Bu Blogda Ara

24 Eylül 2010 Cuma

HAKLI TARAF KİM ?


Milliyet'in haberine göre; Galatasaray'ın çıkmadan önce ve çıktıktan sonra olay yaratan Mercan forması satışlarda Turuncu formayı geride bırakmış. Haberin detaylarını yazmamışlar, çünkü açıklanmaz genelde tam rakamlar. Aynı dönemde mi geride bırakmış, yoksa henüz Ekim ayına yeni gireceğimiz dönemde Turuncu'nun bütün sezon performansını mı geride bırakmış anlamadım. Mor formayı da yakalamak üzere olduğunu da belirtmişler.

Blog takipçilerinden Overdrive bir başlıktaki yorum kısmına "biz 3rd formaları 3rd forma olması için değil, pazarlama stratejisi olarak çıkartıyoruz" özetinde bir yorum bırakmıştı. Haklı... Hem sezon içinde 10 küsür maçta giyilmesi, hem sezon içindeki ilk iç saha maçlarımızda kullanılması, hem de gereğinden fazla reklamı yapılıp ön plana çıkartılması, o yorumun haklılığını gösteriyor. Ayrıca bu sene esas rengimizden bir Parçalı bile yapmamamız, away rengimiz olan beyazı kullanmayıp aslında 3rd olan bir dış saha forması daha yapmamız da o yorumun haklılığını kanıtlıyor. Bütün bunların hepsi de "esas renklerimizi unutacağız", ya da "unuttuk" diyenlerin telaşını haklı çıkartıyor.

Ancak kulüp bu 3rd stratejisini iyi kullanıyor. 3 sezon üst üste en fazla satan formamız 3rd formalarımız oldu. İnanıyorum, adam gibi parçalı forma çıkartsaydık da mercan formayı geride bırakamaycaktı. Şimdi şöyle bir çelişki var; En fazla sövülen ve taraftarlar tarafından şiddetle karşı çıkılan Mor ve Mercan formalar nasıl oluyor da her sezon rekor satış sayılarına ulaşabiliyorlar ? Taraftarlar neden her sezon 50-60 bine yakın alternatif renk forma alıyor da 100 bin parçalı almıyor ? Kulüp bu formaları çıkartıyor da hiç satmıyorsa, üstüne üstlük taraftar da çok şikayetçi olmasına rağmen sezonda 15 maç giyiyorsa, ne kadar küfür etsek az. Ancak her sezon taraftarın ilgisini çeken ve kulübe en fazla gelir sağlayan forma stratejisinden neden Galatasaray Spor Kulübü durup dururken vazgeçsin ?

Kısacası 2 tarafta da haklı yanlar var, haklı taraf hangisi tartışmaya çok açık...

8 yorum :

Melih Carter dedi ki...

her sene ufak detay farkliliklariyla guzel bi parcali cikarsinlar, sonra 3rd forma olarak ne yapiyolarsa yapsinlar bana farkmaz, eger gercekten avrupa takimlari (ingiltere, ispanya) ayarinda kaliteli, detaylari ozenilmis ve uzerinde harbiden uzun sure calisilip emek verilmis parcalilar uretilir, reklami iyi yapilir, detaylar goz onune cikarilarak taraftarin istahi kabartilirsa bence parcali ve 3rd formalarin satis rakamlari esitlige oynar, beni dusuncem budur sahsen

ERDEM ÇETİN dedi ki...

Melihin yorumuna aynen katılıyorum.İki sezondur ısrarla ilk maçlara farklı renkte yapılan formalar ile çıkılıyor.Ve seyircinin bu formalar ile maça gelmesi isteniyor.Yani bu formaların alınması için özel çaba sarf ediliyor.Ama burada unutulmaması gereken bir taraftar için parçalının çok özel bir yeri olduğu.Seyirci forma alıyor demek mor-krem-mercan renkli formalar beğenildi demek değildir.Elbette beğenenler olabilir ancak unutulmaması gereken şey,taraftarın kulübünü ciddi bir gelirden mahrum bırakmak istemedği için formaları alıyor olması.Turuncu formaya itiraz eden olmadı;ancak diğer renk seçimleri ciddi tepkiler aldı ve almaya devam edecek.Sonuçta parçalının değişik türdeki versiyonları olsa bence satışlar şuanki gibi iyi olacaktır.

ismailinc dedi ki...

ülkemin futbolseverleri, ingilizler ispanyollar gibi sadık değil aslında. chelsea, real madrid, her sene ufak detay farklılıkları (geçen yazınızda bahsetmiştiniz) ile aynı formayı çıkartmalarına rağmen taraftar koşup aynı formayı alıyor. onlara göre away ve 3rd yabancı, üvey evlat. parasını kulubun renkleri dışındaki bir renge vermek istemiyor. geneli için tabi bu durum. bizde vaziyet şu: geçen sene/önceki sene/bi zaman parçalı almıştım, bu sene yeni 3rd ü alayım.

malesef bende öyleyim, üstelik sizin fikirlerinizle %100e yakın örtüşsem de. Mali durumum her sene 4 forma alacak kadar iyi değil (gariban dersane öğretmeniyim), her sene seçiyorum bi tane. bu sene kendimce protestoluyum. geçen sene düz kırmızıyı, önceki sene turuncuyu, önceki sene parçalı. son 4 sezon bile tipik bir ülkem taraftarı profili. bilemiyorum belki durum benim gibi maddiyattır.

Selocan dedi ki...

Zaten baş mesele maddiyat. Yoksa herkes sezonda 1'den fazla forma alırdı diye düşünüyorum. Benim merak ettiğim 1 forma alacaksa taraftar neden 3rd formalara yöneliyor. O kadar şikayet ettiği 3rd formalara. Bir sebebi senin yazdığın zaten, herkes öyle mi düşünüyordur ?

Ben dünyanın en güzel parçalısını yapsa bile kulüp 3rd formanın satış rakamına ulaşacağını düşünmüyorum. Senin de dediğin gibi sarı-kırmızı bir formam var zaten, bir de mor alayım diyorlar herhalde. Bunu kırabilsek, dolaplarımız sarı-kırmızı olabilse keşke.

Efkar dedi ki...

Üzülerek Söylüyorum Çoğu Taraftarımız Forma Kültüründen Yoksun. Onlar İçin Bir Tarafı Sarı Diğer Tarafı Kırmızı Her Forma Parçalıdır ve Tam Parçalı Olması Yada Olmaması Çoğu İçin Farketmez. Taraftar Sahadaki Takımla Aynı Rengi Giymek İster Zamanın Birinde Aldığı Parçalısı Varsa İkinci Bir Parçalı Almak Üzülerek Söylüyorum Mantıksız Gelir. İşte Bu Sebeple Alternatif Formalar Çok Satılıyor Hem Takım Çok Giyiyor Hemde Aynısından(!) Bir Tane Daha Yok Evde...
İddaa Ediyorum Parçalının Çok Satması İçin 20.Kez Şampiyon Olmalıyız ki 4.Yıldız İçin veya Amblemimiz Farklı Basılsın ki (Şovalye veya Metin Oktay Dönemi Gibi) Yani Göze Batan Detaylar Olmadıkça Aynısından Evde Var Muamelesi Görür Parçalı...
ve Bizde Burda Uyuz Olmaya Devam Ederiz 3rd Formalara...

Efkar dedi ki...

ismailinc Dediğine Katılıyorum Maddi Sebepler Seçim Yapmak Zorunda Bırakıyor İnsanı. Bunun Yanında 3rd Günlük Hayata Daha Uygun Oluyor T-shirt Misali Daha Kullanışlı

Selocan dedi ki...

Günlük hayatta giyilmeyecek formalarımız var artık. Tabi bu benim seçimim; Ülker yazdığı sürece sokakta dolaşmam ben o forma ile.

Efkar dedi ki...

Selocan Bende Senin Gibi Düşünenlerdenim. İmkanım Olsa Yurt Dışından Reklamsız Forma Getittiririm Ama İmkan Meselesi İşte :S
Birde A2 Takım Formaları Hiç Dikkatinizi Çektimi Üzerinde Hiç Reklam Yok Tam Benlik :)

http://img821.imageshack.us/img821/9411/a2200910reklamszfbma.jpg

Birde Farklı Göğüs Reklamlıları Var

http://img823.imageshack.us/img823/7776/a2200910gsbonus.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/8602/a2200809lkerfbma.jpg

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır