Bu Blogda Ara

2 Eylül 2010 Perşembe

RENK OTURTMA

Liverpool forma tarihi

Ülkemiz dışındaki pek çok takımın home formalarındaki istikrarı biliyoruz. Hemen hemen hiç değiştirilmeyen iç saha formalarına imrenmenin yanında, özellikle İngiliz, İspanyol ve İtalyan takımlarının beğendiğim bir başka özelliği de away renklerinin belli olmasıdır. Blogda da pek çok kere yazdık bu konuyu. Örnekleyecek olursam, Liverpool'un away renkleri; Yeşil, sarı, beyaz, siyah'tır. Bunların dışına çıktığını göremezsiniz. Taraftarlar da her sezon başlarken sürpriz bir renk ile karşılaşmazlar. Zaten onlarca yıldır belli olan bir away renk ile hazırlanmış dış saha ve 3rd formalarının olacağını bilirler. Sadece hangi renklerin seçileceğine kafa yorarlar o kadar. Bazen bu away renklerin 2'si, hatta 3'ü ile bir 3rd forma yapar Liverpool, bazen de away renginin yanına kırmızı home rengini koyup bir dış saha forması tasarlar... Ancak hangi kombinasyonlar olursa olsun seneye bambaşka bir forma rengi ile karşılaşmaz taraftarlar.

Benim Parçalı hayalimin dışında Galatasaray için oturmasını istediğim bir başka mesele de, bu away renklerinin belirlenmiş olması. Takımın dış saha renklerini belirlemek haddim değil tabi, ancak takımımda görmek istediğim ve standart olması gereken away renklerim var. Bu renkleri kendi kafamdan oluşturmadım tabi ki. Zaten Galatasaray'ın varolan dış saha formalarında kullanılmış renklerden yola çıktım bunu yaparken.


Away renklerin açık-koyu dengesi çok önemli. Açık awayin de kullanılması gerekiyor, koyu awayin de... Koyulardan başlamam gerekecekse; Galatasaray'ın hali hazırda kullandığı 3 koyu away rengi var. Biri gerçek anlamda 3rd rengimiz olmuş olan füme renk, diğeri taraftarların da sevdiği siyah renk. Son olarak da tamamen aykırı bir renk olan mor renk. Bu 3 koyu awayin oturması ve ilerki zamanlarda direkt olarak veya birbirleri ile kombine edilmiş şekilde takımın formalarında kullanılmasına devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

1960'lar beyaz forma

Açık awayler... Beyaz zaten bizim dış saha forma rengimiz. Her ne kadar bu sene yapmamış olsak da, 60'lardan beri kullandığımız bu renk, sarı ile kırmızıdan sonra Galatasaray'ın kesinleşmiş renklerinden. O sebeple fazla belirtmeye gerek yok. Diğer bir açık away ise taraftarların sevgilisi Turuncu. Benim de çok beğendiğim ve hem aykırı, hem de bizden olan bir 3rd forma rengi... sarı ile kırmızının karışımından oluşmuş basit teması olan anlamlı bir forma. Diğer rengim ise aslında benimle tezat oluşturuyor. Kafamda ki 3. açık away rengim sarı. Ancak nasıl bir sarı, onu yarın yazacağım... Design In Sport'un çizmiş olduğu tasarımla da görsel olarak fikrimi paylaşacağım. Hatta daha da sonra bu fikir ile ortaklıkları bulunan çubuklu forma ile ilgili ile de bir yazım olacak.


Şimdi belirlemiş olduğum 6 farklı away rengimiz oldu. Aslında 6 bile fazla, ancak bu bile bize yetmemiş. Mercana, kreme ve gelecek senelerde de nice farklı renklere yelken açmışız. Her neyse; ben kendi kafama dönecek olursam, bu 6 farklı rengi son bir kez daha sayayım. Füme-Siyah-Mor-Turuncu-Beyaz-Sarı... Peki bu 6 renk formalarda nasıl uygulanır ? Her rengi tek düz bir şekilde formaya uygulamak anlamsız olur. Tabi ki öyle de yapacaksın, ancak içlerinden birkaçını birbirleri ile, hatta home renklerimiz ile kombine edip awayler, 3rdler yaratmak modern forma kültürü gereksinimi. Mesela füme altına beyaz şort veya tam tersi. Mesela Turuncu altına siyah şort. Mesela füme-siyah çubuklu forma gibi... Kısacası 6 farklı renkten bilmem kaç tane farklı kombinasyon ve farklı forma yapabiliriz. Tabi ki ileri ki 2 sene içinde düz mor bir forma çıkartırsanız yüksek satışı olmaz, ancak mor beyaz çubuklu bir forma düz olanından daha fazla satacaktır.

Dediğim gibi bu renkleri belirlemek bana düşmemiş, ancak fikirlerimizi yazmakta özgürüz. Bu renklerin her biri zamanında takımda kullanıldı ve kullanılıyor. Kullanılmaya devam edilmesi ve her sezon yepyeni moda renklerle karşılaşmamamız benim forma hayallerimin tepesinde duruyor.

2 yorum :

90 + 3 dedi ki...

Yazılanlara katılmamak mümkün değil ama atlanan önemli bir nokta var bence. Bahsedilen şeyler belirli bir kültüre sahip olmayı, belirli plan program çerçevesinde hareket etmeyi gerektiriyor. Onlar, pek bizim buralara uğramaz malesef. http://doksanartiuc.blogspot.com/

pepino dedi ki...

98 99 sezonu ornek alınmalı cidden hem yeterı kadar formamız var (3 tane) hem cok guzel bi uygulama yapılmıs. parcalı formamız var bunun yanında beyaz ve fume var. guzel yanı ise beyazın sadece ligde away fümenin sadece avrupada away kullanılması. boylece parcalı formanızı giyemediginiz zamanlar ligde beyaz avrupada fume giyiyorsunuz. zaten bence cok gereksiz formalar yapılıyor. mesela turuncu forma yada bu seneki mercan forma. normalde away olması gerekiyo. away forma home forma giyilemediginde giyilmesi gereken formadır. ama mesela mercan formada eger takım parcalı formayı giremiyorsa (mesela kırmızı siyah kırmızı beyaz takımlar) mercan formayı da giyemez. bana cok sacma ve gereksiz geliyor. aynı renklerden farklı forma yapılmasına girmiyorum bile. amma yazdım ya :D

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır