Bu Blogda Ara

3 Mayıs 2013 Cuma

Beyazsızlık

10-11 sezonu Galatasaray formaları: Parçalı, krem, mercan ve çubuklu.

11-12 sezonu Galatasaray formaları: Parçalı, siyah ve sarı.

12-13 sezonu Galatasaray formaları: Parçalı, beyaz ve kırmızı-siyah.

Ve (şu anda elimizde olan bilgilere göre) 13-14 sezonu Galatasaray Formaları: Parçalı, füme ve kırmızı (ya da kırmızımsı).

Odak noktamız beyaz forma. Görüyoruz ki, önümüzdeki sezonu da sayarsak, son 4 sezonda 3 kez beyaz formayı giymemiş olacağız. Bu kesinlikle iyi bir şey değil.



Çünkü;

1. Beyaz bizim üçüncü rengimiz.

2. Beyaz ağırlıklı forma bizim geleneksel deplasman (ya da ikinci) formamız.

3. Bu takım tarihindeki ilk ve tek Avrupa kupasını (Süper Kupa'nın "ekstra" kupa olduğunu hatırlatalım) bu formayla kazandı. O yüzden sevmeyenlerin bile yadsıyamayacağı bir önemi var. Bu konuda Milan kadar olmasak da, bu böyle.

Bu sebeplerden dolayı, önce beyaz formanın değerini tam olarak bilip, sonra da yerini sağlamlaştırmamız gerekiyor.


Benzer renklere sahip takımlar üstünden gidelim. Premier Lig üzerinden örnek vermek her zaman sakattır ama, olsun. United ve Liverpool. Beyaz, iki takımın da ana renklerinden biri. Ve yine iki takımın da geleneksel deplasman forması rengidir -Liverpool sarı ve gri ile paylaştırıyor bu görevi, onu belirtmek lazım. Son 10 sezona bakarsak, United'ın beyaz forma giymediği sezon yok. Liverpool ise 3 sezon haricinde beyazı bulundurmuş.


Bizim yapmamız gereken ise ikisinin tam ortası. Yani -mesela- 10 yıllık bir periyotta 8-9 kez beyazın o yılki sette bulunması. 2013 itibariyle, forma satış stratejilerini hepimiz biliyoruz. Fakat bu stratejileri kimi gelenekleri koruyarak yapmak da mümkün. İlla farklı forma mı gerekiyor taraftar için? O 1 ya da 2 yılda beyaz yerine gri konabilir, ya da şu dört sezonun üçünde olduğu gibi, beyaz yerine düz kırmızı, düz sarı, ya da çubuklu filan konulur.

Bir de şu açıdan bakalım: Lafını ettiğimiz 4 sezonluk periyot içerisinde beyazın yerine gelen formalar, az önce bahsettiğimiz sarı-kırmızı ama parçalı harici, ya da bu renklerin tek olarak kullanılmasıyla dizayn edilen formalar. Bu formaların yapılış sebeplerinden biri de, geçtiğimiz 20-30 yıllık dönemde parçalı harici sarı-kırmızı formaları sıkça giymemiz, ve kafalarda yer etmeleri. Bu noktada parçalıyı da aslında "hala" korumaya ve üstünde ısrar etmeye devam etmemiz gerektiğine ulaşıyoruz. Unutulmasın, bu takım 04-05 sezonunda iç saha forması olarak çubuklu giydi.

Umarız zamanla bu konuda daha hassas olunur ve beyaz formanın yeri daha da sağlamlaştırılır. Umarız bu 4 yıllık döneme benzer zaman dilimleri yaşamayız.



3 yorum :

Burak Eken dedi ki...

Her şeyi geç, iç saha forması sarı-kırmızı olan takım için en ideal açık deplasman formasıdır beyaz. Belki arada kaçamak yapılır (krem, gri, turkuaz gibi) ama böyle 4 sezonda 3 kez giymemezlik gibi saçmalamamak lazım. Hele ki bu 3 sezonun da 2'sinde (2010-11 krem dışında) yerini dolduracak bir forman yokken...

Hah, gerçi ben bu defa Avrupai şekilde bu seneki beyazın da önümüzdeki sezon alternatif olarak kullanılacağını düşünüyorum. Bakalım...

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Ben her sene Parçalı + beyazın sabit olması taraftarıyım. Bu ikisinin yanında belki dönüşümlü olarak diğer renkler 3rd olarak yer alabilir.

Fakat blogun f.book grubundaki "çubuklu çıkmıyo mu yea" tarzı yorumlar yazan zihniyet bir de üzerine ticari kaygılar sanırım her sene beyaz bir dış saha forması olmasını engelliyor. Malum artık (nihayet) eskisi gibi sürüsüne bereket forma da çıkartmıyoruz.

Umarım ilerleyen yıllarda işin "kültür" tarafı biraz daha oturur, "tam parçalı-beyaz şort-kırmızı konç" gibi beyaz away de sabite bağlanır.

Emre dedi ki...

dürüstçe itiraf etmek gerekirse beyaz forma esasında pek sevdiğim bir forma değil. beyaz forma aslında tasarım yapılması zor bir forma. çünkü çok sade ve düz bir renk beyaz. biz beyazın üstüne alakasız yerlere sarı-kırmızı motifler koyarak açık söylemek gerekirse formayı çirkinleştiriyoruz. illa beyaz forma çıkarılacaksa real madrid örnek alınmalı biraz. kolun üst kısımında hafif bir sarı kırmızı şerit yeterli olur. veya numara kısmı sarı kırmızı olabilir onun dışında bu sene olduğu gibi koldan, yandan, ortadan geçicek kalın bir sarı kırmızı motif bence beyaz formaya yakışmıyor. bu mantıkla beyaz forma tasarlandığı sürece hiçbir zaman beyaz forma da almayı düşünmeyeceğim.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır