Bu Blogda Ara

3 Temmuz 2012 Salı

ELİTİM ÇOK, FORMAM İPEKTEN

Şu özel forma meselesi taraftarın kafasını çok karıştırıyor. Çok insan "diğer takımlara ne tasarımlar yapılıyor, şu bize yapılan formalara bak" diyor. Ben yazmaktan yoruldum, insanlar elit muhabbetinden yorulmadı. Son bir özet geçeyim, daha da yazmam bu konuda bir şey. Bu yazıda 2012-2013 Nike Premium takımlarının formaları da olacak, bakalım ne über tasarımlar varmış da, bize neleri kakalamışlar !!(sözde tabi) görelim.



Inter formaları ile başlayalım; İç saha forması görebildiğiniz üzere sade bir tasarıma sahip. 3 katımız kadar forma satış rakamına sahip takım bizimle aynı (premium - elit) kategoride. Çubuklu formasının, yani iç saha formasının var mı tasarımsal olarak bir esprisi ? "Vay inanılmaz bir tasarım, bir de bizim formalara bak" denecek bir durum var mı ? Ben göremedim.


Dış saha forması; Rengi onlar için büyük yenilik. Inter ve kırmızı... Fakat tasarımsal olarak herhangi bir özelliği var mı ? 40 tane takım bu kalıbı kullanmayacak mı gelecek sene ? Kullanacak. Formada bir desen, bir tasarımsal detay bulunuyor mu ? Aramızda diyen olacaktır; "kırmızı renk denemişler işte, değişiklik olmuş", Nike bize lacivert forma yapsa, değişiklik mi diyeceğiz ? Nike Hollanda'ya bir kamyon adam toplayıp saldırmaya mı gideceğiz ?


Porto formasına bakalım; Yine 72 tane takımda gördüğümüz kalıptan. Bizim 08-09 3 bant formamıza benzer bir tasarım. Bu formanın beyazı sarı, mavisi kırmızı olsa, mükemmel bir tasarım, müthiş olmuş diye sokaklara mı çıkardık ? Yoksa 08-09 formasına özenmişler mi derdik ? Nedir bu ELİT takımın iç saha formasının esprisi ? Müthiş bir tasarımsal detayı var mı ?


Arsenal forması; Biz her sene aynı formayı ufak detaylarla değiştirip tekrar kullansak insanlar " her sene aynı forma mı be" diye söylenmeye başlamaz mı ? Arsenal 3 sezondur formasını hemen hemen hiç bozmuyor. Beyaz olan yakayı siyah yapmışlar, bu mu çok özel tasarım ? Tipik, klasik Arsenal forması işte. Var mı Arsenalli taraftar, "her sene aynı forma be" diyecek mi ?


Bu sene 59 takımda göreceğimiz kalıbı çubuklu yapmış Atletico. Brezilya formasının kalıbını çubuklu yapmışlar. Elit olmayan hiçbir takım düz kalıp olarak satılan Brezilya forması kalıbını çubuklu yapamaz. Trabzon bu formayı çubuklu giyemez yani, bu kalıbın esası düzdür. Ancak premium takımlar bu kalıpları çubuklu da yaparlar, başka desenli de. Atletico da böyle yapmış. Çok özel geldi değil mi anlatınca ? Atletico için yapılan aynı özel muamele, Fransa kalıbı formasını parçalı yaparak bize de yapıldı. O formanın da hazır satılan ve elit olmayan takımların giyebileceği hali sadece düzdür. Bize de tıpkı Atletico gibi bu kalıbı değiştirebilme imkanı verildi. Atletico'ya gelince, "vay özel muamele", bize gelince "bu mu özel tasarım" diyeceğiz mi hala ?




Yukarıdaki formalar Juventus formaları. Müthiş tasarım detayları var diyebiliyor muyuz ? Dümdüz, olabildiğince sade formalar. Bu formalar Galatasaray'a yapılsa taraftar ne der acaba ? "Düz kırmızı forma işte, bu mu özel tasarım"... Derler abi.


Taraftar PSV formasına takmış. Müthiş özellikli bir forma olduğunu söyleyebilir miyiz ? Kol uçlarında PSV'de sıkça gördüğümüz damalı desen var. Gerçekten güzel ayrıntı. Ancak o işlem kadar özel olan şey, bizim çift renk yakamızda ve 2 kol ucunun farklı renk olmasında da var. Kol ucumuz damalı olsaydı daha mı güzel olacaktı ? Tamamen aynı işlem. Özelse, yapsaydılar PSV'ye de damalı yaka.




En sona dünyanın en fazla forması satılan kulübü olan Manchester United'ı bıraktım. Tasarım hakikaten farklı. kalıplar çok düz olsa da, tasarıma diğer takımlarda olmayan ögeler eklenmiş. Bana kalırsa masa örtüsünü andıran bu desenler güzel değil. Ancak konumuz güzellik de değil, özel olmak. Şimdi bir de Galatasaray taraftarı olarak bakalım Manchester formalarına. Tamam tasarımlar farklı, ancak her 2 forma da aynı tasarım detayları içeriyor. İkisi de karo desenli. Hatta burada fotosu yok, kaleci formaları da karo desenli bu formalar ile tamamen aynı. Şimdi bize 2 forma çıkarttığını düşünün Nike'ın, bu 2 forma da tamamen aynı olsun, sadece renkleri farklı. Taraftar "bu mu özel muamele, aynı tasarımı 2 formamıza da kakalamışlar" demez mi ? Bugünkü tepkilere bakarsak verirler.

SON OLARAK

Nike Adidas gibi şatafatlı kalıplara sahip değildir. Nike hem sade kalıplara sahiptir, hem de sade tasarımlar yapar. Her sene farklı 1-2 takımın 1-2 formasında değişik detaylar olur, ancak bunlar dışında yukarıda gördüğünüz formalar gibi sadeliği ön plana çıkartırlar. Galatasaray için de Nike elbet çok değişik tasarımda bir forma tasarlayacaktır. Belli bir sezonda, belli bir forması değişik olacaktır. Ancak bu işi sürekli olarak, her takıma yapan bir firma değildir. Yukarıda da örneklerini gördüğünüz gibi, herkese müthiş tasarımlar bize kakalama tasarımlar diye bir olay yok.

Nike premium takımlara her sezon 2 forma tasarlar. Bazı takımlar 3. forma olarak bir önceki sezonun dış saha formasını kullanırlar, bazı takımlarsa 3. forma olarak Nike'tan hazır kalıp forma tedarik ederler. Ancak 3  tane tamamen özel tasarım forma çıkartmaz Nike hiçbir elit takıma. Barcelona'ya da çıkartmaz, Manchester'a da... Galatasaray için bu sene özel bir muamele var. Galatasaray için Nike bu sezon başka hiçbir takıma yapmadığını yapıyor, 3 tane en üst kumaş kalitesinde forma gönderiyorlar bize. Bunun sebebi, bir önceki sezonda hazır kalıp ve düşük kumaş kalitesinde formalar giymemiz. Nike 3. forma olarak kullanılacak olsa bile bu düşük kalitede formaların kullanılmasını istememiş (ya da kulüp), bu sebeple bize 3 tane premium forma yapılmış. Beyaz formanın Hong Kong veya Avustralya formalarına benzer tasarımda olmasının sebebi çok yüksek ihtimal ile Nike'ın "3 özel tasarım olmaz" prensibine dayanıyor. Forma en üst kalitede, ancak 3. forma için özel bir tasarım yapılmamış, 1-2 takımda gördüğümüz benzer tasarım kullanılmış.

Kısacası geriye 2 formamız daha var. Sızan fotoğrafta zaten parçalı formamızın sadece bize özel bir tasarım olduğunu görüyoruz. Başka hiçbir takım, o kalıptan düz harici forma yapamaz. Bir de henüz sızmayan bir kırmızı formamız var. Bu forma da tamamen özel bir tasarıma sahip olacaktır. Yani nedir durum ? Yukarıdaki takımlarda olduğu gibi 2 adet özel tasarım Nike formasına sahip olacağız. Varsın 3. tasarım beyaz forma diğer takımlara benzer olsun. Zaten 3 forma yapmayan bir firma, bize en üst kalitede 3. forma tedarik ediyor. 

Benim anlamadığım, zaten diğer takımlara da Nike über tasarımlar yapmaz. Nike diğer takımlara da 2 formadan fazla yapmaz. Biz daha neyin muhabbetini yapıyoruz ? Kaldı ki Nike zaten her sene bir tasarım detayı bulup, takımlara benzer formalar yapar. 1 sene önce Shaktar - Barcelona - Celtic benzer tasarımda formalar giydiğinde elitlik muhabbeti yaptılar mı ? Ya da 2 sezon önce hemen her premium takım şimşek forma giymedi mi ? Nike'ın olayı budur. 

Premium olmanın tek getirisi özel tasarım formalar değildir ayrıca. Özel maç öncesi ceketler, tişörtler ve sayısız yan ürün üretilir Nike tarafından, ayrıca dünya pazarında da yeriniz olur. 

Lütfen yukarıdaki büyük kulüplerin formalarına bakın. Daha çıkmamış olan bir kırmızı formamız daha olacak, unutmayın. Beyaz'a takılmayın bu kadar.

Nike'tan bir bavul paramı aldıktan sonra yola çıkıyorum. Sevgiler.

20 yorum :

aydın özer dedi ki...

harika bir yazı. sonuna kadar hiç sıkılmadan okudum. bir Galatasaray aşığı olarak teşekkür ediyorum. her yazınızı da okuyorum. bu kadar sabırlı ve bu kadar acık bır metın beklemıyordum. Benım formalarla ılgıgı pek elestrım olmadı ama suan ıcın formalarımıza cok daha sahıp cıkıyorm. 1 formayı nike store dan dıger ıkısını de gs store dan almayı dusunuorm hatta. 500 liramı koydum kenara :)

més dedi ki...

abicim yazi icin eline aklina saglik!
bu elit muhabetti umarim artik biter :)
gercekten güzel toplamissin konuyu!! :D

topaldoktor dedi ki...

eline sağlık benim tek derdim parçalı forma inş. bir gün reklamsız ve tam parçalıyı görürüz

Selocan dedi ki...

Bu arada şu konuda yanlış anlaşılmayayım. Çıkacak olan formaları beğenmeyebilirsiniz. Tasarımlar çirkin gelebilir, hoşunuza gitmeyebilir. Konu formaların güzellik meselesi değil. Konu herkese özel forma bize yine kakaladılar konusu. Yoksa beğenip beğenmemenize biz ne diyelim :)

Mert dedi ki...

Ellerine sağlık :)

erhan1980 dedi ki...

Türkiye'de kulüplerde forma kültürü gelisse de taraftarlarda gelismiyor. Galatasaray'in formasi bellidir, sari-kirmizi parçali. Her sene ufak detaylar degisir, polo yaka yerine bisiklet yaka olur. Ama millet her sene yeni forma almak için daha büyük degisiklikler bekliyor herhalde. Bir sene Celtic tarzi forma, diger sene Monaco, sonra River Plate, Ajax, ...

Ata TURAL dedi ki...

Emek verilerek yazılmış bir yazı o yüzden teşekkürler...
Ama şöyle bir durum var ki elit formaların tümünü yan yana koyduğunuzda bir alt elit kategori olduğunu farketmeniz mümkün parçalıya kol şeritlerini eklemeseler olmaz mıydı? ya da beyaz forma ki eğer paylaştığınız gibi olacak ise türk telekom reklamına rast gelen şeridin kesilkliğinin yarattığı anti estetik durum insanın aklına ''elit işte daha da uğraşmayız'' bakış açısının benimsendiğinin göstergesidir bana göre.
İnanın bu foruma girenler geneli temsil etmese de genelle beraber kaliteden çok formanın güzelliği ile alakalılar çok daha iyi tasarımlar arkadaşlar tarafından yapılınca beklenti yüksek oluyor haliyle Çok iyi bir tasarım ya da burdaki arkadaşlarımızın çizimlerinde beğenilen biri olsaydı ama geçen seneki kalitede ve kalıplarda olsa idi eminim bu kadar konuşulmazdı kimse niye elit te değiliz demezdi.
Bu da Trabzonsporun bu seneki forması;
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151077841300421&set=a.163805910420.156786.151976615420&type=1&theater

bana göre eski kalıp da olsa estetik açıdan çok güzel
Belkide trabzonun renk ilişkisi de bunda pay sahibidir ama şu gerçekki alınası duruyor ve taraftarını mağazaya çağırıyor...

N. Burak dedi ki...

Eline sağlık, o Hong Kong yazısını yazmaz olaydım. Yazı altında dönen yorumlardan sinirlenmişsin belli. Açıklama süper.

Selocan dedi ki...

@ Ata Tural

Abi bir alt elit diye bir şey yok ki. Nike'ın tasarım ekibi var ve bu elit takımların formalarını bu ekip tasarlıyor, diğer bütün takımlar ise hazır kalıptan formalar giyiyorlar. Yani birkaç kategori yok. Ya elitsin, ya değilsin. Tasarımsal detaylardan bahsetmişsin, kol ucu olmaz mıydı vs... O tip beğeni meselelerine bir söz söyleyemem. Yukarıda da yazdım formayı beğenmeyebilirsiniz. Ben de beyazı beğenmedim şahsen. Ancak elit değil, herkese öyle bize böyle durumu yok. Yoksa zorla beğeneceksiniz formaları demiyoruz.

Sadece elitlik meselesini yazdım, insanların beklentisi şişmesin diye.

Ayrıca dediğin doğru forumdaki tasarımcılar pek çok profesyonele taş çıkartır, buna da katılıyorum. Zaten bu yazıdaki konu tasarım güzelliği değil.

burranazzo dedi ki...

Benim icin bu mesele gecen sene bitmisti. Hatirlamayanlar, unutanlar ya da hatirlamak istemeyenler icin tekrar hatirlatayim:

NIKE HOLLANDA'DA BARCELONA, MAN. UTD., PSV, CELTIC ve GALATASARAY TASARIM ODALARI var.

benim topcum 250 TL lik forma giyecekse varsin millet konussun. he yavrum he elit melit degilik.

Selo hastayim sana :) Zorunlu aciklama basliklari bekliyorum sizden artik. Kurumsal kimliginiz de benden hani :)

erhan1980 dedi ki...

Trabzonspor'un hangi formasi taraftari magazaya çagiriyor?

Beyaz forma eski de degil, artik antika. Neredeyse retro forma diye geçecek. Sezon 2012/2013, adamlar hala Manchester United ve Meksika'nin 2009'da giydikleri formayi kullaniyorlar. Geçen sezon bunun bordo olanini giymislerdi, senye mavisini kullanirlar.

Mavi agirlikli formaya fazla bakamiyorum ben, bas agrisi yapiyo.
Biraz uzaktan bakinca ne nike logosu belli, ne Türk Telekom, ne de TS armasi.

Bence en güzel forma bordo agirlikli olan, Brezilya'nin giydigi forma.

efe dedi ki...

iki sene önce Nike Fransayı alıp ilk formasını tanıttığında bazı arkadaşlar o formayı bizim renklerimize uyarlamıştı ve çok iyi hatırlıyorum hem sözlüklerde hem forumlarda, twitterda falan ortalık yıkıldı bizim niye böyle formamız yok bıktık adidasın çizgisinden falan diye. o zamanlar "bu forma çıksın yemin ediyorum 100 tane alıp komşuma eltime kaynıma dağıtıcam!!1!" diyen adamlar bugün "bu mu yaa elitlik, fransanın eski formasını bize kakalamışlar, beğenmedim, bok gibi" demeye başladı. ben bu kadar iki yüzlülük, bu kadar denyoluk görmedim.

Mustafa Şahin dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mustafa Şahin dedi ki...

TRABZON FORMALAR
1-https://www.trabzonspor.com.tr/PortalImages/MakeThumbnail.aspx?file=upload/Products/03072012154328738816721.jpg&size=177&width=177&height=202

2-https://www.trabzonspor.com.tr/PortalImages/MakeThumbnail.aspx?file=upload/Products/03072012153253270635170.jpg&size=177&width=177&height=202

3-https://www.trabzonspor.com.tr/PortalImages/MakeThumbnail.aspx?file=upload/Products/03072012154123612711479.jpg&size=177&width=177&height=202

ÇOK BERBAT HANGİSİ HOME FORMA OLACAK ? ÇUBUKLU YOK VİCTORY DE OLMAZ.

Emir OTLUOGLU dedi ki...

Eline sağlık Selocan, güzel bir açıklama yazısı olmuş. Elit olup olmadığımızı sorgulayanlar bi zahmet "totolarını" kaldırıp @Burranazzo'nun geçen yıl ki Hollanda Nike ziyareti ile ilgili yazısını okuyuversinler (bkz. aramaya inanmak).

Öte yandan geçen yıl çıkmış olan yakalı polo t-shirtler, ceketler vs. de bunu gösteriyordu. Sanırım bizim taraftar her sene Adidasın 3-5 cafcaflı forma hazırlamasına alıştı ve Nike'ın daha sade tasarım mottosu isteristemez taratarda elit olmadığımız konusunda şüpheler oluşturuyor.

Ata TURAL dedi ki...

@selocan

Ya alt elit kategori derken ironi yapmak istedim ciddi şekilde idda ettiğim anlaşılmasın.
Yani demek istediğim kafaya oynayan 8 takım (barca manu juve ıntervb.) a gösterilen önem diğer elitelere gösterilmediği kanısındayım tamam kumaş kalitesi teknolojisine diyecek laf yok ama taraftar elit dediğinde tasarım bakımından da elit işler bekliyor açıkçası demek istediğim sadece bu.

3rd bekliyorum ondan ümitliyim inşallah tahminleriniz dahilinde bir çift kırmızı parçalı siyah yaka kol uçları ile çok satar diye düşünüyorum.

Selocan dedi ki...

@Ata

Hocam Inter ve Juve'nin formaları var yazıda. Neleri daha önemli gözüktü sana ? O formalar sarı-kırmızı olsa tamam mı yani ? Yeterli güzellikte mi olacaklar senin için ? Son derece basit ve özelliği olmayan tasarımlar. Yazıyı okumadın galiba abi. Man U'a da 4 forma yaptılar kaleciler ile birlikte, 4'ü de aynı sadece renkleri değişik. Gösterilen önem oysa bize göstermeseler de olur.

arda dedi ki...

Antrenman ürünleri çıktı ortaya. Ben bu seneki antrenman ürünlerini çok beğendim. ÖZellikle renklerini. Geçen sezonki ürünlerde siyah ağırlıklıydı. Bu sene ise sarı kırmızı ön planda. Ayrıca modeller de hem güzel hem de manutd barca gibi takımlarla aynıgeçen sezon ki gibi.Bu elit muhabbetinde formaları beğenmesem de en azından antrenman ürünleri çok güzel. Bu konuda bir yazı geliyor mu?

E dedi ki...

Antreman ürünlerinde kırmızıyı koyultup bordo, sarıyı da daha açık yapmalarına anlam veremedim.

Ya orjinal renklerimizi kullansalardı ya da bambaşka renkler (turkuaz, beyaz, mor vs) kullansalardı keşke.

Farklı tonlarda sarı ve kırmızı görmeye tahammülüm kalmadı artık. Bizim 2 rengimiz var ve kodları belli!

arda dedi ki...

http://lappappa.blogspot.com/2012/07/ucan-mart.html

İşte kulübe özel tasarım budur. Hem çok sade hemçok güzel. Elit'in eliti diyordu bir arkadaş. Bence de elit grubun içinde bazı kulüpler daha önemli. Bu da çok normal nike için barca ve manutd değeri en fazla olan kulüpler ve bu kulüplere daha fazla önem verilmesi de çok normal.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır