Bu Blogda Ara

17 Kasım 2011 Perşembe

Formalarımızda Armamız Bölüm 1

Yukarıdaki fotoğrafın detayı, Galatasaray Dergisi tarafından formamızda bulunan ilk arma olarak verildi. Sağdaki yazıya bakınca bu durum mantıklı geliyor ancak armamızın 1923'te çizildiğini de biliyoruz. Muğlakta bir durum.

Bu fotoğrafta dikkat çeken, Horace Armitage'ın (en önde solda) formasının üzerindeki şekil. G harfinin arasında bir S harfine benziyor. Bu şekil de muğlakta.

Bizim meşhur Gayin-Sin armamız vardı ancak futbol takımımızın formalarında bu armanın kullanıldığına dair bir kanıt yok. Ama diğer branşlarımız kullanmış, yukarıdaki resimdeki 1925 yüzme takımımız gibi.

Geldik formalarımızdaki ilk belirgin armaya. Tarih 30 Nisan 1926. Daha Harf İnkılabı olmamıştır ancak "Batı'ya açılan pencere" Galatasaray, Latin harflerini kullanır formasındaki armada. Zaten Ayetullah Emin'in Gayin-Sin'in yanında G ve S harflerini barındıran armayı da çizmesi Galatasaraylının ileri görüşlülüğünü gösteriyor. Ama şöyle bir durum var: Armanın kullanıldığı forma takımun forması değil, kaleci forması.

Geldik 1940'lara. Kalecimiz Erdoğan Atlıoğlu da tercih ermiş formasında armamızı.

1950'lere geldiğimizdeyse armamız artık futbolcularımızın göğsüne işlenmiş vaziyette. Genel olarak oval çerçeve kullanılıyor ancak bazı istisnalar var, biraz onlardan bahsedelim.

Armamıza çerçeve olarak tarihimiz boyunca değişik şekiller kullanmışız. Bunlardan klasik oval çerçevemiz dışında ilki, yukarıdaki fotoğrafta görülüyor.

2001 2007 arası kullandığımız ve kimilerinin çok sevip, kimilerinin nefret ettiği "şövalye" armamızın çıkış forması, 1953 1956 arası giydiğimiz kırmızı formamız. Bu formada oval arma da kullanmışız (aşağıdaki fotoğraf), böylece iki farklı arma kullandığımız ilk formamız olmuş.
1950'lerin son senelerinde giyilen bu sarı formamızda kalkana benzeyen çok ilginç bir çerçeve kullanmışız.

1960'lara geldiğimizde oval arma kullanımı devam ediyor. Bazen kocaman boyutlarda, bazense ufacık.
Yine 60'larda armamız yerine yuvarlak çerçeveli Türk bayrağını da formamızda taşımışız.

Geldik 1966'ya. Efsane Metin Oktay formasının doğuşu ve yine bu formayla özdeşleşmiş, üzerinde Türk bayrağı bulunan armamız. 1966 1986 arası genel hatlarıyla bu armayı kullandık.

1966 1970 arası Metin Oktay armasının yanında bazen yukarı fotoğrafta Turgay Şeren'in göğsünde bulunan armayı da kullanmışız.

1975'te Metin Oktay arması biraz "modifiye" olmuş ve bilmediğim bir sebepten Türk bayrağı ters dönmüş. 1975 1981 arası armamızdaki bayrağı ters kullandık.
1980 1983 arası parçalı formamızda tekrar oval armaya döndük ancak diğer formalarımızda Metin Oktay armasını kullanmaya devam ettik. 1983 1984 ve 1984 1985 sezonlarında adidas dışındaki parçalılarımızda Metin Oktay armasını, diğer formalarda oval armayı kullandık. 1985 1986 sezonuysa Metin Oktay armasını bıraktığımız sezon oldu. O sezon iki tane çubuklu formamızda bu armayı son kez kullandık, diğer formalarımızsaysa oval armayı.

4 yorum :

KINGELVIS dedi ki...

Çok güzel calışma olmuş bu bilgilerden yola cıkarak bu sene şampiyon olmamız veya Türkiye kupasını kazanmamız halinde (kazancağımızdan eminim)formada armanın harıcinde formanın diğer köşesine oval şeklinde Türk bayrağı koycağımıza Metin oktay armasını kulllanmamız daha şık olur kanatindeyim. Hele gerçek parçalıda muhteşem durur keza sarı formamızda da öyle ...

Selocan dedi ki...

Eline sağlık müthiş çalışma

N. Burak dedi ki...

Çok teşekkürler. :)

@ Kingelvis
O TFF'nin bir kuralı olduğu için yuvarlak çerçeveli bayrak yerine Metin Oktay armasını kullanamayız.

Yıldırım dedi ki...

75den itibaren dönem dönem formalarda kullanılan bayrakların sola bakması tamamen devlet politikasıdır.. o yılları yaşamayanın bilmesi zor tabii.. sağcılık ve solculuk o boyuta gelmişti ki milli her sporcunun formasında bu durum göze çarpıyordu.. Ecevit başbakan ise bayrak yönü sola bakıyordu, Demirel gelince sağa.. Milli takım formalarını da araştırırsanız aynı durumu görürsünüz..

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır