Bu Blogda Ara

12 Aralık 2009 Cumartesi

FORMA İÇİNE GİYİLENLER


Eskiden böyle bir olay yoktu. Üşüyen adam uzun kollu forma giyerdi. Formasının içine kalın bişey giyenler olurdu belki ama, üşüyenler için uzun kollu forma yeterli gelirdi.

Şimdi tabi devir değişti, artık futbolcular uzun kollu forma giymemeye, kendilerini daha rahat hissettikleri formaya yapışan içlikler giymeye başladılar. Şimdi biraz başa saralım.


Bir kaç sene öncesine kadar futbolcular içlerine bu tip şeyler giymeye başlayınca Fifa bu duruma anında kural getirdi (belki uefa). Belki yanlış, belki eksik biliyorumdur ancak kural şöyle; Öncelikle mutlaka formanın ana rengi ile aynı renk olması lazım ve vücuda yapışan bir içlik olması lazım. İlk zamanlarda futbolcular istediği rengi giyiyorlardı, tabi onların da bir zevki olduğu için çok abartmıyorlardı bu durumu, ancak beyaz forma içine siyah içlik giyip kolları dışarıda siyah gözüken formalar hatırlıyorum. Fifa bu durumu engellemek için rengin aynı olmasını şart koştu. Geçen seneydi yanlış hatırlamıyorsam Galatasaray'lı bir futbolcu parçalı kısa kollu formanın içine beyaz uzun kollu içlik giymişti, hakem maçı başlatmayıp o içliği kısa kol mesafesinde kestirmişti.

Bir sonra getirilen kural, bu içliklerin formayı üreten firma ile aynı marka olmasıydı. Eskiden örnek verecek olursak; Adidas marka forma giyen bir takımın futbolcusu kendi sponsorluğunu yapan Nike firmasının boğazlı kazağını giyiyordu içine ve Adidas markanın üzerinde Nike amblemli bu kazağın amblemi gözüküyordu. Fifa buna yasak getirdi. Kimin, hangi marka ile sponsorluk anlaşması olduğuna bakmadan, eğer bir içlik giyilecekse formayı yapan firmanın içliğinin giyilmesini şart koştu.


Bu kurallar sonunda artık her firma futbolcuların içine giymesi için formaların yanında, aynı renklere sahip ve farklı teknolojiler içeren içlikleri maçta giyilmek için üretmeye ve takımlara dağıtmaya başladı. Bu içliklerin bazıları sadece soğuktan koruması için, bazen de en az forma kadar üzerinde çalışılarak, özel teknoloji geliştirilerek üretilmeye başlandı. Nike ve Adidas bu işin öncüsü oldu. Sadece kış soğuklarından korunması için değil, misal Afrika'da yapılacak Dünya Kupası için Nike firması özel içlikler üretti ve tasarladı, hem soğuktan hem de sıcaktan koruyan bu içlikler, teri çok hızlı dışarı atabilen bir teknolojiye sahip. (Bu arada Güney Afrika Dünya Kupası zamanında kış aylarında olacak. Güney Kutbuna da epey yakın bir ülke. İklimi klasik Afrika gibi cehennem sıcağı değil, Yani çok sıcak sanmayın ).


Bir de şortların altına giyilen kalın taytlar var. Mesela Barça Kiev'e gittiğinde Zlatan, Messi siyah bir tayt, ya da kalın çorap giymişlerdi. Bu konu hakkında hiç bir fikrim yok. Kuralı nedir bilmiyorum. Çok sık olmayacak bir durum olması sebebiyle belki Fifa buna bir kural getirmemiştir. Çünkü tayt Barcelona'nın o gün giydiği renklerin hiçbirine uymuyordu. Özel izin alınıyordur belki bu tip durumlar için. Ya da koyu şorta koyu renk, açık şorta açık renk yeterli oluyordur.

Kendi fikrimi belirtecek olursam. Üşüyen adam uzun kol giysin ya da uzun kollu formanın içine bu içlikleri giysin. Görüntü olarak hoşuma gitmiyor. Her ne kadar Fifa uyumlu olması için elinden geleni yapsa da, uyumlu gözükmüyor bence. Ancak şu da var, içlik deyip geçmeyin. Ciddi kurallar ve firmaların geliştirdikleri teknolojiler sayesinde bugün oldukları hallerine ulaşmışlar. İsteyen kafasına göre, istediği şeyi giyemiyor içine. Dün Nonda'da görünce yazasım geldi. O hep bu şekilde giyiniyor maçlarda.

Edit: Bu arada Stoke City maçından örnek vereyim. Eğer takımınız kırmızı beyaz çubuklu forma giyiyorsa siz ne renk içlik giyeceksiniz ? Ya bütün takım beyaz, ya da bütün takım kırmızı giyecek. Maçta Stoke'lu bir oyuncu beyaz içlik giyerek maça başlamaya çalıştı, ancak hakem izin vermedi, çünkü bütün takım arkadaşları (tabi içilik giyenler) kırmızı içlik giymişlerdi. Buradan da şunu çıkarttım. Demek ki bu içliklerin de standartı var ve maçtan önce hangi rengin giyileceği (çok renkli formalar için) önceden bildiriliyor. İsteyen kırmızı isteyen beyaz giyemiyor (Stoke'a göre).

12 yorum :

L dedi ki...

işin moda kısmına bakarak bir yorum getireyim: bu kısa kol forma altına uzun içlik, çoğu kez güzel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor, oyuncu ayırt etmeksizin.

Enes dedi ki...

Dün Nonda'nın giydiği mor içlik inanılmaz hoş durmuştu.

Selocan dedi ki...

Mor yine güzel durmuş,çünkü forma dümdüz bir forma. Ancak bazı formalara hiç gitmiyor. Mesela parçalıya kırmızı olmuyor bence.

boo dedi ki...

bu forma harici aksesuar işini turkiyede ilk prekazi çıkartmıştı. steau bukreş deplasmanında alnında havlu saç bandı ellerde bileklik şort altı tayt düşük çoraplar şort ustu forması ve enseden uzun saçlarıyla göbekli, şortu göğsüne kadar çeken bıyıklı turk futbolcusu(bkz. müjdat) imajına ilk kurşunu atmıştı

L dedi ki...

evet abi, parçalı yapı bozuyor o işi.

Unknown dedi ki...

Bugün Stoke City maçında oyuna girecek Stoke City'li oyuncunun içliğini hakem beyaz olmasına rağmen çıkarttırdı nedense.

Bundan alakasız:

Yeşil siyahlı bir takımın (Bu hafta 4 gol atmış rakibine sporting'li takımlardan birisi olabilir.) İki tozluğu da farklı renklerdeydi. Birisi siyah birisi yeşil. İlk kez böyle bir şey gördüm. Şortunu tam hatırlamıyorum o da öyle olabilir. Yani vücudun yarısı tamamen yeşil diğer yarısı tamamen siyah.

Galatasaray parçalısında nasıl bir etki yapardı acaba diye düşündüm.

Selocan dedi ki...

http://galatasarayformalari.blogspot.com/2009/11/parcali.html

Takım Racing Santander, gerçekten çok ilginç bir forma. Yukarıdaki linkte değinmiştik o formaya. Bizim parçalı altına parçalı şort giymişliğimiz var zamanında ama tozluklarında parçalı olduğu bir formamız olmamıştı. İlginç olurdu :)

b.p. dedi ki...

Kural Türkiyede yeni uygulanmaya başladı galiba çünkü 2007-08 sezonunda kemal kısa kollu çubuklunun altına beyaz uzun kollu giymişti. Sahaya girmiş koşturan taraftar gibiydi.

Selocan dedi ki...

Beyaz içliği çıkartmasının sebebi diğer takım arkadaşları kırmızı içlik giyiyorlardı, demek ki bir standart olmak zorunda. yani takımın ana renkleri kırmızı beyaz ancak takım o maç için kırmızı içliği seçmiş. O da beyaz giyince hakem izin vermemiş. Ben öyle düşündüm, bir fikrim yok ama diğer takım arkadaşları kırmızı giyiyordu ona dikkat etmiştim. Sebebi bu olsa gerek

Selocan dedi ki...

Kural hepten yeni bir kural. 07-08 sonunda gelmiş olabilir.

Unknown dedi ki...

@selocan24

Linkteki postu görmemiştim. Racing'in tozluklarının aslında dikkat dağıtıcı olduğunu düşünüyorum. O tozlukların ayrı renk olmasının (belki hatta senin belirttiğin içliklerin aynı renk olması gerekliliğinin sebebi de)karışıklığın önlenmesi. Kimin topa dokunduğunun ayırt edilebilmesi. "Beyaz tozluklu mu ? Siyah tozluklu mu?" gibi iki seçeneğe bir de " Yoksa yeşil tozluklu mu?" sorusu ekleniyor böyle olunca.

Cüneyt Tanman, takım uzun kollu giyerken bile kolunu sıyırırdı. Rakibin kısa kollu giydiği bir maçta top rakip ceza sahasında Tanman'ın çıplak koluna çarpıyor ve hakem aldanarak penaltı veriyor. Bu içlik meselesinin bu standarda bağlanması o açıdan mantıksız değil.

gözbek dedi ki...

çok değişik ve güzel konulara değiniyorsunuz blogta, sizi tebrik ediyorum.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır