Bu Blogda Ara

14 Ekim 2009 Çarşamba

Tamamen Farklı Renkli Away Forma Ve Bogomiller Üstüne Kısa Bir İnceleme

Merhabalar forma ve Gs severler. Yine harika konu ve konuklarımızla karşınızdayız. Yine çok mühim bir forma sorunsalıyla sizlerleyiz.

Bu kez işleyeceğimiz konu, bize biraz uzak. Konumuz, "içinde esas renklerin bulunmadığı away forma". Tabii bundan bizde pek yok. Önce konuyla ilgili örneklere bakıyoruz:

Gördüğünüz bu formalarda, Barça 08-09 ve 05-06 away'lerdeki çok ufak birer ayrıntı dışında takımın kendi renkleri bulunmuyor-ki onlar da sayılmaz. Ki bu, away formanın gerçek halidir. Böyle olmalıdır. Ama bizde genelde böyle değildir. Tabii kastettiğim yine büyük takımlarımız. Çünkü Anadolu'ya girdiğinizde durum daha da vahim.
Büyük takımlarımızda away forma olursa (ki bazılarında olmuyor kimi zaman, o açıdan) o away formada bir şekilde o takımın gerçek renkleri neyse, ondan bir tutam bulunuyor. Bunun kasıtlı bir tutum olduğunu düşünmemiz çok yanlış kaçmaz. Şundan:Memleket zaten farklı renk formaya hazır değil. Az-çok benimsenen away'i giyse bile, bu işlerden anlamayan ortalama vatandaş kendi rengini görmek ister. Bu çok salakça bir mantık değil. Bilmiyorum olaya böyle baktılar mı zamanında ufaktan away formalar ortaya çıkarken ama, olmadıysa bile durum bu. Bakış açısı bu yani. Şimdi de bu dediğim türden formaları görelim, yani away olmasına karşın içinde takımın esas renklerinin bulunduğu formalar:



Gördüğünüz gibi bazılarında neredeyse away rengi kadar esas renkler var. Atla eşek karışıyormuş yani neredeyse.
Şimdi tabii bunların olması çok anormal değil. Dışarda da var bu tip örnekler. Ne bileyim Arsenal'in geçen seneki sarı-lacivert olsun, Barça'nın lacivert üstüne bordo-mavi şeritlisi olsun, ya da Inter'in geleneksel away'i beyaz üstü mavi-siyah şeritlisi olsun...
Ama bizde tamamen farklı renkli away neredeyse hiç yok. Sorun bu. Çok az örnek var. Bunlardan biri şu mesela:
Bu forma, ülke tarihindeki en iyi formalardan biri. Bak "away'lerden biri" demiyorum. Hatta gelmiş-geçmiş en iyi away formalardan biri bile derim, o derece. O kadar güzel bir forma yaptılar ki zamanında, bunun üstüne bir tane hariç Bjk kırmızı giymiyor yıllardır. O kadar yani.
Bu forma, o dediğim "toptan alakasız renkli away forma" konseptine çok uygun. O dönem kim(ler) tasarladıysa bu formayı, eline emeğine sağlık.
Bunun gibi bir örnek de, bu yıl oldu. Yakından bir forma Allahtan.


İşte bu. Bahsettiğim formata birebir uygun.
Şimdi az önce de söyledim, esas renklerin içinde bulunduğu away giymek yanlış değil temelde. Ama en fazla biri böyle olmalı. Mesela bizim bu seneki şablon çok uygun. Geçen seneki de az-çok.
Çünkü hep bir beyaz olacak. Ve bu beyazda da, bir şekilde sarı-kırmızı olacak. Onda sorun yok. O zaman diğer forma bu morda olduğu gibi, sarı ve kırmızı olmaksızın yapılacak. Artık siyah olur, başka renk olur. Bilinmez. Gri filan da var daha işin içinde hacı.

Benim bu konuyla ilgili kafamdaki şey, bir gün Galatasaray'ın şu alttaki formaya benzer, üst beyaz-alt siyah/koyu gri bir away giymesi. Çok şık olacağını düşünüyorum. Tabii çocukça "ahaha beşiktaş forması giyiyo salaklar" tarzı potansiyel gerizekalılıkları bir kenara bırakırsak.

6 yorum :

Selocan dedi ki...

Abi Avrupa'da şöyle kemikleşmiş bir durum da var mesela. Her takımın away renkleri de bellidir. Örnek vermek gerekirse Arsenal tamam her sene yapmaz ama away renkleri sarı laciverttir. Bu böyledir yani. Nasıl kendi renkleri kırmızı beyazsa away renkleri de belli bir takımdır on yıllardır. Özellikle ingilterede bu olay çok sıktır ama diğer takımlarda da olur. Biz daha kendi ana renklerimizi tartışırken away veya 3rd e koyup koymamayı düşünürken adamlar away renklerini bile belirlemişler kuruluşlarında ve onu uyguluyorlar. Genellikle de bu ana renklerinden alakasız oluyor

Bu da başka bir konu ama yazdığınla alakalı olduğunu düşünüyorum.

Herhangi Biri dedi ki...

elinize sağlık güzel olmuş
yalnız eğer mümkünse BJK kırmızı formanın neden gelmiş geçmiş en iyi forma olduğunu yazabilir misiniz?
ben away formaların farklı renkle olmasının fakat renk kombinasyonu yapılmamasının taraftarıyım sanırım şöyle anlatabilirim:
örneğin bu seneki mor formada mor-beyaz renkler olmuş bunun yerine mor-lila yada daha mor-açık mor kullanılsa mükemmel bir away forma ortaya çıkacaktı.

geçen seneki turuncu forma renk skalasında yakın olan kırmızıyla kullanıldığı için bu seneki mordan daha başarılı

dış saha(away) formaları farklı bir renkle, ama başka bir renk birlikteliğini çağrıştırmayacak şekilde yapılmalıdır.

belki kalıpları yıkmak zor ama doğru kombinasyonla lacivert bir away formanın (hemen şaşırmayın mor daha ilginç) cimboma çok yakışacağını düşünüyorum.

ufak birşey daha; bu seneki mor forma haberlerinde, gelecek yıllardaki farklı renk formaların belirlendiği, bazı renklerin kararlaştırıldığı yazılmıştı. adı geçen renklerden birisi de kahverengi idi. kahverengi sönüklüğü ve görünüşü açısından yapılabilecek (pembe dahil) en kötü awaydir.

saygılarımla

L dedi ki...

@selo:

yok abi direkt alakalı. dediğin gibi, arsenal'in en az 1 away'inin rengi kafadan bellidir, taraftar "lan ne çıkıcak acep" diye beklemez salak salak.

hatta manutd'de filan 3rd bile belli-ya o olur, ya bu. o derece. ben bunun olması gerektiğini söylüyorum. değinmek gerek buna da detaylı.

@ismail efe:

şundan:1. direkt alakasız renklerde bir away. bu az yapılıyor çünkü.

2. renk kombinasyonu çok başarılı. emsali yok.

3. çok güzel forma! yani kişisele kalmadan çok güzel. bunu beğenmemek ilginç olur. "sence"si filan yok.

neden başka bir renk birlikteliğini çağrıştırmasın ki? adamlar o gözle bakmıyor. siz lacivert diyorsunuz, benim bazı away fikirlerim var, yazsam blog kapanır:)

morda beyaz da olsun artık. dediğiniz gibi olsa, hepten kabullenilmezdi belki. beyaz bi nevi, "hafifletici sebep" burda:)

ayrıca kahverengi, ben isterim, 1-2 kullanımı var, çok feci. yine salakça eleştirenler olur ama, yapılırsa ben sevinirim.
ve dediğiniz doğruysa, kararlaştırma işi, harika.

b.p. dedi ki...

@Lappa
geçen sene skibbe'nin giydiği bi siyah beyaz bir antreman tişörtü vardı. Dediğin gibi çok yakışıyodu galatasaraya ama Beşiktaş bile 106 yıllık rengi kırmızıyı galatasarayın rengi diye giymediği bi yerde yapılması çok zor.
yine sarı kırmızı bir iki detayla yaparlar en iyi ihtimal ama aynı tadı vermez bence.

Herhangi Biri dedi ki...

BJK forması ile ilgili bazı yorumlarınıza katılamayacağım. formanın bi sene önceki versiyonunda siyah ve bayaz direk olarak kullanılmış, bir sene sonraki yani 02-03 sezonundakinde siyahve beyazın arası gri bilinçli olarak koyulmuş, fakat bir sonraki sene sadece kırmızı kullanılmış dolayısıyla away forma olarak 03-04 kırmızıyı daha başarılı bulmaktayım.

L dedi ki...

1. gs rengi diye eğer kımızıyı giymiyorlarsa, be o zihniyetin ebesini sikeyim. hala böyle kafalar var demek ki.

2. zaten yapılması zor benim o dediğimin. çok zor.

3. siyah ve beyazın arası ama, ikisinden biri direkt değil en azından, bu mühim. diğer seneki de güzel evet, ama düz. 2 away renginin kullanılması açısından önemsiyorum ben. mesele bu.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır