Bu Blogda Ara

5 Eylül 2010 Pazar

METİN GİBİ DEĞİL


Aslında neyin Metin gibi olmasını bekliyoruz ki ? Metin Oktay'ın giydiği bir parçalı formayı saklamayı bile düşünememiş bir kulübüz. Arda'ya "sana Metin'in formasını veriyoruz" deyip 10 numaralı formayı veriyoruz, ancak müzede 9 numara çubuklu bir formanın Metin'in forması olduğu yazıyor. Geçen sene çıkan ve hala kullandığımız parçalı formayı storelarda Metin Oktay forması diye satmaya başlıyoruz, ancak bu duruma kulüp bile "yuh" diyor olsa gerek ki, o ibareyi satış başladıktan birkaç gün sonra kaldırıyoruz. Müzeyi ve formaları beceremiyoruz, bari Metin Oktay anısına bir anı forması tasarlayalım diyoruz, ancak onun sonucu da skandal oluyor.


Blog takipçilerimizden The Wizard of Oz birkaç alt başlıkta bize bu Metin Oktay anı formasının aslında Metin Oktay forması olmadığını bir kez daha hatırlattı. Blog olarak formalardan vakit kalmadığı için buna değinememiştik, o yorum vesile oldu. Taraftarların çok beğendiği ve uygun fiyatı sebebiyle çokça tercih ettiği Metin Oktay anı forması bir kaç sene önce satışa çıkartılmıştı. Satış süresi epey bir zaman önce dolmasına rağmen taraftarların büyük ilgisi geçtiğimiz ilk bahar-yaz döneminde bu anı formalarının daha ince bir kumaş versiyonu ile tekrar satışa çıkmasına sebep olmuştu. Yine ilgi çok büyük oldu. Evet forma iyi güzel, ancak bilgisizlikten olsa gerek, Metin Oktay formasını tasarım ekibi bir türlü beceremedi. Formalarda zaten becerememişti, anı formasında da olmadı bu. Peki nesi yanlış ?


Formaya önden bakıldığı zaman tam parçalı. Yani 4 bölüme ayrılmış (kollar ve sağ-sol gövde) formanın 4 bölümünde de aynı renkler hiç yanyana gelmiyor. Sağ koldan başlamak üzere kırmızı-sarı-kırmızı-sarı dizilişi ile Metin Oktay'ın giydiği gerçek Galatasaray Parçalısı'na uygun. V yakalarının da denk geldiği gövde renklerine zıt renkler olması Metin Oktay döneminden tanıdığımız bir durum. Kısacası bu formaya önden bakınca evet bu Metin Oktay forması, ama arkası ! Formanın kollarının ön ve arka kısımlarını aynı renk yapmışlar. Yani kolları 2 parçaya ayırmamışlar. Tek renk... O sebeple formanın arka kısmına bakınca forma 4 parça değil, sağlı-sollu 2 parçaya ayrılmış (bu seneki formamız gibi). Bu işte yanlış. Metin Oktay hiçbir zaman böyle bir forma giymedi. Yalnızca müzedeki balmumu heykeli bu formayı giyiyor. O hiçbir zaman bu tarz bir parçalı ile sahaya çıkmadı.


Formanın bu haline neden bu kadar taktım ben; Bu kadar zamandır Metin Oktay'ın forması diye çıkarttıkları formanın aslında onun hiç bilmediği bir tasarım olmasına taktım. Ancak işin daha da vahim yani ve benim asıl bu konuya takılmamın sebebi; Hakikaten bu formları yapanların Galatasaray Parçalısı'nın nasıl bir forma olduğunu bilmediklerini düşünüyorum. Çünkü ne son 2 sezondur giydiğimiz formamız bizim esas formamız, ne de Metin Oktay anı forması diye çıkan forma bizim esas formamız... Halbuki Kral'ın Fenerbahçe ağlarını yırtarken üzerinde tam parçalı Galatasaray forması vardı. Bu çıkan forma değil... Eğer yazıdan bir şey anlamadıysanız paragrafın üzerindeki formaya bakın, bir de aşağısında ki olması gereken Parçalı'ya bakın. Farkı ve yanlışlığı görün.

4 yorum :

Yıldırım dedi ki...

sadece bu kadarla da kalmıyo detaylar.. kol bitişlerinde enine şerit olmalı. o da yakayla olan uyumu sağlıyor ve dönemin formaları da şimdiki kappa veya adidas techfit kolları gibi daha kısa ve kolu tam saran dar biçimde olmalı.. şimdiki gibi bol kesim değildi yani.. ayrıca fbahce 2007de 2 adet, geçen senede 1 tane olmak üzere 3 kez retro 50 ve 60'ların formasını çıkardı ve sattı.. burada dikkat ettikleri bir konuda o dönemin kumaş özelliğini taşıyan merserize örme şeklindeydi.. metin oktay da aynı kumaştan formalar giydi, pamuklu tshirt kumaşı diil merserize yani..

borgakanturk dedi ki...

90'lı yıllarda ingiliz takımlarının pijama formatında basılmış retro formalarını bulmuştum ülkemizin sahil bölgelerinde ingiliz turistlere satıyorlardı. lisanslı ürünlerdi bunlar ancak sanırım bursa'da ürettirilmişlerdi. Güzeldi aslında, Arsenal almıştım bir tane.Eski klasik Arsenal formasi gibiydi uzun kollu bildik pijama gibi ucuz pamuklu bir kumaşa basılmıştı. Bence o yarattığı eski tad yeni jarse parlak arsenal formalarından daha giyilesiydi. Buradan demem o ki, Galatasaray'ımız da eski bir çok anonimleşmiş formasını en azından pijama, fanila ya da tisort formatinda uretebilir. Hepsini alırım bir destekçi olarak. Store'da satilan çok başarısız tişört tasarımlarını düsününce...

liverpoolandkop dedi ki...

Bence bu alttaki VakıfBank reklamlı olanda tam parçalı değil. Kral'ın giydiğini de sanmıyorum. Çünkü Kral'ın giydiği tüm formaların kollarında, o kol rengiyle zıt renkte lastik bölüm var.

http://tinyurl.com/3y8g87b

Selocan dedi ki...

@Yıldırım

Abi zamanında ne sövmüştüm kumaş meselesine. Metin Oktay forması değil, Metin Oktay tişörtü zaten bu.

@ Matthias

Evet kollar da ince ve düşünülmesi gereken detay. Daha tam parçalı ne demek onu bilmiyorlar, kollardaki bantı düşünmelerini beklemiyorum.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır