Bu Blogda Ara

30 Aralık 2009 Çarşamba

Yan Renklerin Kattığı Farklı Görünüm

Efenim selamlar. Yeni bir mesele-ül forma ile huzurlarınızdayız. Bu kez de, yan renklerin bir takımın formasının havasını nasıl değiştirebileceğini işleyeceğiz. Formanın deseninin aynı kalıp da, farklı renklerin tasarıma eklenmesiyle nasıl değişik sonuçlar çıkabileceği vs.
Bu kez de deneğimiz sevgili Real Madrid. Laboratuara geçelim.










Yukarıda, 00-01'den bu sezona kadar olan Real Madrid home formaları bulunmakta. 2 ve 3. formaların 01-02 ve 02-03'te giyilen aynı formalar, fakat farklı versiyonlar olduğunu da söyleyelim. Markasal sebeplerden, Cl maçlarında kollarda 3 çizgi bulunuyordu, ligde ise yoktu. Ayrıca bu formanın 100. yıl forması olduğunu, o sebeple ilk versiyonda çizgiler olmadığını da ekleyelim.

Gördüğünüz gibi, farklı farklı manzaralar var elimizde. Önce kaç farklı şekil var, bir sayalım:1. Lacivert-gri katkılı (00-01). 2. Siyah katkılı (03-04, 04-05, 05-06, 08-09). 3. Lacivert katkılı (01-03) . 4. Mor katkılı(07-08). 5. Siyah-Altın katkılı (09-10). 6. Gri-siyah katkılı (06-07).

Tam 6 farklı kombinasyon var. Toplam 10 sezon içinde. Ve aralarında "kötü olmuş" denebilecek forma da pek yok. Temelde bakınca, Real Madrid home formasıyla pek bir farklılık yaratılamaz gibi görünüyor. Neden, çünkü hem olabilecek en basit ve sade forma-düz beyaz! Hem de, forma sponsorları Adidas ve, her sezon koldan geçecek çizgi garanti gibi. Bunları hesaba katınca, her sezon aynı şeyleri göreceğini sanıyor insan. Ama gördüğünüz gibi 03-06 arası üstüste 3 sezon harici, pek de bir tekrarlılık yok, bunun için de Adidas tebrik edilmeli. Ha tabii, Real Madrid değil de başka bir kulüp olsa, bu dediğim noktaya o kadar da özen gösterilir miydi, bilemiyorum.

Bu klasik formanın üstüne farklı renklerin konup denenmesi hadisesi, bizde ne kadar var, bir bakalım:



6 örneği var gördüğünüz üzre. Hepsi de, Real örneğimizde olduğu, son 10 yılda. 09-00, 01-02, 02-03, 03-04, 04-05 ve 05-06 sezonlarında. Biri hariç, geri kalan beşi, arka arkaya. Seri halinde gitmiş. Ve bu 6 örnekte de, yan renkler siyah. Beyaz hiç yok. Beyaz katkılı parçalı için, şuraya bakın, bir fikir sahibi olabilirsiniz. Tabii bu incelemede şortları saymadığımızı söyleyelim. Yani zaten gerçek parçalı altı, beyaz şorttur. Onun haricinde taa 96'da bile siyah şort var. Beyaz şort giyilirse misal, bir ekstralık olmaz. Zaten geleneksel bir parça.

Şimdi bir kere, son yıllarda yapılan tasarımlar gereği, 3., hatta bazen 4. renklerin kullanılması gerektiğini hatırlatalım. Bir nevi zorunluluk yani. Artı, bu ek renkler herhangi bir şeyi bozuyor değil. Tutup sarı-kırmızının orta yerine (misal) mavi konduruluyor değil yani. Söz konusu renkler, bizim renklerimiz, alıştığımız renkler. Zaten çok sevilmese, 5 sezon boyunca üstüste formalarımıza eklenmezdi siyah.

Sonlandıralım yazıyı:Sarı ve kırmızıya başka renklerin eklenmesi bir sorun değildir. Hem forma yapıları gereği, hem tasarım gereği, hem de tekrara düşmemek için, ek renkli formalar olmalıdır. Zira, bu kullanımın bazı örneklerini de henüz görmedik Gs özelinde.

4 yorum :

ahmetcan_48 dedi ki...

Lappap, Selocan abi Fenerbahçe "Efsane Çubuklu" adıyla harika bir nostalji forması çıkarmış. Bir Fenerium'un sitesine balın isterseniz. Forma çok güzel olmuş bence. Keşke biz de aynı şekilde bir parçalı çıkarsak.
Forma burada,
http://magaza.fenerium.com.tr/pinfo.asp?pid=5419

Selocan dedi ki...

Geçen senelerde çıkardığımız Metin Oktay formasına bir cevap bu heralde. Bu konu hakkında uzun bir yazı yazacağım ama bir kaç foto bekliyorum.

ahmetcan_48 dedi ki...

Bilmem ki yani forma benim hoşuma gitti gerçi bir fbli değilim ama yine de şık ve nostaljik olmuş. Ben açık söyleyeyim çıkan Metin Oktay parçalısı benim aklımdaki ve istediğim gibi değildi. Dizaynı aynen o forma gibi değil. Renk konusunu ise açmama gerek yok zaten :D

ahmetcan_48 dedi ki...

Yalnız Selocan yanlış hatırlamıyorsam bu nostaljik forma olayını Fenerbahçe bizden önce başlattı 2003-2004 senesiydi galiba şöyle bir forma çıkarmışlardı sende hatırlarsın,
http://img37.imageshack.us/img37/2798/divliliid.jpg

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır