Bu Blogda Ara

8 Eylül 2010 Çarşamba

YANLIŞ PARÇALILAR VE TAM PARÇALI


Galatasaray'ın bugüne kadar giymiş olduğu ve Galatasaray Parçalısı ile alakası olmayan Parçalı türlerini sevgili Okan'ın çizimleriyle size gösterelim istedim. Bazı formalarımızın detayları yüzünden Parçalı şekillerinin nasıl olduğu çok belli olmuyor. Biz bu listede formaları sadeleştirdik ve detaylarını çıkartarak yanlış olduklarını gösterelim istedik.


Ufak bir-iki not düşeyim; Formaların renk dizilişlerini dikkate almadık. Yani zamanında giyilmiş ters parçalılar eğer tam parçalı ise bu listeye dahil etmedik. Yakalar ve kol uçlarını dikkate almadık, sadece parçalı görünüme yoğunlaşmanızı öneririz. Bir de 86-91 arasında giyilen arkası düz parçalı formalarımızı bu listeye koymadım, tıpkı Avrupa parçalılarını koymadığım gibi... Çünkü o formaların sadece ön yüzleri parçalı ve ben bu formaları pek Parçalı olarak görmüyorum. Evet başlayalım.

  1. Bu parçalı formanın özelliği Tam Galatasaray Parçalısının aksine 8 parça değil, 4 parçadan oluşmasıdır. Birbirinin arkasında yer alan gövde ve kol parçaları önlü-arkalı aynı renktir. Bu parçalı türünü 98-99 Parçalı formasında ve 2003-2004 Parçalı formasında görebilirsiniz.
  2. Şuan kullandığımız Parçalı görünüm. Bu forma ortadan ayrılmış 2 parçadan oluşur. Sağ kısmın gövdesi ve kolu önlü arkalı kırmızı, sol kısmı önlü arkalı sarıdır. Bu formanın falsosu yandan bakıldığında tek rengi ön plana çıkartmasıdır.
  3. Bu parçalı forma son 10 senede kullandığımız en yaygın parçalı türüdür. Yaygın ancak yanlış bir formadır. Bu sezonki formanın renklerinin tam ters yerleştirilmiş halidir ve sağlı-sollu 2 parçadan oluşur. Bu parçalı türünü 2001-2002, 2005-2006, 2006-2007 ve 2008-2009 sezonlarında giydik.
  4. Bu parçalı tipini henüz formalarımızda kullanmadık. Ancak geçen açtığımız başlıkta bahsettiğimiz üzere bu parçalı tipini Metin Oktay Anı Forması'nda kullandık. Ön taraftan bakıldığı zaman tam parçalı gibi gözüksede kolların arkalı önlü tek renk olması arkadan bakıldığında bu görünümün bozulmasına neden oluyor. İşin ilginç yanı Metin Oktay'ın hiç bu tarz bir forma giymemiş olması.
Peki doğru, Tam Galatasaray Parçalısı nasıl olur ?

Aha işte böyle olur;



Okan'a rica ettim ve formaları benim için çizdi. Resim aslında herşeyi anlatıyor ancak yazı ile de gerçek parçalıyı anlatayım.

  • Tam Galatasaray Parçalısı -ki biz kısaca tam parçalı deriz- formanın 8 parçaya ayrılmış türüdür.
  • En belirgin özelliği; Yan yana ve arka arkaya bulunan 2 parça hiçbir yerde aynı renk olmaz. Sürekli kırmızı-sarı-kırmızı-sarı olan sıralı bir düzende gider.
  • Tam Galatasaray Parçalısı, formaya hangi açıdan bakılırsa bakılsın "parçalı" görünümün gözükmesini sağlar. Bu sayede sarı ile kırmızıya formanın her açısında aynı değeri gösterir, birini ön plana çıkartmaz. Sürekli olarak 2 renk de, parçalı görünüm de formada gözükür. Bu renk düzenini ve simetriyi başka hiç bir Parçalı türünde göremezsiniz.

1910'lu yıllardan Tam Parçalı forma

Unutmayın; Tam Parçalı forma 1906 yılından itibaren 1985 yılının 2. yarısına kadar hiç değişmeden kullanılmıştır (renklerin yerlerini bir kenara bırakırsak). Adidas'ın o tarihte pek çok takıma yolladığı kalıpları bize de kakalaması sonucu arkası düz parçalı formaları 1991 sezonuna kadar giymek zorunda kaldık. Daha sonra 1998 senesine kadar 7 sene daha Tam Galatasaray Parçalısı görünümüne sahip olan formaları giydik. 2008-2009 sezonu formasını da sayarsak tam 87 sene Tam Galatasaray Parçalısını kullandık. Ne acıdır ki, bu sayının 100'lere ulaşamamasının sebebi son 13 senede yapılan yanlış parçalı türleridir. Galatasaray Tam Parçalısı en az tarihi ve arması kadar kutsaldır. Tabi ki formaya çeşitli ve farklı renkte detaylar konabilir, 150 sene aynı formayı giyemezsin, satamazsın... Ancak Tam Galatasaray Parçalısı, yani 8 parçalı forma hatları sonsuza dek korunmalıdır.

Çok daha kapsamlı bir Tam Galatasaray Parçalısı yazısı hazırlıyorum, bu sadece ön giriştir. Bilgilendirme amaçlı yazılan bir başlıktır. Tarihler ve fotoğraflarla dolu araştırma yazısı hazırlanıyor.

12 yorum :

pepino dedi ki...

formalarımızı adidas yaptıgı icin bence en uygunu ilk resimdeki 1. ve 4. forma gibi olur ama arkadan gorunumu bence 1. formanın daha iyi diye dusunuyorum

bu arada cubuklu formadan hic haber yokmu ne zaman nasıl olacak gibisinden ?

Selocan dedi ki...

O ilk resimdeki hiçbir forma uygun olmaz pepino. Adam gibi parçalı yapsınlar. Adidas yapamıyorsa anlaşmayı iptal et. Adidas neden Tam parçalı yapamıyor, onu da anlamadım. Bu seneki Parçalı kalıbımızdan çok güzel tam parçalı yapılırdı.

Çubuklu forma 2. yarı çıkacak. Yine kırmızı forma gibi bir tarihte çıkabilir. Ya da TT Arena'nın ilk maçında giyilir. Bilmiyorum tam tarihini.

Clifff dedi ki...

kolların uç kısımlarında da bir zıtlık olayı yok muydu gerçek parçalıda? kol uçları tek renk mi acaba? yoksa orası fazla detaya mı giriyor? :)

Selocan dedi ki...

Metin Oktay parçalısının öyle bir detayı var. Ancak daha önceki gömlek bozması formalarımızda kol ucu detayları kimisinde var, kimisinde yok. Yani V yaka ile yakalı formalarımızın farkı gibi. O sebeple her 2'si de Tam parçalı olduğu sürece kol uçları detayı fazla detaycılık. Olsa ekstra şahane olur, ancak olmasa da çok problem değil bana göre. Tabi formayı nasıl çıkarttıklarına bağlı. Metin Oktay forması diye çıkartırlarsa ararım ben o detayı.

pepino dedi ki...

cunku tam o rengin degistigi yere adidas cizgisi geliyor. adidasla anlastıgımızdan beri yapılan parcalılara bakalım;
100. yıl : tam parcalı ve siyah(!) adidas cizgileri
2005-2006: 3. parcalı gibi
2006-2007: 3. parcalı gibi
2007-2008: 3. parcalı gibi
2008-2009: tam parcalı yapılmaya calısılmıs ama adidas bozmuş yine
2009-2010: 2.parcalı gibi
2010-2011: malum

Selocan dedi ki...

Bu seneki parçalı kalıbında Adidas çizgileri ön bölümde. Arka sırt parçasına taşmıyor çizgiler. Zaten Avrupa Parçalısının arkasını kırmızı yapabiliyorlarsa, diğer tarafı da sarı yapıp tam parçalı görünüm sağlanabilirdi.

Bu seneki parçalımızın kalıbı tam parçalı için o kadar uygun ki, kafamı duvarlara vuruyorum.

calibra dedi ki...

Çizimler ve yazı için ellerinize sağlık!

Çok, çok doğru tespitler...

Umarım gerçek parçalımız bir gelir ve bir daha gitmez!

Adsız dedi ki...

fenerli bir arkadaş ile şahsımın yeni blogu desteğinizi bekliyoruz


http://konumuzfutbol.blogspot.com/

dallamae dedi ki...

olması gereken galatasaray parçalısı arka kısım yaka renkleri, sırt renkleriyle aynı. bu normalde de mi böyle yoksa burada mı bu şekilde tercih edildi?

Selocan dedi ki...

Yaka meselesi tam parçalı meselesi ile bir tutulmamalı. Çünkü bizim 3 tip geleneksel yakamız var. Biri kırmızı yakalı, diğeri 2 yakası zıt renk olan parçalı yakalı, diğeri de Metin Oktay döneminden bildiğimiz parçalı V yakalı. Bu 3 yaka da bizden.

Metin Oktay döneminde ki parçalı yaka sadece 2 parça idi. O sebeple önden gövde renklerine zıt duruyor, ancak arkadan aynı renkler denk geliyordu. Başlıktaki ilk fotodan biraz belli oluyor bu durum.

Ancak dediğim gibi Tam parçalı ile bir tutulmaması gereken 2 konu var. Biri kol uçlarının zıtlığı, diğeri ise yaka meselesi. Onlar dönemsel detaylar.

ismailinc dedi ki...

Pazartesi günü metin oktay'ı anma günü. Gaziantepspor maçında, federasyondan özel izinle yukarda tarif ettiğiniz haliyle klasik parçalıyı giysek,(manchester united munich olaylarını anmak için 2007 de bir maça eski formasıyla ve fontlarıyla çıkmıştı), reklamsız, eski fontlarla, hatta isimler bile yazmadan. Çok güzel olurdu ama buna ne sponsorlar,ne de federasyon izin vermez.

emoronchie dedi ki...

Yalnız 2001-2002 sezonunda, 3. tip bir parçalı giymedik. 4 parçalı bir forma giydik ve gövde renkleri zıttı:

ön taraf: http://burranazzogalatasarayformalari.files.wordpress.com/2010/12/0102parcalia11.jpg?w=225

arka taraf: http://burranazzogalatasarayformalari.files.wordpress.com/2010/12/0102parcalia21.jpg

maç resmi: http://burranazzogalatasarayformalari.files.wordpress.com/2010/12/0102parcali2mac1.jpg

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır