Bu Blogda Ara

15 Ekim 2009 Perşembe

MİLLİ TAKIM AWAY FORMA



Birkaç gündür hem ben, hem lappapzade şu away forma meselesine takmış durumdayız. Bloga bu konu hakkında, özellikle Galatasaray'ın away formaları, away forma kültürü nasıl olmalı gibi konular yazıp durduk.

Away formanın, hadi away belki henüz Türkiye için çok erken fakat bir 3rd formanın mutlaka ve mutlaka takımın renklerinden alakasız olması gerektiğini savunanlardanız. Galatasaray bu konuda bu sene çok güzel bir adım attı ve dünyadaki büyük takımlarda sıkça gördüğümüz "renkleriyle alakasız away veya 3rd forma" olayının öncüsü oldu. Her zamanki gibi çok tartışıldı, yazıldı çizildi. Rengin mor olması bu tartışmayı büyüttü vs... Her ne olursa olsun Galatasaray bu hareketi ile dünya standartlarında bir takım olduğunu ispatladı.


Şimdi kendi takımımızda bile alakasız bir renk görmek istemeyen taraftarlarımız için bir konu daha gündeme getireyim. Galatasaray'da sarı ve kırmızı dışında başka renge, hadi beyazı da katalım, tahammülü olmayan insanlar, acaba Milli takımımızda kırmızı ve beyaz dışında bir renk görmek isterler mi ? Aslında bunun cevabı İspanya maçında değişen away formalarımızda verilmişti.


Nike Milli takımımıza 2008-2010 yılları arasında oynanacak maçlar için 2 adet forma hazırlamıştı. Bu formalardan biri de çok tartışmaya sebep olan Turkuaz renk forma. Aslında forma tamamen Turkuaz renk değil (keşke öyle olsaydı da neyse ...) sadece şort ve yaka kısmında turkuaz renk kullanılmıştı. Fakat formanın ve hazırlayanların vatan haini ilan edilmesi için bu bile yeterli olmuştu. (Milli takıma Turkuaz fikrini 2002 yılında ilk olarak Mehmet Demirkol ortaya atmıştı)


Kalıbı, deseni, sadeliği, şekli-şemali tartışılır. Nike'ın bize hazırladığı home forma nostaljik tasarımı yüzünden benim oldukça hoşuma giden bir forma. 90'lar Adidaslarını bir kenara koyarsak (onların yeri ayrı) bu forma 2000'lerdeki basit halimiz içindekilerin en iyisi. Kırmızı beyaz renklerimiz çok doğru ve yerinde kullanılmış. Away forma ise radikal bir şekilde tarihimizde ilk kez kırmızı ve beyazın ters kullanılmış hali değil, beyaz ve turkuazdan oluşmuştu. Bu değişiklik kıyameti koparmıştı. Bense çoğu kişinin aksine bu değişimi müthiş olumlu bulmuştum.


Turkuaz kelimesi Fransızca'da Türk kelimesinden türetilerek oluşturulmuş. Bu isim Türkiye'nin Akdeniz kıyılarından esinlenerek türetilmiş ve o kıyıların rengine göre, artık o renge Turkuaz denmiş. Bunu ben uydurmuyorum, Dünya'da hangi sözlüğü açarsanız ve Turkuaz kelimesini ararsanız karşınıza çıkacak olan budur. Yani bu renk bizim kültürümüzle, ülkemizle özdeşleşmiş bir renktir yüzyıllardır. Tamamen Türk olan bir renk yani !


Bir düşünün; Bu renk away forma, milli takımımız ve ülkemiz için ne kadar müthiş bir tanıtım değil mi ? Ne kadar zekice bir fikir değil mi ? Bir de tanıtımı yapılsaydı bize getirisi ne kadar büyük olurdu değil mi ? Bakın Home demiyorum, kesinlikle kırmızı ve beyazı bir kenara atmıyorum, away diyorum. Ama biz ne yaptık; Belkide bir daha hiçbir zaman ülkemizde göremeyeceğimiz zekice bir düşünceyi, dolaylı yoldan yaratıcılık kullanılarak hazırlanmış bir düşünceyi vatan haini ilan ettik.


Bu kadar tepkiye gelemeyen artık kimse, Nike mı yoksa TFF mi , İspanya maçında bu Turkuaz düşüncesini çöpe atıp away formanın turkuaz kısımlarını kırmızıya boyadılar ve sonuçta yakaları ve şortu kırmızı renk olan bir away forma yaratıldı. Yine milli değerlerimizi kurtarmış olduk bir nevi bu hareketle !!!


Kendi ülkesinde, desteklediği takımında bile farklı renk away-3rd formalara tahammül edemeyen taraftarlar varken, Milli takımımızın rengini değiştirmek tabiki bize fazla. O yüzden son Ermenistan maçında kırmızıya dönüşmüş turkuaz'a ve bu mantığa şaşırmamak lazım. Şimdi bu yazıyı yazdım vatan haini olmayalım. Ben formalardan ve forma kültüründen az çok anlayan bir kişi olarak bir şeylere ayak uydurmamız gerektiğini söylüyorum. Kimse kırmızı ve beyazı bir kenara atmıyor, yukarıda da yazdığım gibi Home forma yerli yerinde, ona kimse dokunmayacak. Ancak artık bizde klasikleşecek, onlarca yıl "Türkiye'nin rengini" taşıyacak, yabancılar için reklamımız olacak bir forma müthiş olmaz mıydı ? Yahu bir düşünün, yabancı insanların Türk Milli Takımı yerine Turkuazlar diye lakap konduğunu. Müthiş olmaz mı ? Bu fikri artık tartışmaya gerek kalmadı zaten. Bu kadar dolaylı ve yaratıcı bir fikir bizi bozardı ve nitekim de fırlatıp attık zaten. Bu away'i değiştirerek bence büyük bir fırsatı teptik. Çok büyük bir fırsatı... Kaldı ki formanın sadece yarısı Turkuazdı. Ben bu işin başında olsam bütün formayı tek renk Turkuaz yapardım !


Tam da bu yazının sonunda İtalyanlara Gök Maviler dediğimizi ve İtalyan bayrağında Mavi renk olmadığını da düşünün. Onları, bütün dünya formaları ile tanıyor, bir turnuvada hepsi onları formaları ile çağırıyor, en çok onların formaları dikkat çekiyor ve satılıyor, tıpkı Hollanda gibi. Hatırlayın Cruyff'un üzerindeki 14 numaralı formayı. Turuncu ! Hatırlayın Hollanda bayrağında turuncu olmadığını. İtalyanlar bu gök mavi rengi kafalarına göre koymadı, Savoy Hanedanı'nın rengini formalarına koydular, Hollandalılar da kraliyet renkleri olan bir rengi formalarına taşıdılar. Yani bizim Turkuaz gibi onların da formalarında ki renkleri ülkeleri ile özdeşleşmiş !




Formalar bir turnuvada, bir takımın veya bir ülkenin en büyük reklam kaynağıdır. Bizse bu fırsatı kaçırdık, fakat bayrağımıza laf söyletmedik onun gurur var ! Bu işler bizim için henüz çok fazla. Away konusunda biraz zayıfız, forma kültürümüz de zayıf. Ben yine de fikrimi paylaşmak istedim.

Bu arada yazıyı tam bitirmişken editleyeyim; Ümit millilerimiz Turkuaz formayı hala giyiyor !

Ermenistan Türkiye Ümit Milli



7 yorum :

yusufgs dedi ki...

Mesela Almanyanın bayrağındada beyaz yok ama adamlarin home formasi baya bi beyaz ağırlıklı.

calibra dedi ki...

Kanun değişikliği de yaptılar hatta, sadece kırmızı ve beyaz renklerden oluşacak Milli Takım formaları diye... O kadar abarttılar, ki bence de muhteşem olmuştu turkuaz forma, son derece sıradan olmasına rağmen...

Bu arada bu formayı da bulamıyorum ben, koleksiyonda eksik. :)

Beyaz üzeri kırmızılı yeni formamız ise, federasyon ile defalarca mailleşmeme rağmen, satışa çıkmayacakmış bana verilen her cevapta söylendiği üzere...

Bunu da anlamak mümkün değil!

L dedi ki...

çıkmaması normal. zaten ara forma. çıkarılsa nolur çıkarılmasa nolur, gerçeği ortada nasılsa.

calibra dedi ki...

bence normal değil ya :)

çıkmalı yani, oldukça fazla maçta giydik. hem turkuaz forma da tedavülden kaldırıldı.

çıksın ki alalım hem. :)

Sercan dedi ki...

Türkiye milli takimin klasik home formasi beyazdir. Ve kirmizi bant vardir.
Deplasman ise kirmizi ve beyaz bant.
http://www.byegm.gov.tr/yayinlarimiz/yuzyil/images/1950-1959/Image141001.jpg
http://www.angelfire.com/nj/sivritepe/images/nt01.jpg


hangi forma hangi takimin
Fransa
Meksika
Almanya
Italya
Türkiye
Brezilya
Ingiltere
Arjantin
Ispanya
Hollanda
Paraguay
Isviçre
Uruguay
Portekiz
http://img339.imageshack.us/img339/4938/gsuaveaew5.jpg

Degisiklik kulüp formalarinda olur
(GS: siyah, gri, füme, altin, gümüs
FB: turkuaz, beyaz
BJK: kirmizi)

Ama milli forma degismemeli.


Su turkuza olayida rezalet.
84 senelik formayi degistiren tek ülke biziz galiba.


""Turkuaz"'in adı 15nci yüzyılda ortaya çıkmıştır ve aslında bir yanlış anlaşılmadır. Bu zamanda İran'dan Anadolu'ya ihraç edilen bu taşlar Anadolu'da pazarlanmış oldukları için Fransızlar "Türk taşı" (pierre turquoise) demeye başlamışlar."
Fransizlar demis
Tas'da Iran'dan

Italya ve Hollanda ornekleri yine tarihi dayanaklardan geliyor. (Krallarin renkleri)
Bizimkisi Fransizlarin bir renge/tasa bizim ulkemizin ismini vermis oldugundan geliyor.

ASY.net forumdan
"Turquoise renginin sahibi biz degiliz. Bir kere o rengi milli rengimiz olarak goruyor musunuz? Bayramlarda o renk mi giyiniyor insanimiz, askerimizin uniformasinda, polisin giysisinde turkuaz mi var? Birbirimizi kutlarken, dogum, dugun, yildonumlerinde turkuaz kurdele bile kullanmayan bir millet neden turkuaz rengi forma pazarlamaya kalkar kurulusunun 80. yilinda.

Oldu olacak TURKEY dedikleri hindi de milli kusumuz olsun. Formamizin onune hindi resmi bastiralim. O da bir nevi pazarlama sayilir.

Elalem Azzuro veya portakal yaparken 200-300 yillik bir birikimle yapiyor. Cin'lilerin Kirmizi tutkusu binlerce yillik bir inanc. Ayni sekilde Hint'lilerin toprak kahverengisi bereket sacan tanrilarindan geliyor veya da Ganj'in camurundan. Biz ise kendimize yesil veya kirmizi'yi sectik asirlardir. Turkuaz rengini Selcukluda, Osmanlida, Gaznelilerde falan bir gosterin once. Once kendimiz bir inanalim sonra baskasina da pazarlariz.

Eski klasik formamizi Art-nuvo tarzi yenilersek aslinda cok daha buyuk is yapariz. Eski Kirmizi beyaz cizgili formayi alin, digitize edip modern ilerici futuristik bir hava ile forma haline getirin cok daha iyi. En kotusu Ipekci'ye birakalim, o bile daha guzelini yaratir.

Ama bu salakca rengi, salakca formayi uc kurus icin harcamayalim. Nike yapsin ama biz ne istersek onu yapsin."

Sercan dedi ki...

Almanya Futbol Federasyonu 1900'da kuruldu.
O zaman suan bizim biligimiz Almanya ve Almanya bayragi yoktu.

Preußen bayraginin renklerini kullandilar.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Flagge_Preu%C3%9Fen_%281892-1918%29.png/800px-Flagge_Preu%C3%9Fen_%281892-1918%29.png

rtamer18 dedi ki...

turkuaza en iyi örnek plakalar tabi değiştirildi ama önceden tr yazısı turuncu arka plana yazılıyordu bu da milli kültür rengi olduğundan fransanın sarı forması ispanyanın lacivert forması bunları da unutmamak lazım ispanyanın lav-civertler alakası yok

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır