Bu Blogda Ara

3 Eylül 2010 Cuma

SARI


Bir alt başlıkta Galatasaray'ın zamanında giymiş olduğu away renklerden yola çıkarak kendime bir liste yaptım. Liste yapmamın sebebi; artık İngiliz, İspanyol, İtalyan takımları kıvamına gelip dış saha renklerimizin de bir standartı olması gerektiğini düşünmem. Tarihimizde giydiğimiz ilk forma olan ve 60'lardan beri kullanılan en sadık awayimiz beyazın yerini hiçbir renk tutamaz. Ancak eğer 2-3 sezonda bir beyazdan vazgeçebiliyorsak alternatif açık renk away renklerimizin de belli olması forma kültürümüz için gereklidir. Ayrıca bir de yurt dışı takımlarından bazılarının uyguladığı Avrupa forması meselesi var. Bunun için de alternatif away renklerimizin kullanılmasından yanayım. Tabi bizde henüz bu Avrupa forması meselesi yok. Halbuki 98-99 sezonunda füme formayı Avrupa için yapmıştık. O kültürü oturtma çabası sadece o seneye mahsus olarak kaldı, ben bu kültürü geri getirme çabası içerisindeyim.

Galatasaray'ın zamanında kullandığı ve bir standart olması gerektiğini düşündüğüm "away renk listesi" bir alt başlıkta. Bu başlıkta tekrar buna değinmeyeceğim. O başlıkta da yazdığım gibi belirli olmasını istediğim 3 açık awayden biri de sarı renkti. Blogu takip eden ve az çok bizi bilen okuyucular bu fikrin benimle tezat oluşturduğunu farketmişlerdir. Sarı rengi her ne kadar sevsem de forma kültürü meselesini daha önemsediğim için Galatasaray'ın iç saha renklerinin herhangi birinden oluşturulmuş düz renk bir away-3rd-4th forma yapılmasına karşıyımdır. Aynı zamanda Parçalı dışında sarı ile kırmızının aynı dengede kullanıldığı çubuklu-enine çizgili vs... gibi 4th formalara da karşıyımdır. Kısacası sarı ve kırmızıyı detay rengi haricinde (yakalar, kol uçları, Adidas çizgileri veya formada ufak çizgiler, bantlar vs...) away ve 3rd formalarda görmek istemem. Peki nereden esti bu sarı forma fikri ?


Sarı forma tarihimiz pek eskiye dayanmıyor. 1955 yılında Peru tarzı çapraz kırmızı çirzgili düz sarı forma istisna. 1986 yılında Adidas'ın bize tasarlamış olduğu forma, düz sarı formaları tarihimize soktu. Ancak ben 1986 yılında bu formanın giyilmiş olduğu bir maç göremedim. Bu forma karşıma ilk 1988 yılında çıktı. Daha sonra da 97-98 sezonuna kadar sarı formaları düzenli olarak kullandık. 92-95 arası Umbro döneminde düz sarı formalar o kadar çok giyildi ki, adeta home forma görevini üstlendi. Ancak sarı formaların kalbimizi kazanması; 93-96 yılları arasında oynanmış hemen hemen bütün Avrupa maçlarında giyilmiş olmasından kaynaklanıyor. Old Trafford'daki 3-3 lük beraberlik, takip eden sezonda gelen Barcelona galibiyetlerinde hep üzerimizde sarı forma vardı. Total anlamda gruplardan çıkamasak da oynadığımız efsane karşılaşmalar bu formaların her zaman hatırlanmasını sağladı. Kısacası Füme forma çıkana kadar sarı forma bizim Avrupa formamızdı. 93-94 sezonundan 95-96 sezonu da dahil olmak üzere yapılmış 24 Avrupa maçının 20'sinde sarı forma giymiş olmamız sarı formanın anlamını bize gösteriyor.


Fakat biz o sarı formaları Galatasaray'ın sarı-kırmızı renklerinden biri olduğu için yapmıştık. Bu forma kültürüne ihanet aslında. Ancak o zamanlar giydiğimiz formaların sarı-kırmızı rengi bizim gerçek ve resmi renklerimiz değillerdi. İşte bu ufak fark benim açık away renklerimden birinin sarı olmasına sebep oldu. Bu düşündüğüm sarı forma şuanki mevcut ana renklerimizden biri ile yapılmış olan bir forma olmayacak. Yukarıda ve blogda çok kez yazdığım gibi ana renklerin biri ile yapılmış olan düz formalara kılım. Bu sarı; 92-97 yılları arasında Avrupa'da boy gösteren ve resmi sarımız ile alakası olmayan (o zaman bu bilinmiyordu, sarı kırmızı olması yeterliydi) açık tonda bir sarı... Yani şöyle düşünün. Bu sene Fenerbahçe'nin kendi laciverti ile alakası olmayan açık tonda bir lacivert 3rd forması olması gibi, açık bir tonda sarı away formamızın olması hoş olur. Böylelikle forma kültürüne de ihanet olmaz. Ayrıca yukarıdaki paragraflarda yazdığım, tarihsel değeri yüksek olan, o zaman ki sarı renk formamızın modern bir versiyonu olmuş olur. Tarihten gelen ve esas renklerimizden olmayan açık bir away forma... Kafamdaki formanın başlıca özelliği detay rengi olan kırmızı. Bu kırmızı 92-97 arasında kullanılan dönemdeki kırmızı renk değil. Çünkü öyle olsa bu forma tamamen ana renklere karşı çıkan ve alternatif ana renkler yaratan bir forma olurdu. Bu formanın öyle bir amacı yok, o sebeple detay renginde kullanılan kırmızı şuan ki mevcut ve resmi kırmızımız. Böylelikle zamanında anlatmış olduğumuz farklı renk + home renklerinden birini detay olarak kullandığımız forma konseptine de uyuyor. Bu formanın detay renginin özellikle şuanki resmi ve gerçek kırmızımız olması gerektiğinin üzerini önemle çiziyorum.


Şimdi formayı anlattık, neden olması gerektiğini anlattık, ne zaman kullanmamız gerektiğini de yazalım. 2 seçenek var; Beyaz formamızdan vazgeçmeyeceğiz ve her sene o formayı esas away formamız olarak yapacağız. Ancak bir de Avrupa awayimiz olacak, o da yukarıdaki sarı forma olacak. Böylelikle zamanında kazandığımız zaferlere atfen yapılmış ve sadece Avrupa maçlarına (dış saha maçlarına) özel kullanılacak bir away formamız olacak. Ya da beyaz formaya 2-3 senede bir ara vereceğiz ve bu açık renk sarı formayı direkt olarak birincil away formamız olarak kullanacağız.

Mevcut sarı tonumuz gerçek sarımız olmakla beraber tonu oldukça koyu, bahsettiğim forma ve yukarıda tasarımını gördüğünüz forma ise esas sarımıza nazaran oldukça açık bir renk (bannerda kullanılan sarı ile tasarımdaki sarıyı kıyaslayın). Böyle tarihsel bir formayı özellikle Avrupa maçlarında görmek isterim. Ayrıca açık away rengi standartını oturtacaksak beyaz ve turuncunun yanında güzel bir açık away olur bu forma...

2 yorum :

EN BÜYÜK CEYLANCI dedi ki...

1997´ den beri bu formanin eksikligini yasiyoruz
inaslahh süperiz bi sekilde sari formayi bu sene olsun istiyoruz
yazik yillarca hep ani formalari kullandilar
artik SARI ZAMANI

Yıldırım dedi ki...

55-86 arasıda giyildi sarı forma zaman zaman.. 1976 anderlecht deplasmanında o dönem fransız yapımı adidas kırmızı 3 çizgili sarı forma ve beyaz şort ile çıkmıştık maça, genelde yurt dışına çıkılınca adidas forma ve şort satın alınırdı o zamanlar.. daha sonra bu formayı lig maçlarında da giydiler o sezon..
http://galatasarayformalari.blogspot.com/2009/12/1976-1977-sezonu-galatasaray-formalari.html

80-81 sezonunda puma formalar giydik ilk kez düz sarı ve kırmızı olarak..
http://galatasarayformalari.blogspot.com/2009/12/1980-1981-sezonu-galatasaray-formalari.html

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır