Bu Blogda Ara

14 Ağustos 2009 Cuma

1905 İLE 1910 ARASI GALATASARAY FORMALARI

Galatasaray 1905 ile 1910 arası tam 3 kere forma renklerini değiştirdi. İlk formaları olan kırmızı yakalı-kırmızı çoraplı beyaz forma sadece 1 sene kullanıldı. Daha sonra kulüp o zamanların meşhur renkleri olan kraliyet mavisi ve nohut sarısı renklerle, dönemin yine moda forması olan parçalı formada karar kıldı. Ancak 1908 yılında bir kez daha formalarımızda renk değişimine gidildi ve son renklerimiz olan sarı-kırmızı renkler kullanılmaya başlandı. Bu formalarımız da yine gömleklerden türetilmiş tam parçalı görünümündeydiler.

KIRMIZI BEYAZ FORMAMIZ



Bu formanın herhangi bir resmine sahip değiliz. 1905 ile 1906 yılları arasında giyilmiş olan forma gömlekten yapılmaydı. Yakaları ve çorapları kırmızı renkte idi. Bunun dışında bütünüyle beyaz renkten oluşuyordu. Detaylı anlatımı için lütfen tıklayın

SARI LACİVERT FORMAMIZ


Tarihimizin bilinen ilk fotoğrafı (1906)



Bu formamızı 1906 ile 1908 yılları arasında kullandık. Kraliyet mavisi denen oldukça koyu bir renk olan mavi tonu ve nohut sarısı dediğimiz, şimdiki sarımızdan daha açık bir tonda olan sarı renkten oluşuyordu. Tıpkı 1908 yılında kullanmaya başladığımız formamız gibi bu da tam parçalı görünümde idi. Yine o sezonların klasiği olan gömleklerden yapılmaydı. Galatasaray Futbol Takımı'nın bilinen ilk fotoğrafında da bu formalarımıza rastlarız. Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayın

SARI-KIRMIZI PARÇALI

1908 1909 Şampiyonluğu sonrası çekilen fotoğraf.

Galatasaray Fenerbahçe İlk Maçlar


1909-1910

İdris-Emin-Celal

Bu formaya 06-12-1908 tarihinde geçiş yaptık. İlk olarak bu tarihte takımımız sarı kırmızı forma giydi. Aslında bu kıyafetlere forma demektense gömlek demek daha doğru olur. Çünkü o dönemde formalar gömleklerden yapılmaydı. Bu sebeple hemen her takımın kullandığı parçalı görünümde ve tamamen açılmasını sağlayan düğmelerle üretilmişti. Yakaları kırmızı idi, ancak kimi futbolcularda yakalarının zıt renk olduğuna da rastlarız. Yine standartsızlıktan doğan sebeplerle bazı futbolcularımız o dönem yanlış renk dizilişine sahip, yani formaya göreye sol gövdesi sarı olan formalar giymişlerdi. Ancak 1910 yılından itibaren standart oturtulmuş ve uzunca bir süre renk dizilişi korunmuşur. Resimleri dikkatlice incelerseniz bazı futbolcuların üzerinde yanlış dizilişe sahip formaları görmek mümkün.


Esas kombinasyon o dönemlerde beyaz şort, kırmızı veya siyah çoraptı. Ancak yukarıdaki 1910 yılında çekilmiş olan bu fotoğrafta futbolcunun üzerinde kırmızı şort bulunuyor. Bu sebeple çok nadir de olsa kırmızı şortun da o dönem kullanıldığını veya bu fotoğraf için hazır edildiğini düşünüyoruz.

8 yorum :

Adsız dedi ki...

selocan24,geçen günlerde beşiktaşın logosundaki bayrak ile ilgili birşey duydum.galba o bayrak onlara hediye edilmiş milli taskım tarafından.ancak günümüzde başta bursaspor olmak üzere birçok klüp logosunda bayrak bulunduruyor bir zamanlar bizimde logomuzda bayrak vardı.acaba bunla ilgili bir kural varmı şuandada bayraklı logoyu kullanabilirmiyiz

Selocan dedi ki...

Armasının içinde türk bayrağı olan armasının içinde türk bayrağını taşıyabilen 3 tane takım vardır sadece. Bu takımlara (2sinin en azından) kurtuluş savaşında futbolcularının gösterdikleri kahramanlıklarından ve şehit olmalarından ötürü armalarında türk bayrağı eklenmesine dönemin yetkilileri karar vermiştir. Bu 3 takım Beşiktaş Karşıyaka ve Kasımpaşa'dır. Bu takımların kendi logolarının içinde türk bayrağı vardır. Galatasaray'ın türk bayrağı dönem dönem armanın üstüne yerleştirilmiştir Bu metin Oktay zamanı. Yani logomuza değil üzerine konmuştur. Fakat şuan bir çok takım da logosuna türk bayrağı eklemiş durumda. Ancak bu şerefe ve armalarının içinde taşıma hakkına sadece 3 takım sahip.

Bizim ki dediğim gibi logomuzun üzerine eklenmişti bir dönem Bu Metin Oktay zamanında. Neden eklendiğine dair bir bilgim yok belki bu yormları okuyan birileri yardımcı olur. Takip edersen bu başlığın yorum kısmını bir şeyler çıkar.

Adsız dedi ki...

bilgilerin için saol

ahmetcan_48 dedi ki...

Ya Selocan, abi sen hani 1900lı yılların kadro resimlerini ekleyecektin abi. Bu konuyu en kısa zamanda halledicem demiştin, abi bunu en kısa sürede halledebilirsen çok sevinirim. Çok uzun bir zamandan beri günümüzden 1990a kadar olan özellikle de 90lı yılların (1995,1996,1997) takım kadrolarının resimlerini en kısa zamanda koymanı dört gözle ve sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla.

Selocan dedi ki...

Tamam abi gelicek o dizi de pazartesi yaparım önce biraz daha resim bulmam lazım ben de formalar var ne de olsa diye resim arşivim o dönemde çok geniş değil ama pzt ye yetiştiririm :)

Alpaslan dedi ki...

Şampiyon olan takım bir sonraki sene Türk bayrağı koyabiliyor, kupa şampiyonu da koyuyor olabilir.

Alpaslan dedi ki...

Sarı-Lacivert formamız bir başka bilgiyi pekiştirdi gibi bende.

Bir GSTV programında eski GS Müze Müdürü rahmetli Ali Oraloğlu konuktu.

Sunucu sohbet arasında bir soru sordu;

"Ali Sami Bey in yenildiğimiz bir Baltalimanı maçından sonra bu formaların uğursuz geldiğine inanılarak Papazın Çayırında futbol oynayan, forma ve top sıkıntısı çeken futbolculara hediye edildiğini ve daha sonra da FB nin kurulmasına yardımcı olduğunu (kurduğunu), nasıl olduğunu anlatır mısınız ?" dedi.

Ali Oraloğlu da şimdi spekülasyon yaratacak konulara girmeyelim diyerek konuyu kapamıştı konuyu.

Bu konuya ilgisi olan sağlam bilgilere ulaşabilecek arkadaşlar paylaşabilirse çok sevinirim.

Emirclio dedi ki...

1909-1910 fotoğrafında Kadıköy takımının oyuncusunun işi ne? Hadi bende fotoğraf çektireyim mi demiş acaba

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır