Bu Blogda Ara

8 Mayıs 2013 Çarşamba

DOKTOR BU NE ?


Böyle şeyleri gazeteler yapar, onlara alışkınız zaten. Ancak bu işi, aynı bizler gibi olan taraftar platformları da yapınca insan yaptığı/yapacağı işten soğuyor. Ne ara gazeteler gibi bu kadar "profesyonel" olduk da bloglardan haber çalıyoruz?

Facebook'ta epey takipçisi olan bir sayfa (footballnewstr), takipçi sayısına güvenerek -ne aşırsam benimdir mantığı ile- bizim sadece kendi kaynaklarımızdan aldığımız ve yine sadece kendi ekibimizin o bilgilere göre çizdiği tasarımları alıp, üzerine kendi sayfasının linkini basıp, haber sanki kendisininmiş gibi takipçilerine servis etmiş. Hadi kaynak kullanmamış, bu çizimlere saatlerini harcayan tasarımcı dostum, ekip arkadaşım Furkan Aran'ın imzasını da fotolardan kaldırmış.

Ben aynı yazıyı bünyesinde ara sıra forma konuları yazdığım futbolburada.com'da da yayınlamıştım. Kendi imzam ile, görseli oradan almışlar, ancak alırken sevgili Furkan'ın imzasını silmişler. Uğraşmışlar bunun için. Bunlarla uğraşacağına altına ismini yazsan daha kolay halbuki.

Transfer haberlerini oturduğun yerden, önüne 10-15 site açıp, orada yazılanları sayfana kopyala/yapıştır yapmak kolay iş. Belli ki alışkanlık olmuş. Ancak bu çizimler ve bilgiler emek işi. Yapılan büyük ayıp ve emeğe saygısızlık...

Biz zaten bir paylaşım bloguyuz. Bu kadar görseli, bu kadar çizimi kendimizle birlikte gömmeyeceğiz. Diğer pek çok arşiv sitesinden farkımız; fotoğrafların ve çizimlerin üzerlerine kendi linklerimizi ortalayıp koymuyoruz. Koymuyoruz ki takip eden insanlar bunları saklayabilsin. 300'ü aşkın formayı çizdiğimiz ve aylar süren 1905'ten günümüze forma çizimleri sayfamızın görsellerine dahi insanlar rahat rahat formaların detaylarını seçebilsin diye linklerimizi üzerlerine koymadık. Altındaki emek dağ gibi oysaki. 

Normalde bu tarz şeyleri ciddiye alıp başlık açmaya değer görmeyiz. Ancak bize ve tasarımcı arkadaşların emeklerine daha fazla saygısızlık olmasın. Kopyala/yapıştır işlemi kadar değersiz değil bunlar.

Çizim Ekibi:

Ayrıca Taha Sarı ve ismi bizde saklı olan bir kaç kaynağımız da bu bilgilerin bize ulaşmasını sağlayan kişilerdir.


1 yorum :

beton dedi ki...

Vallahi Selocan, ne diyebilirim ki? İnan bu ülkedeki çalma çırpma, gasptan hepimize gına geldi.
Tüm samimiyetimle söylüyorum, ben utandım ya :(

Cenk Sanıvar

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır