Parçalı forması Adidas kullanılırken Tam Parçalı olamıyordu. Kalıp parçaları işi zorlaştırıyordu. Ancak Nike; tasarımı, basit kalıplarına istenildiği gibi uyguluyor. Kısacası formayı tasarlayan kişiler Tam Parçalı forma tasarlarlarsa Nike'ın üretmede bir problemi olmaz. Ancak bu yine tasarlayacak kişilere bağlı. Umarım Tam Parçalı tasarlanır.

- Nike'ın bir problemi kendi hazır kalıplarını çok fazla kullanması. Fakat bizim kendi tasarımcılarımız varsa ve onlar formalarımızı tasarlayıp Nike'a sadece üretimi yaptırırlarsa problem olmaz. Eğer Nike'ın kendi tasarımcıları ile çalışırsak hazır tasarımları ve konsept tasarımları formalarımıza koyarlar. Özgün olmaz, pek çok Nike giyen takımda olan formaların benzerlerine sahip oluruz. Fakat ben tasarımcılardan yararlanacağımızı ve Arsenal, Barcelona, Manchester United gibi takımlarda olan özgün tasarımlara sahip olacağımızı düşünüyorum.

- Son olarak Adidas'ın karma karışık ve sadelikten uzak formalarından, ayrıca ota boka konan 3 çizgilerden kurtulacağız.

Adidas ile anlaşma fesih sonrasını ve olası Nike anlaşması sonrasında neler olacağını yazmaya çalıştım. Bu konular dışında merak edilen konular varsa yorum kısmında konuşalım.

25 yorum :

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

merak ettiğim şey arma dikiş olcakmı?

Selocan dedi ki...

ahsjaha :)) Zor doru daha forma markamız yok ortada.

alaTURKa dedi ki...

http://www.rotahaber.com/haber/20110124/galatasaray-adidas-i-birakti.php

Nike iyidir güzeldir, maden kulüp olarak yeni bi sayfa açıyoz yeni bi markayla devam edelim yolumuza hiç olmassa formada büyük bi logoda olmaz...

The Champ dedi ki...

Değişiklik iyidir iyi.. ama inşallah hem bizim yönetim hemde NIKE(inş.) bu işe gerekli önemi verir.. çünkü adidasın tasarıları 2. sınıf bile olsa, o dandik 3 çizgi başlı başına bile bir hava katıyordu formalara. yada türkiyede büyük takımlarda adidası görmeye alışık olduğumuz için bize öyle geliyorda olabilir tabi. ama LOTTO ve UMBRO dönemlerimiz forma açısından bence en berbat dönemlerimizdi. inşallah öyle olmaz diyorum...
ayrıca bu hem bizim hem fb nin işine gelir.artık rekabet formalarada sıçrar... adidas(nedendir blinmez)fb nin formalarına çok daha fazla önem veriyor gibiydi, özelliklede kalite açısından. NIKE ile olası anlaşmamızda bu önemi dahada artırırlar gibi.. NIKE ise sırf bu rekabet yüzünden formalarımıza en büyük özeni gösterir diye düşünüyorum.

hele şükür sonunda bu rekabette boca-river, barca-real vs. vs. gibi bir rekabete dönerde hepimşz rekabeti daha fazla hssederiz..
şu an ne böyle be?? ezeli rekabetteyiz ama neredeyse tüm sponsorlarımız aynı :)

seko dedi ki...

walla arkadaslar adidasın yaptıgı 10 numara formalar var bize öyle formalar yapsa kesinlikle adidas derim ama nedense bu kadar büyük takıma 2 lig takımı formaları yapıyolar nike da öyle yaparsa degişen bişey olaz hatta adidası bile ararız örnek ts formaları bide barcaya yptıkları deplasman forması igrenç kesimi deseni filan

Fethi dedi ki...

-galatasarayın son senelerdekı formaları iyi degildi

-son senelerdeki forma tanıtım showları gayet başarılı,nike'ında bu konulardaki etkinliği düşünülürse ortaya gayet guzel sonuclar cıkacaktır

-nike'dan en buyuk istegim(ve beklentim) forma dışında sweatshirt ve mont tarzı ürünlerede el atması.ornegın celtıc ve barcelona için aşmış urunler cıkartıyorlar her sene

Oz dedi ki...

Cavit Çağları sahiden Galatasaraylı mı zannediyorsunuz? Nerede yaşıyorsunuz?

Nika olursa zamanında fenerbahçeye yöneticilik yapmış, adı başkanlık için geçmiş, yakın tarihin en büyük hortumcularından biri yapacak formamızı. Utanç verici.

ozgun04 dedi ki...

The wizard of oz'a katılıyorum. Adidas fb'nin formalara çok açık bir şekilde daha fazla önem veriyor. Adamların kaleci formaları bile normal formalarla yarışır nitelikte tasarlanıyor. Bir şey merak ediyorum Nike'a kesin gözle bakıyorsunuz ama mesela Puma ihtimali olabilir mi?? Son derece orjinal tasarımlar üretiyorlar. Bence güzel olabilir. Ama umarım bunların dışında bir marka olmaz. Yoksa çok büyük hayal kırıklığı olur.

rtamer18 dedi ki...

@The wizard of oz adidas ile fb en uzun sponsorluk anlaşması var aralarında çok eskidende adidas giyiyolardı hatta belkide başka marka giymediler fenerbahçenin retro forması varken bizim yok yada var mı bilmiorum ama nike internette dolanıyor ts ye olduğu gibi olmaz bize sonuçta ts bu seneye kadar bizle yada fb ile rekabet edemiyordu umbro olmaz nike ta teklif yapmış ya puma yada nike ama şuan eldeki pumalara bakınca afrikadaki gibi olsa güzel olur ama bizim ligimiz gibi olursa kötü durur

alaTURKa dedi ki...

http://fossacimbom.blogspot.com/2011/01/yeni-forma-ureticimiz-nike.html

bu blog kim bilmiyorum ama kendinden emin bi yazı ...

Selocan dedi ki...

FCN bizim dostumuz. Yazıları da doğru.

Selocan dedi ki...

@ Overdrive

Gören de Cumhurbaşkanının adını bilemedik sanacak. Bu mu oldu senin derdin. Ben Galatasaraylı diye biliyorum, nerede yöneticilik yaptığı beni ilgilendirmez. Yazıda o mu dikkatini çekti yani.

The Champ dedi ki...

rtamer18 adidasın fb'ye kıyak geçme sebebinin uzun sponsorlukla falan alakası yok.. ki başka marka giymemişler diyorsun ama 90ların sonlarından 2000 lerin başına kadar fenerium markalı forma giydiler ve biz o sıralarda hep adidas giyiyorduk..
mesele tamamen farklıdır bence.. büyük ihtimalle yönetimsel başarıdır yada adidas türkiye üreticisinin fb fanatiği olmasından falan.. işin özü adidas fb ye gösterdiği özenin yarısnı bize gösermiyordu.. sırf bu açıdan bile NIKE a geçmek çok ama çok iyi olur..

jugler dedi ki...

Nike için niye bu kadar heveslisiniz anlamıyorum. Sanki adidas sizin dediğinizi yapmadı da nike yapacakmış gibi bir hava var. Parçalısı güzel olur gerisi hikaye bence.(o da yeter zaten) Dümdüz estetikten uzak modelleri var. Kalitesine bişey diyemem tabi.
FB eski başkanı Emin Cankurtaran 2000 li yılların başına kadar Adidas TR ile ortaktı, tüm ilişkiler oradan kalma sanırım.
Burada tüm tasarımları takip ediyorum, çok başarılı arkadaşlar var ama bizimkiler ne zaman taraftarına değer vermiş ki burada versin.
Nike ta sonunda parayı verdik 7M € tazminatı ödedik istedğimizi yaparız derse kim ne diyecek.
Ben bu yönetimin bundan sonra yapacağı her işe şüpheyle bakarım arkadaş.

Oz dedi ki...

Merhaba
Evet dikkatimi o çekti. Şu anda Ali Koç ismi ne ifade ediyorsa 90ların başında Cavit Çağlar ismi aynısıydı.
Derdim olmadı, yazıyı düzeltmen için yazdım, 30 yaş üstü insanlar için ciddi bir hata.
Bu isim sana birşey ifade etmiyor olabilir ama benim için formalarımızı yapıyor olması utanç verici.

Yıldırım dedi ki...

nike'ın türkiye'de sadece milli takım için sponsorluk anlaşması var.. Trabzonspor ve diğer kulüpler için sadece tedarikçi bazında çalışıyo.. Yani hazır katalogtan seçilen formaları boş olarak yolluyo, kulüpler kendi logolarını ve reklamlarını basıyolar istedikleri gibi.. nike gerisine karışmıyo yani.. trabzon bu konuda çok sıkıntılı, çünkü logolarını da irlanda çıkışlı bir firmadan getiriyolar ama kendileri basıyolar, profesyonel olmadıklarından satılan formaların logoları ilk yıkamada dökülüyo, hatta liverpool deplasmanında yağmur yağınca bile koptu logolar, rezillik oldu.. Gsaray nike ile anlaşırsa milli takım kalitesinde forma üretir, bütün detayları ile ilgilenerek bu tip sorunlar yaşanmaz diye tahmin ediyorum.. Fakat türkiye'de geniş bir tekstil sektörü olmasından dolayı bu konuda bi dezavantaj yaşanıyo, nike ve adidas gibi firmalar ülkede fason üretim yapacak şirketlerle anlaşmayı tercih ediyolar, üretim daha ucuza geldiği için.. kulüplerde "ucuza satılsın, daha çok satılsın" mantığından, formaların düşük kalitede olmalarına aldırmıyorlar.. böylelikle dünyanın büyük takımlarına en üst teknolojilerde formalar üretilip yarışılırken, türkiye'de ucuz olsun çok satılsın düşüncesi yüzünden kalitesiz formalar çöplüğü haline geldi.. bu bakış açısı değişmezse adidasın 5 sene önceki teknolojisini kakaladığı gibi yine çakma forma kapsamında formalar satılır, bizde enayi gibi giyeriz..

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

şimdi swoosh ortada olmucana göre, kupa veya şampiyonluk kazandığımızda türk bayrağı ortadamı olacak yoksa inter gibi swoosh un altında üstünde olma ihtimali varmı ve lextra ile olan anlaşmaya noldu bizim amblemleri nike mı dikicek yoksa yine yapıştırmamı olucak? 100 yıldaki arma gibi büyük ve dikiş olsa of ne güzel olur ya. Birde nike kumaş teknolojisiyle adidası kıyaslayaz bir yazı yazsanız formotion vs. dri-fit gibi?

Selocan dedi ki...

Adidas Nike karşılaştırmasını Calibra yazar bizler için. Önce bir kupa kazanalım bakarız nereye konacağına. Bir fikrim yok o konuda. Neye göre konduğuna dair bile en ufak bir fikrim yok. TFF ortaya konmaz diyor al sana Trabzon mesela...

Dil çıkaran oğlan dedi ki...

ya bide umbro olma ihtimali yokmu sonuçta oda nike bünyesi altındaki bi firma?

Selocan dedi ki...

Yok hayır Nike olacak :)

burranazzo dedi ki...

yok yok son aldigim duyumlara gore lescon olacakmis... :)

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16849608.asp?gid=373

sülalesini keserim yonetimin!

alaTURKa dedi ki...

tamamen reklam yapıyor bence. teklif falan değil reklam yapmış hürriyete :D

Mert dedi ki...

Alican hocam,aklıma takıldı sorayım dedim;belki bir bilgin vardır..Birkaç sezondur logolarımızı adidas'ın üretmediğini,bizim başka firmaya ürettirip sonra yapıştırdığımızı,yıldızların birer birer kaydığını biliyoruz :( :D

Türkiyedeki birçok takımda da durum aynı,mesela Trabzonspor'un logoları dökülmüştü Liverpool maçında(Tabi onların forma kalitesiyle bizimki aynı olmayacak)..Peki ya logoların kalitesi??Bu berbat durum Nike'ta da devam mı edecek,yoksa Nike Barca,Manchester,Inter,PSG,Juve vb. takımlarda uyguladığı gibi dikişli mi yapacak logolarımızı?Üşenmedim online storelarından tek tek topladım logoları..Şöyle bir bakınca kumaş kalitesinin yanında logoları da bizimkilere bin basıyor..Umarım dikişli logolara da kavuşuruz seneye :)

http://img138.imageshack.us/img138/2201/uydurukvsdikisli.png

Selocan dedi ki...

Bizim logoları Adidas değil Lextra yapıyordu. Bu firma ile olan anlaşmamız ne durumda bilmiyorum, ancak tahminim Nike kendi formasındaki logoları kendisi üretecektir. Bu da dikiş olur.

Fakat dediğim gibi bu sadece benim tahminim. Bilgim yok o konuda.

Mert dedi ki...

Benim tahminim de o yönde,gördüğüm bütün nike'lar dikişli çünkü(dediğim gibi Türkiye'deki takımlar hariç,ki zaten nike sponsor değil onlara..) :)
Misal şu fotoğraftaki forma Japonyadan Yokohama F. Marinos diye bir takımın 2010 forması..Kalite iştahımı kabartıyor :)

http://i657.photobucket.com/albums/uu298/footballer2011/YokohamaFMarinos_Nike_2010_Jersey.jpg

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır