Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2012 Perşembe

SHAKHTAR MESELESİ VE NIKE'IN ELİT DIŞ SAHA KALIPLARI


Üst üste çok fazla yazı girdik. Ancak konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan adamlar, çok bilirmişçesine sürekli konuşup durduğu için de taraftarın kafasında haklı olarak soru işaretleri oluşuyor. Twitter hesabımızdan yazmaya çalıştım, ancak burada daha güzel anlatabilirim sanırım. Takımlardan da örnek fotolar gelecek çünkü.

Dün bizden bir kaç saat sonra Shakhtar da beyaz dış saha formasını tanıttı. Forma bizim beyaz forma ile aynı tasarımda. Etrafta dönen muhabbetler, Galatasaray'ın formayı kopyaladığına, tasarımı aşırdığına kadar gitti. Bu herifler tasarım sürecinden, hatta tanıtım saatlerinden haberdar değil, işi çalıntı tasarıma kadar getirdiler. Konuya hakim olmayan adam Nike'ın işleyişi hakkında yorumlar falan yapabiliyor işte. Taraftarın kafasında soru oluşturmak, kaos yaratmak, çamur atmak vs... hit alsınlar yeter onlar için. Biz doğrusunu açıklayalım.


Nike bu sene premium (ELİT) takımlar için farklı bir uygulamaya gitti. Bunu eskiden de yapıyorlardı. Belirli bir tasarımı -elit dediğimiz en tepedeki kategoride olan takımlara- gönderiyor, bu takımlar bu formaları giyiyor ve bir anlamda Nike'ın üst düzey takımı olduklarını ortaya koyuyorlar. Nike de kendisini tasarımı ile belli ediyor. Geçmişte bir kaç sene yaptı bunu, bu sene de bu uygulamayı görüyoruz.

Elit takımların özel tasarımcıları vardır ve her takım için, kendilerine ayrılmış olan ofislerde tasarımlar yapılır. Galatasaray'ın parçalı forması ve kırmızı forması bu sene tamamen kendisine özel tasarımlar. Ancak beyaz forma önce Hong Kong, daha sonra Shakhtar'da gördüğümüz tasarımın aynısı. Peki bunu neden yapmış Nike ? Hani özel olacaktı tasarımlar.

İşte 2 paragraf tepede yazdığım gibi, Nike bu sene elit takımlar için bir kaç dış saha forması tasarımı belirledi. Bunlardan biri bizim beyaz formamızın tasarımı, diğeri enine şeritler içeren tasarım. Daha başka da var, ancak şuan takımlarda ağırlıklı olarak gördüğümüz belirli dış saha tasarımları bunlar.


Atletico Madrid, Paris Saint Germain, Porto, Werder Bremen takımları (bunlar henüz gördüklerimiz, daha fazla da olacaktır) bu sezon birbirleri ile tamamen aynı tasarıma sahip dış saha formalarını giyecekler. Enine çubuklu bu formayı en azından bu 4 ELİT TAKIM bu sezon kullanacak. Bir başka ELİT DIŞ SAHA TASARIMI olan yandan çubuk inen tasarımı da şimdilik bizde ve Shakhtar'da gördük. Bu sayı da tanıtımlar yavaş yavaş yapıldığında artabilir.



ÖZET OLARAK; Nike bu sene sadece elit takımların kullanabileceği (bu tasarımları elit olmayan takımlar, örneğin Trabzonspor kullanamaz, onlar katalogdan, halı saha takımlarımıza da temin edebileceğimiz formaları giymeye devam ede dursunlar) belirli tasarımda dış saha formaları yaptı ve 20 küsür premium takıma seçin içlerinden dedi. Geçmiş sezonlarda da uyguladığı duruma bu sezon yine geri döndü yani.

Yukarıda örnek olarak yazdığım takımların hepsinin 2 forması var. İç saha formalarının tasarımları BİZDE DE OLDUĞU GİBİ özel tasarım, kendilerine has. Diğer dış saha formaları ise diğer elit takımlarla benzer. Bizde durum daha iyi. Bizim kendimize özel 2 tasarımımız var. Parçalı ve Kırmızı, 3. formamız ise Nike'ın bu seneki yaklaşımına uygun olarak diğer takımların tasarımları ile aynı.

Kısacası Nike'ın olayı bu, bize de yapıyor, Porto'ya da yapıyor. Sadece Avrupa'da en fazla forma satan 5 takımına yapmıyor (United - Arsenal - Inter - Juventus - Barcelona). Biz de milyon forma rakamlarına ulaşır ve her sezon Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterirsek, biz de o 5 takım arasına gireriz. (Bu arada; o 5 takımın formaları, bu 20 küsür takımlık premium grubun formaları lle kalite ve yan ürün olarak tamamen birebirdir, Barcelona ile aynıdır ürünlerimiz ve onların kalitesi ile birebirdir - sadece dış saha tasarımları konusu farklı)

Lütfen bilmeyip de, atıp tutan insanlara şu yazıyı okutun. Zaten şu yeni sezon forma döneminde ne kadar bilmeyen adam varsa her zaman en çok onlar konuşur. 

11 yorum :

gillerprensi dedi ki...

Futbol bloglarını 4-5 senedir takip ediyorum en yararlı blog yarışması yapılsa futbol blogları arasında ilk 3'e girer Galatasaray Formaları.

yine harika bir yazı olmuş ve gerçekleri bütün çıplaklığı ile belirtmişsiniz. teşekkürler, başarılarınızın takipçisi olacağız

arda dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Aylardır anlatmaya çalıştığım şeyi sonunda sen de farkına varıp yazmışsın. Bu tartışmada fikrimi beyn ederken bazı takımlara tasarımda daha fazla özen gösterildiğini hep iddia ettim. Siz de bu görüşlere olur mu öyle şey biz elitiz dediniz durdunuz. Zevk apayrı bir şey biri beyazı beğenir biri kırmızıyı asıl nokta bu da değil, zaten elitlikte bir problem yok. Bu tasarım olayında da nike sonuna kadar haklıdır. Biz de hem sportif hem de ekonomik olarak o 5 takımın seviyesine gelirsek nike'ın da kulübe yaklaşımı değişir. Bu arada bugün store'da formaları canlı gördüm. Kırmızının renkleri bence harika. Parçalı forma futbolculardaki gibi dar kesim olmadığı için biraz garip duruyor. Onun dışında beni en çok etkileyen bordo-kırmızı bir renk olan şort. Bu şorta bayıldım gerçekten. Store'a gidenlere mutlaka bakmalarını tavsiye ederim.

Selocan dedi ki...

Eyv :) yeter ki insanlar okusun da bir şeyler kapsın. Çünkü başta kendi taraftarımız olmak üzere, hiçbir şeyden haberleri olmadan yorumlar yapıyor, sövüyor vs...

ismailinc dedi ki...

Çok güzel bir yazı tebrik ederim. Yaklaşık 3 senedir blogunuzu takip ediyorum. Her zaman haberleri en uzman ağızdan, sizden almayı tercih ettim. İyi ki de etmişim yoksa bizim formanın S. Donetsk in formasından çalıntı olduğunu zanneden elit(!) grupta olacaktım :)

Burak Eken dedi ki...

Celtic ve Arsenal'ın dış saha tasarımları da birbirinin aynısı. Daha ince yatay çubuklu.

Selocan dedi ki...

Kolları farklı onların. Birebir aynı değiller. Ama evet çok benzerler.

AntaRes dedi ki...

Saolasın Selocan. Harika yazı...
Ama ne bileyim, "yakalı" parçalıyı hala içime sindirebilmiş değilim, bir de taraftara satılan parçalı kalıplarının çok dar olmadığı söyleniyo.
Aynı değil sanki bizimkilerin sahada giyecekleri ile. Midemi bulandırdı biraz bu iş...
Formaları heniz göremedim. Bilgisi olan varsa kalıplar hakkında, lütfen paylaşsın.
Bir de şortlar Nikon logolu mu satılıyor? Bİlgi, bilgi, bilgiii... :)

Selocan dedi ki...

@AntaRes

Abi bize özel bişey değil ki bu. Barcelona da formaları satarken futbolcuların giydiğini satmıyor. Onlar da aldıklarında daha bol versiyonlarını alıyorlar.

Yani Nike'ın olayı bu, adamlar bize öyle başkalarına şöyle davranmıyor. Bu 20 küsür takıma eşit davranıyorlar.

erhan1980 dedi ki...

Zaten oyuncularin giydigi forma taraftara olmaz, herkesde Eboue vücudu yok. Genel olarak panda vücutlu taraftarlar agirlikta :-). Taraftar dedigin hafif göbekli olur, slim fit forma giymez.

Atletik vücutlu taraftarlar da biraz daha bekleyip oyuncularin giyidigi forma versiyonunu alsinlar.

Burak Eken dedi ki...

"Atletik vücutlu taraftarlar"

Hayatımda duyduğum en acayip taraftar nitelemesi. :D :D :D

admin dedi ki...

Bilmiyorum ama son 2 sezondur Atletico'nun formalarını çok sevdim.
Bu sene ki de her ne kadar klasik dursada yani dışarıya falan çok rahat çıkılabilecek bir forma gibi olmuş sanki store ürünü gibi.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır