Bu Blogda Ara

19 Mayıs 2013 Pazar

YENİ FORMA İLE İLK RANDEVU VE SORULARIN CEVAPLARI


Galatasaray, bizim gibi forma sevdalılarına verilebilecek en güzel hediyeyi verdi son hafta. Geçen sene Avrupa'nın büyük kulüplerinin sahip olduğu forma kalitesine ulaşmıştık, bu sezon kulüp de kendisini bu tip konularda o seviyeye çekmiş. Benim hatırladığım ilk kez bir takım, bu topraklarda son hafta maçına, aynı İngiltere'de, İtalya'da, Almanya'da, İspanya'da zaman zaman yapıldığı gibi, bir sezon sonraki forması ile sahaya çıktı, maçı o şekilde oynadı. (07-08 sezonu sonunda takım sadece kutlamaya yeni forma ile katılmıştı)

Son 1 haftadır Galatasaray'ın yeni sezon formasının tanıtılacağı ve son maçta izin alınırsa giyileceği etrafta konuşuluyordu. Biz, geçmişten hatırladığımız kötü örneklere bakarak iç saha formasının değil, her zaman daha fazla pazarlanan, her zaman daha fazla ilgi odağı olan 2. veya 3. formanın satışa çıkacağını ve maça da -kültürü pazarlamaya kurban vererek- o şekilde çıkılacağını düşünmüştük. Kulüp ve yetkilileri son 2 senedir formalara ve kültüre verdikleri önemde büyük bir gelişme sağlamışlardı zaten, ancak ben yine de kötü bir sürpriz bekliyordum fakat utandım... Takım Parçalı formayı tanıttı, parçalı forma ile sahaya çıktı, parçalı formayı doğru kombinasyonla giydi. Helal olsun...


1- Parçalı formamızın satılan versiyonu TAM PARÇALI. (Bunun önemi ve ekip olarak içimizde şimdiye kadar saklı tutmaya çalıştığımız sevincimizi daha sonra yazarız. Ayrıca forma hakkında ufak bir tanıtım yazısı da gelir) TAM PARÇALI !

2- Futbolcuların giydiği versiyon ise TFF ve UEFA kurallarına göre arkası düz olmak zorunda olduğu için düz kırmızı. Sırtın alt kısmı geçen seneki gibi parçalı görünümde. Sırtın düz olmak zorunda olması konusunda bize çok soru geliyor. Neden Basel Avrupa Ligi'nde arkası parçalı giydi ? Neden Atletico İspanya Kral Kupası'nda arkası çubuklu giydi ? Bize bir garezleri mi var ? Gibisinden çok soru geliyor, bunu da yazayım, aradan çıksın.


- Her ligde uygulanan bazı belli başlı kurallar bağlı oldukları uluslararası federasyon ile paraleldir, ancak çoğu kuralı yerel ligler kendileri belirler. Bizim konumuz olan forma mevzusu, her yerel ligin kendi aldığı karara bağlıdır. Çoğu ligde de arkası düz olma kuralı yoktur zaten. İspanya'da da yok. Bu sebeple Atletico Madrid ligde ve kendi yerel kupasında arkası çubuklu forma giyebiliyor. Bizim übersonik ligimiz -ne hikmetse- bu saçma kuralı, geride bıraktığımız sezonun başında uygulamaya soktu. Bu sebeple bizim ligimizdeki hiçbir takım arkası çubuklu veya arkası parçalı yapamıyor formasını. Hatta Fenerbahçe ilk haftalarda arkası çubuklu forma giyerken TFF tarafından uyarı alıp sırt kısmını değiştirip düz yapmıştı.

- Yerel liglerin kuralları kendisine... Ancak UEFA uluslararası turnuvalarda numaraların görünür olmasına önem verdiği için sırtınız düz olacak diyor. Liginde çubuklu sırt kullanan Atletico ve benzeri takımlar, Avrupa'ya geldiğinde düz sırtlı formalar giyiyorlar.


- Ancak UEFA bizimkiler kadar katı değil. Eğer takımın iki rengi de koyu ise açık renk bir font ile arkasının düz olma zorunluluğunu kaldırıyor formanın. Basel, Barcelona, Inter, Milan vb... takımlar renklerinin koyulukları sebebiyle açık bir font kullanarak yırtıyor. Ancak bizim gibi bir rengi koyu, bir rengi açık kabul edilen ve sırtları parçalı, çubuklu vs... olan takımların formalarının, sırtlarının düz olmasını istiyor. Juventus, Atletico Madrid, Galatasaray ne koyu, ne de açık font ile kabul görüyorlar. Mecburen Avrupa maçlarında da düz sırt yapıyoruz. Diyeceksiniz ki; bizim sarı tonumuz koyu, beyaz font ile de görünür. Ben de katılıyorum ama henüz UEFA'ya kabul ettiremedik. Mevzu budur. Aradan çıktı, iyi oldu.

3- Yeni formamızın renkleri kulübün resmi kabul ettiği doğru tonlardan oluşuyor. Bu da müthiş bir gelişme, sevinç başlığına bunu da ekleriz. (not al) Edit: GSStore genel müdürü Nurettin Kantarelli de bunu teyit etti.

4- Şortların kenarında benim sarı-kırmızı gördüğüm, bazılarının ise sarı dediği çok ince çizgiler mevcut. Çok klas durduğunu, ufacık bir detay olsa bile şortlara sınıf atlattığını söyleyebilirim.

5- Çoraplar bu sezon Nike'ın premium ekiplerinde sıkça göreceğimiz arkasında kalın, dikine çizgi olan tasarıma sahip. Juventus'un sızan formalarında görmüştük bu çorapları ilk, bize de uygulamışlar. Çorabın en üst kısmında yine şorttaki gibi çok ince bir sarı çember var. O da güzel bir detay. Bazı fotolarda o çizginin aşağıda görülme sebebi futbolcuların çorabı katlaması....


SORULAN SORULAR

EDIT: Önümüzdeki sezon formamızdaki bütün reklamlar yerli yerinde olacak. Herhangi bir sponsor değişikliği yok. Alttan devam edelim.

1- Ülker reklamı: Bu sabah yeni formaları alan taraftarlar bize, formaların sırtında ülker'in olmadığını, o şekilde, sponsorsuz satıldığını ilettiler. Sürekli böyle mi satılacak, ülker seneye olacak mı, gibi sorular sıkça soruldu: Ülker ligden çekildiğini açıklamıştı, ancak Galatasaray ve Fenerbahçe ile yola devam edeceklerini okumuştum. Ülker önümüzdeki sezon yine futbolcuların sırtında olacak. Formaların da belli bir süre sonra yine sırtta ülkerli olarak satılacağını düşünüyorum. O sebeple imkanı olanlar ellerini çabuk tutsunlar, şu anda çoğu yerde ülker sırt reklamsız satılıyor formalar. Tabi sezon başlayınca hem öyle, hem de böyle satılır mı bilemem, umarım öyle olur. Benim tahminim ülkerliler'in yavaş yavaş ağırlığı ele geçirecekleri yönünde.

2- Türk Telekom'un değişme imkanı: Takımın yeni sponsor arayışında olduğu ve büyük firmalar ile büyük bir anlaşma peşinde koştuğu uzun süredir orada-burada konuşuluyor. Taraftar da haklı olarak, önümüzdeki sezon Telekom gidip başka bir sponsor gelirse, şimdi Telekom reklamlı formaları almak mantıklı mı, diye soruyorlar. Telekom'un sözleşmesi 2013-2014 sezonu sonu bitiyor. Yani 1 sezon daha var. Tabi ki yeni olası sponsor anlaşmayı feshedip sponsor olabilir fakat ben bunun olacağını sanmıyorum. Kısacası önümüzdeki sezon reklamlar aynen yerinde kalır.




3- Türk Bayrağı meselesi: Türk Bayrakları yine geçen seneki gibi formalara sonradan basılıyor. Bunun sebebi; 3 ay öncesinden başlayan forma üretimleri esnasında henüz şampiyonluk durumunun belli olmaması... Nike'a fabrikada basın şu bayrakları diyemiyorsunuz. Bugün mağazalarda olan her forma en az 3 ay önceden üretilmişti. Bu sebeple bayraklar yine storelarda basılıyor. Raflarda hazır basılı versiyonları da var, basılı olmayanları da var. Olmayanları aldıysanız bayrağı hemen mağazada bastırabilirsiniz. Bayrak edinmediyseniz, daha sonra aldığınız vakit yine ücretsiz olarak formalara bastırabilirsiniz.

EDIT: Nurettin Bey bunu da açıkladı, önümüzdeki sezon parçalı formamızda bayrak ortada olacak. Bastırmak isteyenler o şekilde bastırabilir.

- Bayrağın standart olarak ortaya basıldığını söyleyelim. Ancak hazır basılı almadıysanız mağazalarda istediğiniz yere de bastırabilirsiniz. Fakat hazır halleri ortada basılı şekilde. Peki bugün neden ortaya değil de bu sezonda olduğu gibi Nike logosunun üzerine basıldı ? Bunu ben nereden bileyim ? Ancak malzemeci alışkanlığı olduğunu tahmin ediyorum. Önümüzdeki sezon muhtemelen ortada olacaklardır.

4- 2. ve 3. Formalar: Diğer formalar büyük ihtimalle Temmuz'da satışa çıkacaklar. Bizim aldığımız bilgilere göre tahmini çizimlerimize şuradan bakabilirsiniz. Parçalıyı birebir tutturduk ancak o işin kolay kısmı idi. Diğer formalardaki detaylar daha fazla, bu sebeple o çizimlerdekiler ile birebir olmayacaklardır çıkacak formalar. Zaten parçalı formaların kulüp için fotoğaflarını çeken kişi, diğer formaları da gören yegane insan, bizim çizimlerimizin benzediğini fakat birebir olmadıklarını teyit etmiş.

5- Font Meselesi: Fontların önümüzdeki sezon değişme ihtimali var. TFF'nin her takıma aynı font uygulaması önümüzdeki sezon başlayabilir. Ancak şuan kesinlik kazanmış bir durum yok. Yine bazı oyuncuları numaraları değişebilir. Bu sebeple formaları alan taraftarların isim-numara yazdırmak için acele etmemelerini öneririm. Ben olsam beklerdim.

6- Kumaş: Kumaş kalitesi geçtiğimiz sezonunki ile hemen hemen aynı. Fakat kumaşın görünümünde ufak bir değişiklik mevcut. Detaylı fotoları formayı inceleyeceğimiz yazıda çekip koyarız.


16 yorum :

berk dedi ki...

Her zamanki gibi harika bir bilgilendirme yazısı olmuş. Yalnız şu font konusunda ben şahsen NIKE geldiğinden beri kullandığımız fontu çok beğeniyorum ve değişmesini istemem. Daha önce TFF nin Arial yazı tipini uygulayacağını öğrendim. Sizin bir bilginiz var mı ? Ve Arial hakkında ne düşünüyorsunuz ? Bence iğrenç bir yazı tipi.

power11 dedi ki...

''Peki bugün neden ortaya değil de bu sezonda olduğu gibi Nike logosunun üzerine basıldı ? Bunu ben nereden bileyim ? Ancak malzemeci alışkanlığı olduğunu tahmin ediyorum. Önümüzdeki sezon muhtemelen ortada olacaklardır.''
Formaların resmi tanıtımın fotoğraflarında ay-yıldız ortada, videosunda ay-yıldız yok(burak yılmazın olduğu)
resmi olan fotoya göre ortada olması lazım ama maçta nike logosunun üstünde idi elbette bunun sebebini ilk anda siz bilemezsiniz.malzemeci alışkanlığı olabilir diyerek fikir de yürütmüşsünüz ancak bunu kaynaklarınıza teyit ettiremez misiniz?
malum lig bitti bi süre ara var.kamp yok.hazırlık maçı yok.
gsstorelarda ay-yıldız ortaya basılıyor ancak yeri nike logosunun üzeri olacaksa saçma bi hata yapılıyor.en azından kesinleşmiş bi şey yoksa forma alacaklar bir süre ayyıldız bastırmasın.
resmi yerden, kaynaklarınızdan bunu sorabilir misiniz ?

flamboyant forward dedi ki...

yalnız forma bildiğin turuncu bordo..orijinal renkler derken biraz işin ucu kaçmışa benziyor..geçen seneki (10-11) formaya göre renk tonu inanılmaz farklarda..her sene daha koyulaştırıldı renkler..bildiğin roma olduk..

Selocan dedi ki...

@power

Bunu bilebilecek bir kaynağım yok ancak satılan formalarda ortaya basıldığına göre ortada olacaktır bayrak.

@flamboyant

Işık vs... ile de alakalıdır ancak resmi renk kodlarımıza göre formaların üretildiğini biliyorum. Yani kulübün Özhan Canaydın zamanında resmi renkleri belirlemek üzere kurulmuş komisyonun araştırmalarına göre ortaya çıkan ve kulübün resmi kabul edildiği renklere göre yapıldı bu seneki formalar. 10-11 sezonu formaları öyle değildi. Açık renk olmaları doğru oldukları anlamına gelmez. Resmi kabul edilen renklerin doğru olduğunu kabul etmemiz lazım, tabi daha derin bir araştırma yapan çıkar da başka sonuç bulunursa bilemem ancak "bence"lik mesele değil, adamlar o kadar araştırmış.

erhan1980 dedi ki...

Her takima ayni font uygulamasi gelirse fena olmaz. Bu uygulama premier league'de var. Orada arka kismi düz olmali kurali yok. Ayni font uygulamasi gelirse belki federasyon da süperlig'de bu saçma kurali kaldirir.

kralreha07 dedi ki...

"sırtın alt kısmı geçen senekine göre doğru" cümlesi yanlış olmuş, geçen seneki de doğruydu çünkü.

Selocan dedi ki...

@kral

doğru dediniz hemen düzeltiyorum.

flamboyant forward dedi ki...

yok ışığa resme göre filan söylemiyorum..kanlı canlı gördüm formayı ona göre söylüyorum..cidden çok koyulaştırılmış..kötü demiyorum bu kombinasyona ama bu sezon kullanılan renkler idealdi bence. yani en azından sarı tonu tam istenen tondaydı..kırmızının belki biraz koyulaştırılması doğru sayılabilir..ne olursa olsun 100 yılını aşmış takımın geçmişteki renkleriyle bu kadar tonaj farkı olması tuhaf biraz..

bir de kanterelli açıklama yaptı. türk bayrağı sezon başı verilen taslaklarda logo üstünde olduğu için oraya konmuş, seneye ortada olacakmış..reklamlarda da değişiklik yok diyor..

kurupilav dedi ki...

Sezon başında TFF'ye bildirilen formalarda bayrak orada olduğu için bu maçlık mecburen öyle basılmış, seneye ortada olacakmış kesinlikle.

kolpa dedi ki...

merhaba,

dün stattaki storeda ülker reklamını sordum. taraftarın isteğine bağlı olduğunu söyledi. yani isterseniz ülker reklamsız forma alabileceksiniz.

Levaic dedi ki...

@flamboyant forward

Özhan Canaydın döneminde yapılan derin araştırma sonrası renklerimiz belirlenmiş ve formalarımız aslına uygun renklerde üretilmiştir. adidastan nike'a geçtiğimiz ilk sezon katalog forması kullandığımız için renk tonlarında açılmalar olmuştur. üretilen parçalı forma ve sarı formadaki renkler orijinal renklerimiz değildir. renkerimiz vişnete çalan koyuca bir kırmızı ve turuncudan izler taşıyan tok bir sarıdır :) fakat nike'a geçtiğimiz ilk sezon kullandığımız sarı renk turuncudan iz falan taşımıyordu. sizi bu durum yanıltmış olabilir.

yuco dedi ki...

Bu renk konusu hakkında benim de bazı sıkıntılarım var. Sarımız güzel bir şikayetim yok evet turuncudan iz taşıyor fakat gečen seneki(2012-2013) kırmızımızın tonu çok güzeldi. Son formadaki kırmızı artık bordo olmuş. Dünkü maçta trabzonun bordosuyla neredeyse aynı renkti. Ya tamam bir komisyon arastırmış fakat yani yıllarca bu kadar ačık renklerden sonra "efendim ilk rengimiz budur" diye bordo ya mahkum edilmeyelim. Cart kırmızı demiyorum sadece bir önceki kalsaydı keske kırmızımız. Yoksa forma ve kombinasyon müthiş. Bence bunuda biraz gündeme getirmeliyiz

flamboyant forward dedi ki...

yahuu ben de onu diyorum turuncuya çalan tok bir sarı ya da vişneye çalan koyu kırmızı diye diye sarı kırmızı takım oldu sana turuncu bordo..formayı yakında görenler hak verecektir...canaydın bu renkleri bulup çıkardı da madem o sezonki forma renkleriyle bu sezonkiler arasında neden 3-4 ton fark var anlayamıyorum..hakkaten çok koyu renkler..yoldan birini çevirip sorsan 1 kişi sarı demez o renge..kötü demiyorum ama gerek yok bu kadar oynamaya..biraz satış işleri de giriyor tabi nike'ın da etkisi olmuştur bu yeni renk yorumuna..zira formanın bu sene çıkan yakasız replika formadan v yaka/bisiklet yaka dışında pek farkı yok..sanırım sadece taraftar için sırtı da parçalı olacak şekilde satacaklar..dizayn konusuna direkt eleştirim olmayabilir iyi kötü der geçerim ama takımın renkleri konusunda biraz hassasiyet gerekecek sanırım..

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Sevgili Selocan, ben dahil bu kadar çok kişiye "tam parçalı"yı öğrettiğiniz için, kulübü bile yıllar sonra tam parçalı forma yapma konusunda ikna edebildiğiniz için sonsuz teşekkürler. Senin ve ekibinin hem bu konuda hem de doğru kombinasyon konusunda emeği çok büyük...

Biz Galatasaray'lılar ne kadar şanslıyız ki tarihi formalarımızı araştıran, bu konuda emek, zaman ve para harcayan gönüllü bir ekibe sahibiz. Darısı diğer kulüplerin de başına.

Dilerim artık her sene doğru kombinasyon ile tam parçalı standart olur, satış uğruna bu gelenekten vaz geçilmez.

Not: Ben dahil dememin sebebi sizlerle tanışmadan önce bana göre en güzel GS parçalısı 2 parçalı olandı, parçalının altına en yakışan şort ise kırmızıydı. Sayenizde tüm bunların yanlış olduğunu anlayabildim.

calibra dedi ki...

FC Barcelona'nın 13-14 sezonu iç saha formasının yaka tasarımını (V) görünce, keşke bizim forma da öyle olsaydı diye geçirdim içimden. 95-96'daki gibi bir V yakaya müsait bir tasarım çünkü.

http://1.bp.blogspot.com/-t5pEOCzjywQ/UYD-x4MgN0I/AAAAAAAABIM/V_k1h9vjZ0Q/s1600/Possible+Barcelona+home+shirt+for+the+2013-2014+season.jpg

Emir OTLUOGLU dedi ki...

@calibra:

Aynen hocam, bu yaka olsa tam olurmuş.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır