Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2012 Cuma

1950'LERDEN ANTRENMAN FORMASI


İlginç bir keşif yaptık geçenlerde. Milliyet arşivlerini karıştırırken 1950'li yılların 2. yarısında giyilmiş olan bir formaya rastladık. Ancak formanın ilginç yanı, giyildiği 5-6 sezon boyunca hiçbir resmi maçta kullanılmamış olması. O dönemlerde henüz ulusal bir lig yok, bölgesel ligler var ve Galatasaray İstanbul bölgesel liginde mücadele ediyor. Maç sayıları şuanki maç sayılarının çok altında. Sürekli olarak lige bir kaç hafta ara veriliyor. Hem fikstürü yaymak için, hem de zaman zaman hava ve sahaların uygun olmaması sebebiyle liglere ara veriliyor. İşte bu ara zamanlarda Galatasaray zaman zaman Anadolu'ya gidiyor ve Anadolu takımları ile ve Anadolu takımlarının karmaları ile maçlar yapıyor. İşte bu resmi olmayan maçlarda bu antrenman formasına rastlıyoruz. Fakat İstanbul'a döndükten sonra çıkılan resmi maçlarda bu forma giyilmiyor.

O dönemler tabi ki şimdilerden çok farklı. Bir formayı bir futbolcu sezonlarca kullanıyor. Maç sonu forma yıkanıyor ve varsa bir hasar dikiliyor tekrar bir sonraki maç gelene kadar raflara kaldırıyor. Kısacası önemli o dönemde formalar ve bakım istiyorlar. Atıp yenisini alma gibi bir rahatlık yok. İşte bu sebeple yapılan hazırlık maçları için esas formalar heba edilmek istenmemiş ve iki kumaşla basit bir tasarımla bir antrenman forması dikilmiş. Bütün bu ara maçlarda da (daha doğrusu çoğunda) bu formaları kullanmışlar.

Forma Metin Oktay formasının atası gibi, V yakalı ve yakaları gövdeye zıt renklerle oluşturulmuş. Tam parçalı, ancak ters renk dizilime sahip yanlış bir parçalı. 50'lerin başlarında bu ters parçalı tipini takım ne yazık ki kullanıyordu, antrenman formasını da bu şekilde dikmişler. Düz olsa şahane olurdu. Ne olursa olsun o sezonlar için değişik bir uygulama, aslında çok mantıklı ve gerekli, yine de değişik.

*1950'den 1970'e kadar olan her sezonu tek tek inceledik. Her maça baktık ve o yıl aralıklarını da sezon sezon fotoğraf arşivine ekleyeceğiz, ayrıca çizimleri de sezon sezon tekrar ele alacağız. Şuanda malum 70'ten sonra her sezon tek tek ele alınmış durumda. Bunu 50'ye çektik. Yavaş yavaş ekleriz.

Hiç yorum yok :

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır