Bu Blogda Ara

30 Temmuz 2012 Pazartesi

BEYAZ FORMA TARİHİMİZDE REAL MADRİD ETKİSİ

Artık Galatasaray'ın ilk formasının beyaz olduğunu bilmeyen yok sanırım. 1905-1906 yılları arasında Galatasaray, okul üniformalarından bozma beyaz gömlekler giyiyordu. Kırmızı yakalı bu formalar Galatasaray'ın ilk forması ve üzerindeki renkler de ilk renkleriydi. Ancak sonraki tarihsel gelişim malum. Galatasaray sarı kırmızı renklere geçti ve çok uzun süre boyunca sarı ve kırmızı renkler dışında hiçbir forma giymedi. Sarı kırmızı parçalı, sarı kırmızı çubuklu, düz kırmızı vb... haricinde bu renkler dışında, formaya hakim olan başka renk formamız hiç olmamıştı. Ta ki 1960 yılına gelene kadar.


Bizim arşiv araştırmalarında rastladığımız sarı-kırmızı renkler haricinde giyilen ilk dış saha formamız 1960 yılında ilk defa gördüğümüz beyaz formamızdı. Dümdüz, bembeyaz bu formada sarı-kırmızı hiçbir detay yoktu. 1960 önemli bir tarih. Bu takım neden 50 seneyi aşkın bir süredir başka renk kullanmazken birden bembeyaz bir dış saha forması ile karşımıza çıktı ?

*Bu konu belirli bir tarihi bilgiye dayanmıyor, kimse çıkıp da biz o dönem Real Madrid'den esinlendik demedi (Dediyse de ben bilmiyorum). Ancak tarihler bazen her şeyi gözler önüne serebiliyor. Bize göre bir esinlenme mevcut.

----
Real Madrid

Şimdilerde ismi Şampiyonlar Ligi olan Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonu Şampiyon Kulüpler Kupası 1955 yılında ilk defa düzenlendi. Real Madrid ilk kupanın ve daha sonra 1960 yılı da dahil olmak üzere o yıl aralığındaki bütün kupaların sahibi olmuştu. 5 sene üst üste Di Stefanolu, Gentolu, Puskaslı efsane kadro ile Avrupa'nın en büyük kupasını, üzerlerinde bembeyaz formalar ile kaldırmışlardı. Galatasaray da işte tam o tarihlerde tıpkı Real Madrid'in kullandığı bembeyaz formalardan esinlenmiş ve kendisine ilk defa bir dış saha forması hazırlamış olabilir.


1960 senesinden bahsediyoruz. Forma kültürünün henüz ülkemizde boy göstermediği bir dönem. Futbolcular hala maçtan maça farkılıklar gösteren formalar ile sahalara çıkıyor. Bu tip büyük organizasyonda büyük başarı elde etmiş takımlardan esinlenmeleri çok doğal. Avrupa'daki takımların da o dönemlerde başka kulüplerin formalarından esinlendiklerini biliyoruz. Bizde de neden olmasın ? 1957-1959 arası giydiğimiz çapraz şeritli düz kırmızı ve düz sarı formalarımızın da Güney Amerika takımlarından esinlenildiği söylenir. Yine 1934 yılında rastladığımız 11 oyuncunun önünde Galatasaray'ı oluşturan harflerden her birinin dikili olduğu formaların da Amerikan kolej takımlarından esinlenildiği düşünülür. Durum böyleyken ilk defa Avrupa çapında düzenlenen bu büyük turnuvanın ilk 5'ini kazanan takımdan esinlenip, dümdüz beyaz formalar giymiş olmamız çok olası. Tarihlerin yakınlığı da bize bunu gösterir nitelikte.

Başlangıç sebebi bu mu ? Kimse böyle olduğunu söylemedi. Ancak sebebi Real Madrid olsun, ya da olmasın, 1960'da başlayan bu serüven Xamax maçına, UEFA zaferine uzanan efsane bir yolculuğun başı oldu. Galatasaray'ın hiç kuşkusuz Parçalı'dan sonraki en efsane forması halini aldı ve 50 seneyi aşkın sürede sık sık dış saha formamız olarak kullanılmaya devam edildi. Bu sene de olduğu gibi...

5 yorum :

turtaci dedi ki...

herkesin yalnış yorumlayacağı bi konu olmuş sn admin. esinlenme konusunda eleştirdiğimiz dalga geçtiğimiz kulüpler varken böyle bi yazı galatasaraylı birine gereksiz olmuş gibi..eleştrimi mazur görün..

Selocan dedi ki...

1960 yılında esinlendiğimiz formalardan kim ne çıkarım yapacaksa yapsın, benim umrumda olmaz. Ben öyle seviyelere inmiyorum.

Bizim özendiğimizden bahsedecek olan takımların da özendiği formaların hepsini bildiğim için problem görmüyorum.

Ne olursa olsun sene 1960, takılmamak lazım.

burranazzo dedi ki...

seni madridista seni :))))

Carricudizilla dedi ki...

ankaragücünün 1-2 sene önce giydiği nostalji uzun v yaka forması vardı.seneye böyle bir model çıkar mı?galiba bu sene adidasın böyle bir kalıbı da var ispanyadaki gibi.

Emirclio dedi ki...

Türkiyede 1960 yılında Real Madrid i kim gördü ki Galatasaray esinlensin. Radyodan mı gördüler. Büyük ihtimal ile bulabildikleri işlemesi en kolay olan Beyaz kumaşı aldılar ve arma dikip sahaya çıktılar.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır